Skocz do zawartości
Camis

Ukraina - Rosyjska inwazja 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Co innego ginąć na wojnie w obronie ojczyzny a co innego jako agresor ;)

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt jest ten sam, dlatego napisałem że nie ma co się śmiać, będziecie zachęcani z każdej strony, już teraz widzicie pobudki usprawiedliwiający ten heroiczny czyn ;)

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kurtka polska ❤️

Edytowane przez wii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, kubikolos napisał:

Efekt jest ten sam, dlatego napisałem że nie ma co się śmiać, będziecie zachęcani z każdej strony, już teraz widzicie pobudki usprawiedliwiający ten heroiczny czyn ;)

No niby jest, ale przy wojnie obronnej prawie zawsze za plecami będziesz miał kogoś, kogo warto obronić. Nawet jeśli umrzesz, jest szansa że ta obrona będzie skuteczna. W wojnie ofensywnej jesteś niczym więcej jak bandytą.

A tamten film tylko udowadnia jak spaczonym mentalnie narodem jest wielka rasija, kraj, który doprowadzi do końca świata w formie jaką znamy. To w zasadzie nie podlega dyskusji. Możemy co najwyżej podyskutować  w jaki sposób to się stanie. 

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pod Mińskiem dużo latali ostatnio.

Edytowane przez wii
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.07.2024 o 20:58, Suchy211 napisał:

No niby jest, ale przy wojnie obronnej prawie zawsze za plecami będziesz miał kogoś, kogo warto obronić. Nawet jeśli umrzesz, jest szansa że ta obrona będzie skuteczna. W wojnie ofensywnej jesteś niczym więcej jak bandytą.

Wystarczy zobaczyć jak na Ukrainie bogaci ludzie bronią 'tych za plecami' - transferują ich i siebie na zachód a nie giną heroicznie w okopie ;) Dlatego ja jak najbardziej obronię tych za plecami, z tym że skutecznie a nie heroicznie.

Patrząc po Ukrainie jak wielu ludzi wyjechało, jak młode kobiety się porozjeżdżały bawić po zachodzie, a u nas jeszcze dojdzie nieciekawy czynnik - pójdziesz do okopu bronić murzynów na socjalu ;)

Wizja taka że wielu się odechce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 2.08.2024 o 14:15, kubikolos napisał:

Wystarczy zobaczyć jak na Ukrainie bogaci ludzie bronią 'tych za plecami' - transferują ich i siebie na zachód a nie giną heroicznie w okopie ;) Dlatego ja jak najbardziej obronię tych za plecami, z tym że skutecznie a nie heroicznie.

Patrząc po Ukrainie jak wielu ludzi wyjechało, jak młode kobiety się porozjeżdżały bawić po zachodzie, a u nas jeszcze dojdzie nieciekawy czynnik - pójdziesz do okopu bronić murzynów na socjalu ;)

Wizja taka że wielu się odechce.

Wiesz, że możesz tu tak chojraczyć, bo ktoś kiedyś obronił twojego przodka? Wiesz ze gdyby nie to obaj moglibyśmy na froncie denazyfikować Francję? Lubisz imigrantów z Ukrainy? Dlaczego z góry zakładasz, że ktoś polubi i zaakceptuje Ciebie? Dlaczego zakładasz, że jak zrobi się gorąco nie zostaniesz wysłany na front z zagranicy w pierwszej kolejności jako mięso armatnie. Dlaczego zakładasz, że jak ruski śmieć ludzki nie napotka oporu nie będzie parł aż tam gdzie uciekniesz? Dlaczego zakładasz, że Nowa Zelandia Cię wpości? Dlaczego zakładasz że USA będą przyjmować miliony uchodźców z Europy? Dlaczego zakładasz, że jak ty uciekniesz, to na taki sam pomysł nie wpadną właśnie miliony? Stary, przecież jak wszyscy zaczną uciekać to myślisz że co ja zrobię? Będę walczył o twój spokój na emigracji? Nie stary, będziemy walczyć o ten sam skrawek dachu nad głową. Kto wie, jak okoliczności rozkarzą, może nawet na śmierć i życie.

Nawet Jack Sparrow poparł kandydaturę Elizabe Swan na króla piratów, bo rozumiał, że uciekać też trzeba mieć dokąd.😜

Chyba że zamierzasz uciekać do wielkiej rasiji. Wtedy to ma w sumie sens.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy czasy tolerancji i organizacje ngo wysyłają statki do afryki żeby wyławiać murzynów uciekających przed wojną.

Dlaczego zakładasz że po mnie nie wyślą statku? ;) Dlaczego zakładasz że nie będę mógł w spokoju czekać na socjalu na zachodzie tak jak teraz to się dzieje?

Jak widać wszyscy przyjmujemy jakieś założenia, ja swoje uważam za bardziej prawdopodobne, ty pewnie za takie uważasz swoje. Dlatego niektórzy zostaną, niektórzy wyjadą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na Ukrainie zniszczono około 95% elektrociepłowni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kubikolos Chodzi mi tylko o to, żebyś brał pod uwagę to, że twój pomysł wcale nie musi być taki najlepszy. Jak się źle sytuacja potoczy, to nie zjesz ciastka i nie będziesz miał ciastka. Stawianie oporu nie jest bez sensu. Dowodem na to jest to, że faktycznie jest dokąd uciekać, a nie musiało tak być. Mogliśmy być dosłownie między młotem a kowadłem, albo częścią wielkiej rasiji jako jej żołnierze walczący w specjalnej operacji. Ja biorę każdy scenariusz pod uwagę, również taką, że pierwszy zajmę szalupę, jeszcze przed kobietami i dziećmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzisiaj nie decydujemy ;) Aktualnie wojna na wyniszczenie typu ukraina vs rosja pokazuje że pójście do okopu to najgorsze co możesz zrobić.

Kradną tam na każdym szczeblu, bogaci i kobiety czekają sobie na zachodzie a motłoch poświęca życie za majątek najbogatszych którzy wrócą jak będzie po wszystkim. Kto nie był bogaty ale podumał na początku to sobie wyjechał za łapówkę i żyje na socjalu albo z pracy. Ci co bronili od początku to pewnie już w większości nie żyją.

Wszyscy próbują zarobić na twoim poświęceniu, no obrzydliwa perspektywa.

Najgorzej jak jeszcze będziemy mieć pecha i sojusznicy stwierdzą że będą dozować pomoc żeby osłabić wroga a my przemielimy 300k ludzi...

PS.

https://foreignpolicy.com/2024/07/29/ukraine-is-still-too-corrupt-to-join-the-west/

Edytowane przez kubikolos
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W weekend przeglądam sobie polski komentariat wojenny z ostatnich tygodni (ciekawi mnie czy już zauważono, że wojna przez Ukrainę została przegrana dawno temu) i natrafiłem na takie stwierdzenie Bartosiaka, że dla Polski i w ogóle Europy lepsza byłaby wygrana Trumpa, a nie Harris. Umotywował to tym, że z Trumpem będą jasne zasady gry - USA poddaje się jeśli chodzi o prymat światowy i skupia się na rywalizacji z Chinami. Natomiast Kamala będzie próbowała utrzymać prymat światowy USA, no ale USA nie ma na to wystarczających zasobów i w razie jakiejś większej chryi, Europa i tak zostanie w jakiś sposób porzucona, ale do tego czasu będzie żyła w świecie urojonego parasola ochronnego USA, w związku z tym mniejsze są szanse, że otrzeźwieje.

To ma sens czy to wymysły Pana Jacka?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bartosiak to Dyzma i do tego patologiczny krętacz. Nadawałby się do polityki, bo na geopolityce się zna jak mój sąsiad spod budki z piwem. No i tak jak Lewandowski kupił sobie tytuł magistra, tak Bartosiak załatwił sobie tytuł doktora, robiąc plagiat. 

Gadanie to on ma, ale wszystko to zwykłe farmazony. 

My tutaj robimy trafniejsze "analizy" geopolityczne niż on. A Bartosiak jak się pomyli, co mu się przydarza bardzo często, to potem twierdzi, że tak właśnie wcześniej uważał, tylko źle go zrozumiano i on wcale nie mówił to co mówił i jego analizy są i były w punkt. 

Bartosiak uwielbia mówić o Prymacie. Pewnie mu płacą za tę reklamę przypraw. 

Edytowane przez addept
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, kubikolos napisał:

Aktualnie wojna na wyniszczenie typu ukraina vs rosja pokazuje że pójście do okopu to najgorsze co możesz zrobić.

Tylko UA nie jest w UE ani NATO, więc łapówki przechodziły i mogli uciekać, my jako Polacy będziemy mieli mocno utrudnione możliwości ucieczki przy wojnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dlaczego, malujesz się na murzyna i lecisz z trendem do niemiec/szwecji ;) Ludzie zawsze znajdą sposób.

11 godzin temu, addept napisał:

Bartosiak to Dyzma i do tego patologiczny krętacz. Nadawałby się do polityki, bo na geopolityce się zna jak mój sąsiad spod budki z piwem.

Bez przesady, oczywiście że zna się na rzeczy znacznie lepiej niż forumowi eksperci. To trudny temat i nikt tu nie postawi jednoznacznie poprawnej diagnozy. Pewne jest tylko że dla USA najistotniejsze są Chiny ale do tej rywalizacji mogą podejść w różny sposób, np. demokraci próbowali resetu z rosją żeby mieć ich po swojej stronie.

14 godzin temu, kubikolos napisał:

Wszyscy próbują zarobić na twoim poświęceniu, no obrzydliwa perspektywa.

Wracając do tego, ot kolejny z setek przykładów jak wszyscy próbują wycisnąć co się da z wojny a ty słuchasz jaki masz moralny obowiązek iść do okopu:
deweloperzy wykorzystują wojnę do burzenia historycznych budynków :lol2:

https://wiadomosci.wp.pl/zabytkowy-dwor-zrujnowany-kliczko-pod-gradem-oskarzen-7055313029941792a

Jak widać z deweloperami to nie tylko my mamy przesrane.

Edytowane przez kubikolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, addept napisał:

i do tego patologiczny krętacz

Piszmy otwarcie to oszust. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, adashi napisał:

To ma sens czy to wymysły Pana Jacka?

Ma. Trzynanie dziecka zbyt długo pod parasolem ma dramatyczne skutki dla jego rozwoju i radzenia sobie z życie kiedy zostaje samo.

Poza tym USA słabnie, albo to inne potęgi rosną w siłę. Nie ma już sensu patrzeć tylko w jedną stronę. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Demonizowanie Trumpa jest śmieszne, tak samo jak wychwalanie Bidena/Harris. 

Dla nich wszystkich Polska jest tylko narzędziem, które można porzucić, jeżeli przestanie być przydatne. 

W sumie nie wiem, czy dla Ukrainy wybór Trumpa będzie aż taki zły. Jak ruscy wkurzą Trumpa, to kacapy mogą się zdziwić, a on bywa bardzo impulsywny. 

Biden udowodnił, że nie radzi sobie z wojną na Ukrainie. Niby pomaga, ale takie opóźnienia, kroplówki i zakazy, ograniczenia, jakie za tą pomocą idą, sprawiły, że Ukraina straciła szansę na odbicie utraconych terenów na gruncie militarnym. Tak samo Biden nie potrafił przekonać Europy do natychmiastowej pomocy Ukrainie, więc okazał się słabym przywódcą na złe czasy. 

Trump? Może zrobić wszystko. Może porzucić Ukrainę, a może też ją uratować. Co siedzi w jego głowie, to nikt chyba nie wie, poza nim samym. Biden pokazał, że nie potrafi zakończyć tej wojny, Harris, z jej charyzmą, też raczej nie będzie w stanie do tego doprowadzić. Jako kobiecie będzie też jej o wiele trudniej, gdyż musiałaby być bardziej ostra niż prezydent-mężczyzna, bo dyktatorzy tacy jak Putin (i nie tylko) rozumieją tylko siłę, a kobiety na stanowiskach traktują pogardliwie i z wyższością. 

Ruscy bardzo chętnie przetestują taką Harris, dla samej wiedzy, ile mogą sobie pozwolić. Tak samo inni dyktatorzy. Przy Trumpie nie będą się bawić, bo wiedzą, że u Trumpa akcja = reakcja. Harris musiałaby być jak żyleta, a nie wiem, czy ją na to stać. 

Poglądy Trumpa nie do końca idą w parze z moimi, wiele z nich wywołuje mój protest, ale czy będzie to zły wybór dla Polski i Ukrainy? Niekoniecznie. 

Edytowane przez addept
  • Confused 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi