Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Reshala napisał:

| dalej nie wiem, kupował ktoś z was ostatnio 4070 i była fabrycznie nowa? chodzi mi o to czy ma folię na pudełku (tak jak wcześniej pisał kolega) czy jakieś plomby. Wolę się upewnić bo już jeden zepsuty szmelc ze zwrotów miałem, tylko to było 6800...

Dzisiaj odebrałem PNY 4070Ti i miała sticker na folii oraz na pudełku. 

Co do FG to nie sądziłem że będzie aż tak dobrze w w3 i HL ;-)

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, maguu napisał:

Co do FG to nie sądziłem że będzie aż tak dobrze w w3 i HL

To jest magia FG, na YT blee, ale realnie działa bardzo fajnie. 

NVIDIA-1-TRILLION.png

Edytowane przez RTX4090
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz pokazane jest ile daje SER. 

• Haha 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tylko, że to ściema ponieważ SER nie daje aż takiego wzrostu wydajności w Cyberpunk 2077 z PT. Po pierwsze to ja znalazłem 2 proste sposoby na wyłączenie SER i już to przetestowałem. Po drugie, gdyby była aż taka różnica jak pokazują na filmie, 14 FPS vs 23 FPS, to RTX 4070 Ti miałby w testach znacznie więcej FPS niż RTX 3090 Ti.

SER zwiększa wydajność samego etapu śledzenia promieni i rzeczywiście może go skrócić, w zależności od miejsca testowego, nawet o 45%. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że w Cyberpunk 2077 z PT śledzenie promieni to 40% całego czasu generowania obrazu.

A tak w ogóle to niedawno pisząc w temacie o Cyberpunk z PT na Reddit zainspirowałem inżyniera pracującego w Microsoft i publikującego w Chips and Cheese do napisania artykułu o SER na przykładzie Cyberpunk 2077 z PT. Przesłałem mu do porównania przechwycone z gry za pomocą profilera NVIDIA Nsight Graphics wykresy z wyłączonym i włączonym SER a także odpowiednie shadery.
https://chipsandcheese.com/2023/05/16/shader-execution-reordering-nvidia-tackles-divergence/

Sprawdziłem w tym samym miejscu co pokazane na filmie, w nocy i u mnie w natywnym 1440p jest różnica 20,5 FPS vs 23,3 FPS.
https://i.imgur.com/QKl3bZ7.jpg
https://i.imgur.com/MpA08BW.jpg

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DLLS 3 multiplies performance

:lol2:
Dziwne, że ich jeszcze za ten false advertising nikt w USA nie pozwał. Przecież to jest bezczelne i ordynarne kłamstwo. Jakby powiedzili na tym filmiku tej reklamie "multiplies frames" to by było OK.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są juz wymagania Lords of the Fallen na UE5.

Procesor Intel Core i5-8400
AMD Ryzen 5 2600
Intel Core i7-8700
AMD Ryzen 5 3600
Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 1060
AMD Radeon RX 590
NVIDIA GeForce RTX 2080
AMD Radeon RX 6700
Pamięć RAM 8 GB 16 GB
Miejsce na dysku 45 GB (SSD zalecany, HDD wspierany) 45 GB (wymagany SSD)
System Windows 10 64-bit Windows 10 64-bit
Biblioteki DirectX 12 DirectX 12
Jakość gry 1280 x 720, niskie detale 1920 x 1080, wysokie detale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, DarkEater napisał:

Widzieliście propozycje ASUSA na zasilanie nowe RTX?  dodatkowe złącze przy slocie PCI-express, minus taki że trzeba mieć też kompatybilną płytę.

Rozwiązanie dobre, odchodzi plątanina kabli z przodu 

Sądziłem, że głupszych pomysłòw niż to nowe złącze 12VHPWR nie będzie a tu proszę, 600W przez płytę główną...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SebastianFM napisał:

Sprawdziłem w tym samym miejscu co pokazane na filmie, w nocy i u mnie w natywnym 1440p jest różnica 20,5 FPS vs 23,3 FPS.

różnice mogą być większe na filmie gdyż zapewne korzystali ( jak to zazwyczaj ) z rozdzielczości 4k oraz 4090. Jakby nie patrzeć to 4070TI to praktycznie połowa 4090. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Kris194 napisał:

Sądziłem, że głupszych pomysłòw niż to nowe złącze 12VHPWR nie będzie a tu proszę, 600W przez płytę główną...

Tak tak 600W na 4070 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Kris194 napisał:

Nie ma nic w tym głupiego to raz, a dwa jakie 600W ;) Ale jak będą chcieli to i 4090 będzie działać na takim rozwiązaniu bez żadnego problemu. Ale to tylko podnosi koszt płyt, które już teraz są za drogie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam aż ktoś zintegruje zasilacz z płytą :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Do tej płyty Asusa podpina się dodatkowe 8 lub 16 pin?

edit
Dobra, już widać na zdjęciach, że 3x8 pin lub/i 12 pin.

Edytowane przez wamak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, RTX4090 napisał:

różnice mogą być większe na filmie gdyż zapewne korzystali ( jak to zazwyczaj ) z rozdzielczości 4k oraz 4090. Jakby nie patrzeć to 4070TI to praktycznie połowa 4090. 

Ten film to ściema. SER skraca czas cieniowania do 2x(NV zawsze chwali się najbardziej extremalnymi scenariuszami) tylko to nie ma nic wspólnego z ogólnym wzrostem wydajności.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
25 minut temu, RTX4090 napisał:

Nie wiem jak ty to wykombinowałeś, że niby różnica będzie wyższa na wydajniejszej karcie skoro SER zwiększa % wydajność śledzenia promieni. Poza tym ja w 4K też sprawdzałem i rozdzielczość też nie ma znaczenia w tym przypadku.

Może sam sprawdzisz zamiast gdybać?

Wystarczy pobrać mod Cyber Engine Tweaks, rozpakować do katalogu z grą, po uruchomieniu przypisać jakiś klawisz, np. F12, wcisnąć i w konsoli wpisać:
GameOptions.SetBool("RayTracing", "EnableReferenceSER", false)

Teraz, sideband napisał:

Ten film to ściema. SER skraca czas cieniowania do 2x(NV zawsze chwali się najbardziej extremalnymi scenariuszami) tylko to nie ma nic wspólnego z ogólnym wzrostem wydajności.

Napisałem to samo na poprzedniej stronie.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, wamak napisał:

Do tej płyty Asusa podpina się dodatkowe 8 lub 16 pin?

z tego co widziałem to tam się podpina 3x8pin + 12VHPWR + oczywiście standardowo dla cpu :E

dajcie już spokój temu 4090 , klęcznik przygotowany , nowa tele msza załadowana , niech się modli

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.05.2023 o 18:45, DyndaS napisał:

Ogólnie ta gra ma jakiś problem z artefaktrami koło postaci. Początkowo myślałem, że to wina FG, ale bez tego też to jest.

Nie wiem, czy to to, ale wyłącz abberację chromatyczną, gra z tym jest do niczego, efekt jest zbyt silny i umieszczony zbyt blisko centrum ekranu, przy krawędziach ekranu to już prawie wygląda jak obraz pod okulary 3D
plague.jpg

W dniu 29.05.2023 o 14:19, xede napisał:

pytam ogolnie, oczywiscie ze zwracac nie bede bo nie jestem dzwiekowym purysta, jak gram to na sluchawkach itd, pytam sie czy crap czy moze byc

Miałem, gdyby nie terkoczące wentyle to bym nie oddał, bo świetnie boostował, dobrze się kręcił, stabilny pod mocnym UV i ma bdb chłodzenie. Ze słuchawkami to chyba każdy 4080 jest dobry.

W dniu 29.05.2023 o 16:56, DyndaS napisał:

Czy ktoś grał w A Plague Tale: Requiem i wie jak naprawić stutter/dziwne przycięcia? Mam 4070 Ti.

Tak, to jest wina RT, który w grze jest zaimplementowany po prostu źle i ma mały wpływ na ogólną jakość obrazu (z tego co pamiętam to tylko cienie roślin poprawia, a raczej - rysuje te cienie w sposób nienaturalny). Nawet najstarsi górale nie wiedzą, dlaczego z RT trawa nagle robi się czarna, jakby ja ktoś spalił, ale tam gdzie jej nie ma, podłoże nadal jest zielone.
rt1.jpg

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takiego czegoś jak z tą trawą to przez całą grę nie widziałem , a grałem z RT 🤯

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak się zastanawiam jak to ma niby działać te 16GB pamięci w 4060ti,

czy zwiększenie dwukrotne pojemności pamięci bez zwiększenia szerokości szyny nie spowoduje problemu w postaci że jeśli gra przekroczy 8GB używanego vramu to nagle spadnie drastycznie fps? (mimo że tekstury będą poprawnie załadowane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, SylwesterI. napisał:

takiego czegoś jak z tą trawą to przez całą grę nie widziałem , a grałem z RT 🤯

Akurat porównywałem trawę, to faktycznie to RT dorzuca jej dużo cieni i całość przyciemnia. 

Niby w dalszej części gry te przycięcia nie są z RT aż tak irytujące, ale oczywiście występują.

Ogólnie nawet jak gram na zablokowanych 90 fps, to gra wydaje się jakaś taka mało płynna i to nawet bez RT. Gdzieś dopiero przy 150-200 fps jest lepiej, ale do tego to już trzeba FG. Dziwne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, arczi001 napisał:

czy zwiększenie dwukrotne pojemności pamięci bez zwiększenia szerokości szyny nie spowoduje problemu w postaci że jeśli gra przekroczy 8GB używanego vramu to nagle spadnie drastycznie fps? (mimo że tekstury będą poprawnie załadowane)

Nic takiego się nie stanie. Już wielokrotnie wcześniej karty były w dwóch wariantach pojemności VRam.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, DyndaS napisał:

Akurat porównywałem trawę, to faktycznie to RT dorzuca jej dużo cieni i całość przyciemnia. 

Niby w dalszej części gry te przycięcia nie są z RT aż tak irytujące, ale oczywiście występują.

Ogólnie nawet jak gram na zablokowanych 90 fps, to gra wydaje się jakaś taka mało płynna i to nawet bez RT. Gdzieś dopiero przy 150-200 fps jest lepiej, ale do tego to już trzeba FG. Dziwne.

jeśli o płynność chodzi to tak , rzeczywiście jak wyłączy się RT dopiero chodzi jak masełko , ale żeby tak trawę zaczerniało jak na screenie to nigdy nie widziałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SylwesterI. napisał:

jeśli o płynność chodzi to tak , rzeczywiście jak wyłączy się RT dopiero chodzi jak masełko , ale żeby tak trawę zaczerniało jak na screenie to nigdy nie widziałem

No właśnie problem w tym, że aby ta gra była płynna to potrzebuje jakieś 150-200 fps. Lock na 90 dps sprawia wrażenie, że ta gra jest mało płynna. Jakby tych fps w rzeczywistości było mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, SylwesterI. napisał:

Zmiana płyty i obudowy , bo gniazda z tyłu zacnie wyglądają jeśli o estetykę biega , ale obudowy nie są z tym kompatybilne

A zasilanie gpu z mobo , może w jakiś  low power kartach , 4080/90

Ujarasz i pcb gpu I pcb mobo wtedy będzie problem , jak karta się przekrzywi pod własnym ciężarem to styku to niepoprawi , a i samo gniazdo będzie jeszcze mocniej podgrzewane niż z drugiej strony bo przez płytę  ciepłe powietrze będzie blokowane

coś musi być na rzeczy z gniazdami z tyłu bo MSI zaprezentował podobne rozwiązanie dla AMD

MSI.jpg

image.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi