Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Ronson napisał:

O tym co to wszystko oznacza, o tym co widać jak spojrzeć na karty historii 2010-2023 i o tym czemu jest jak jest i będzie jak będzie:

Ukryj zawartość

Najpierw wepchali do GPU nikomu niepotrzebne rozbudowane ponad miarę shadery. I poza graczami karty zaczęły być atrakcyjne do obliczeń. ...

I dla osób nie lubiących czytać, tl;dr:

Dostaniemy  7050ti 64bit nazwane 7090 z  ceną 1999$, ale spoko, bo będzie RT i AI.

Niezły wywód ale.... gracze dla nV to jest nic nie znaczący rynek, wręcz intruz, zajmuje im linie produkcyjne, które by mogli przeznaczyć na produkcję jeszcze większej ilości układów dla odbiorców o których wspomniałeś w tej swojej litanii.  Gracze nie są pępkiem świata i głównym źródłem dochodu dla koncernów typu nV, Intel czy AMD.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, kadajo napisał:

Ale pewnie Lag już wzrośnie wyraźnie i nawet ja nie byłbym w stanie go tolerować :D

Dasz radę z niwelatorem laga

ezgif-com-video-to-gif.gif

Na dodatek w Epickich ustawieniach niwelatora wszystko ci się podoba.

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne że słupki FPS Performance będą się zgadzać. Lag i artefakty to efekt uboczny. Na prezentację się nie nadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy PurePC też będzie porównywać jakość DLSS FG z FSR 3 w bezruchu tak jak do tej pory przy DLSS i FSR. 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze jest to ze przecież nie ma problemu aby zrobić porównanie w ruchu, nawet na głupim YT ale nie... DEELES CZY FREJM GENE buueughueheuhrh...

Total Recall GIF - Total Recall Arnold - Discover & Share GIFs

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cyberpunku DLSS robi robotę już w pierwszych chwilach gry, jak tylko wsiądzie się do auta i na przedniej szybie zacznie się podziwiać sitodruk na przedniej szybie auta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no koles zabladzil ...

Widac ze chcial Ramen a  wcisneli mu karte graficzna ...

A on tylko byl głodny ...

Się tak cieszy że aż z tego szczęścia zaciska pięsci w kieszeni ....

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gollum optymalizacja leży. 60 FPS na starcie   na maksymalnych ustawieniach w 3440x1440 na RTX 4090. No ale Frame generation robi 100 FPS. Przerywniki filmowe mają lock na 30FPS, może i ładne, ale ma się nieodparte wrażenie, że obraz rwie. Po 5 minutach jednak wracam do Hogwartu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Minciu napisał:

W cyberpunku DLSS robi robotę już w pierwszych chwilach gry, jak tylko wsiądzie się do auta i na przedniej szybie zacznie się podziwiać sitodruk na przedniej szybie auta. 

Zauważyłem, że DLSS zmienia niektóre elementy w grach - po prostu inaczej wyglądają, jak zboże w Death Stranding (hologramy 2D też zdaje się inaczej wyglądały).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ciekawostka: dwuwentylatorowy 4060ti gaming x waży 661g:-) 3060ti gaming x w wersji dual: 1007gram, a 3060ti trio 1500gram. To poszaleli z tym gejmingiem:-)

https://pl.msi.com/Graphics-Cards/Products#?tag=GAMING&compare=R2VGb3JjZS1SVFgtNDA2MC1UaS1HQU1JTkctWC04Rw==,R2VGb3JjZS1SVFgtMzA2MC1UaS1HQU1JTkctWA==

Edytowane przez tomn2o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomn2o 160W a 220W to jednak jest różnica.

Swoją drogą waga to nie wszystko (poniżej porównanie podobnej mocy GPU):

https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-3060-gaming-x-trio/34.html

https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-4060-ti-gaming-x-trio/37.html

- model lżejszy i tak ma niższą temp. pracy przy niższym poziomie hałasu 😲(no niby jest 10W różnicy miedzy tymi kartami, ale to nie powinno robić takiej przepaści)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Kyle_PL napisał:

@tomn2o 160W a 220W to jednak jest różnica.

Swoją drogą waga to nie wszystko (poniżej porównanie podobnej mocy GPU):

https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-3060-gaming-x-trio/34.html

https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-4060-ti-gaming-x-trio/37.html

- model lżejszy i tak ma niższą temp. pracy przy niższym poziomie hałasu 😲(no niby jest 10W różnicy miedzy tymi kartami, ale to nie powinno robić takiej przepaści)

Techpowerup zmieniło metodykę badania hałasu jakiś czas temu, obie karty testowane były inaczej. Nie pamietam dokładnie różnic.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, tomn2o napisał:

Techpowerup zmieniło metodykę badania hałasu jakiś czas temu, obie karty testowane były inaczej.

Kiedyś zmieniało, to pamiętam ... ale tak niedawno?! Pewien jesteś?

Znalazłem takie info na Techpowerup:

Cytat

Measurement distance is 50 cm. Our previous noise-level measurements took place at a distance of 1 m.

... czyli teraz karta która ma np. 23dB jest chyba 6dB cichsza niż dawniej testowana karta mająca 23dB. Także nie sądze, by zmieniali procedurę między tymi kartami, bo gdyby zmienili, to ten 4060 by juz totalnie dewastował tamtego 3060.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Fragment  artykółó (celowo z błędami) 

"Przypomnijmy, że według wewnętrznych testów Nvidii, nowy model karty jest średnio o 2,6 razy szybszy od RTX 2060 Super i o 1,7 razy szybszy od RTX 3060 Ti." 🙉

• Like 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@metrotest No bo tak jest w przypadku RTX 4070Ti, no o co Ci chodzi? 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, fazie_90 napisał:

Gollum optymalizacja leży. 60 FPS na starcie   na maksymalnych ustawieniach w 3440x1440 na RTX 4090. No ale Frame generation robi 100 FPS. Przerywniki filmowe mają lock na 30FPS, może i ładne, ale ma się nieodparte wrażenie, że obraz rwie. Po 5 minutach jednak wracam do Hogwartu.

Na 4080 z RT bez DLSS i FG w 1440p jest ok 80-88FPS, ale czasem spada do 7x, przy czym raz na jakiś czas jak np. skaczę z rozbiegiem, płynność potrafi spaść do 20FPS :E Przerywniki filmowe - tragedia, niby właśnie 30FPS a rwie się jak stare gacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj jakiś materiał obejrzałem z tej gry i Chryste panie jak to badziewie źle wygląda... A ja narzekałem że NFS Unbound jest jakiś koślawy :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, kadajo napisał:

Chryste panie jak to badziewie źle wygląda

zaciągnąłem wersje FREE test - 3 razy zwiecha w tym jedna w menu ustawień graficznych. z FG bywało nawet 180 fps. RT d nie urywa, odbicia w wodzie są chyba tylko w jakiś większych kałużach, jakaś mała woda ma tylko SSR. Dobrze ze to wersja FREE i wyleciała z dysku po 10 minutach. 

758
24-hour peak

Chyba najlepsza premiera na steam. Nawet portal RTX na dzień dobry miał ~ 4 tys, 

Edytowane przez RTX4090

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, Phoenix. napisał:

W ASUS ROG RTX 4090 karta z chłodzeniem ma wymiary 357.6 x 149.3 x 70.1mm, komorę parową i 7 ciepłowodów, natomiast w RTX 4060Ti ma wymiary 311.4 x 133.5 x 61.9mm i 6 ciepłowodów, bez komory parowej. Tym czasem bajkopisarze z wcftech piszą: "ROG STRIX Cooler On NVIDIA’s 115W GeForce RTX 4060 GPU, Just As Big As RTX 4090 ROG STRIX" - 🤣 Czyli, w mokrych snach mieli, że w RTX 4060 będzie większy cooler niż w RTX 4060Ti.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej się klika :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Warto się bawić w OC używając MSi Afterburner? daje to coś poza skróceniem żywotności i karty i ewentualną utratą gwarancji? :E

Da to jakiś odczuwalny efekt? nawet nie wiem czy moja sztuka się jako tako kręci czy nie :d

Chodzi mi o takie "bezpieczne" bez zmiany napięcia czy jak to się zwało.

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie, robisz pan tak. Ustawiasz sobie zegar powiedzmy 2940/70 robisz do niego UV i już.
Karta będzie boostowala do nawet 3000 a nadal będziesz się mieścił w PL. :)
Chociaż dużo zależy od sztuki wiec nie koniecznie musi być tak jak napisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, Broly napisał:

daje to coś poza skróceniem żywotności i karty i ewentualną utratą gwarancji?

Ani jedno, ani drugie.

Biosy są tak dobrane, że nie przekroczysz dopuszczalnych wartości. Kilka % się uda zyskać na wydajności. Można pobawić się w UV + OC. W dół użycie  o 20-40 W , +5% do wydajności. 

Ostatnią serią pozwalającą na utratę gwarancji były GTX 900 gdzie można było przerabiać Biosy. Wtedy też było łatwo uwalić GPU 

Edytowane przez RTX4090
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi