Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No i się podjarałem widząc 1000Hz w tytule, ale zamiast interpolacji do 1000Hz, której wyczekuje każdy gracz rozumiejący tematykę obrazu ruchomego w grach, dostaliśmy...
typowe Nvidiowe kłamstwo:
(edit: może zwinę bo raczej offtop)

5d09299c0c31c297d7ed2cf8ae90dccc.png

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: 
60Hz strobe wykonane poprawnie, na odpowiednio szybkim monitorze daje obraz żyletę, ale tutaj u Nvidii 120 rozmywa i potrzebujecie nvidiowej technologii, żeby z tego skorzystać. No już, biegiem do sklepów! :lol2:
Nawet ich pierwsze monitory g-sync miały poprawny ULMB. Np. 27calowa TNka 1440p z roku ok 2014r. potrafi wyświetlić obraz nieporównywalnie lepszy niż na tym "pokazie" wyżej którego spodziewałbym się po reklamie funkcji chińskiego monitora, a nie poważnej, dużej firmy. 

Z drugiej strony
Dobrze, że cokolwiek, jakiekolwiek próby poprawy sytuacji się pojawiły, ale jak ktoś chce faktycznie czegoś ciekawego to niech poczeka na następne monitory z certyfikatem BlurBusters 2.0 co według podejścia Nvidii da czystość na poziomie miliona hercuf!  ;)

Zawsze mnie cieszy jeśli jakakolwiek duża firma choćby wskaże na problem rozmycia w ruchu. 

1000Hz na ekranie który przestawi piksele odpowiednio szybko, daje bardzo dobrą jakość obrazu. Uważajcie, żeby nie pomylić tego "jak 1400Hz" z prawdziwymi ekranami 1000+Hz, bo jak te wejdą i pojawi się możliwość wysłania do monitora tych 10000+fps, to będzie w temacie przełom, więc nie zignorujcie, bo "aa, to już lata temu w 2023 chyba było i nic z tego nie wynika". Ten dzień może nadejść za dekadę czy dwie, więc uczulam, aby już sobie to zapamiętać

Edytowane przez Ronson
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie rzeczy się dzieją w sprzęcie od X lat, od porównywania 1080p do 4k po te głupoty które ostatnio wyprawia Nvidia.
Dlatego jak sami nie będziecie się kształcić to coraz łatwiej będzie wam wcisnąć każdą bzdurę i jeszcze jej będziecie bronic.

;)

Wiedza to potęga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze będą reklamować że AI do tego potrzebne :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia czasu, mamy to jak w banku.

Zresztą przecież już teraz używa "AI" do DLSS itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://developer.nvidia.com/blog/announcing-nvidia-dgx-gh200-first-100-terabyte-gpu-memory-system/

Ogólnie jak się AMD nie pospieszy, to im zupełnie ten pociąg z pieniążkami z segmentu SI odjedzie. Tyle lat projektowania akceleratorów i nic z tego nie wynika dla nich konkretnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, kadajo napisał:

@Reddzik było wrzucane 8H temu przez Phoenixa 

Dam wam prostego tipsa.

Zanim coś wrzucicie to zobaczcie ile czasu już materiał jest dostępny, wejdzie do tematu i sprawdźcie, czy w tym przedziale czasu ktoś już tego nie wrzucał. Bardzo proste, trwa chwilkę i pozwala unikać takich dubli.

2 minuty temu, kadajo napisał:

:E

ASUS GeForce RTX 4070 Megalodon - karta graficzna Ada Lovelace z oryginalnym systemem zasilania [3]

😜

ale jak pisałem , takiego rozwiązania w 4090 bym nie testował , ujarane pcb gpu i mobo to już mało zabawne 🤯

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crap :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem 4080 od gainwarda phantoma gs, dobry wybor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO zakupie pytasz się czy to dobry wybór ? :E

• Haha 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy kupując rtx od Gigabyte bez niklowanych ciepłowodów coś tracę poza estetką? Wszystkie inne firmy je niklują. Utlenia się to jakoś bardzo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będziesz dotykał miedzi palcami to będzie się utleniać powoli i równomiernie. Jak dotkniesz czysta miedź palcami to pot i tłuszcz zrobią na niej paskudne ślady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, SylwesterI. napisał:

PO zakupie pytasz się czy to dobry wybór ? :E

Zawsze może zwrócić. Tak robi 99%forum  jak mu nie podpasuje. 

Edytowane przez blubaju
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko co ? ma zwrócić bo mu na forum napiszą że to zły wybór ? to wtedy raczej testuje czy mu odpowiada czy nie , a potem ewentualny zwrot

jak chce najlepsze w danym budżecie to chyba lepiej pytać przed zakupem , a potem ewentualnie testować kilka modeli

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytam ogolnie, oczywiscie ze zwracac nie bede bo nie jestem dzwiekowym purysta, jak gram to na sluchawkach itd, pytam sie czy crap czy moze byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

przydatne info, bo nie mam pojęcia jak wypada ten model

- większość ludzi mówi, że nie ma głośnych 4090, bo każdy producent "przesadził" przez Nvidię która nie powiedziała im na czas, że TDP będzie o 200W niższe  
(a, 4080, nie 4090, to nie :P )

- wpisz w youtube/google dokładny model tej karty i szukaj testów, porównań. W razie potrzeby: porównanie = comparison, recenzja = review, hałas = noise, a test to test :D 

- i tak największy problem to piszczące cewki a tutaj więcej zależy od szczęścia/pecha niż modelu, choć jakieś róznice są. Ktoś tu ponad miesiąc temu wklejał info z reddita, gdzie sobie zrobili ankietę i oceniali jak to wypada. Był model i procent "narzekających". Może ktoś ma pod ręką i wklei, bo ja nie mam, a szukanie zajęłoby z godzinę, więc sorry 

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Ronson napisał:

przydatne info, bo nie mam pojęcia jak wypada ten model

- większość ludzi mówi, że nie ma głośnych 4090, bo każdy producent "przesadził" przez Nvidię która nie powiedziała im na czas, że TDP będzie o 200W niższe  
(a, 4080, nie 4090, to nie :P )

podobno brzydkich kobiet tez nie ma , tylko w tym wypadku potrzeba wystarczających słuchawek :E

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie powiedzial ze gainward to shit i to mi wystarczy :P @Ronson dzieki za hinta, na szczescie umiem w internety ;)

szukalem najtanszych 4080, potem wzialem model wyzej i taki mialem schemat :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zamowilem 4070 od palita jetstream, pytanie do was, jesli karta jest fabrycznie nowa to ma jakąś plombę na pudełku lub folie? (Nie mowie o tej antystatycznej w srodku). Pytam bo ostatnio odebralem rx6800 ale okazala sie ze zwrotu i uzywana i wole teraz dmuchac na zimne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś grał w A Plague Tale: Requiem i wie jak naprawić stutter/dziwne przycięcia? Mam 4070 Ti.

Sprawdzane w lokalizacji startowej. Jak się obrócę o 180 stopni to nagle jest takie przycięcie. Zresztą jak się sceny w przerywnikach zmieniają mam wrażenie, że jest to samo.

Pisałem w temacie gry, ale tam chyba nikt już nie zagląda :P

Ceny kart się widzę poprawiają, aczkolwiek pewnie to combo lepszego kursu złotego oraz tego, że karty się nie sprzedają najlepiej. Też w sumie zawsze grę można odsprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być kwestia nie dostarczania danych na czas. Streaming gotowych danych albo kompilacja shaderów. Jak grasz ze wszystkim na max i RT to może brakowac VRAMu, choć to raczej nie.

BTW. Apropo wystąpienia Kurteczki ULMB2:
https://blurbusters.com/nvidia-announces-ulmb-2-improved-motion-blur-reduction/

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, DyndaS napisał:

Czy ktoś grał w A Plague Tale: Requiem i wie jak naprawić stutter/dziwne przycięcia? Mam 4070 Ti.

Sprawdzane w lokalizacji startowej. Jak się obrócę o 180 stopni to nagle jest takie przycięcie. Zresztą jak się sceny w przerywnikach zmieniają mam wrażenie, że jest to samo.

Pisałem w temacie gry, ale tam chyba nikt już nie zagląda :P

Ceny kart się widzę poprawiają, aczkolwiek pewnie to combo lepszego kursu złotego oraz tego, że karty się nie sprzedają najlepiej. Też w sumie zawsze grę można odsprzedać.

pewnie cep , przy gwałtownych zwrotach miałem to samo , wtedy użycie proca skacze do góry , pomaga trochę  limit fps np. na 60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ronson

Gram na max w 1440p + DLSSQ. Vramu jak patrzyłem, to mam duży zapas, bo użycie na poziomie 7,5-8GB.

1 minutę temu, SylwesterI. napisał:

pewnie cep , przy gwałtownych zwrotach miałem to samo , wtedy użycie proca skacze do góry , pomaga trochę  limit fps np. na 60

Mam 13700KF, więc raczej nie to. Mam limit ustawiony na 72 fps.

Pytanie czy da się coś z tym zrobić. No chyba, że silnik tej gry jest po prostu zwalony.

Coś wyczytałem o wyłączeniu "Chromatic aberration", że niby pomaga, aczkolwiek nie do końca wiem o jaką opcję chodzi i gdzie.

Ciekaw jestem do jakiego poziomu będą w stanie spaść ceny obecnych kart. Jednak mam wrażenie, że ceny przy kolejnej generacji będą podobne wycenione lub może minimalnie niżej aby ludzie się mogli pozytywnie zaskoczyć "niskimi" cenami. Taki tam marketing.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
45 minut temu, DyndaS napisał:

Mam 13700KF, więc raczej nie to. Mam limit ustawiony na 72 fps.

Pytanie czy da się coś z tym zrobić. No chyba, że silnik tej gry jest po prostu zwalony.

Coś wyczytałem o wyłączeniu "Chromatic aberration", że niby pomaga, aczkolwiek nie do końca wiem o jaką opcję chodzi i gdzie.

wiesz 13700kf też może być ograniczeniem ,ale może obaj mamy rację  ,silnik jest tak zwalony że nie ma proca który by to ogarną

aberracja chromatyczna jest w ustawieniach grafiki i to raczej nie pomaga , bo to , motion blur i jakieś inne lens flare , zawsze wyłączam w grach

Edytowane przez SylwesterI.
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Reshala napisał:

Panowie zamowilem 4070 od palita jetstream, pytanie do was, jesli karta jest fabrycznie nowa to ma jakąś plombę na pudełku lub folie? (Nie mowie o tej antystatycznej w srodku). Pytam bo ostatnio odebralem rx6800 ale okazala sie ze zwrotu i uzywana i wole teraz dmuchac na zimne.

Opakowanie masz zalakowane w folii, nie ma mowy abyś nie rozróżnił nowego od otwartego.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, Mripper napisał:

Opakowanie masz zalakowane w folii, nie ma mowy abyś nie rozróżnił nowego od otwartego.

no właśnie o to mi chodziło, czy jakaś folia jest... Dzięki

Chociaż, teraz patrzę na olx na nowe 4070 i żadna nie ma folii jedynie plomby takie okrągłe...

Edytowane przez Reshala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi