Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
21 minut temu, kadajo napisał:

RTX 4060/3060 nie zdechnie przez zapełnienie tylu i tylu GB vRAM, zdechnie bo będzie miało za mało mocy. To zaczyna wyglądać tak jakby PCMR nagle dało sobie wmówić ze vRAM jest najwazniejszy bo tekstury.

Wiem jak to jest z kartami, które mają "za dużo VRAM w stosunku do mocy" ... ten VRAM jak się okazuje, jest później przydatny. Miałem HD 4850 1GB (wszyscy mieli 0,5GB, bo więcej to za mało mocy) i ostatecznie się przydało. To samo RX 460 4GB którego miałem (widywałem 3GB zajętego VRAM), czy nawet RTX 3050 8GB (choć wersji 4GB nie było) - takie ilości VRAM w tych kartach ostatecznie się przydają.

Sedno sprawy jest takie, że w karcie z większą ilością VRAM, Ci tego VRAM tak szybko nie braknie. Z mojego doświadczenia 4GB VRAM w GTX 1650 to nie było za dużo (karta 4x wolniejsza od RTX 4060Ti 16GB). 8GB VRAM w RTX 3050 to też nie jest za dużo (karta 2x wolniejsza od RTX 4060Ti 16GB). 1GB VRAM w HD4850 to też okazało się, ze nie jest za dużo, bo się przydało (karta 8x wolniejsza od RTX 3050 i 16x wolniejsza od RTX 4060Ti 16GB).

Także ja wiem swoje, bo to sprawdziłem w ciągu ostatnich lat (lekko kilkunastu) i tego doświadczyłem. Jak ktoś chce kupować RTX 3070/4060Ti w wersji 8GB VRAM "bo sobie dostosuje ew. ustawienia" ... jego sprawa ... ja na wersji 16GB i tak będę optymalizował ustawienia i zmniejszenie intensywności wymiany tekstur powinno dać dzięki większej ilości zajętego VRAM większą wydajność (w The Last Of Us są opcje intensywności streamowania tekstur z FAST na normal itp.).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, TheMr. napisał:

:E No fakt, bardzo możliwe że jako 8 latek mam większą wiedzą od ciebie który sieje farmazony w stylu stagnacja czy recesja. Bo z takich tekstów można się tylko śmiać. 

Też fajnie można narzekać na ceny kart graficznych nie zwracając uwagi na postęp w kwestii temperatur/głośności czyli jakości. 

20132.png

Fajnie że taki 5870 kosztował swoje, ale 89 stopni jest NIEAKCEPTOWALNE w 2023 roku, kiedy karta pobierała ledwo 188W. Obecnie ~200W pobiera 3060Ti, który na dwóch wentylach osiąga zawrotne ~60 stopni. Koszt konstrukcji GPU poszedł do góry o ile $ żeby to osiągnąć? 

Stawiam kamienie przeciwko orzechom, że 5870 wyposażony w chłodzenie na poziomie żeby go schłodzić do porządnych wartości kosztowałby 100-150$ więcej w momencie premiery, i ludzie i tak by go kupowali. 

Masz bardzo duże mniemanie o sobie i na tym się kończy twoja wiedza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, BlindObserver napisał:

Dużego wyboru nie masz. W podobnej cenie będziesz miał RX 6950 XT, ale tam już masz poważny grzejnik. Zależy, w co grasz i jak bardzo Ci zależy na dodatkach, jak RT. Bo bez RT RTX 4070 będzie spoko do 1440p.

Swoją drogą ACER chce robić karty GeForce.

@kadajo Ekstra pomysł.

Mam jednak obawy czy do cewek nie dojdzie dźwięk najtańszej pompki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 minutę temu, lwampir napisał:

Masz bardzo duże mniemanie o sobie i na tym się kończy twoja wiedza. 

Ależ pocisk. Wyślij mi jeszcze więcej śmiejących się emotek jak lubisz to robić do moich postów. Mierny jesteś niczym Ziobro.

Edytowane przez TheMr.
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Wiem jak to jest z kartami, które mają "za dużo VRAM w stosunku do mocy" ... ten VRAM jak się okazuje, jest później przydatny. Miałem HD 4850 1GB (wszyscy mieli 0,5GB, bo więcej to za mało mocy) i ostatecznie się przydało. To samo RX 460 4GB którego miałem, czy nawet RTX 3050 8GB (choć wersji 4GB nie było) - takie ilości VRAM w tych kartach ostatecznie się przydają.

Sedno sprawy jest takie, że w karcie z większą ilością VRAM, Ci tego VRAM tak szybko nie braknie. Z mojego doświadczenia 4GB VRAM w GTX 1650 to nie było za dużo (karta 4x wolniejsza od RTX 4060Ti 16GB). 8GB VRAM w RTX 3050 to też nie jest za dużo (karta 2x wolniejsza od RTX 4060Ti 16GB). 1GB VRAM w HD4850 to też okazało się, ze nie jest za dużo, bo się przydało (karta 8x wolniejsza od RTX 3050 i 16x wolniejsza od RTX 4060Ti 16GB).

Także ja wiem swoje, bo to sprawdziłem w ciągu ostatnich lat i tego doświadczyłem. Jak ktoś chce kupować RTX 3070/4060Ti w wersji 8GB VRAM "bo sobie dostosuje ew. ustawienia" ... jego sprawa ... ja na wersji 16GB i tak będę optymalizował ustawienia.

No i właśnie o to chodzi, o optymalizacje.
Bo jeśli na karcie pokroju RTX 3070 jest problem to albo przesadzasz z ustawieniami, albo developer dał ciała. Żeby nie było ja nie twierdzę ze 8GB vRAM to jest jakaś duża dzis liczba, bo nie jest. Ale powtarzam, jeśli developer pisze za gra ma na tym działać to niech działa. A nie takie kwiatki jak ostatnio się dzieją.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Teraz, kadajo napisał:

No i właśnie o to chodzi, o optymalizacje.
Bo jeśli na karcie pokroju RTX 3070 jest problem to albo przesadzasz z ustawieniami, albo developer dał ciała. Żeby nie było ja nie twierdzę ze 8GB vRAM to jest jakaś duża dzis liczba, bo nie jest. Ale powtarzam, jeśli developer pisze za gra ma na tym działać to niech działa. A nie takie kwiatki jak ostatnio się dzieją.

No ale działa, bo odpalasz grę. Ale z jakim efektem to... :E 

Dewelopera już nie obchodzi, czy masz 20 FPS czy 60 :E 

Edytowane przez TheMr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoimi niepoważnymi komentarzami, zaczepkami czy obrażaniem wprost ludzi zasługujesz na takie traktowanie. 

Nie pisz tak to nie będę do Ciebie pisał. 

Najlepiej to nie reaguj na moje wiadomości bo ja na Twoje nie zamierzam. Ziobro .... ech 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, TheMr. napisał:

No ale działa, bo odpalasz grę. Ale z jakim efektem to... :E 

Rickroll GIFs | Tenor

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moim zdaniem wszystko trzeba przełożyć na to, jak będzie wyglądać kwestia funkcjonowania gier, które będą teraz wychodzić, czy za kilka miesięcy. Sądzę, że będą one chodzić na 8GB VRAM kłopotliwie. To znaczy będzie trzeba właśnie na kartach 8GB obcinać tekstury, lub godzić się na ich widoczne doczytywanie jak się obracamy (ustawienie buforowania w The Last Of Us), czy rozmycie (Forspoken) ew. pewne przycinki (Hogward) lub wywalanie (Resident Evil4).

ps. 8GB VRAM w takich kartach jak RTX 3070/4060Ti jest zupełnie spoko, jak ktoś ograniczy się tylko do starszych gier. Tutaj nie ma różnicy, czy mamy 8GB czy 24GB VRAM.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapas VRam się przydaje. nawet, jeśli gpu jest za słabe.
1. Można grać wtedy na medium z teksturami na maks.
2. Nie trzeba się przejmować, że gra jest źle zoptymalizowana na karty 8GB.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto ogarnięty kupuje dzis karty pokroju 3070/4060Ti z myślę ze se pogra ma maksymalnych detalach w nowe gry ?
Kto ogarnięty siedząc na 3070 myśli dzis że po praktycznie 3 latach da suwaki w prawo i będzie bosko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

... kto ogarnięty kupuje RTX 4090 myśląc, że pogra na maksymalnych detalach w nowe gry (CyberPunk 2077z tym nowym RT w 4K bez fake-generatora)? 😄

Dużo VRAM kupuje się po to, by dodatkowo nie komplikować sobie życia. Jak masz mało VRAM, to masz dwa problemy: wydajność GPU, której zawsze mało i dodatkowo kula u nogi w postaci małego VRAM. Natomiast jak masz dużo VRAM, to przynajmniej nie masz tej dodatkowej kuli u nogi, lub jak kto woli betonowych bucików.

Ci co kupują RTX 4060Ti z 8GB VRAM, skończą tak, jak Ci co kupowali GTX 1060 3GB - do ostatniego stuttera lub rozmytej tekstury, będą utrzymywać, że "tyle VRAM'u wystarczy". 😜... po czym odpalą CounterStrike i powiedzą: no przecież wystarcza.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko jak widać nie jest to pewniak, jak developer będzie miał cię w dupie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W życiu pewne są tylko podatki i śmierć. Ja nie znam przyszłości, ale szacuję, że 8GB VRAM będzie problemem w nowych grach (nie za 10 lat, tylko mam na myśli to co będzie już teraz wychodzić) i nawet w "wolnych" kartach (jeśli taką jest RTX 4060Ti) będzie to robiło różnicę.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, kadajo napisał:

Kto ogarnięty kupuje dzis karty pokroju 3070/4060Ti z myślę ze se pogra ma maksymalnych detalach w nowe gry ?
Kto ogarnięty siedząc na 3070 myśli dzis że po praktycznie 3 latach da suwaki w prawo i będzie bosko...

Nikt :E Każdy ogarnięty zmienia gen na gen, sprzedając stary i dokłada minimalną ilość kasy. 

Mniej ogarnięci siedzą na GPU po 6-7 lat do zmiany całej platformy. 3060Ti/3070 będzie do zmiany już premierze 5xxx.

1060 skończył mi się dwa lata po premierze jeśli chodzi o FHD i ustawienia ultra. 

Edytowane przez TheMr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Kyle_PL napisał:

W życiu pewne są tylko podatki i śmierć. Ja nie znam przyszłości, ale szacuję, że 8GB VRAM będzie problemem w nowych grach (nie za 10 lat, tylko mam na myśli to co będzie już teraz wychodzić) i nawet w "wolnych" kartach (jeśli taką jest RTX 4060Ti) będzie to robiło różnicę.

I zamiast kupić RTX 4070 Ti kupią RTX 4060 Ti bo ma więcej pamięci 🤣
Albo lepiej, zamiast kupić 4060 Ti 8GB to dołożą do 16GB bo ma więcej pamięci, zamiast kupić RTX'a 4070 😂

3 minuty temu, TheMr. napisał:

Nikt :E Każdy ogarnięty zmienia gen na gen, sprzedając stary i dokłada minimalną ilość kasy. 

Mniej ogarnięci siedzą na GPU po 6-7 lat do zmiany całej platformy. 3060Ti/3070 będzie do zmiany już premierze 5xxx.

1060 skończył mi się dwa lata po premierze jeśli chodzi o FHD i ustawienia ultra. 

Ja sprzęt zmieniam jak mi przestaje ogarniać to, do czego go potrzebuje. I tak robi 90% użytkowników. :D

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, kadajo napisał:

I zamiast kupić RTX 4070 Ti kupią RTX 4060 Ti bo ma więcej pamięci 🤣

... a tego to nie wiem. Może. W sumie, to tak trochę niespecjalnie dokładałbym do RTX 3060Ti 8GB wzgl. RTX 3060 12GB - są tacy co dokładali, a później przy The Last Of Us w pierwszej wersji mina im chyba zrzedła 🤣 Teraz jest trochę lepiej po tych nowych path'ach, ale nie jeden co kupił RTX 3060 12GB teraz zdał sobie sprawę, że to był dobry wybór. Przy RTX 4060Ti a RTX 4070Ti będzie spora różnica w cenie, więc mało kto stanie przed takim wyborem. W sumie chyba nikt nie wybierał pomiędzy RTX 3060 12GB a RTX 3070Ti 8GB.

Sądzę, że wiele będzie zależało od ceny RTX 4060Ti 16GB. Jeśli trzeba będzie dokładać 500zł do RTX 4060Ti 8GB, to nie będzie wielu chętnych.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj pany, pany nic nie dociera :D
A potem zdziwienie że dzieje się to, co się dzieje.

Az staram sobie przypomnieć czy kiedykolwiek mieliśmy sytuacje ze ktoś polecał kupowanie słabszej karty tylko dlatego, że ma więcej vRAM :)
Nawet GTX 970 z którym była taka drama o te 0,5 vRAM potrafi sobie dzis poradzić z TLOU jak odpowiednio dobierzesz ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, kadajo napisał:

Oj pany, pany nic nie dociera :D

Dociera bardzo dobrze. Tylko ja to rozpatruję pod kątem finansowym również, a nie, pod katem "mam nieograniczony budżet, wiec wybieram między RTX 4060Ti 16GB a RTX 4070Ti 12GB" - w takim wypadku po prostu lepiej brać RTX 4080 16GB.

Kolejna sprawa, to nie jest zero-jedynkowe, że karta z 8GB dla każdego to zły wybór lub dobry - zależy co będzie na niej odpalał, jakie ma inne wymagania, jak długo będzie na niej siedział, jakie będą ostatecznie ceny itp.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba jak każdy, gdyby nikt na kasę nie patrzył to wszyscy by mieli RTX'y 4090.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tu chodzi o to, że lepsze tekstury nie wpływają zbytnio na zapotrzebowanie mocy gpu, a jedynie na ilość VRam. A te lepsze tekstury jednak mocno wpływają na wygląd.
Natomiast mając wybór RTX 4060 TI 16GB, czy trochę dopłacić do 4070, to ta 4070 bardziej się kalkuluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Dociera bardzo dobrze. Tylko ja to rozpatruję pod kątem finansowym również, a nie, pod katem "mam nieograniczony budżet, wiec wybieram między RTX 4060Ti 16GB a RTX 4070Ti 12GB" - w takim wypadku po prostu lepiej brać RTX 4080 16GB.

Nvidia właśnie chce abyś tak myślał ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, TheMr. napisał:

Z drugiej strony nie każdemu chce się ogarniać tych niektórych upierdliwców z alledrogo co chwilę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, wamak napisał:

Mi tu chodzi o to, że lepsze tekstury nie wpływają zbytnio na zapotrzebowanie mocy gpu, a jedynie na ilość VRam. A te lepsze tekstury jednak mocno wpływają na wygląd.

Na pewno?
Ja dziś co chwile widzę w recenzjach gier czy nawet sam doświadczam ze różnice między najwyższymi ustawieniami tekstur a oczko niższymi nie robi praktycznie żadnej różnicy, czasem nawet medium dobrze wygląda.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, kadajo napisał:

Nvidia właśnie chce abyś tak myślał ;) 

nVidia to w ogóle robi Whiskas z mózgu ludziom. RTX 3060 12GB a 3060Ti 8GB ?! - co to ma być?! Nie ogarniają tego za dobrze.

W rodzinie RTX 4xxx powinni jednak dać 192bit szynę do RTX 4060 i RTX 4060Ti i obie te karty powinny być na AD 106 i powinny mieć po 12GB tanich GDDR6 VRAM. RTX 4070 i 4070Ti powinny mieć szynę 256bit i po 16GB tanich GDDR6 - nikt by nie protestował (nawet nVidia, bo te karty nie kosztowały by w produkcji specjalnie więcej, cena byłaby może ostatecznie detaliczna minimalnie wyższa, także, że marża nie ruszona, a schodziłyby jak ciepłe bułeczki).

5 minut temu, kadajo napisał:

Ja dziś co chwile widzę w recenzjach gier czy nawet sam doświadczam ze różnice między najwyższymi ustawieniami tekstur a oczko niższymi nie robi praktycznie żadnej różnicy, czasem nawet medium dobrze wygląda.

Różnie jest. Na jednych elementach/scenach tego nie widać, a na innych przepaść (Rise Of The Tomb Raider).

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi