Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Ronson napisał:

/ciach

Czyli podsumowując: ja mam np. płytę na B560 i procesor 10 generacji, który nie wspiera nawet PCIE 4.0, ani M.2 NVME 4.0. Rozumiem, że w takim wypadku kupowanie karty takiej jak 4060Ti nie będzie najlepszym pomysłem. Dobrze rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowanie RTX 4060 Ti generalnie w żadnym wypadku nie jest dobrym pomysłem ;) Ale na platformie z PCIe 3.0 w ogólności to GPU radzi sobie tylko minimalnie gorzej niż z PCIe 4.0 (pojedyncze gry, gdzie jest różnica, oczywiście się znajdą).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak jest z 4070,4070ti, 4080 na 10gen?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli karta nie może pracować w 4.0 to tak, już i tak mało opłacalna karta, dodatkowo straci trochę wydajności. 
Te trochę może być dwoma procentami, i tylko przeszkadzać np. w 4K, ale są też wyjątki i już np. na 3060ti sobie pograsz w Dooma w 60fps w 4K (na monitorze 1080p oznacza to dostęp do DSR 4x co też się przyda nawet na nim) a na 4060ti już zdecydowanie nie. 
Czasem też wychodzą jakieś dziwolągi jak Death Stranging, która albo do dziś albo do momentu spatchowania potrafiła pokazywać spore spadki przy starszym złączu. 

Ogólnie to po pierwsze najpierw bym zmieniał proca (weź choćby 12400f) a potem kupował inną kartę w podobnej cenie, albo poczekał, bo 2000zł za takie przemalowane 4050 to jest lipa.

2 godziny temu, lwampir napisał:

a jak jest z 4070,4070ti, 4080 na 10gen?

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/
tu sprawdzaj jakie złącze. 
16x to pełne.
3.0 przy złączu 16x nie będzie robiło problemów, no może na 4080/90, ale to nie wiem, nie wczytywałem się w tego typu testy.

Edytowane przez Ronson
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto tam testował suprima x 4090 z outletu ole ole? Mocno cewki wyją? :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, TheMr. napisał:

Tak szybko jak 3060Ti? :E Które tez zalegają? 
NV nie opuści ceny dopóki nie sprzeda do końca 3060ti który ma dokładnie te samą wydajność. A ze polityka Nv utrzymuje się ze płaci się za wydajność no to szans zero. 

NV to nie AMD, maja 80% rynku. 

Dosc powiedzieć ze 4070 miało bardzo małe obniżki. Ale tylko w przypadku bardzo słabego modelu. 

Dokładnie tylko ogranicza zamówienie konsumenckich GPU na Tajwanie i zwieksza zamówienia na chipy do akceleratorów AI ... 🤣

Laski im nikt nie robi ... Nie musza sprzedawac tanich kart do grania ...  A nawet po co im to ... AMD i Intel moze sie zajmowac tymi "ochlapami" ...

80% ale czego rynku dyskretnych kart graficznych ?

Czy wszystkich wyprodukowanych GPU ... czyli też tych wbudowanych w prockach montowanych a laptopach , konsolach gdzie nie potrzeba żadnej innej grafiki ... Bo to obraca ranking do góry nogami ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Ronson napisał:

Tutaj na forum  też zabawnie.

Jeden spec z firmy chemicznej tłumaczy jako ekspert od działania dużych firm, że bezsensu jest dyskusja o sytuacji,  że NV sobie poczyna tak, jak jej konkurencja pozwala i to normalne. Crux. Zapominasz o tym że działanie NV niszczy rynek PC gamingu i to raczej nieodwracalnie, bo szkód się nie cofnie po tym, jak ktoś oleje PC i do końća życia postanowi grać na konsolach. To nie to samo co branża chemiczna, stary. Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy o tym jak działa "duży byznes", to.. no nie.

Moim zdaniem jesteś w błędzie - w tej akurat materii. Logistyka, to logistyka. Marketing, to marketing. Zarządzanie, to zarządzanie. 
Nie ma studiów o kierunku zarządzanie i logistyka IT.  Prawa rynku są takie same dla wszystkich branż. Nadarza się rynkowa okazja - nabijasz kabzę. Przegniesz pałę - wylatujesz z rynku.

Czy produkujesz GPU, pastę do zębów czy energię. Dasz ciała - lecisz. Ważne jest tylko, czy to, co robisz i podejmowane ryzyko w danym zakresie - jest walką o wszystko (życie), czy totalnym zlewem i kulą u nogi (gaming). Odnoszę wrażenie, że rynek się istotnie zmienia. Że nasze przyzwyczajenia ostatnich 30 lat wrzucają nam graczom PC klapy na oczy. A tak naprawdę casuale idą w konsole, mobilne zabawki, konsolki, fony, chmurę (!) i inne pierdy, a to, co jest czubkiem naszego Geekowego nosa (GPU), zaczyna być nieistotnym dla nv i gamingu, jako takiego, marginesem i można sobie pozwolić na szaleństwo, albo kretyńskie ruchy. A jak się rynek wywali = to walić to - idziemy w AI inne pochodne. To zaczyna mi wyglądać na istotne tylko dla nas... graczy PC - którzy stają się marginesem, by nie powiedziać - kulą u nogi innych gałęzi IT (AI, itp.). I że po upadku rynku gaming PC, nikt płakał nie będzie - oprócz nas. Stąd taka nonszalancja nV i jej tasowania. To ustanawiania nowego "porządku świata" gamingowego (przesuwane półki cenowe, wydajnościowe, itd.). I jak się nie uda - to nawet się za tym nie obejrzą.

Chciałbym się mylić, ale pomału - tak to zaczyna wyglądać niestety.  

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No nie, bo paszę czy pastę do zębów może zacząć robić każdy, a żeby wejść jako konkurencja w GPU do gier na PC to niestety musisz mieć ogromną kasę, wiele lat pracy i komplet bardzo dobrych pracowników, o których dziś bardzo trudno. I jak np. w branży samochodowej trzaskasz babole przez dekadę, to jak zaczniesz robić dobre auta w dobrej cenie, to klienci wrócą, a nie będą siedzieć na hulajnogach bo się wkurzyli na auta (PC vs konsole)
"Ale to już było" więc spoiler

Tylko, że to nie gracze się odwracają od PC, dlatego rynek zamiera i jest tak ignorowany przez NV i AMD.
To w drugą stronę - to przez krótkowzroczność, pazerność i po prostu niezrozumienie natury rynku, dzieje się co się dzieje. "Samospełniająca się przepowiednia". Jak korpo uznały, że PC gaming zdechnie i wszyscy będą grać zdalnie z centr obliczeniowych, to tak się stanie, nie dlatego, że dobrze przewidzieli, a dlatego, że po pomniejszeniu atrakcyjności grania o 99%, nie można oczekiwać, że nie załamie to rynku. 4050tka za 2100zł w 2023 vs. 8800GT (czyli 4090) za 1100zł na premierę w 2007r. 
8800GT nie kosztowała wiele więcej niż ówczesne konsole, o ile nie tyle samo. Miała jakieś 6x tyle mocy. Dziś za 2 kafle dostajesz kartę, która spuchnie z wysiłku, a i tak PS5 nie wyprzedzi. 

Moim zdaniem dla PC gamingu już jest za późno i na lekcjach historii jako początek końca będą wskazywać rok, który dziś już jest za nami. PC gaming stracił już za dużo krwi i potrzebuje cudu, jakim na pewno nie jest to co robi AMD i NVidia.

Edytowane przez Ronson
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prawa rynku nie są takie same. Ale nie widzę za bardzo po co ciągnąć tutej ten temat.
Prawa rynku są bardzo różne i często bardzo niesprawiedliwe.
Przykładowo Polska i sytuacja w kraju gdzie byle idiota może rządzić firmą i będzie ona dobrze prosperować bo jest w rządzie albo ma kontakty z władzą itp.
Orlen podniesie  marże bo tak a ty musisz kupić paliwo bo inaczej się nie da.
Ktoś dostał państwowy kontrakt i ma wielokrotną przebitkę na jakiś produkt.
Niektóre firmy generują cały czas straty ale mają dotacje i działają na zasadzie czy się stoi czy się leży to i tak się należy.

TVP jest firmą rocznie dostaje wielomiliardowe dotacje a i tak jest na minusie.

Niektórzy mają wtyki w US więc dla nich interpretacje podatkowe będą korzystne, inni nie mają i liczą, że będzie dobrze jeszcze inni muszą się liczyć z tym, że ich dojadą bo ktoś ze znajomych królika chce ten biznes.

Możesz cały czas dawać ciała a i tak nie padniesz co więcej firma będzie się rozwijać :D
Nv jest powiązana z rządem USA także jak na razie nie dadzą im paść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa ekspertów przemówiła :E Zestaw analiz z cyklu "trust me bro".

To już lepiej, jak ciśniecie po tych kartach.

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Keken napisał:

Możesz cały czas dawać ciała a i tak nie padniesz co więcej firma będzie się rozwijać :D
Nv jest powiązana z rządem USA także jak na razie nie dadzą im paść.

Chyba nie czytałeś tego, co napisałem.
Ja nie mówię o tym, że to Nv padnie, tylko padnie game rynek GPU, a Nv nawet się za tym nie obejrzy.
Właśnie tu jest pies pogrzebany. Nie, ze im stanie się krzywda (biznesowo), tylko nam.
Zaorają te pole i tyle.

7 minut temu, Keken napisał:

Prawa rynku są bardzo różne i często bardzo niesprawiedliwe.
Przykładowo Polska i sytuacja w kraju gdzie byle idiota może rządzić firmą

To nie jest rynek.
Skoro od czegoś takiego (patologia) zaczynasz argumentację, to ja tu wysiadam.

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro Gollum zobaczymy jak radzi sobie ten najnowszy rtx 4060ti bez wspomagaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheheh ale mam deja vuuu Moj kolega probuje zakupic asusa 4070 dual OC i w koncu znalazl, zakupil, zaplacil i po informacji kompletujemy zamowienie dostal:

348356198_144485325285882_5602380531742720349_n.thumb.png.378eacfa4486d3de50c92311fd551a12.png:

Az mi sie lezka zakrecila jak sie polowalo w 2020/21 z botami i jak karty ginely na magazynie i anulowane byly zamowienia xD

Teraz w Komputroniku dostal info ze karty maja byc 29.05 wiec czeka dzielnie na statek az przyplynie :szczerbaty:

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, aureumchaos napisał:

Az mi sie lezka zakrecila jak sie polowalo w 2020/21 z botami i jak karty ginely na magazynie i anulowane byly zamowienia xD

Po prostu KR System jest tylko pośrednikiem między hurtownią a klientem detalicznym. Najwidoczniej rzeczywiście się wyprzedały u dystrybutora. A poza tym nie ma co się podniecać tym ASUSem Dualem, każda 4070-tka działa poprawnie pod względem kultury pracy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zaczynamy a to tylko 1440p, w 4K tylko 4090 i 4080 dają radę (43 i 30 fps )

Przechwytywanie.JPG

• Like 1
  • Haha 5
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dorzucam do listy :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Fajnie bede mial 7 fps :) Anie czekaj mam za slabego proca to pewnie z 5 lub 4 fps aaaaaaaaaaaahhahahahhahah :E

Edytowane przez aureumchaos
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni się chyba prześcigają kto odwali większą fuszerę 🤣

• Like 2
  • Haha 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, RTX4090 napisał:

No to zaczynamy a to tylko 1440p, w 4K tylko 4090 i 4080 dają radę (43 i 30 fps )

Mogę prosić linka do tego serwisu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 FPS i 99 wirtualnych proponuje :D. Wot technika.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, kadajo napisał:

Oni się chyba prześcigają kto odwali większą fuszerę 🤣

Czas chyba na "maliny IT", bo to co się tu ostatnio odjaniepawla woła o pomstę do nieba!

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, RTX4090 napisał:

Przechwytywanie.JPG

Kogo normalnego obchodzi crap? Tyle gier jest z poprzednich kilku lat, w które normalny człowiek nie miał czasu zagrać a ludzi załamują ręce nad premierowym syfem. Minie rok czy 2 i sobie odpalicie jak połatają. Na jakimś RTX 5xxx z wywrotką fps.

U mnie gry zazwyczaj maja premierę lata po faktycznej premierze.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na gameplayu który wyciekł gra wygląda po prostu źle.
Sceneria ładna a tak wszytko sztywne i nienaturalne. Skojarzyło mi się z ludzikami z lego.

Edytowane przez Keken
  • Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi