Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Cewki = ruletka.

Im większa tym cichsza/lepsze temp.

Także możecie wybrać np. Msi Gaming SLIM ... ale czy będzie cicha? (obadajcie wymiary zwykłej MSI Gaming - chyba z 1,5x więcej ciepłowodów ma, więc gdyby się zmieściło, to byłoby na pewno lepsze)

Slim odpada, bo to w zasadzie nie aż tak mała obudowa, poza tym jest tam trochę miejsca, mimo wszystko. Więc lepiej wziąć coś z większym chłodzeniem :) A jeśli chodzi o cewki, to miałem na myśli to, że są producenci czy modele kart, które są, powiedzmy, najmniej podatne na to zjawisko i stąd pytanie - gdzie można najrzadziej trafić na to badziewie?

5 godzin temu, wrobel_krk napisał:

Windforce oc z 3 wentylatorami bedzie lepszy niż asus dual, 200w tdp to jeszcze można pchać od małej obudowy, pod warunkiem sensownego airflow, ale jaki to model budy?

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/gigabyte-rtx-4070-windforce-oc.b11045

Wg tego 2 sloty - 50mm

Wiem właśnie. Miałem tą konstrukcje w 1070 Windforce 3x i sprawdzała się wyśmienicie, dlatego wpadła mi w oko. Poza tym - ma przytłaczająco dużo dobrych opinii, więc tym bardziej warta uwagi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Alyjen napisał:

Zresztą recenzenci powoli olewają różnice wydajności w grach a skupiają się na chłodzeniu.

W chwili obecnej różnice wydajnościowe między nastawami referencyjnymi a fabrycznym OC to kilka procent, więc ten aspekt w zasadzie przestał mieć znaczenie :E

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Crypt napisał:

Slim odpada, bo to w zasadzie nie aż tak mała obudowa, poza tym jest tam trochę miejsca, mimo wszystko. Więc lepiej wziąć coś z większym chłodzeniem :) A jeśli chodzi o cewki, to miałem na myśli to, że są producenci czy modele kart, które są, powiedzmy, najmniej podatne na to zjawisko i stąd pytanie - gdzie można najrzadziej trafić na to badziewie?

Wiem właśnie. Miałem tą konstrukcje w 1070 Windforce 3x i sprawdzała się wyśmienicie, dlatego wpadła mi w oko. Poza tym - ma przytłaczająco dużo dobrych opinii, więc tym bardziej warta uwagi. 

1070 Windforce 3x to była suszarka 1900rpm !!! Fatalna kutura pracy . Osobiście omijałbym Gigabyta ze względu na fatalne chłodzenie .

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem śledzić ceny kart RTX 4080 i może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego karty podrożały o jakieś 500pln? Na zachodzie te same modele są o wiele tańsze, czyżby lobby dystrybutorów szykowało się na black frajerday i dadzą super promkę 500- i będą liczyć na jeleni? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, @lek napisał:

Zacząłem śledzić ceny kart RTX 4080 i może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego karty podrożały o jakieś 500pln? Na zachodzie te same modele są o wiele tańsze, czyżby lobby dystrybutorów szykowało się na black frajerday i dadzą super promkę 500- i będą liczyć na jeleni? 

https://www.google.com/search?client=opera&q=kurs+dolara&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, ronaldo864 napisał:

1070 Windforce 3x to była suszarka 1900rpm !!! Fatalna kutura pracy . Osobiście omijałbym Gigabyta ze względu na fatalne chłodzenie .

Ludzie ... nie mylcie różnych modeli i to jeszcze różnych serii. GTX 1070 Gigabyte Windforce, to nie to samo co RTX 4070 Gigabyte Windforce, a to nie to samo co Gigabyte Aorus Master RTX 4070.

12 godzin temu, Crypt napisał:

Slim odpada, bo to w zasadzie nie aż tak mała obudowa, poza tym jest tam trochę miejsca, mimo wszystko. Więc lepiej wziąć coś z większym chłodzeniem :)

Ano wiadomo że lepiej z większym. Obadajcie więc tego MSI Gaming Trio RTX 4070 (pełną wersję, a nie slim).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@ronaldo864 Był Windforce 2x i ten faktycznie, był głośny. Ale Windforce 3x już jest jego przeciwieństwem. Dlatego pytałem o tą wersję. A przy 4070 widzę kontynuację właśnie windforce 3x.

@Kyle_PL widziałem, zacna jest :D ale ma jeden, bardzo duży minus - złącze zasilania. O ile dla mnie to nie problem, o tyle dla kogoś wolę uniknąć "palącego" problemu :E

Na razie na pierwszy rzut poleci ten Gigabyte Windforce OC. Jak będzie coś nie halo, to poleci zwrot i następny w kolejności Ventus 3x, później się zobaczy, a nóż nie będzie trzeba nic odsyłać :E

Swoją drogą, FE można dostać za 2999zł, ma owszem minus w postaci złącza, ale qrde, ładna jest :) Miał ktoś z nia styczność? Warto to brać pod uwagę?

Edytowane przez Crypt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To nowe złącze 12pin(+4=niby16) nie sądzę, by było gorsze, niż stare 1x8pin. Problemy palenia występują przy wielokrotnie większych prądach niż to co dopuszcza norma starych 8pin.

Innymi słowy 2x8pin może lepsze od nowego 1x12(16), ale już 1x8pin już nie koniecznie lepsze od  tego nowego 1x12(16).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Ludzie ... nie mylcie różnych modeli i to jeszcze różnych serii. GTX 1070 Gigabyte Windforce, to nie to samo co RTX 4070 Gigabyte Windforce, a to nie to samo co Gigabyte Aorus Master RTX 4070.

Ano wiadomo że lepiej z większym. Obadajcie więc tego MSI Gaming Trio RTX 4070 (pełną wersję, a nie slim).

Nie wypowiadam się odnośnie nowych modeli Gigabyte ,1070 windforce x3 to suszarka nawet po uv 1800 rpm  https://www.gigabyte.com/pl/Graphics-Card/GV-N1070WF3-8GD#kf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zaraz będzie ciemno tanio

https://www.tomshardware.com/news/tsmc-shortage-of-nvidias-ai-gpus-to-persist-for-15-years
Nvidia może sprzedać z ogromnym zyskiem wszystko rynkowi AI, a AMD konkuruje tak, że po 2+ latach wydaje właśnie "średni segment" 7xyy, który nie jest nawet 10% szybszy od 6xyy. 

Czyli 4060 wiosną 2024 po tyle po ile była w dolarach, a u nas 2500, jak wykipi inflacja. Osobom rozważającym duży wydatek radzę nie patrzeć na to, że 4090 ma 34fps w nowych grach w 4K, albo 12fps z PT, tylko "braść" na co stać, bo taniej nie będzie. Jak kogoś stać to 4090tka, póki jeszcze nie wróciła do cen czterocyfrowych.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, ronaldo864 napisał:

Gigabyte ,1070 windforce x3 to suszarka nawet po uv 1800 rpm  https://www.gigabyte.com/pl/Graphics-Card/GV-N1070WF3-8GD#kf

Ziobro zaskoczenia, skoro dali tylko dwie ruły na kartę z TDP 150W. RTX 4070 Windforce ma 3 rury na 200W jakoś, więc niby lepiej, ale też bym rewelacji nie oczekiwał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Ronson napisał:

Czyli 4060 wiosną 2024 po tyle po ile była w dolarach, a u nas 2500, jak wykipi inflacja. Osobom rozważającym duży wydatek radzę nie patrzeć na to, że 4090 ma 34fps w nowych grach w 4K, albo 12fps z PT, tylko "braść" na co stać, bo taniej nie będzie. Jak kogoś stać to 4090tka, póki jeszcze nie wróciła do cen czterocyfrowych.

O jejciu! Znowu trzeba kupywać, bo zabraknie??!!111

• Haha 4
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dokładnie tak. Tylko różnica jest taka, że nie "puścimy ściemę" tylko oni  (NV) faktycznie robią sztuczne niedobory, a jak będą mieli taką ładną wymówkę "no panie, toć to boom na AI, co poradzę?" to przecież wiadomo czego się spodziewać. Jak ktoś nie urodził się wczoraj to obserwował jak wykorzystuje się "niedobory" choćby podczas szału na crypto, przez które NV nie mogła zaoferować graczom kart, bo "no nie wyrabiamy z produkcją" a potem jak bańka pękła, to pół roku po niej ceny nadal zostały, a do tego później się okazało, że kart jest ZA DUŻO. Skoro jak było za mało to było drogo, to logiczne jest, że jak będzie za dużo to... też będzie drogo, bo NV biedna musi się troszczyć o biednych hurtowników, którym karty 3xxx zalegają.

Nie piszę więc "kupujta bo nie byndzie!" tylko "kupujta, bo wiadomo co się będzie działo jak NV znajdzie (znowu) wymówkę". No i ta premiera 7700xt i 7800xt, gdzie przynajmniej jedna z tych kart choć przynajmniej tańsza, to jednak nawet nie 5% szybsza w wielu testach od poprzedniczki. Na to dochodzi rodzima inflacja która właśnie wsiada do rakiety, którą wyleci na orbitę zaraz po wyborach. 
Żeby potem nie było płaczu "ale ja byłem głupi, że nie kupiłem 4090 za 7500, a teraz 4070ti po 6000 (wiosną) ;)
Tylko radzę, żeby kupować 4090 jak kogoś stać, nawet poza ceną, to jedyna sensowna karta, bo inne nie pasują alob  do "kupuję high end" albo "kupuję coś za rozsądną kwotę pieniędzy". Wszystko Nvidii poza 4090 jest albo obraźliwie drogie i nie spełnia kryteriów "ale przynajmniej nie wydałem niewiadomo ile" albo nie nada się na zakup "może drogo, ale na dłuższy czas mam spokój". 
4090tka ma przynajmniej tą wydajność, która wystarczy do wszystkiego, najwyżej się obniży rodziałkę czy detale aby skoczyło z 40fps na 60. Reszta - to już nie wiem.
Podobnie z 4060. Jak ktoś czekał na spadek do 999 to raczej nie powinien już dalej czekać, bo się nie doczeka przed 2025.

Jeśli teraz wszystko wskazuje na to, że ceny zaraz wyskoczą w kosmos w Polsce, to radzę kupować. Tylko tyle. :)

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Ronson napisał:

No i ta premiera 7700xt i 7800xt, gdzie przynajmniej jedna z tych kart choć przynajmniej tańsza,

Jakbyś zauważył przynajmniej 6800xt miał mrsp  600$, 7800xt jest za 500$, gdzie konkurent 4070 jest za 600$ - ale 4090 w nicku i zielone klapki na oczętach:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale on nie ma 4090 w nicku :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, wrobel_krk napisał:

To ja mam 4090 w oczach widocznie:)

Jak się dobrze przyjrzysz to faktycznie widać w nicku 4090 :lol2: Natomiast widzę, że jego semicki zmysł waruje i rozumiem to. Mój zaczął wariować pod koniec zeszłego miesiąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ostatni upgrade ;) po 2 latach wiernej służby custom kabelki od duńka zamienione na Corsaira 12VHPWR na 2x Type-4
No description available.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ronson napisał:

Jeśli teraz wszystko wskazuje na to, że ceny zaraz wyskoczą w kosmos w Polsce, to radzę kupować. Tylko tyle. :)

Już wole kupić PS5, niż pakować ponad 7k w jeden element PC 👈

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, ronaldo864 napisał:

Nie wypowiadam się odnośnie nowych modeli Gigabyte 

Nie wypowiadasz się odnośnie innych nowych modeli Gigabyte? 

"Osobiście omijałbym Gigabyta ze względu na fatalne chłodzenie." Czyje to słowa?

Miałeś coś więcej niż Windforce od Gigabyte lub Aorus i możesz coś więcej powiedzieć? IMO brednie opowiadasz bo chłodzenie w wersjach Gaming (mam 4080) i Aorus Xtreme (mam 3090) jest bardzo dobre, a w Aorus wręcz świetne. Miałeś Gaming i Xtreme czy nie?

Edytowane przez Grandal
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu szukałem 4070 w media ex i poza tuf i aorus to ceny były poniżej 3 tyś. teraz jedynie Gigabyte Windforce za 2999 reszta powyżej 3 tyś. nawet taki Dual Asusa bez OC 3299 gdzie parę dni temu był po 2799...słabo to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te same modele są w Euro RTV AGD? Bo podajże w niedzielę Euro podniósło masowo ceny o kilkaset złotych, a następnego dnia Media Expert podniósło ceny tych samych modeli co są na Euro, do tego samego poziomu. Jednocześnie Euro wprowadził promocję zmniejszającą rachunek o 100 zł za każdy tysiąc. I w ten sposób cena jest tak naprawdę stara, gorxej w ME gdzie cena jest wyższa bo nie ma analogicznej promocji dotyczącej całego asortymentu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W rtv euro to wogóle ceny z dupy mają, z tego co pamiętam to wtedy też takie były i dlatego szukałem w media bo mieli większy wybór, teraz ceny 4070 w rtv euro podchodzą nawet pod 4 tyś.

Edytowane przez naitsabest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wchodzę na media, a tam brak ceny sprzed 30 dni, to zdaje się niezgodne z prawem?

PS. Już wiem jak to działa. Jak jest tylko obniżka ceny, to muszą podać tą sprzed 30 dni, a jak podwyżka, to już nie :lol2:

Najtańsza 4090 prawie 8000pln, to ja wysiadam z tego pociągu, a raczej wyskakuje, bo on się za bardzo rozpędził i się raczej nie zatrzyma 💨

Edytowane przez @lek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi