Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jest jakaś złota zasada po ile zmieniać na + memory clock, core clock i power limit % ?

Core voltage zablokowany w ustawieniach i nie wiem czy to ruszać :E

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez odblokowania Core v nie zrobisz UV.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Broly napisał:

Warto się bawić w OC używając MSi Afterburner? daje to coś poza skróceniem żywotności i karty i ewentualną utratą gwarancji? :E

Da to jakiś odczuwalny efekt? nawet nie wiem czy moja sztuka się jako tako kręci czy nie :d

Chodzi mi o takie "bezpieczne" bez zmiany napięcia czy jak to się zwało.

Już od x lat się na kartach graficznych OC nie robi, robi się UV. Co i jak jest opisane w tematach tutaj na forum, wystarczy poszukać.

Skrócenie żywotności i utrata gwarancji? Tego kto Ci takie brednie naopowiadał, usuń ze znajomych 😉

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, Broly napisał:

Warto się bawić w OC używając MSi Afterburner? daje to coś poza skróceniem żywotności i karty i ewentualną utratą gwarancji? :E

W serii 40x0 daje tyle, co nic. 4070Ti z 2850Mhz spróbowałem na 3000Mhz i w RDR2 były 2 klatki różnicy i dużo więcej hałasu z wentylatorów. Obecną 4090 trzymam niżej niż fabryczny boost, bo tylko na 2700Mhz, po wrzuceniu na 2800Mhz różnica w RDR2 była na poziomie 0,2 klatki ;) Ewentualnie pamięci możesz sobie zrobić +1300-1500Mhz, to prędzej da jakiś efekt bez intensywniejszej pracy chłodzenia. Ale polecam UV (nawet nie zaniżając fabrycznego boosta), takie 4070Ti powinno Ci wtedy brać 180-220W w największym obciążeniu.

Edit: UV, czyli zmianą napięcia na niższe niczego nie zepsujesz, jak przesadzisz ze zbyt niskim napięciem, to po prostu benchmark/gra Ci się zawiesi. Wtedy podnosisz +5 lub +10mV i próbujesz dalej.

Edytowane przez funny.cigarette
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RDR2 to niezbyt dobry tytuł na sprawdzenie przyrostu wydajności, tam jest tylko czysta rasteryzacja. Warto sprawdzić na CP2077, Control czy innych tytułach gdzie mamy tez silniejszy RT.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, funny.cigarette napisał:

W serii 40x0 daje tyle, co nic. 4070Ti z 2850Mhz spróbowałem na 3000Mhz i w RDR2 były 2 klatki różnicy i dużo więcej hałasu z wentylatorów. Obecną 4090 trzymam niżej niż fabryczny boost, bo tylko na 2700Mhz, po wrzuceniu na 2800Mhz różnica w RDR2 była na poziomie 0,2 klatki ;) Ewentualnie pamięci możesz sobie zrobić +1300-1500Mhz, to prędzej da jakiś efekt bez intensywniejszej pracy chłodzenia. Ale polecam UV (nawet nie zaniżając fabrycznego boosta), takie 4070Ti powinno Ci wtedy brać 180-220W w największym obciążeniu.

Edit: UV, czyli zmianą napięcia na niższe niczego nie zepsujesz, jak przesadzisz ze zbyt niskim napięciem, to po prostu benchmark/gra Ci się zawiesi. Wtedy podnosisz +5 lub +10mV i próbujesz dalej.

Mam właśnie 4070TI trio od msi i sprawdzić chcę na wieśku 3 NG z RT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, kadajo napisał:

Bez odblokowania Core v nie zrobisz UV.

Co ma jedno z drugim wspolnego ? Ja nie mam odblokowanego napiecia, a UV robie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio ? Myślałem ze bez odblokowanej kontroli napięcia nie można ruszyć krzywą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To doblokowanie to widzialem ludzie przy OC daja suwak na maxa ale nie sadze zeby to wplywalo na napiecie bo pewnie jest zablokowane na sztywno regulacja na karcie. Do UV nie trzeba ;)

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgl to fajnie moja karta ma max power limit 107% i obstawiam że nic nie da się z tym zrobić? :E 

ZERO efektu po daniu 115 + i +700 mhz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To dodaj + 200 i + 1200, ja mam 130% limit i karta potrafi wciągnąć 400W, czy to coś daje? Coś tam daje, ale po co to robić?
Poniżej ME: EE max ustawienia + RT

96f6835daa9bc.jpg

Edytowane przez JDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedłem do 250 i 1500 i wywaliło restart a fps dalej taki sam.

Zostaje frame generator :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, metrotest napisał:

Fragment  artykółó (celowo z błędami) 

"Przypomnijmy, że według wewnętrznych testów Nvidii, nowy model karty jest średnio o 2,6 razy szybszy od RTX 2060 Super i o 1,7 razy szybszy od RTX 3060 Ti." 🙉

:szczerbaty:

Ale zaraz. Przecież to jest
7938f188a45a835e9b3140dd251c413f.png

Czyli polski oddział naszych  "formalnie bezstronnych" kolegów z Digital Foundry, którzy nie są przekupieni (nie kasą w każdym razie) i nie kłamią (tylko powtarzają papkę marketingową wedle wytycznych Nvidii)
Wtrącenie o super wydajności na koniec, bez żadnego powodu, to przypadek. Zapomnienie dodać, że z FG to przypadek. Zapomnienie, żeby napisać, że FG ma wady i wiele osób nie toleruje takich "wyników" to też przypadek. Widać z góry idzie rozpiska na taktykę "tak robić, aby można było czytelnikom/widzom mówić, że jesteśmy niezależni" ;) 

Gość się nawet pod tym podpisał:
21177f8778a14deab7e9c4e0f7d269bf.png
Pięknie pasuje ta mina do sytuacji.
c947d4643091327f5733c0c4f3bebac1.png
Żbik face - gdy wiesz, że walisz szambo, ale przynajmniej dobrze płacą.

Tymczasem Nvidia zwiększa zamówienie na wafle.
https://www.digitimes.com/news/a20230525PD216/5nm-nvidia-tsmc.html

Ale ćśśś! Zamówić wafli pod gamingowe GPU nie można, a poza tym to trzeba czekać 5 kwartałów bo pandemia i statek Evergreena korkuje Kanał  ¯\_(ツ)_/¯ 

Edytowane przez Ronson
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4060 ma mieć szynę 128bit czy już tylko 96bit? Właśnie się zastanawiam czy brać jakąś używkę 3060Ti za 1300zł, czy może poczekać na 4060 za 1500zł do tego lipca. Bo jednak jakby nie patrzeć różnica 200W a 115W to niebo a ziemia. A szukam karty do kompa typowo micro atx. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

128 i 8 GB pamięci. W necie od dawna są tabelki ze specyfikacją. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Broly napisał:

Doszedłem do 250 i 1500 i wywaliło restart a fps dalej taki sam.

Zostaje frame generator :E

Najlepiej zostawić stock zegary i +1000 dla ramu, czyli te ~2820 powiedzmy i dla nich ustawiać napięcie. Można zarzucić 1V i testować po prostu grając i w zależności czy wywali grę czy nie, to dalej korygować napięcie. Aczkolwiek lepiej ustawić z zapasem nawet te +0,025V i spać spokojnie niż się martwić, że coś się może wykrzaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Camaz napisał:

4060 ma mieć szynę 128bit czy już tylko 96bit? Właśnie się zastanawiam czy brać jakąś używkę 3060Ti za 1300zł, czy może poczekać na 4060 za 1500zł do tego lipca. Bo jednak jakby nie patrzeć różnica 200W a 115W to niebo a ziemia. A szukam karty do kompa typowo micro atx. 

Jak już wyżej kolega @RTX4090 wspomniał, model 4060 ma mieć 128bit, 8GB VRAM, jednakże ta karta będzie ewidentnie słabsza niż RTX 3060Ti. Najbardziej zbliżoną wydajność do RTX 3060Ti z niższym poborem energii niż ta starsza generacja, jest RTX 4060Ti (160W w wersji 8GB i 165W w wersji 16GB). RTX 4060Ti jest średnio ~7% szybszy od RTX 3060Ti.

Natomiast RTX 4060 może rozczarować podobnie jak rozczarował RTX 4060Ti (niższa wydajność, niż sugerowała sama nVidia na swoich slajdach, bo miało być +15% wzgl. 3060 Ti, a wyszło w testach 7%). Także 4060 może i będzie 115W, ale wydajność może być nie wiele wyższa niż 3060 12GB (nVidia sugeruje +20% ... więc można się spodziewać okolic 10% 😏 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, spoko

Właśnie przeczytałem ze w 2024 chcą podniesc minimalne powyżej 4,2 tys.

Jeszcze trochę i wszytko wróci do normy... :E

Nicolas Cage Laugh GIFs | Tenor

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Totalnie nie siedzę w kartach graficznych. Czy do 1440p opłaca się obecnie brać 4070, czy może warto na coś poczekać? A może jakąś używkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Sidr napisał:

Czy do 1440p opłaca się obecnie brać 4070

W zależności od wymagań. Zaletą RTX 4070 jest świetny stosunek wydajności do mocy (215W wypasione wersje). Moim zdaniem 12GB VRAM dzisiaj, jest tym, czym było 8GB w chwili debiutu RTX 3070 8GB - czyli wystarczy do wszystkiego, przez jakieś ~2 lata od premiery, a później jak w przypadku RTX 3070 8GB trzeba będzie "myśleć" z powodu VRAM (nad redukcją odpowiednich opcji graficznych w grach które będą teraz wychodzić lub wymianą GPU).

Czy jest na co czekać? ... ja tam specjalnego powodu nie widzę. Jakiegoś graala to bym się nie spodziewał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Do 1440p 120Hz to 4080tka minimum.
4070ti od biedy i do niższych ustawień. 

Jak nie masz ciśnienia to poczekaj. Ceny powoli ale systematycznie spadają (u nas bardziej przez kurs dolara) 
Może jak będzie wychodził Radek 7700 i 7800 to się coś ruszy w Twoim budżecie.

Edytowane przez Ronson
  • Haha 2
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Sidr napisał:

Totalnie nie siedzę w kartach graficznych. Czy do 1440p opłaca się obecnie brać 4070, czy może warto na coś poczekać? A może jakąś używkę?

Dużego wyboru nie masz. W podobnej cenie będziesz miał RX 6950 XT, ale tam już masz poważny grzejnik. Zależy, w co grasz i jak bardzo Ci zależy na dodatkach, jak RT. Bo bez RT RTX 4070 będzie spoko do 1440p.

Swoją drogą ACER chce robić karty GeForce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kyle_PL napisał:

Moim zdaniem 12GB VRAM dzisiaj, jest tym, czym było 8GB w chwili debiutu RTX 3070 8GB 

RTX 2070 dostał  8GB  i 3070 dostał 8GB wtedy nikt nie mówił ze to mało, wszyscy kupowali w zawyżonych krypto cenach i byli zadowoleni a teraz 4070 ma 12 GB i wszyscy mówią ze mało nie wiem o co tu chodzi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi