Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@lukadd Faktycznie :D.

@SebastianFM Tam zawsze jest ustawienie high tylko zmienia się rozmiar w GB.
W Forspoken pokazał, że spada wydajność przy teksturach na high vs low.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

No dlatego nie widzę sensu w robieniu dramatu jak ktoś ma do 95 stopni gorący punkt. Powyżej 100 to już wiadomo, ale poniżej skoro wszystko działa, zostawać 2-3 tygodnie bez karty, to tak średnio jak na moje. 

W ogóle może ktoś wytłumaczyć po cholere są 2 pomiary zamiast tylko gorącego punktu? 

Nie ma dramatu poza być może przez nikogo niezmierzonym podejściem absolutnym "im chłodniej, tym zdrowiej" :> Zauważalną lipą z gorącymi hotspotami jest to, że karty mają wbudowane zabezpieczenie, które kiedy temperatura hot spotu przekroczy ustalony próg, z Niemca wywalają wentylatory w kosmos typu 3000 rpm (a widziałem i 4000, które nawet nie były ustawialne krzywą ograniczoną do ~3000). Te dwa pomiary (chip i hotspot) to bodaj temperatura średnia ze wszystkich czujników na chipie i właśnie z tego najgorętszego, hotspotu. Podejrzewam, że z tą średnią powiązany jest boost, bo karty którym grzeje się hotspot, raportują Temp Limit, kiedy ten ustawiony jest zdecydowanie wyżej niż momencie limitowania temperatura chipu. Na pewno idzie gdzieś w necie sobie o tym poczytać :]

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani zabezpieczenie ani limit od temperatury nie jest przypisany do hot spot. Gdyby nie monitoring w GPU-Z czy Hwinfo to byś nie wiedział nawet o hot spot.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak wytłumaczyć sytuację, w której karta ma ustawiony, domyślny Temp Limit na 83C, a raportuje Temp Limit przy 77-78C na chipie?

I jak wytłumaczyć to, że wywala wentylatory w kosmos, kiedy hotspot przekracza konkretną temperaturę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

I jak wytłumaczyć to, że wywala wentylatory w kosmos, kiedy hotspot przekracza konkretną temperaturę?

Moge potwierdzic, ze niezaleznie od ustawionej krzywej gpu, karta idzie z obrotami na 90-100% i wtedy jak sprawdzalem to mialem hotspot ~106, a na gpu 75-76. Juz nie pamietam dokladnie, ale po tych akcjach z dzikimi obrotami zareklamowalem.

Edytowane przez Dżony Bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moje cewki na Gigabyte, oddawać czy jest w miarę OK? 

W tych momentach w których cichną wciskam ESC. Testy w Cyberpanku, wszystko na ultra, 1440p

Edytowane przez Mark97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
41 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

To jak wytłumaczyć sytuację, w której karta ma ustawiony, domyślny Temp Limit na 83C, a raportuje Temp Limit przy 77-78C na chipie?

Samo zabezpieczenie termiczne jest tak piszesz i od 105stopni wentylatory wchodzą na maxa. 

Temp limit zaraz sprawdzę jak to działa na ADA, hotspot przy premierze Ampere pojawił się też dla starszych kart w monitoringu. Nawet nie sprawdzałem pokrycia na tej generacji.

PS. limit 65stopni zaczyna minimalnie zbijać od 64stopni od 65stopni zbija agresywnie także jest ok tak jak kiedyś ;-)

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest spoko. Zamknij panel, odpal grę - jak nie słyszysz to zostaw. Chyba, że grasz z głową w obudowie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Mark97 napisał:

Pomijając, że musiałem ustawić DAC na prawie full, żeby cokolwiek usłyszeć bo tak słabo nagrany filmik to ta cewkomania zaczyna mnie powoli bawić :E
Co Wy ludzie siedzicie z otwartą budą, bez słuchawek i uchem przy PC?

• Like 1
  • Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze jest kwestia tego czy ktoś pierwszy raz kupuję kartę, z którą może mieć problem i nie jest pewny czego się spodziewać. W końcu ten problem został w sieci ogromnie rozdmuchany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tu są cewki na tym np. suprimie X. Pięknie grają i pięknie zmieniają tony :E

Tego już nie zagłuszy zamknięta buda. Będzie lecieć na kilka metrów z budy.

Edytowane przez lukadd
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, fakeeus napisał:

Pomijając, że musiałem ustawić DAC na prawie full, żeby cokolwiek usłyszeć bo tak słabo nagrany filmik to ta cewkomania zaczyna mnie powoli bawić :E
Co Wy ludzie siedzicie z otwartą budą, bez słuchawek i uchem przy PC?

To połączenie faktycznie czasem ponad normę nawalających cewek + potęgi kart, która generuje pierdyliard klatek, od których ilości karty piszczą jeszcze głośniej + w tej generacji przekokszonych układów chłodzenia, które mega cichą pracą nad wyraz cewki weksponowały. Jeśli takie są najgłośniejszym elementem komputera, to można tych ludzi zrozumieć. Nawet jeśli nie są, a po prostu je słychać, to tego typu dźwięki ( wysokie ogółem ) są z tych bardziej uwierających.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, lukadd napisał:

Tego już nie zagłuszy zamknięta buda. Będzie lecieć na kilka metrów z budy.

W suprimie płacisz za to, że cewki grają melodyjkę, w "budżetowych" 4090 dostajesz cewkową  kocią muzykę ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mark97 napisał:

W tych momentach w których cichną wciskam ESC. Testy w Cyberpanku, wszystko na ultra, 1440p

Cewki jak cewki, ale adapter wygląda na mocno napięty... ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, krukkpl napisał:

Cewki jak cewki, ale adapter wygląda na mocno napięty... ? 

To jak to powinno prawidłowo wyglądać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam żadnych cewek nie słysze , pod koniec to nie wiem, autobus z ulicy słychać? A kabelek na początku faktycznie mocno zgięty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, lukadd napisał:

Dźwięk jak na Commodore 64 podczas wgrywania gry z kasety 8:E

6 godzin temu, Fikołek napisał:

Ja tam żadnych cewek nie słysze , pod koniec to nie wiem, autobus z ulicy słychać? A kabelek na początku faktycznie mocno zgięty. 

Świergolą aż miło 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Mark97 napisał:

Wiem ze nagranie zawsze trochę przekłamuje i zapewne są one cichsze niż na nagraniu. Mikrofon zawsze przesadza

Jeśli z zamkniętym panelem są niesłyszalne poza obudową to nie ma co się zastanawiać.

Ja u siebie jak zamknę boczny panel to cewki słyszę tylko jak ucho przyłożę to obudowy nad wentylatorem na topie. 10cm nad obudową już nic nie słyszę tylko szum powietrza.

Ogólnie to u mnie to 5 letnia pampa AiO bardziej buczy niż cewki w GPU

I tutaj ProTip - trudno  się gra jak z głową na/w obudowie, wole siedzieć w fotelu przed monitorem?

Edytowane przez koniu22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, wkamil73 napisał:

W suprimie płacisz za to, że cewki grają melodyjkę, w "budżetowych" 4090 dostajesz cewkową  kocią muzykę ?

Mam inno3d . Chyba najtańszy model 4090. Nic nie gra. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagraj filmik jak kolega wyżej to zobaczymy :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie ma co udowadniać bo już parę osób potwierdziło że PNY i Inno3d które są na płytkach NV są cichutkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moim zdaniem ludzie dzielą się na  grupy
- ci, co słyszą cewki i im to bardzo przeszkadza, bo akurat mają kartę, gdzie jest to problem
- ci, co jeszcze nie słyszeli jak to potrafi denerwować, męczyć czy powodować naprawdę nieprzyjemne, wręcz fizyczne, uczucie. Ale zmienią zdanie jak usłyszą (gdy trafią na kartę gdzie jest to wyraźny problem)
- ci, co są naprawdę głusi i prawie nic nie słyszą, albo siedzą przy otwartch oknach przy ruchliwej ulicy nonstop, i im to nie przeszkadza

Przy coraz większej popularności kart biorących więcej prądu, osób uświadomionych, że to jest problem, będzie przybywać. 

A nagrania nie zawyżają problemu. Mogą go zawyżać albo zaniżać, a zależy od wielu czynników, w tym jakim mikrofonem nagrywane i na czym odtwarzane jest nagranie. Nie ma jednak reguły, że przekłamie w jedną czy drugą stronę.

W ogóle to będzie "ciekawie" jak kiedyś wejdziemy w erę grania w 1000 czy 2000fps (nie, nie żartuję. https://blurbusters.com/blur-busters-law-amazing-journey-to-future-1000hz-displays-with-blurfree-sample-and-hold/ )
Ciekawe co wtedy zrobią producenci kart z tych "e tam, w 30-60fps nie piszczy aż tak mocno, może być, to tylko karta za 12000zł, a każdy gracz mieszka obok ruchliwego lotniska i tak".
Coś mi mówi, że wtedy jakimś cudem się da zrobić kartę, która nie piszczy.
Swoją drogą nie wiem czy to wina nagrania, ale różnica między tym suprimem a aurousem na filmiku to przepaść. 

A. I przypominam. W wielu przypadkach nawet jak cewki wyją niczym wyborca widząc sondaże pokazujące na co będzie głosować 80% jego rodaków, NIE DA się takiej karty oddać. Nie łapie się na zapisy gwarancji. "ten typ tak ma, to normalne" i do widzenia. 

To nie są żadne "mody na panikę". To realny i poważny problem i nie ma nic dziwnego w tym, że się ktoś pyta o opinię zaraz po zakupie karty. Szczególnie jeśli wcześniej nie spotkał się z piszczeniem cewek w ogóle, niezależnie od odległości karta-ucho i od tego co karta akurat przelicza. 
Minęła dekada od uszkodzenia słuchu, ale do dziś dobrze pamiętam, czemu zmieniałem zasilacz choć dopiero co kupiłem trzeci model w ciągu roku. Strasznie to mnie irytowało, bo to był najlepszej dostępnej marki Enermax, bardzo chwalony i.. po prostu drogi. I po tygodniu i tak już wiedziałem, że nie dam rady tego zostawić w kompie i trzeba zmieniać. Cewki naprawdę potrafią wkurzyć. Nie jest to tylko kwestia zdenerwowania, że "słychać". Jeśli słychać je mocno, to jest to tak przyjemne po dłuższej chwili, jakby ktoś igłą w uchu grzebał.

Niestety nie ma chyba innej metody niż
- wybrać sklep i markę, gdzie można oddać w razie czego
- kupić i zamontować
- sprawdzić przy zamkniętym kompie w czymś co ma np. 1000fps i posiedzieć w tym ze 20 minut. 
- zadecydować czy jest akceptowalnie czy nie jest, bo testy z nagraniem i pytaniem forumowiczów, to raczej niewiele dadzą, chyba, że ktoś jak na filmiku suprim-aurous pokaże dwie karty, ale to musiałby być ten sam mikrofon, te same ustawienia, ta sama odległość. A raczej nikt dwóch czy pięciu RTXów 4090 nie ma w domu ;)

PS. A ja nadal nie wiem co to za Gigabyte na filmiku. 

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, RTX4090 napisał:

Tu nie ma co udowadniać

Tak myślałem xD Przecież cały Twój sprzęt jest bez skazy :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Phoenix. napisał:

4080tka w cenie 4090tki to jest jakiś eksperyment społeczny chyba.

"jest wielka i brzydka". Oni to chyba brzydkiego Geforce'a nie widzieli
7926d75e8dcf36f8dfcd66ab90bb534a.png

f1e8b84cb59f55c6317e790f6efb4e50-1200x900.jpg

:szczerbaty:

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi