Hej,
Zdecydowałem się ostatecznie na 7800X3D + 4070ti + liquid freezer 2 360 + buda Lancool 3. Pierwszy raz składałem kompa i mam parę pytań:
- po złożeniu i odpaleniu miałem tempy w okolicach 35-37 w bios, po aktualizacji bios i zainstalowaniu sterownikow itp wszystkich tych pierdół mam podczas uzywania przeglądarki 45-47, w iddle ok 40-43 i te wentylatory na chłodnicy bardzo wolno się kręcą (600-800 obrotów?) czy to ok? Czy powinienem pobawić się trochę krzywymi czy te tempy mogą zostać?
- w biosie od razu mi wrzucił ustawienia XMP i widzę częstotliwość 5200 w task manager, a w CPUZ dram 2600 to też ok?
- mam zamontowana chlodnice na topie, z przodu 3 wentylatory i z tyłu 1 - czy ten z tyłu dać odwrotnie żeby więcej wpadało powietrza do środka?
- Jakie zrobić testy żeby sprawdzić stabilność i temp ew jakie programy?
zdecydowanie lepiej poszukać coś z używek przy takim budżecie w dobrym stanie, ja wyrwałem za 82zl hyperx cloud alpha z lombardu bo ktoś oddał w dodatku nowe że niby dźwięk mu przerywa u mnie słuchawki okazały się w pełni sprawne prawie że za darmo 🤣
Poskładane już
Dziś nie wiem czy będę miał czas na walkę z pamięciami, ale przez weekend coś podziałam w temacie.
Jaki ten BIOS Asusa dziwny po dobrych 7-8 latach z MSI