Phoenix. 8630 Napisano 21 Marca (edytowane) 2 godziny temu, DyndaS napisał: Tak do tych co jarają się tą wersją noctua, to nie ma czym się jarać. Gabarytowo to samo co przy serii 3000, a od tego czasu karty znacznie urosły. Chłodzenie noctua wypada dosyć przeciętnie, a chcą absurdalne pieniądze. Temperatura GPU dalej w czołówce, ale pamięci wygląda słabo. PNY po prostu przy serii 4000 pozamiatało. Karty najlepsze pod względem efektywności układu chłodzenia, a przy tym jedne z tańszych. PS. Tak się przypomnę ostatni raz. Czy komuś nie odstąpić tego zamówienia na PNY 4070 Ti XL8 za 4199 w ME za dobrą flachę? Jeśli nie, to pod koniec tygodnia anuluję o ile do tej pory samo się to nie robi. Drugiej takiej samej karty nie potrzebuję A różnice w PL wziąłeś pod uwagę ? Noctua ma raki sam jak PNY? Bo ja mogę napisać ze mój Phoenix jest dobry jak strix tylko mały haczyk bo ma 320W PL, a STRIX to król wysokiego PL? Ps: to ile dni trzymają to zamówienie bo piszesz o tym od dawna ? Edytowane 21 Marca przez Phoenix. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DyndaS 481 Napisano 22 Marca (edytowane) 6 godzin temu, Phoenix. napisał: A różnice w PL wziąłeś pod uwagę ? Noctua ma raki sam jak PNY? Bo ja mogę napisać ze mój Phoenix jest dobry jak strix tylko mały haczyk bo ma 320W PL, a STRIX to król wysokiego PL? Wedle TPU Asus, MSI, PNY czy też wersja Asus Noctua mają domyślny PL 320W Stix chyba ma 360W, ale tylko w innym trybie niż "quiet". 6 godzin temu, Phoenix. napisał: Ps: to ile dni trzymają to zamówienie bo piszesz o tym od dawna ? Niby 5 dni, ale dalej mam aktywne. Aczkolwiek wybrałem jakiś odległy termin dostawy jak 28.03. Minęło chyba 6 dni czy coś koło tego. Po prostu jak ktoś chce to może mieć kilka stówek taniej, a mi za fatygę i poświęcony czas chociaż jakiś dobry trunek się chyba należy Dane na fakturze czy sposób dostawy zapewne bez problemu można zmienić. Najwyżej się po prostu anuluje i tyle Edytowane 22 Marca przez DyndaS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyberpunk2020 998 Napisano 22 Marca (edytowane) Testuje sobie UV na Asus i MSI i czegos nie rozumiem, moze @sideband mnie oswieci. Na ASUS czestotliwosc 2760mhz schodzi mi o wiele nizej z poborem mocy (lepszy czip), ale tez FPS jest tylko 155fps Na MSI ta sama czestotliwosc juz ma wiekszy pobor mocy ale tez FPS jest wiekszy 160fps czyli 3% wiecej Nie powinna byc ta sama wydajnosc skoro zegar jest ten sam? Czy UV obniza wydajnosc mimo tego samego zegara? Czy moze MSI afterburner przeklamuje odczyt zegara? Edytowane 22 Marca przez cyberpunk2020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
someI 793 Napisano 22 Marca 7 minut temu, cyberpunk2020 napisał: Czy UV obniza wydajnosc mimo tego samego zegara Bingo. Effective clock jest lepszym wskaźnikiem niż Core clock. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyberpunk2020 998 Napisano 22 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, someI napisał: Effective clock jest lepszym wskaźnikiem niż Core clock. Cos innego jednak musi byc na rzeczy bo teraz wylaczylem UV, zrobilem tylo lekki power limit na obu kartach. I wydajnosciowo MSI na 2715-30mhz odpowiada Asusowi na 2775mhz (nawet 1fps wiecej na MSI). Moze mam jakas karte MSI zepsuta i zle raportuje cos. Edytowane 22 Marca przez cyberpunk2020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 8630 Napisano 22 Marca https://videocardz.com/newz/palit-launches-geforce-rtx-4080-4070-ti-jetstream-series-without-rgb 4 godziny temu, DyndaS napisał: Wedle TPU Asus, MSI, PNY czy też wersja Asus Noctua mają domyślny PL 320W Stix chyba ma 360W, ale tylko w innym trybie niż "quiet". Niby 5 dni, ale dalej mam aktywne. Aczkolwiek wybrałem jakiś odległy termin dostawy jak 28.03. Minęło chyba 6 dni czy coś koło tego. Po prostu jak ktoś chce to może mieć kilka stówek taniej, a mi za fatygę i poświęcony czas chociaż jakiś dobry trunek się chyba należy Dane na fakturze czy sposób dostawy zapewne bez problemu można zmienić. Najwyżej się po prostu anuluje i tyle Karty powinno się testować z Max PL dodatkowo bo na tym samym PL to tak jak pisałem moja karta będzie dobra jak Strix a po mocnym oc już niekoniecznie może dobrze wypaść Także jaranie się karta z najmniejszym PL i pisanie ze pozamiatała wszystko zostawię bez komentarza. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kadajo 13824 Napisano 22 Marca Z takim podejście to każda karta pozmiata jak jej odpowiedni PL ustawimy 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 8630 Napisano 22 Marca 6 minut temu, kadajo napisał: Z takim podejście to każda karta pozmiata jak jej odpowiedni PL ustawimy Faktem jest, ze do pewnego PL tak właśnie można zrównać większość modeli ale założę się gdyby zwiększyć PL to już by były fikołki w hierarchii chłodzen. Widzę to po swoje karcie, ze gdybym tak dorzucił z 50W to już by nie byłoby tak super A prawdziwy test zobaczymy latem przy 30st ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DyndaS 481 Napisano 22 Marca @Phoenix.@kadajo Tylko o czym w ogóle gadacie skoro Asus w wersji Noctua, PNY oraz karty MSi mają ten sam PL 320W. Zresztą asus strix w trybie quiet też takowy na 320W ustawiony ma domyślnie i też jest to w teście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 8630 Napisano 22 Marca 12 minut temu, DyndaS napisał: @Phoenix.@kadajo Tylko o czym w ogóle gadacie skoro Asus w wersji Noctua, PNY oraz karty MSi mają ten sam PL 320W. Zresztą asus strix w trybie quiet też takowy na 320W ustawiony ma domyślnie i też jest to w teście. A to suwaka PL nie maja ? Różne modele maja rożny max PL. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyberpunk2020 998 Napisano 22 Marca (edytowane) Asus Noctua to jest to samo PCB co TUF, daleko mu do Strix'a, ale i tak jest troche lepsze niz PNY. A PNY mało kto chce nawet jakby byla najlepsza karta w tescie bo chodzi w cenie MSI Trio, ludzie wola kupic najtansze MSI/Asus/Gigabyte niz jakies PNY o ktorym nikt nigdy nie slyszal (co innego jakby bylo w super niskiej cenie, ale nie jest). Do tego wielu chce miec wszystkie elementy w kompie jednej marki zeby latwo bylo zarzadzac RGB, wtedy PNY nikomu nie spasuje. Nawet Gainward/Palit sa u nas o wiele wiele bardziej znane niz PNY. @maras2574 Masz wersje TUF OC? Bo Open RGB tylko wersje bez OC obsluguje Edytowane 22 Marca przez cyberpunk2020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sideband 7670 Napisano 22 Marca 3 godziny temu, cyberpunk2020 napisał: Testuje sobie UV na Asus i MSI i czegos nie rozumiem, moze @sideband mnie oswieci. Na ASUS czestotliwosc 2760mhz schodzi mi o wiele nizej z poborem mocy (lepszy czip), ale tez FPS jest tylko 155fps Na MSI ta sama czestotliwosc juz ma wiekszy pobor mocy ale tez FPS jest wiekszy 160fps czyli 3% wiecej Nie powinna byc ta sama wydajnosc skoro zegar jest ten sam? Czy UV obniza wydajnosc mimo tego samego zegara? Czy moze MSI afterburner przeklamuje odczyt zegara? Ale co to za test? Poza tym jak testuje się karty to musze śmigać na dokładnie tej samej platformie, systemie i oraz sterownikach. To wszystko ma wpływ co wypluwa w miejscach graficznych. Co do spadków wydajności po zmianie napięcia w dół to któryś z bloków lub bloki zjeżdża z taktowaniem, a nie całe GPU dlatego powstają spadki wydajności różne w zależności od gry i są proporcjonalne do spadku poboru mocy. Prawdopodobnie któryś blok potrzebuje wyższego napięcia dlatego taktowania spada by zachować stabilność. Ile obecna generacja ma odrębnych zegarów dla konkretnych bloków tego nie wiem już dawno temu były już trzy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyberpunk2020 998 Napisano 22 Marca Teraz, sideband napisał: Ale co to za test? Poza tym jak testuje się karty to musze śmigać na dokładnie tej samej platformie, systemie i oraz sterownikach. To wszystko ma wpływ co wypluwa w miejscach graficznych. To jest MSI Kombustor ale w grach tez jest 3% roznicy, testowane na tym samym PC, ten sam sterownik, jedynie karta graficzna podmieniona. Nie pamietam juz gdzie to slyszalem, chyba u Builzoida ze w RTXach 4000 UV powoduje jakis clock stretching czy cos. Nie wiem dziwne to jest, ale to juz czepianie sie dla sztuki bo 3% w tą czy w tamtą nie robi zadnej roznicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DyndaS 481 Napisano 22 Marca 7 minut temu, Phoenix. napisał: A to suwaka PL nie maja ? Różne modele maja rożny max PL. No super, tylko co to ma w ogóle do tego co ja napisałem w temacie wydajności układu chłodzenia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 8630 Napisano 22 Marca 3 minuty temu, DyndaS napisał: No super, tylko co to ma w ogóle do tego co ja napisałem w temacie wydajności układu chłodzenia? Bardzo dużo ale powtarzać sie nie będę bo temat tego samego PL jest wyczerpany a pisałem o dodatkowym porównaniu chlodzen przy Max PL jaki daje producent i wtedy twój król inno nie był juz taki zapewne taki dobry. Kadajo zrozumiał o czym pisze , ty jak widać nie wiec cóż. Z mojej strony temat wyczerpany 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sideband 7670 Napisano 22 Marca (edytowane) 15 minut temu, cyberpunk2020 napisał: To jest MSI Kombustor ale w grach tez jest 3% roznicy, testowane na tym samym PC, ten sam sterownik, jedynie karta graficzna podmieniona. Nie pamietam juz gdzie to slyszalem, chyba u Builzoida ze w RTXach 4000 UV powoduje jakis clock stretching czy cos. Nie wiem dziwne to jest, ale to juz czepianie sie dla sztuki bo 3% w tą czy w tamtą nie robi zadnej roznicy. Na żadnej generacji nie było tego nagle jest teraz Wystarczy obniżyć napięcie i już spada przepustowość pamięci w teście do rozmiaru L2 gdzie istotna jest przepustowość L2. Tak jak pisałem zmienia się taktowanie bloków/bloku. To co piszesz o różnicy w wydajności to trochę dziwne jeżeli karty pracują na tym samym napięciu i taktowaniu. Edytowane 22 Marca przez sideband 1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SebastianFM 1560 Napisano 22 Marca (edytowane) Przecież TPU sprawdziło również wydajność chłodzenia Noctua przy ustalonym poborze prądu i głośności. Według tego wykresu to chyba jednak wypada lepiej niż przeciętnie. ? Edytowane 22 Marca przez SebastianFM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
5hogun 94 Napisano 22 Marca Ale cyrk z tym rebarem Ryzen 9 7950X3D vs. Core i9-13900K, Pre-Fight Z790 Issues - YouTube 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DyndaS 481 Napisano 22 Marca Godzinę temu, Phoenix. napisał: Bardzo dużo ale powtarzać sie nie będę bo temat tego samego PL jest wyczerpany a pisałem o dodatkowym porównaniu chlodzen przy Max PL jaki daje producent i wtedy twój król inno nie był juz taki zapewne taki dobry. Karty testowane są przy odpowiednich obciążeniach i przeciętnym użytkowaniu, a więc tak jak 99,9% czasu się używa. No i to jest najważniejsze. Czy możliwość ustawienia wyżej PL jest jakimś plusem? Oczywiście. Co do limitów, to imo chyba bardziej chodzi o żywotność samej karty niż układu chłodzenia. Oczywiście, że Strix czy karty Msi mają lepsze PCB i w to nie ma co wątpić, bo sam to sprawdzałem. Strasznie teoretyzujesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kadajo 13824 Napisano 22 Marca Ale czemu niektórym jest trudno zrozumieć ze karty z serii Noctua nie są kierowane do wszystkich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maras2574 1739 Napisano 22 Marca (edytowane) 2 godziny temu, cyberpunk2020 napisał: Masz wersje TUF OC? Tak, OC. Myślę że jeszcze trochę i tą też będzie obsługiwał Edytowane 22 Marca przez maras2574 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 8630 Napisano 22 Marca 4099zl 4070ti Phoenix. https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/658200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DyndaS 481 Napisano 22 Marca 1 godzinę temu, kadajo napisał: Ale czemu niektórym jest trudno zrozumieć ze karty z serii Noctua nie są kierowane do wszystkich. No ale ja bym noctua bardzo chętnie przytulił. Po prostu cena jest trudna do zaakceptowania jeśli układ chłodzenia nie wyróżnia się tak jak to było w przypadku serii 3000, bo tam była przepaść. Jak już wspominałem... karty najzwyczajniej znacznie urosły, a chłodzenie noctua zostało rozmiarowo takie samo i różnica się zatarła. Same wentylatory Noctua NF-A12x25 są świetne, a wiem, bo sam ich miałem okazję używać. Czy lecisz kupić 4080 za 9 klocków? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kadajo 13824 Napisano 22 Marca No cena jest powalona, to już wole 4090 a Noctue sam se dokleję 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DyndaS 481 Napisano 22 Marca 3 minuty temu, kadajo napisał: No cena jest powalona, to już wole 4090 a Noctue sam se dokleję No i o to mi właśnie cały czas chodzi. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach