Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, darkmartin napisał:

Porównujesz widły z łopatą. Sprawdzaj w obrębie tej samej architektury. Dodaj jeszcze Rive 128.

Kolega wyżej podał np. RX 470 4GB i 8GB. Ja mogę dodać RX 460 2GB i 4GB, RTX 2060 6GB i 12GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, darkmartin napisał:

W wysokich detalach będzie się dało grać, ale to będzie pokaz slajdów. Zapłacisz ekstra 100$ za to, ze będziesz mógł ustawić suwak na maksa w grach.

Do tego się to tylko sprowadzi. Tyle mam do powiedzenia na ten temat.

Mylisz detale (jakość obiektów, efektów itd.) z jakością tekstur. 

Jeśli weźmiesz dwie identyczne karty, jedna z większą ilością VRAM i odpalisz w takich samych ustawieniach (poza jakością/rozdzielczością tekstur), to nie ma możliwości, żeby karta z większą ilością VRAM działała wolniej. Jeśli już, to będzie w drugą stronę - zapchasz VRAM i karta z mniejszą ilością pamięci zacznie się dławić tam, gdzie ta z większą ilością pamięci nawet tego nie zauważy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, SebastianFM napisał:

Dobre. Trudno, żeby przepustowość nie była proporcjonalna do ilości pamięci skoro jest to ściśle związane z ilością kości. Masz jednak np. RTX 3080 Ti z 12 GB i RTX 3090 z 24 GB ponieważ zastosowano w nim kości o 2 razy większej pojemności. Czy RTX 3090 ma za dużo pamięci? Jasne, że nie.

Pojemność kości jest tak sama tylko jest ich dwa razy więcej. Karty Pro potrafią mieć 4x więcej pamięci niż karty dla graczy jeżeli dostępne pamięci o większej gęstości oraz stosuje się ich 2x więcej. Prosty przykład 2080ti 11GB(TU102) vs Quadro RTX 8000 48GB(TU102) ;) 

Z Panem tensorkiem nie ma sensu dyskutować.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, to RTX 3090 Ti ma 12 kości o 2 razy większej pojemności. Nie ma to jednak znaczenia w tym przypadku i nadal udowadnia, że to co napisał @darkmartin o korelacji przepustowości i ilości pamięci VRAM to bzdura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli w skrócie technologicznie i wizualnie jest lepsze DLAA niż DLSS quality, ale czy to warte różnicy 60 fps? muszę wytężyć mocno wzrok w grze i porównam :E

MSI after burner na osd pokazuje zużycie ram,cpu gpu ogółem czy tylko ile dana gra odpalona używa ?

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi mili mylicie tutaj zastosowanie GPU do generowania obrazu a używanie jej do celów innych - obliczeniowych.

W kartach używanych do obliczeń przyrost pamięci jest pożądany bo ładujemy tam dane do przetwarzania.

W zastosowaniach graficznych zależy nam aby większa ilość danych została przetworzona w tym samym czasie - bo inaczej zacznie "klatkować"

Bo w grafice ogranicza nas czas. Czyli te ulubione fpsy. Proste i oczywiste.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, darkmartin napisał:

Moi mili mylicie tutaj zastosowanie GPU do generowania obrazu a używanie jej do celów innych - obliczeniowych.

W kartach używanych do obliczeń przyrost pamięci jest pożądany bo ładujemy tam dane do przetwarzania.

W karcie do Forspoken, czy innego Hogwards Legacy jest tak samo - jak dane nie zmieszczą się w VRAM, to jest kaplica.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak będzie kaplica. Bo tych danych będzie za dużo jak na możliwości tej karty.

Tutaj podstawą jest jak szybko wygenerujesz klatkę z danych, a ilośc danych rośnie a przepustowość pamięci nie.

To chyba nawet dziecko zrozumie, że musi być wolniej.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, darkmartin napisał:

I tak będzie kaplica. Bo tych danych będzie za dużo jak na możliwości tej karty.

Ile to jest za dużo i jak to policzyłeś ... i z jakiego powodu w rzeczywistości nie jest tak, jak Ci to wychodzi?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jasne, że to są dane z dupy.

Po co używać jakiegoś głupiego profilera. 😁

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wrócę na moment do starego tematu jaki tu się pojawił.

Piszczenie cewek na 4090.
Do wszystkich mądral twierdzących, że problem jest rozdmuchany a każdy kto narzeka, to idiota co myśli, że sprawdza się wsadzając głowę do środka obudowy i wtedy narzeka, że piszczy.
Macie tutaj garść wiedzy:

Ja. Słuch w złym stanie. Nie słyszę nic z 10cm.
Kolega. Młodszy. OK 36 lat. Bez uszkodzenia słuchu. Stał 2 metry obok mnie. Jego wrażania: Wyje. Nie da się wytrzymać. Chce odsyłać, bo nie wyobraża sobie przy tym siedzieć.

A na razie tylko doszliśmy do BIOSu, bo na więcej nie starczyło czasu.

Następnym razem jak ktoś ludzi mówiących o problemie, zechce wrzucać do wora z napisaem "debile co sobie wymyślają problemy" to radzę się popukać w czoło i pomyśleć przez chwilę.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam się popukaj, bo pierwszym, który użył słowa debil w tym kontekście jesteś ty. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy, PNY GeForce RTX 4070 Ti z diablo IV za 3799 - brać do nowego składaka czy jeszcze hold? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra cena. Czy czekać, czy brać to już twoja decyzja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Ronson napisał:

Piszczenie cewek na 4090.

Odgłosy elektroniki, to w ogóle jest problem. Odpowiednią budą można sporo wytłumić (ale przy takich mocach jak np. 300W czy 400W dla samego GPU wydzielanych w postaci ciepła, to podnosi poziom trudności)

12 minut temu, Mikuta napisał:

Moi drodzy, PNY GeForce RTX 4070 Ti z diablo IV za 3799 - brać do nowego składaka czy jeszcze hold? :D

Moim zdaniem jak wszystko pasi, jest okazja, to nie ma co czekać na wojnę na Tajwanie (bo ceny wówczas będą co najmniej jak przy kryptoszale) 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie kompa chciałem składać na przełomie lipiec/sierpień, ale chyba sprawię sobie szybciej prezent i skorzystam z promki :) Tylko chyba muszę też od razu zasilacz zamówić, bo w mojej obecnej kaście mam 500W :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te RTX 4070Ti ma niby TDP 285W ... jak masz jakiś energo-oszczędny CPU ... to może nawet ruszyć. Swoją drogą wieść gminna niesie, że mocno ograniczono w RTX 4xxx transjenty w poborze mocy, które były przy RTX 3xxx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Mikuta napisał:

Tylko chyba muszę też od razu zasilacz zamówić, bo w mojej obecnej kaście mam 500W :szczerbaty:

Od miesiąca Ryzen 5600 i RTX 4070 Ti działa u mnie na zasilaczu 450 W Bronze, więc się nie krępuj. 

• Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Radio_Tirana napisał:

zasilaczu 450 W Bronze,

Czy bronze, czy Titanium, to nie robi różnicy w kwestii ruszenia. ... ale deklarowana obciążalność 450W i to bangla z RTX 4070Ti, to jestem pod zdziwieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Radio_Tirana napisał:

Od miesiąca Ryzen 5600 i RTX 4070 Ti działa u mnie na zasilaczu 450 W Bronze, więc się nie krępuj. 

Mam ten sam zestaw więc w sumie bomba :) myślałem żeby wraz tą kartą zamówić 1000W, bo podobno "warto mieć zapas" a planuję w nowej kaście procka Ryzen 7800X3D

Kupiłem na razie samą kartę - zobaczymy co dalej jak już ją zamontuje :)

Edytowane przez Mikuta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, wkamil73 napisał:

Sam się popukaj, bo pierwszym, który użył słowa debil w tym kontekście jesteś ty. 

A, czyli jak ktoś odnosił się z pogardą i użył innych słów, aby wyśmiać osoby twierdzące, że to realny problem, to już spoko?
Mamy tutaj grupkę osób, które swoich stóp nie widziały od dekad, tak mają nos w chmurach. Wypisują pierdoły nie raz, a wszystko co kłóci się z ich opinią, używają jako okazji do wyrażenia pogardy dla innych. Nie jestem tu stroną, bo od dawna mam uszkodzony słuch.  Streściłem tylko postawę tych bufonów, którzy myślą, że wszystkie rozumy pozjadali. To, że mieli przeciwników w dyskusji za idiotów/debili było bardzo jasne.

Piszczące cewki w kompach do gier to dziś realny problem i jak ktoś nie rozumie, że on może nie słyszeć, ale inny będzie słyszeć, i że to wcale nie "jakoś wyjątkowo wrażliwa osoba" to podałem przykład który definitywnie rozwiewa wątpliwości.

Wkurza mnie taka postawa na forach (nie tylko tym) więc dodałem info, bo może choć jednemu to da do myślenia. Szczególnie że dotyczy niejednego zagadnienia, a grupka "mądral" nie raczy nigdy pomyśleć "a co jeśli się mylę?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dobra zasiłka będzie działać nawet pod większym obciążeniem niż ma wklepane w specu. Np. dobre 450W poleci i 500W stabilnie. Ale jest inny problem, kultura pracy. Taki zasilacz pod wysokim obciążeniem może być po prostu głośny, bo wentyl będzie napierdzielał wysokimi rpm :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, lukadd napisał:

Dobra zasiłka będzie działać nawet pod większym obciążeniem niż ma wklepane w specu. Np. dobre 450W poleci i 500W stabilnie. Ale jest inny problem, kultura pracy. Taki zasilacz pod wysokim obciążeniem może być po prostu głośny, bo wentyl będzie napierdzielał wysokimi rpm :E

Mam obecnie "Be Quiet! System Power 9" 500W, ale trochę pewnie będę się cykał włożyć nową kartę w to pudło 😬 Chyba najgorsze co może się stać to jakiś blackscreen albo system się nie podniesie? Nie popali mi podzespołów? :szczerbaty::szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno być dramatów (co najwyżej zwiechy i restarty), ale ja bym dla świętego spokoju jakiś minimum 650W kupił. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi