Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, krukkpl napisał:

No to jest chore, podpada trochę pod spektrum autyzmu ;)

30 minut temu, krukkpl napisał:

BTW. ciekawe czy wasze otoczenie jest 100% ciche, rozumiem, że wszyscy mieszkacie w bieszczadzkiej głuszy, nie macie w domu innych domowników, sąsiadów, ruchu ulicznego? :D 

U mnie jest ultra cicho, mam wyciszony i wygłuszony pokój bo jest w nim postawione kino domowe :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
33 minuty temu, krukkpl napisał:

No to jest chore, podpada trochę pod spektrum autyzmu ;)
Dla takich to ja polecam setup, jaki miałem jeszcze parę lat temu - komputer w innym pokoju, kable HDMI / USB (do kontrolera, klawiatury bezprzewodowej) pociągnięte przez ścianę.
Zupełnie bezszumowe granie :) 
BTW. ciekawe czy wasze otoczenie jest 100% ciche, rozumiem, że wszyscy mieszkacie w bieszczadzkiej głuszy, nie macie w domu innych domowników, sąsiadów, ruchu ulicznego? :D 

Nic nie jest chore, przy tych dzisiejszych przykokszonych chłodzeniach na Ada na prawdę można mieć cichego i bardzo wydajnego kompa, ktory stoii na biurku pod obciążeniem w grach. Kwestia dobrej budy i dobrych wentyli w niej i dobrania nastawów dla GPU.

Nie trzeba się bawić w wodowanie całego zestawu, czy przenoszenia kompa kilka metrów od stanowiska czy do innego pomieszczenia.

A co do otoczenia to 100% racja jak ktoś mieszka przy jakiejś ruchliwej ulicy gdzie 24h na dobę napierdzielają auta i ciężarowy, słabe okna to dla niego i tak niemal cały czas ambient jest głośny.

Ja mieszkam w mieście, ale osiedle spokojne, ulica 30km/h. W nocy jak gram totalna cisza jeśli chodzi o otoczenie. A i w dzień przy zamkietych oknach jest spokojnie.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rtx 4070 ti, czy 7900xt w tych samych pieniądzach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Ufo188 napisał:

rtx 4070 ti

4070 ti jeżeli zależy Ci na RT

Edytowane przez karsone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, galakty napisał:

To beta, babol optymalizacyjny, nie kieruj się tym.

U mnie na 5800X3D, 4070 Ti, 32GB RAM też mam stutter i dropy, a zasoby lecą pod kurek... 

BTW jak bardzo skalowanie rozdzielczości zżera sprzęt? nie ukrywam że jak ustawię 150% (200 to kosmos już) wygląda to zauważalnie lepiej ale na obecnym sprzęcie nie mogę sobie na to pozwolić nawet gdy optymalizacje gry ogarną na premiere :E

Jak ci się będzie chciało ustaw wszystko max i sprawdź ile masz fps biegając w mieście na 100% skalowania i 150% skalowania na swoim sprzęcie.

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Broly napisał:

BTW jak bardzo skalowanie rozdzielczości zżera sprzęt? nie ukrywam że jak ustawię 150% (200 to kosmos już) wygląda to zauważalnie lepiej ale na obecnym sprzęcie nie mogę sobie na to pozwolić nawet gdy optymalizacje gry ogarną na premiere :E

Ja nie grałem ale jest test. Praktycznie na każdej karcie o połowę mniej FPS w 4K niż w 1440p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Broly

To Diablo 4 to beta i ma problemy z wykorzystaniem Vram. Na kartach 8-10GB vram poprostu textury na medium, optymalnie na takich kartach zapodać ~1440p i textury na medium bez żadnego skalowania i czekać na pełną wersję gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, krukkpl napisał:

Nie kazdy mieszka przy ulicy + nie mam dzieci to nikt nie robi hałasu, u mnie jest praktycznie glucha cisza. Serio jest ogromna roznica miedzy mieszkaniem w cichej a glosnej okolicy, czlowiek sobie nie zdaje sprawy bo mozg sie bardzo szybko przyzwyczaja do hałasu i robi automatyczne wygluszanie otoczenia.

Glosny komp w takich warunkach psuje cały urok (chociaz mi o wiele bardziej przeszkadzaja cewki niz wentyle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, cyberpunk2020 napisał:

Btw podobno 4090 FE jest od kilku dni dostepny w sklepie Nvidia UK i nie znika, a wczesniej sie wyprzedawal w kilka godzin. #dobrazmiana

Masz złe informacje. Od bodajże 8-9 tygodni jak sprawdzam dostępność kart FE model 4090 był dostępny ZA KAŻDYM RAZEM kiedy sprawdzałem, bo karta jest źle wyceniona i mało kto ją kupuje. 4080 FE początkowo rzeczywiście schodziło, a teraz też wisi i mało kto ją kupuje. Dla porównania - kupienie kart FE z serii 30XX graniczyło z cudem, bo każdy dosłownie każdy drop wyparowywał najdalej w ciągu 5 minut. 

image.png.05cb1d8400a8b886b325cfb6e802e211.png

image.png.a2771e3806084eade1aeaa8831a93434.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. 2 dni walki i problem rozwiązany. Co ciekawe nie mam pojęcia co było, ale coś w BIOS. Kolejny raz zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych i Fortnite zaczął działać. Nie była to kwestia OC, bo ustawiłem identyczne jak było i działa normalnie. 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

Dobra. 2 dni walki i problem rozwiązany. Co ciekawe nie mam pojęcia co było, ale coś w BIOS. Kolejny raz zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych i Fortnite zaczął działać. Nie była to kwestia OC, bo ustawiłem identyczne jak było i działa normalnie. 

Mamy szczęśliwe zakończenie historii, dla takich chwil czytam ten wątek ?

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Element Wojny napisał:

Masz złe informacje. Od bodajże 8-9 tygodni jak sprawdzam dostępność kart FE model 4090 był dostępny ZA KAŻDYM RAZEM kiedy sprawdzałem, bo karta jest źle wyceniona i mało kto ją kupuje. 4080 FE początkowo rzeczywiście schodziło, a teraz też wisi i mało kto ją kupuje. Dla porównania - kupienie kart FE z serii 30XX graniczyło z cudem, bo każdy dosłownie każdy drop wyparowywał najdalej w ciągu 5 minut. 

A klikałeś kiedykolwiek te linki z strony nvidii do wersji FE, aby dodać GPU do koszyka? Bo one się zawieszają i mimo, że na głównej wisi Buy now to bywa, że link, albo nie działa, albo przenosi do pustej strony.

Teraz tak miałem dopiero po kilku odświeżeniach pokazało na głównej out of stock w sklepie UK.

W Niemczech wersje FE 4080/4090 schodzą w miarę na bieżąco i przeważnie niedostępne w sklepie i to mimo to, że te chłodzenie nvidii wcale się nie wyróżniają na tle innych producentów.

Na tą chwilę jedynie w Francji wisi 4080 FE, w DE nic nie dostępne w UK też nie dostępne z tego co patrzę.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej czy z tymi temperaturami jest wszystko ok? Dziwią mnie 94 stopnie w hot spocie. Gigabyte 4080 gaming, bios silent, 5 P14 w obudowie. Powyżej 2500RPM jeden wentylator terkocze, zastanawiam się czy oddać to na RMA i po prostu wymienią pastę i pady? Miał ktoś z Was do czynienia z serwisem Gigabyte?  

hot spot.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie jest wszystko ok. Za wysokie temp. na GPU i Hotspot, a delta miedzy nimi ponad 20 stopni to zle nalozona pasta na GPU. Mialem to samo z 3080 Ti Suprim X. Zglosilem RMA i z delty ponad 20 stopni zrobilo sie 7 stopni.

Edytowane przez Dżony Bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Cię uj, ale kasztan :E

Czemu jeden wentylator ma 1700 RPM, a drugi 2000 RPM? Tak czy inaczej przy takich obrotach 71 stopni na rdzeniu to dużo, hot spot też wysoko... Chyba że buda piekarnik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, galakty napisał:

O Cię uj, ale kasztan :E

Czemu jeden wentylator ma 1700 RPM, a drugi 2000 RPM? Tak czy inaczej przy takich obrotach 71 stopni na rdzeniu to dużo, hot spot też wysoko... Chyba że buda piekarnik. 

Fractal define S + 5xP14 arctic 

4 minuty temu, Dżony Bi napisał:

Nie jest wszystko ok. Za wysokie temp. na GPU i Hotspot, a delta miedzy nimi ponad 20 to zle nalozona pasta na GPU. Mialem to samo z 3080 Ti Suprim X. Zglosilem RMA i z delty ponad 20 stopni zrobilo sie 7 stopni.

nie było problemów z RMA niby wartość nie przekracza maksymalnej... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie też dolatuje do 90-91 hot spot czasami a karta 74. Więc to raczej nic strasznego. Teraz w spoczynku mam 37 i 47.

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, techniq napisał:

nie było problemów z RMA niby wartość nie przekracza maksymalnej... 

U mnie delta wtedy wynosila ~25 stopni. Problemow nie bylo najmniejszych. RMA szlo przez Morele. U ciebie cos jeszcze z wiatrakiem nie tak, wiec dzialaj.

6 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

U mnie też dolatuje do 90-91 hot spot czasami a karta 74. Więc to raczej nic strasznego.

Niby nic strasznego, ale masz delte powyzej 15 stopni, wiec pasta idealnie nalozona nie jest. U mnie delta wynosi 8-9 stopni pod maksymalnym obciazeniem.

Edytowane przez Dżony Bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Dżony Bi napisał:

U mnie delta wynosila ~25 stopni. Problemow nie bylo najmniejszych. RMA szlo przez Morele. U ciebie cos jeszcze z wiatrakiem nie tak, wiec dzialaj.

ciekawe na ile zabiorą kartę, kupiona w komputroniku. 

4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

U mnie też dolatuje do 90-91 hot spot czasami a karta 74. Więc to raczej nic strasznego. Teraz w spoczynku mam 37 i 47.

Czyli jak do świąt potrzymam to będzie żyć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, techniq napisał:

ciekawe na ile zabiorą kartę, kupiona w komputroniku. 

U mnie trwalo to rowne 2 tygodnie od odbioru do zwrotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież chłodzenia w serii 4000 są bardzo dobre, a tu chłop ma hot spot prawie pod 100 stopni, to nie jest normalne chyba że Gigaszrot znowu bryluje :E

W tematach GPU powinno się zacząć pisać "Super GPU, tylko nie Gigabyte, jak kupisz to radź sobie sam" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dlaczego karty do grania nie tanieją i pozostaną drogie Youtube, w skrócie ten segment nie jest istotny dla Kurtki, karty są sprzedawane głównie do rozwoju AI a firma bardziej rozwija software, który będzie nadrabiał słabsze hardware.

Edytowane przez metrotest
Literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam 4080 gaming oc i u mnie hot spot dobił do 75 stopni max przy ~1370 rmp. 

Edytowane przez karsone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie tez hotspot dobija do max. 75-76 stopni przy pelnym obciazeniu, wiec ponad 90 stopni to jest lipa z pasta na gpu. Ja po swojej reklamacji z 3080 ti zwracam bardzo uwage na hotspot. 

Edytowane przez Dżony Bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, lukadd napisał:

A klikałeś kiedykolwiek te linki z strony nvidii do wersji FE, aby dodać GPU do koszyka? Bo one się zawieszają i mimo, że na głównej wisi Buy now to bywa, że link, albo nie działa, albo przenosi do pustej strony.

Tak, oczywiście, zawsze przenosi mnie do sklepu Scana (w którym jestem zarejestrowany) który jest oficjalnym dystrybutorem FE na terenie UK i zawsze dochodzę do momentu finalizacji zamówienia (czego oczywiście nie robię). Trzeba uważać na limit, bo tylko jedna karta z serii 40XX może znajdować się w koszyku, kolejnego modelu już nie pozwala dodać a jeśli spróbujesz zrobić transakcję jedną po drugiej to Scan Ci każdą kolejną zwyczajnie anuluje. W UK karty serii 40XX słabiutko schodzą, bo zarówno wersje FE jak i AiB są dostępne praktycznie w każdym sklepie od ręki (Scan, Overclockers, Ebuyer itd). Z serią 4070 może być różnie, bo oczekiwania w UK są takie, że karta FE powinna wystartować na pułapie max. 500-550 funtów a znając życie będzie pewnie ze 150 drożej. 

image.png.736064df7cfe49e6f252fce98742360b.png

image.png.e881a1e24a247c80a970230640cf3e90.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi