Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, kadajo napisał:

Ale czemu niektórym jest trudno zrozumieć ze karty z serii Noctua nie są kierowane do wszystkich.

Po prostu ciężko jest uzasadnić ich istnienie, tak od praktycznej strony. Dodatkowo podważa je pojechana cena. Ja tu widzę jedynie prawdopodobny niski nakład, więc przedmiot kolekcjonerski czy po prostu niszowy i dla fanów Noctua. Zawsze też można zejść na wygląd, a z racji proporcji ta karta wygląda unikatowo i na pewno robi wrażenie. Co prawda nie miałem do czynienia z 4080, ale miałem z bodaj 3080 - tego nie widać na zdjęciach czy wyobrażeniach wymiarów typu do mojej tu dodaj dwa cm, tam półtora. Mimo widzianych wcześniej wielu testów, nawet lepiej obrazujących filmików, na żywo ta karta mnie zszkowała - bydle rodzaju jakiego jeszcze nie było. Karta jest też chyba troszkę krótsza niż typowe 4080, ale to dalej taka długość, że mało komu zrobi różnicę. To wszystko, co przychodzi mi do głowy, silę się na jej tłumaczenie i mnie te własne argumenty tak średnio przekonują.

Inna sprawą jest niezrozumienie osób, dla których o klasie karty świadczy jedynie efektywność układu chłodzenia. Stara dobra szkoła MSI Gaming Trio - karta przeciętnie/gównianie wykonana z przegiętym coolerem, który robi robotę na grafach normalizujących, a takie osoby krzyczą jaka super karta i dziwią się, po co dopłacać do droższych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile się nie mylę ta karta ma chłodzenie od 4080 gabarytowo. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, cyberpunk2020 napisał:

Bo Open RGB tylko wersje bez OC obsluguje

jsErQ3F.jpg

Nie dojrzałem wcześniej, To jest właśnie wersja OC ;)  Mam taką. "O" znaczy OC. Zobacz na Strixa, są oba, zwykły i OC

mIa29Tw.jpg?width=1440&height=648

Edytowane przez maras2574

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, maras2574 napisał:

Nie dojrzałem wcześniej, To jest właśnie wersja OC ;)  Mam taką. "O" znaczy OC. Zobacz na Strixa, są oba, zwykły i OC

Pozostaje ci tylko polubic tecze RGBT

56cee999-e05d-4511-b11c-75443b1c0196

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, cyberpunk2020 napisał:

Pozostaje ci tylko polubic tecze RGBT

Na szczęście nie ma tego dużo w TUFie :)  Kwestia czasu i może będzie działało ;)

dE1EtWt.jpeg

Edytowane przez maras2574

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Inna sprawą jest niezrozumienie osób, dla których o klasie karty świadczy jedynie efektywność układu chłodzenia. Stara dobra szkoła MSI Gaming Trio - karta przeciętnie/gównianie wykonana z przegiętym coolerem, który robi robotę na grafach normalizujących, a takie osoby krzyczą jaka super karta i dziwią się, po co dopłacać do droższych...

Na przykladzie mojej 4090 Trio. Ma taka sama plyte PCB wykonana z tych samych komponentow co Suprim. Roznia sie sekcja VRM. 

Suprim 26+4 70A

MSI 18+4 50A

Obie posiadaja aluminiowy backplate oraz dodatkowa metalowa ramke wzmacniajaca konstrukcje. Obie posiadaja wiatraki Torx 5.0 na cichych i dobrych lozyskach kulowych.

Trio to nie jest wybitna karta, ale do gownianego wykonania jej daleko.

Edytowane przez Dżony Bi
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę żyć 120 lat, szkoda że tak krótko, R. Daneel Olivaw "żył" ponad 19230 lat w cyklu Isaaca Asimova "Fundacja" :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mu kompletnie szajba bije, ciekawe czy w tej samej kurteczce bedzie te 120 lat pomykał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Fikołek napisał:

Już mu kompletnie szajba bije, ciekawe czy w tej samej kurteczce bedzie te 120 lat pomykał. 

Jako AI? Na spokojnie. AI zrobiło mega skok w ostatnich 10 latach. 2013 rok to była premiera przykładowo Samsunga S4 - smarty dopiero co raczkowały. Co będzie za kolejne 10 lat? Zobacz sobie tegoroczne GTC i plany na przyszłość. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Dżony Bi napisał:

Karta na pewno nie jest gownianie wykona. Na przykladzie mojej 4090 Trio. Ma taka sama plyte PCB wykonana z tych samych komponentow co Suprim. Roznia sie sekcja VRM. 

Suprim 26+4 70A

MSI 18+4 50A

Obie posiadaja aluminiowy backplate oraz dodatkowa metalowa ramke wzmacniajaca kontrukcje. Obie posiadaja wiatraki Torx 5.0 na cichych i dobrych lozyskach kulowych.

Trio to nie jest wybitna karta, ale do gownianego wykonania jej daleko.

Dlatego napisałem wykonana przeciętnie łamane na gównianie - oznacza to rozwiązania przeciętne przeplatane gównianymi. Na przykładzie twojego RTXa 4090 masz przeciętną sekcję zasilania z gównianymi plastikową obudową czy brakiem komory parowej. Metalowy backplate (i pewnie tą ramkę) zawdzięczasz temu, że przy starcie 3080 ich rewolucyjny backplate plastikowo-grafenowy okazał się przy tej wadze tak gówniany, że łamliwy, a karty po chwili wycofali, zrewidowali i odpuścili dziadowanie na backplacie. Na pewno nie można określić tych kart wykonanymi dobrze, a ja nie będę z Tobą dyskutował o pojęciach względnych ;) 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ktory 4090 bedzie lepszy pny czy zotac? Z ktorej firmy rtx nie maja plomby?

czy lepiej cos innego?

Edytowane przez blue1920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, TheMr. napisał:

Jako AI? Na spokojnie. AI zrobiło mega skok w ostatnich 10 latach. 2013 rok to była premiera przykładowo Samsunga S4 - smarty dopiero co raczkowały. Co będzie za kolejne 10 lat? Zobacz sobie tegoroczne GTC i plany na przyszłość. 

Chodzi mi bardziej o fakt życia 120 lat kurteczki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Fikołek napisał:

Chodzi mi bardziej o fakt życia 120 lat kurteczki. 

Wydaje mi się że on faktycznie chce przedłużyć swoje życie dzięki technologii, i do tego nawiązywał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy zdąży ale to nie moja sprawa, ile on ma lat tak ogólnie? Bo po tych azjatach to nie idzie ocenić,czy 20 czy 80.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 lat

Spokojnie może jeszcze 30 lat Nvidia dowodzić.
Co bo o Nvidii nie gadać to jakieś tam wizjoner z niego jest, zawsze jestem ciekawy co tam powie albo pokaże na tych swoich występach.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, DyndaS napisał:

Wedle TPU Asus, MSI, PNY czy też wersja Asus Noctua mają domyślny PL 320W

Stix chyba ma 360W, ale tylko w innym trybie niż "quiet".

Niby 5 dni, ale dalej mam aktywne. Aczkolwiek wybrałem jakiś odległy termin dostawy jak 28.03. Minęło chyba 6 dni czy coś koło tego.

Po prostu jak ktoś chce to może mieć kilka stówek taniej, a mi za fatygę i poświęcony czas chociaż jakiś dobry trunek się chyba należy :E

Dane na fakturze czy sposób dostawy zapewne bez problemu można zmienić.

Najwyżej się po prostu anuluje i tyle :P

Z ciekawości bo mam już ta kartę. Masz w tym zamówieniu wersje zwykła czy OC? Za 4499 PLN?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jurand ze Spychowa napisał:

gównianymi plastikową obudową czy brakiem komory parowej. 

Plastikowa obudowe ma wiekszosc przecietnych kart i Trio tu niczym sie nie wyroznia. Brak komory parowej nie przeszkadza karcie trzymac temp. w okolicy 65 stopni z akustycznym komforem przy maksymalnym obciazeniu, wiec zluzuj majty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej utwierdzaj się w przekonaniu, że to super karta i próbuj przekonać mnie do tego argumentując dokładnie tym, czym ja argumentuję, że czyni ją przęciętną/gównianą :P I zluzuj majty? To Ty mi dupę zawracasz w obronie kart Gaming Trio, więc sam zluzuj majty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Dalej utwierdzaj się w przekonaniu, że to super karta i próbuj przekonać mnie do tego argumentując dokładnie tym, czym ja argumentuję, że czyni ją przęciętną/gównianą :P I zluzuj majty? To Ty mi dupę zawracasz w obronie kart Gaming Trio, więc sam zluzuj majty ?

Staram sie byc obiektywny, a Ty sie ciesz, ze zlapales Boga za nogi. Pierwszy raz kupilem Trio i jest naprawde ok. Za dwa lata nie wiem co kupie, ale co bym nie kupi bede" obiektywny" w swojej ocenie jak teraz.

Edytowane przez Dżony Bi
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiedziałem, że metalowa obudowa dodaje dodatkowe fps :szczerbaty:

Co to zmienia jak te karty są wykonane? Macacie je codziennie przed graniem? Macie open bench i każdemu pokazujecie jaką macie dużą, fajną? 

Więcej faz zasilania, bo co, mało stabilna czy też ponownie więcej fps? Chyba tutaj na forum tylko jedna osoba podkręca, a reszta nic albo UV. Kolejna nieistotna rzecz dla niemal większości. 

Ta generacja jest tak cicha i chłodna, że jakość wykonania wpływa blisko w zerowym stopniu na osiągi i kulturę pracy. Na koniec wszyscy i tak gramy w te same gry, w ciszy i z tym samym fps ;) 

Edytowane przez MaxaM
  • Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, misieq napisał:

Z ciekawości bo mam już ta kartę. Masz w tym zamówieniu wersje zwykła czy OC? Za 4499 PLN?

XLR8 OC. Zamówienie w ME na 4199 PLN.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, DyndaS napisał:

XLR8 OC. Zamówienie w ME na 4199 PLN.

To na pewno OC za taka kasę ? Ja na koniec litego wyrwałem z ME wersje Non OC za 4499 :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, misieq napisał:

To na pewno OC za taka kasę ? Ja na koniec litego wyrwałem z ME wersje Non OC za 4499 :o

Tak, na pewno wersja OC. Jednak najistotniejsze jest to, że to XLR8.

Swoją też brałem za 4199 PLN na początku lutego.

To zamówienie co mam teraz tak z dupy wyszło, bo dostałem powiadomienie, że się pojawiły dostępne sztuki, ale po góra minucie już się nie dało dodać do koszyka. Tak przeklikiwałem z ciekawości dalej myśląc, że po prostu mi gdzieś wywali, ale normalnie przeszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi