Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, frisss napisał:

3070 dostał 8GB wtedy nikt nie mówił ze to mało,

Więc pamięć cię zawodzi. Ja doskonale pamiętam, że było jęczenie na 8GB w karcie, która jest równie szybka co 2080 Ti. 

A sytuacja z krypto to inna sprawa - każdy brał co było w znośnej cenie, kwestia pamięci schodziła na dalszy plan. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, frisss napisał:

teraz 4070 ma 12 GB i wszyscy mówią ze mało nie wiem o co tu chodzi 

Moim zdaniem W TEJ CHWILI 12GB VRAM, to nie jest mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dlaczego NVIDIA daje szynę 192 bit zamiast 256 w 4070? To coś istotnie w kontekście tego Vram w rozdzielczości 1440p?

Edytowane przez Vinc22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Vinc22 napisał:

Dlaczego NVIDIA daje szynę 192 bit zamiast 256 w 4070?

Bo chcieli zaoszczędzić pewnie z 3% powierzchni rdzenia (może gdzieś tyle by zajęły dwa dodatkowe kontrolery po 32bit każdy). No i wówczas musieli by dać 16GB VRAM ("kurtke" by chyba zjadło, jakby musiał być tak dobry), bo 8GB VRAM w RTX 4070 mogłoby być nie do przełknięcia, nawet dla największych fanów tej marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale jeśli te 192 bit nie będzie wystarczające do przenoszenia danych z Vram do reszty karty(bo to niby taka autostrada dla danych) to co nam z tych 4GB więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, Vinc22 napisał:

Ok, ale jeśli te 192 bit nie będzie wystarczające

Będzie. Przepustowość w RTX 4070 to nie problem. 12GB VRAM DZISIAJ to też nie problem. Jakieś nieprzyjemności będą dopiero kiedyś (2 lata?).

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie zdziwię się, jak w kolejnej generacji dostaniemy RTX 5070 na PCI-E 5.0 x8 😤

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pomyśleć, że Nvidia chciała nam dać RTX 4080 z 12 GB :szczerbaty: Więc to co zrobili z RTX 4060 wcale mnie nie dziwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze jest to, ze dopłata do 16GB w RTX 4060Ti ma wynosić aż ~500zł 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze jest to ze ta pamięć tej karcie jest kompletnie niepotrzebna i to jest wręcz pułapka na wszystkich którzy wpadli na minę "za mało vRAM'u".
Będą kupować te "60" 16GB kompletnie nieogarniając ze te GPU zdechnie zanim zapełni nawet 10GB.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Kyle_PL napisał:

Nie zdziwię się, jak w kolejnej generacji dostaniemy RTX 5070 na PCI-E 5.0 x8 😤

To dopiero będzie kastrat pełną gębą :E. Żeby do takich kroków się nie posunęli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@kadajo

Widziałem już przypadki w tych "nowych optymalizacyjnych gniotach" (którego typu gier obstawiam będzie tylko więcej) jak na RTX 3060 12GB grało się przyjemniej, niż na RTX 3070 8GB (na tej wolniejszej karcie nie było przycinania). Miałem też takiego potworka jak RX 460 z 4GB VRAM ... i to wielkie VRAM się czasem przydawało.

W ogóle to zauważyłem, że przeglądarka www odpalona w tle zjada nie mało VRAM 🤨 ... a czasem jest potrzeba ją w tle zostawić.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz mi powiedzieć ze nie dało się ustawić gry tak żeby dobrze działała na 3070 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chcę Ci powiedzieć, że na RTX 3060 12GB nie trzeba będzie tak dewastować jakości (to "ustawiać"), jak to będzie konieczne na RTX 3060Ti, 3070, 3070ti. Będzie można ustawić wyższe tekstury, które nie będą się rozmywać/znikać/doczytywać, jak to widziałem w recenzjach na Youtube i kartach 8GB.

Także jak RTX 3060 12GB nie zdycha przy zapełnieniu 10GB VRAM, to tak samo RTX 4060Ti 16GB nie zdechnie, przy zapełnieniu 10GB VRAM.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to ze gra nie potrafi prawidłowo wykorzystać 8GB jest wina gry, a nie karty. JA rozumiem ze tekstury są ważne, to normlane ale właśnie doszliśmy do momentu gdzie pojawiać się ma karta która ma wolny rdzen ale pełno vRAM i ma przekonać ze nieważne cala reszta, daj tekstury na maksa i będzie super.
To nie pamięć jest problemem, tylko jakość oprogramowania. I jeśli postęp ma wyglądać tak, że zamiast cisnąc ze wypuszczenie na rynek gówna mamy kupować jakieś śmieszne karty bo mają więcej vRAM'u to niech was i to cale PCMR ma Bóg w swojej opiece.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kadajo napisał:

Ale to ze gra nie potrafi prawidłowo wykorzystać 8GB jest wina gry, a nie karty. JA rozumiem ze tekstury są ważne, to normlane ale właśnie doszliśmy do momentu gdzie pojawiać się ma karta która ma wolny rdzen ale pełno vRAM i ma przekonać ze nieważne cala reszta, daj tekstury na maksa i będzie super.
To nie pamięć jest problemem, tylko jakość oprogramowania. I jeśli postęp ma wyglądać tak, że zamiast cisnąc ze wypuszczenie na rynek gówna mamy kupować jakieś śmieszne karty bo mają więcej vRAM'u to niech was i to cale PCMR ma Bóg w swojej opiece.

Sprawa wygląda jak w smartfonach swego czasu. Iphone potrafił odpalać te same aplikacje posiadając 2-4x mniej RAMu, a Android jak mu dałeś 8 GB to całe 8 GB wpierniczy :E I kupuj kolejnego Androida z 12-16 GB RAMu bo Ci nie starczy na przyszłość :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.

Mało tego, pocisnęli po TLOU na PC i nagle gra działa prawidłowo na kartach 8GB.
Czyli co, nagle magicznie się dało ?
Taki HL wygląda naprawdę słabo jak na grę która pozera takie ilości vRAM, gdzie PTR, gra która wygada zdecydowanie lepiej nie ma problemu z działaniem na kartach 8GB.

15 minut temu, Kyle_PL napisał:

Także jak RTX 3060 12GB nie zdycha przy zapełnieniu 10GB VRAM, to tak samo RTX 4060Ti 16GB nie zdechnie, przy zapełnieniu 10GB VRAM.

Nie zrozumiałeś, o czym pisze, RTX 4060/3060 nie zdechnie przez zapełnienie tylu i tylu GB vRAM, zdechnie bo będzie miało za mało mocy. To zaczyna wyglądać tak jakby PCMR nagle dało sobie wmówić ze vRAM jest najwazniejszy bo tekstury.

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, kadajo napisał:

Znowu dyskusja zatacza koło.

Gier złej jakości będzie przybywać co pokazuje tendencja. Nie dajemy na to przyzwolenia.

Jeszcze większego przyzwolenia nie dajemy na karty celowo wykastrowane.

Ma być widać postęp w sprzęcie, a póki co jest stagnacja czy nawet recesja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest. To developwer ma sprawic aby gra działała prawidłowo na sprzęcie który sam zaleca, a nie my mamy biegać po nowy sprzęt.
Jeśli dojdzie do tego, to już nie widzę ratunku dla PCMR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, lwampir napisał:

Jeszcze większego przyzwolenia nie dajemy na karty celowo wykastrowane.

Ma być widać postęp w sprzęcie, a póki co jest stagnacja czy nawet recesja.

Musisz mieć max 12 lat by myśleć że w sprzęcie GPU jest stagnacja czy recesja, przypomnij sobie czasy kiedy wchodził Anti-Aliasing ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bez postępu w sprzęcie nie będzie lepiej wyglądających gier.

Jest też pewien limit optymalizacji. 

Zaraz się okaże, że koszt optymalizacji tak sie przełoży na cene gry bo developer chce zarabic, że bedziemy do każdej gry dopłacać miliony monet.

1 minutę temu, TheMr. napisał:

Musisz mieć max 12 lat by myśleć że w sprzęcie GPU jest stagnacja czy recesja, przypomnij sobie czasy kiedy wchodził Anti-Aliasing ;)  

Musisz mieć max 8 lat aby mi tak pisać patrząc na ostatnie recenzje sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sami sobie odpowiedzcie czy któraś z ostatnio wydanych gier wyglądała tak zjawiskowo że faktycznie powinna wymagać Bóg wie jakiego sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Już za niedługo, już za momencik na dobre zaczną wychodzić gry na UE5. Zobaczymy wtedy co się zacznie dziać. Chyba, że Epic mocno będzie czuwał nad tym aby te "dzieła" chodziły jak trzeba 

Edytowane przez skypan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, lwampir napisał:

Musisz mieć max 8 lat aby mi tak pisać patrząc na ostatnie recenzje sprzętu.

:E No fakt, bardzo możliwe że jako 8 latek mam większą wiedzą od ciebie który sieje farmazony w stylu stagnacja czy recesja. Bo z takich tekstów można się tylko śmiać. 

Też fajnie można narzekać na ceny kart graficznych nie zwracając uwagi na postęp w kwestii temperatur/głośności czyli jakości. 

20132.png

Fajnie że taki 5870 kosztował swoje, ale 89 stopni jest NIEAKCEPTOWALNE w 2023 roku, kiedy karta pobierała ledwo 188W. Obecnie ~200W pobiera 3060Ti, który na dwóch wentylach osiąga zawrotne ~60 stopni. Koszt konstrukcji GPU poszedł do góry o ile $ żeby to osiągnąć? 

Stawiam kamienie przeciwko orzechom, że 5870 wyposażony w chłodzenie na poziomie żeby go schłodzić do porządnych wartości kosztowałby 100-150$ więcej w momencie premiery, i ludzie i tak by go kupowali. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi