Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, lwampir napisał:

o tych co czytają i rezygnują bez słowa komentarza tutaj się nigdy nie dowiecie

O tych, co czytają i później kupują bez słowa tym bardziej. Poza tym nie wiesz, z jakiego powodu ktoś zrezygnował. To nawet trudno dowodami anegdotycznymi nazwać. 

Ludzie, którzy przypisują sobie misję naprawiania świata, najczęściej nie zauważają, że świat ich nawet nie zauważył. A nietrudno o to, pisząc posty na forum PCL, które może jest duże jak na polskie warunki, ale z perspektywy rynku nie ma większego znaczenia. Ludzie nie wstrzymują się najczęściej z zakupem GPU dlatego, że sobie coś przeczytali, tylko że nadeszły czasy, w których muszą oszczędzać. Bieda, panie, bieda. 

Poza tym, jakby słuchać światłych rad, to gość szukający jakiegoś GPU ze średniej półki miałby tutaj doradzone, że ma kupić RTX 4090, bo tylko to się opłaca. Szuka karty za 3-4k, ma wydać 8k, bo się opłaca :E 

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i z tego samego powodu co chwilę do tego tematu zerka x-kom :D

tak tylko z ciekawości :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Phoenix. napisał:

Wdg mnie Nvidia zależy na gamingu tylko trzyma marze(...) To jest zwykle korpo opierające się na handlu gdzie trzeba osiągnąć pewien próg marzy, tylko nie każdy to rozumie lub rozumie i nie potrafi przyjąć do świadomości.

Tak, tak. Wiem. Jestem za głupi znowu i nie rozumiem podstaw. ;)
A może jednak ja rozumiem, że korpo to korpo i istnieje aby zarabiać, tylko do tego obserwuję jaką mają mentalność ludzie, którzy podejmują w nich decyzje.
A mają taką, że zawsze bardziej niż zdrowemu rozsądkowi wierzą trendom, analizom i prognozom dla rynku. Ankiecikom, statystykom w excelu itp. Tak ich nauczono i tego się trzymają.
Jak chcesz pisać, że czegoś ktoś nie rozumie, to pytaj korpokrawaciarzy co najpierw prognozowali, że na PS4 nikt grać nie będzie, bo nadchodzi era komórek. I pytaj o wypowiedzi po roku od premiery, gdzie wyrażali wielkie zdziwienie dobrą sprzedażą PS4 i Xone. 
Albo pytaj ich czemu zdrowy rozsądek podpowiada, że nie da się oprzeć całego biznesu w grach na multiplayerowych grach online i modelu "games as services" goniąc za jednym tylko pod-gatunkiem, bo akurat on przyniósł innej korpo mega zyski (battle royale, Fortnite)
O rozumienie prostych rzeczy możesz też zapytać ludzi z Konami i zapytaj ich co się stało z ich marką w oczach graczy, gdzie są dobre gry i co ogólnie się o Konami dziś sądzi. 
Możesz też FACHOWCÓW z naszej największej growej firmy zapytać co za debil wymyślił premierę Cyberbuga w takiej formie, że stracili wizerunkowo więcej niż zarobili na tej grze do dzisiaj. To są rzeczy proste, a krawaciarz to nie jest bóg, istotna wybitnie inteligentna. 
I oczywiście mogę się mylić, ale nie sądzę abym coś mniej rozumiał niż Ty, gdy zauważam, że:
- analitycy twierdzą, że PC gaming się będzie kurczył
- w dłużsej perspektywie sądzą, że większość ludzi będzie grać zdalnie (streaming)
- ich bardziej intratne i mające lepszą przyszłość i potencjał na większe i większe zyski segmenty rynku jak AI są znacznie lepszym kierunkiem
- Z treści i i tonu wypowiedzi Jensena Kurteczki wynika takie coś: Karty do giereczek to robiliśmy kiedyś. Dziś jesteśmy większą, poważniejszą firmą. Wyewoluowaliśmy! W końcu robimy coś poważnego i zarabiamy porządną kasę, a nie tam jakieś układziki do gier.

A "potencjał na większe i większe zyski" to przypadkiem dokładnie te zaklęcie, które działa niczym "Jedi mind trick" na akcjonariuszy. To jest dokładnie to, co kochają najbardziej. Mindset jest w korpo taki, że zamiast wybrać zarobienie w przyszłym roku 2 miliardów, często wolą ponieść ryzyko czy pobiec ślepo za trendem, bo 2 miliardy to kiszka. Tyle to zarobili w tym roku. W następnym to ma być 4! A w następnym 8! 
Jak 4 lata temu firma zarobiła pół miliarda to był wielki sukces. Jeśli jednak rośnie i rośnie, i rośnie i po kilku latach zamiast pobić kolejny rekord zarobi tylko tyle samo co rok wcześniej, czyli np. 10 miliardów, to już to jest fail. W ich oczach.

Ja nie mówię, że nie będą robić żadnych kart już za dwa lata. Przejście w streaming może potrwać dekadę albo i dłużej. 
Chodzi mi tylko o podejście. 
Podejście korpo do tematu VR też dobrze pokazuje korporacyjne myślenie. W końcu jest sprzęt, który by pozwolił na coś fajnego w każdym segmencie cenowym. W końcu jest standard w kontrolerach. W końcu nawet konsole dają radę (PS5). I co? I korpo nie rozróżniają gier od metaversu. Metaverse Fejsowi nie pyknął, to wszyskie korpo obecnie uważają, że "VR is dead" i tak będą myśleć, dopóki ktoś im nie udowodni, że się mylili (jak twórca Playstation 1 pokazem demek na PSX na żywo, który przeprowadził na spotkaniu z korpo krawaciarzami, czym przekonał ich do zmiany opinii, lub jak Sony pokazujące wyniki sprzedaży God Of Wara i innych gier SP, udowodniło debilom z EA, że wcale nie żyjemy w "post single player era" i że kasa nie została już tylko i wyłącznie w "online, live services" jak twierdzili rok i dwa wcześniej.

Bo dla korpo liczą się zawsze cyferki. Prognozy. Trendy. I czy coś się zwija czy rozwija. Uzupełnij:
AI się ......
PC gaming się .....

Edytowane przez Ronson
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
28 minut temu, lwampir napisał:

o tych co czytają i rezygnują bez słowa komentarza tutaj się nigdy nie dowiecie

Ja zrezygnowałem :D Liczyłem, że po krypto boomie kupię 4080 za jakieś ~4k zł :) Jak zobaczyłem co jak wygląda i po ile jest "4070ti" to stwierdziłem, że chyba pierwszy raz pojawi się u mnie konsola. Ostatecznie stanęło na 6950XT za 3k zł i pojęcia nie mam czemu ludzie narzekają na karty od AMD.

@BlindObserver  podoba mi się jak narracja nvidii do ciebie trafiła. Pisać, że średnia półka to 3-4k to jednak jest pewne oderwanie. Nawet jakby uwzględnić inflację i chęć dodatkowego zysku to ceny nie powinny być takie jakie są, ale niestety "entuzjaści" kupują i nieświadomie lub o zgrozo świadomie kręcą na siebie bat, bo im danie 10-12k na kartę nie sprawia problemu. Może i nie będzie sprawiało dać 20k za kolejną serię 90 albo i 30k w następnej. Prędzej czy później ta ściana ich niestety dogoni i będą robić to samo co robią teraz osoby, które narzekają na ceny :)

Edytowane przez Vexis
  • Like 1
  • Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to rozumuje tak, że karty bardzo podrożały a te topowe nie są w sumie potrzebne.
Lukadd kupił rtxa 4090 a gra w indyki.
Obecnie nowe gry AAA to albo paździerze albo jakieś remejki. Wszystko na bakier z opytmalizacją. Kilka dni temu gość pisał, że 23min czeka na załadowanie shaderów w Tolu.

RT niby spoko ale dla mnie to dalej tylko ciekawostka, Za dużo pożera zasobów przy zbyt małych zyskach.
W grach single player potrzebuję 60 albo 80fps bo tak mam zablokowane.
Nowa seria nvidii ma być jakaś przełomowa z budową modułową czyli  można się spodziewać jakichś nowych albo ulepszonych jednostek pod nowe DLSS.
Stara seria w odstawkę.
rtx 4090 staniał 2k zł od premiery a gier wyszło tyle co kot napłakał.
I tak można wymieniać ale to wszystko było już w tym wątki nie raz pisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Vexis

Ty chyba osoby pomyliłeś xD Przecież od lat kręcę bekę z logiki ętuzjastów, a serię RTX 40 cisnąłem za wysokie ceny. Ale krytykuję również ciągłe jęczenie na to samo, bo ten temat jest zaspamowany takimi rzeczami, które nic nie wnoszą. Napisz to lepiej tym, którzy tak bronią zakupu RTX 4090 i twierdzą, że oni na siebie bata nie kręcą. Ja nawet nie należę do posiadaczy RTX 40 :E 

Edyta: Ah, dobra, chodzi ci o stwierdzenie "średnia półka", tak? Trudno mi powiedzieć, jak to inaczej określić z perspektywy rynkowej. Dla niektórych średnia półka się zatrzymała na 1000 zł, jak z RX 480, ale to nie te czasy. I może rzeczywiście powinienem unikać tego stwierdzenia. Ale akurat na to ani NV, ani nikt inny nie miał większego wpływu, że tak to nazywam. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wspomniałeś wyżej, że średnia półka to 3-4k ;) nvm :) RTX 4090 to powinien kosztować 70k zł :P po co ma Huang ma marnować miejsce na waflu dla jakiś zabawek dla entuzjastów jak może robić karty do AI ;)

Edytowane przez Vexis
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień Dobry, pamietam jak czytałem tutaj ze na wakacje 4080 bedzie po 5k lub nawet mniej bo nikt tego nie kupi. Czyg dzies pojawiaja sie juz takie oferty? Na xkom wszystko powyzej 6k dalej... W ogole beda karty za 5k w serii 4080? :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaż RTX 4080 miała być tragiczna, a mimo tego ktoś tam jednak te karty ma. Ciekawe jak nazwać w takim wypadku sprzedaż Radeonów RX 7900 :E Katastrofa? Nędza? Porażka? xD W ogóle kto ma te karty u nas na forum?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, BlindObserver napisał:

Myślę, że Jensen Huang i Lisa Su niezwykle mocno przejmą się ciągłym spamowaniem o wysokiej cenie kart na forum PCLaba.

Dokładnie, dlatego już kolejny raz sugeruję, żebyśmy wszyscy wzięli się za rączki i oznajmili, że jak oni nie opuszczą cen, to my od nich kart nie kupimy. Oni to zauważą, i od razu będzie fajnie.

24 minuty temu, aureumchaos napisał:

Dzień Dobry, pamietam jak czytałem tutaj ze na wakacje 4080 bedzie po 5k lub nawet mniej bo nikt tego nie kupi. Czyg dzies pojawiaja sie juz takie oferty? Na xkom wszystko powyzej 6k dalej... W ogole beda karty za 5k w serii 4080? :szczerbaty:

Na Allegro były 4080 TUF i Gigabyte 4080 Gaming OC, obie za 4999zł, oczywiście używane z polską gwarancją. Jak za używki bez ryzyka kopania, tańsze o 1000-1200zł to dobra oferta, a sam fakt, że stały 1-2 dni świadczy, że nie ma zbyt dużego popytu. Wakacje idą, ja bym sobie rower wolał kupić :E

Edytowane przez JDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo prawda jest taka, że to jedyne sensowne wyjście. Pieniążki rządzą światem, a nie puste słowa. Kurteczka taki zły, ale się 9 koła na RTX 4090 wydało :E  Co drugi dymany przez Jensena ma RTX 40 w sygnaturce obecnie. Bądźmy poważni. To jak za czasów bańki crypto, każdy krytykował górników, ale w tle odpalony miner ethereum :E 

• Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, aureumchaos napisał:

Przez jeden dzien w kraju DE w Outlecie Twój sen sie ziścił - 4090 byly po 7k, 4080 po 5k, 4070ti po 3k ...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, BlindObserver napisał:

To jak za czasów bańki crypto, każdy krytykował górników, ale w tle odpalony miner ethereum :E 

I skalpowanie na Allegro dopiero co kupioną kartą z forumowego linka :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, aureumchaos napisał:

5600zl na Amazonie i to chyba wszystko.

Jak by złotówka wróciła do 4.3 za EUR to by bylo może 5300zł nie widzę jakoś tych kwot poniżej 5k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Vexis napisał:

po co ma Huang ma marnować miejsce na waflu dla jakiś zabawek dla entuzjastów jak może robić karty do AI ;)

Apropo tego miejsca na waflu:
1080ti vs. 4060ti. 4060ti ma prawie 80% więcej tranzystorów. Zegary? 60% wyższe
Wydajność pixel fillrate i texture fillrate - praktycznie ta sama.

3x więcej tranzystorów do tego samego.
Ale cieszmy się, że AI daje nam wydajność za darmo, a RT jest super.
Karta za 2500zł będzie mieć przepustowość RAMu dokładnie taką samą jak 780tka, która debiutowała dokładnie dekadę temu, więc jakby ktoś chciał argumentować, że tranzystory jakie poszły na cache to dla naszego dobra, to.. no właśnie.
(żeby nie było, to akurat cache w GPU uważam za jedyny uzasadniony pomysł przeznaczania tranzystorów na cokolwiek innego niż raster)

Pisanie o drogich waflach przy 4060: Die Size: 146 mm², minus to, co zmarnowali na AI i RT, to jakiś żart jest. (Nie, to nie do Ciebie, Vexis)
A już najgorzej jak widzę teksty o chlebie w Polsce. Jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. Masło nagle zdrożało o +300% rok temu to znaczy, że 9000 za 4090tkę to z automatu 3000zł teraz? A może jednak warto patrzeć na wartość pieniądza ogólnie i ceny w dolarach, bo Nvidia to pewnie nawet nie wie, że sprzedają karty w jakimś małym kraiku zwanym Polską i nie bardzo ją interesują ceny jedzenia przy produkcji kart ;)
Nie było prawdą, że

- nie dało się zwiększyć produkcji w szale na crypto

- nie dało się zadbać aby karty trafiały do graczy a nie kopaczy

- nie było drogo w czasie gdy już dawno było po upadku kopania, dlatego, że nadal niedobory

- i tak samo 4060, 4070, 4080 nie są drogie BO WAFEL MNIE TU ZDROŻAŁ, PANIE! CO JA PORADZE?

Nauczcie się, że Jenseny i wszelkie inne CEO używają wymówek i ściem, a nie mówią Wam prawdę. Jakby był problem z waflami, to można zrobić kartę do rasteru, która miałaby tak malutki chip, że choćby 4nm u TSMC kosztowało 5x tyle co 16nm, to by jeszcze się zarobić dało.Nawet z tym pchaniem AI to nadal jest mowa o chipie wielkości 750. Nie. Nie 750ti. Zwykła 750 miała dokładnie taki sam chip. Tyle samo miejsca na waflu. Cena? 119$. Przeliczmy z inflacją: 154$. 
Ojoj. Co to za tragedia, że chip zdrożał z np. 50 na 100$. Teraz nie mamy wyjścia i musimy podnieść cenę o 350$, do 500. To ma sens! :szczerbaty:
Tak samo teksty o niedoborach. Teraz z AI. Wszyscy wiedzą, że nie tylko NV doopiero co negocjowała z TSMC zmniejszenie zamówień. 
"Pic unrelated" ;)
d61aead4221a6dfb894baf876b7fcdd2.png

2 godziny temu, aureumchaos napisał:

W Niemczech, mniejszy VAT. I nie staniało bo się nie sprzedawały, tylko Dolar poleciał na pysk.
1b52b90472b62a45d8f16ed6959e8a1b.png

• Like 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekajcie - jeszcze Dzień Dziecka i potem się będą prosić żebyście coś kupili:)

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Yedi napisał:

Przez jeden dzien w kraju DE w Outlecie Twój sen sie ziścił - 4090 byly po 7k, 4080 po 5k, 4070ti po 3k ...

Nie chce nic z niemiec, ja nie mam nerwow na takie zakupy... 

44 minuty temu, JDM napisał:

Dokładnie, dlatego już kolejny raz sugeruję, żebyśmy wszyscy wzięli się za rączki i oznajmili, że jak oni nie opuszczą cen, to my od nich kart nie kupimy. Oni to zauważą, i od razu będzie fajnie.

Na Allegro były 4080 TUF i Gigabyte 4080 Gaming OC, obie za 4999zł, oczywiście używane z polską gwarancją. Jak za używki bez ryzyka kopania, tańsze o 1000-1200zł to dobra oferta, a sam fakt, że stały 1-2 dni świadczy, że nie ma zbyt dużego popytu. Wakacje idą, ja bym sobie rower wolał kupić :E

Nie chce uzywanej... To nie dziewczyna ze ma cos jeszcze do zaoferowania... 

Godzinę temu, Vexis napisał:

To do mnie? Przeciez to AMdek... ehhh...

Godzinę temu, BlindObserver napisał:

Sprzedaż RTX 4080 miała być tragiczna, a mimo tego ktoś tam jednak te karty ma. Ciekawe jak nazwać w takim wypadku sprzedaż Radeonów RX 7900 :E Katastrofa? Nędza? Porażka? xD W ogóle kto ma te karty u nas na forum?

I tu tkwi problem... Mialo sie nie sprzedawac... Ja jak radzili radziwiłowie glosuje portfelem... Moze 5080 sie doczekam... A nie czekaj... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, ju-rek napisał:

Cena chleba w ciągu 3 lat poszła w górę o 60%, może tu trzeba zacząć "bić pianę"? To jest produkt pierwszej potrzeby, nie karty graficzne. Naprawdę macie problemy.

Ale ceny chleba nie wzrosły 100 i więcej %  na jakimś krypto guanie tylko z powodu wzrostu cen energii i surowca.

Edytowane przez B@nita
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, aureumchaos napisał:

Nie chce uzywanej... To nie dziewczyna ze ma cos jeszcze do zaoferowania...

Tzn. używana miesiąc 4080 za 1200zł mniej nic nie ma do zaoferowania? Nieźle. Części ze swojego kompa nigdy nie sprzedajesz, tylko wywalasz do śmieci, bo nic nie mogą zaoferować? :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aureumchaos

Myślę, że się doczekasz. Ogólnie jest gigantyczny problem ze sprzedażą sprzętu. Niejawny raport dostałem od jednej z agencji (jawny będzie w sierpniu chyba), która robi badania rynkowe i tak spadła sprzedaż podzespołów, wszelkiego rodzaju, że wszyscy będą musieli ciąć ceny. Najmocniej siadła sprzedaż SSD i jak spojrzysz po np. po promkach na x-komie i innych sklepach, to właśnie one są najbardziej wyprzedawane. Z GPU jeszcze nie jest aż tak tragicznie, ale to jest kilkudziesięcioprocentowy spadek ilościowy, więc też musi w końcu siąść. Skończyła się "premierowa" klientela na RTX 4080 i wyżej, teraz masz głównie oczekujących albo polujących na promki.  

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, JDM napisał:

Tzn. używana miesiąc 4080 za 1200zł mniej nic nie ma do zaoferowania? Nieźle. Części ze swojego kompa nigdy nie sprzedajesz, tylko wywalasz do śmieci, bo nic nie mogą zaoferować? :E

Sprzedaje... To nie znaczy, ze sam kupuje uzywane... Komu nie przeszkadza niech bierze.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Panowie Panowie - nikt nad wami nie stoi z bacikiem i nie każe kupować karty NV. Narzekanie na ceny tutaj tak właśnie wygląda, jakby ktoś na siłę kazał wam kupować.

To samo z DLSS - nikt nie każe tego włączać.

Jedno i drugie robią świadome osoby. 

Edytowane przez RTX4090

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, aureumchaos napisał:

i leżą , dalej nikt się nie rzuca , a do wakacji jeszcze stanieją :

https://www.megekko.nl/Computer/Componenten/Videokaarten/Nvidia-Videokaarten?f=f_429-185807_vrrd-3_s-prijs09_pp-50_p-1_d-list_cf-

https://www.mindfactory.de/search_result.php/search_query/rtx+4080/listing_sort/6/price_from/1000

Polacy to wiadomo , bogaty naród , co tam biedaki z Niemiec czy Holandii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, RTX4090 napisał:

karze kupować

:lol2:

• Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi