Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie składasz mini pc sff itp to nie kupuj karty z jednym wentylatorem nawet 75w 1650 wyją:)

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Killer85 napisał:

Palit GeForce RTX 4060 StormX 8GB GDDR6

Posiada ktoś jakieś informacje o tym maluchu? 

Przeglądałem google w poszukiwaniu jakichś informacji ale lipa 

1 wentylator więc może być to głośne ale ta seria nie pobiera dużo W

Pobór niski, ale to nieistotne, a istotnym jest to, że gorszego chłodzenia 4060 się już pewnie znaleźć nie da. Czyli jest to model dla osób, którym odpowiada karta najbardziej hałaśliwa czy najgorętsza albo wymusza taką ilość miejsca. Doświadczenia z tą konkretną nie mam, ale generalnie przy takim poborze spoko się sprawdzą nawet te najskromniejsze, ale dwu-wentylatorowe chłodzenia - tj. rozumiem przez to, że ani uciążliwie głośno, ani gorąco nie będzie, więc można z takim przyciąć, jeśli ktoś liczy każdy grosz ;)

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Killer85 napisał:

ale ta seria nie pobiera dużo W

115W to też nie jest takie "nic" które można schłodzić jakimś bloczkiem "amelinium" z jakim pierdzidełkiem na nim. ... no, przynajmniej jeśli oczekujemy niesuszarkowej kultury pracy.

Godzinę temu, Jurand ze Spychowa napisał:

przy takim poborze spoko się sprawdzą nawet te najskromniejsze, ale dwu-wentylatorowe chłodzenia

Nie sprawdzą się:

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-4060-windforce-oc/37.html

Poza tym moi drodzy: ilość wentylatorów, jeszcze o niczym nie przesądza (patrz ASUS Noctua z dwoma wentylatorami, chłodząca niezłe potworki). Także może nawet i jedno-wentylatorowe chłodzenie by obleciało ... ale nie z takim fatalnym radiatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzą się, a nawet wrzucona przez Ciebie tabelka to potwierdza - karty mają po 60-kilka stopni przy ~1500 rpm. I z automatu dodam, żebyś kolejny raz nie pierdzielił mi tutaj twojego zwyczajowego, że ,,X rpm to zależnie od wentylatorów może być różnie głośne", bo ja to naprawdę wiem i właśnie nie przypominam sobie wentylatorów kart graficznych, które przy ~1500rpm można uznać za głośne. Tu nawet na śmierdzącym Zotaku grzejącym się do 70C masz dobre dziesięć stopni do rozwalenia na kulturę pracy, a za dziesięć stopni zrobisz sobie z niego kartę możliwie niesłyszalną. A że trafił się grzejący Windforce, to cóż, ale to wręcz jedyny wyjątek potwierdzający regułę. Patrząc po temperaturze hot spotu, podejrzewałbym gorszą sztukę z nierówno rozprowadzoną pastą, ale może to faktycznie wyjątkowe gówno. Jednak jeśli tak chcesz zabłysnąć, to pokaż mi kolejną skromną, dwu-wentylatorową kartę o podobnym poborze grzejącą się i hałasującą jak ten Giguś czy chociaż ponad normę z wrzuconej tabelki ;) (Kyle gorączkowo wertuje internet, żeby wyszło na jego :lol2:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

I z automatu dodam, żebyś kolejny raz nie pierdzielił mi tutaj twojego zwyczajowego, 

Z automatu dodam, żebyś się nauczył pisać jak człowiek nie z marginesu społecznego, bo takiego prostactwa nie będę tolerował.

11 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

pokaż mi kolejną skromną, dwu-wentylatorową kartę o podobnym poborze grzejącą się i hałasującą jak ten Giguś

Jedna karta wystarczy, by obalić Twoją bzdurną teorię, że każda dwuwentylatorowa do rdzenia RTX 4060 jest dobra.

12 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

(Kyle gorączkowo wertuje internet, żeby wyszło na jego :lol2:)

Jak na razie to sam się gorączkujesz, nie wiedzieć czemu. :lol2:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Sprawdzą się, a nawet wrzucona przez Ciebie tabelka to potwierdza - karty mają po 60-kilka stopni przy ~1500 rpm.

A ja tam oprócz ciepłego Gigabyte widzę też Palita, Zotaca i MSI które w przewiewnej obudowie mają po 70° C przy 1700/1900 RPM.

Cytat

I z automatu dodam, żebyś kolejny raz nie pierdzielił mi tutaj twojego zwyczajowego, że ,,X rpm to zależnie od wentylatorów może być różnie głośne", bo ja to naprawdę wiem i właśnie nie przypominam sobie wentylatorów kart graficznych, które przy ~1500rpm można uznać za głośne.

Oczywiście, że "X rpm to zależnie od wentylatorów może być różnie głośne" i wcale tutaj Ameryki nie odkrył tym stwierdzeniem. Co najwyżej zbytnio uprościł temat.

Tania chińszczyzna ma łożyska, które zagłuszają, albo po kilkunastu miesiącach będą zagłuszać generowany przez wentylatory i konstrukcję chłodzenia szum powietrza , który z kolei też może mieć rózne natężenie - zależnie od wymiarów, ilości i kształtu łopatek oraz budowy radiatora przez który to powietrze będzie przepływać. Nie wspominając o dodatkowych wibracjach przy źle spasowanych elementach chłodzenia, ale tu paradoksalnie rozkręcone szybciej wentyle mogą być mniej upierdliwe niż przy niższych prędkościach.

Jeśli reszta wentylatorów w Twojej obudowie generuje taki hałas że zagłuszy takie GPU to ok, ale np. dla mnie przy wyciszonym PC 1500 RPM to już jest próg głośności powyżej którego wentylatory są po prostu głośne. 1700 RPM to już suszarka.

Edytowane przez wahoo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL Nie widzisz absurdu sytuacji, w której ja uogólniam, że przecież różniące się między sobą dwu-wentylatorowe coolery spoko sobie radzą z takimi poborami, a Ty wrzucasz świętą tabelkę Techpowerup, która to potwierdza z jednym wyjątkiem, na którego podstawie Ty temu zaprzeczasz także uogólniając :D  W moim odczuciu uogólnianie, które zgadza się ze wręcz zdecydowaną większością jest troszkę bardziej akuratne niż twoje uogólnianie na podstawie wręcz minimalnej ilości jednego przypadku... A zwracać się do Ciebie będę, jak będę chciał ;)

@wahoo Ty będziesz mi wyjeżdżał, że jeśli wg Ciebie 1500 rpm na twojej karcie to głośno, a w moim odczuciu cicho, to twoja racja jest tą jakby nadrzędną? :lol2: Karty z tabelki przy bazowo niezłej kulturze pracy mają duży zapas temperaturowy, za który dużo je wyciszysz (poza tym nieszczęsnym Gigusiem). I, jakbyś nie zauważył, od początku uogólniam. I mogę to robić bardziej niż inni, bo uogólniam na podstawie własnego doświadczenia z najróżniejszymi kartami, które z racji wykonywanej pracy przewijają się przez moje ręce, więc np. nie widzę sensu drzeć tu szat z chłopaczkami, których "doświadczenie" opiera się na tym, co wyszukają w internecie. A już tak na marginesie, wspomniana przez Ciebie obudowa z warunków testowych to taka bez wentylatorów i jeszcze z dmuchajcym na karty aiosem na froncie, więc z chłodzeniem grafik ma mało wspólnego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ocenianie skuteczności chłodzenia, po samej ilości wentylatorów, jest Twoim @Jurand ze Spychowa błędem (Gigabyte RTX 3050 Gaming OC - karta mająca 3 wentylatory, a chłodzenie i tak słabe do tej 130W karty).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Kyle_PL napisał:

Ocenianie skuteczności chłodzenia, po samej ilości wentylatorów, jest Twoim @Jurand ze Spychowa błędem (Gigabyte RTX 3050 Gaming OC - karta mająca 3 wentylatory, a chłodzenie i tak słabe do tej 130W karty).

Błędem tu właśnie jest to, że ja nie oceniłem skuteczności jakiegokolwiek chłodzenia po samej ilości wentylatorów, co Ty chciałbyś mi wmówić i błysnąć tym, jak Ty się znasz na układach chłodzenia - to jak cholera tu widać i we łbie przyznasz mi rację, więc odpuść ;) Jak pisałem, ja wskazałem ogólną tendencję, którą tylko potwierdziła wrzucona przez Ciebie święta tabelka Techpowerup. To że znalazł się kompletnie odstający kasztan Windforce, a Ty nie jesteś w stanie znaleźć kolejnego podobnego, tylko to przyklepuje, a kolega od zapytania o jedno-wentylatorowego Palita, jak sam wspominał, sprawdza testy, więc raczej by się na Windforca nie skusił.

Dlatego lepiej dalej nie zawracaj dupy, bo tylko się pogrążasz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

istnieją wentylatory 1500rpm które są ciche ? bo ja jeszcze takiego nie spotkałem

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SylwesterI. napisał:

istnieją wentylatory 1500rpm które są ciche ? bo ja jeszcze takiego nie spotkałem

Dyskutant chcący spierać się o pojęcie względne. Weź stąd idź :P

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, SylwesterI. napisał:

istnieją wentylatory 1500rpm które są ciche ?

Pure Wings 2 92mm. Pamiętam taki be quiet pojedyncza sztuka na RX 460 XFX (passive) był praktycznie niesłyszalny przy ~1400 RPM (1500 wiele by nie zmieniło). Co innego większa ilość wentylatorów (każdy kolejny, to chyba +3dB).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, SylwesterI. napisał:

Ja też nie spotkałem. Tutaj są tacy, co spotkali, ale przykładu nie podadzą:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 23.09.2023 o 15:52, @lek napisał:

PNY nie biorę pod uwagę, bo nie lubię jak mi szumi coś podczas przeglądania neta.

Musiałeś coś źle zrozumieć, tryb 0RPM działa jak działał wcześniej, podczas przeglądania neta/filmy/bardzo lekkie gry - wentylatory stoją jak widły w gnoju :D

Dopiero pod większym obciążeniem startują od tych nieszczęsnych 1450RPM (notabene bardzo "łaskawe" 1450RPM ponieważ jak na taką prędkością obrotową to zachowują się nader kulturalnie, ale to wciąż 1450RPM więc jak masz komputer na biurku obok uszu to siłą rzeczy usłyszysz lekki szum).

PS: tak btw to PNY wciąż milczy na moje zapytania.. Ciekawe czy mnie zleją czy kiedyś w końcu łaskawie odpowiedzą.. :heu:

Edytowane przez Reverse17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Reverse17 napisał:

ale to wciąż 1450RPM więc jak masz komputer na biurku obok uszu to siłą rzeczy usłyszysz lekki szum).

Temat jak ujście Amazonki. :E

Niedaleko pada jabłko od... uściślając 1450rpm od 1500rpm. Nie spotkano jeszcze cichych 1500rpm, a tu przy 1450rpm lekki szum. Nigdy nie dojdziemy wszyscy do konsensusu co dla kogo i w jakich warunkach jest ciche/akceptowalnie ciche. ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Grandal napisał:

Temat jak ujście Amazonki. :E

Niedaleko pada jabłko od... uściślając 1450rpm od 1500rpm. Nie spotkano jeszcze cichych 1500rpm, a tu przy 1450rpm lekki szum. Nigdy nie dojdziemy wszyscy do konsensusu co dla kogo i w jakich warunkach jest ciche/akceptowalnie ciche. ;) 

No dobra, może trochę mnie poniosło z tym "lekki szum" bo wiem że na forum przesiadują również bardzo wymagający użytkownicy i nawet 1000RPM dla niektórych to mokry plaskacz w twarz a nie coś do zaakceptowania :E Zatem w ten sposób.. NIE WYJE :D Jest słyszalny szum w tle ale jest zaakceptowania jeśli nie mamy bardzo wysublimowanych wymagań.. ;)

U mnie jest na pograniczu mając komputer pod biurkiem, wciąż się bije z myślami czy zwracać.. Jako że mam jeszcze kilka dni na zwrot to trochę jeszcze się pozastanawiam :P

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie 1500rpm w GPU nie sprawia, że mózg mi od środka eksploduje, więc wierzę ci, że jest lekki szum. No chyba, że jest 1450-1500rpm, normalny dźwięk przepychanego powietrza, ale do tego jakiś dziwny/upierdliwy rezonans. Uuuuu, wtedy nie wytrzymam. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, SylwesterI. napisał:

Raczej takich nie ma, bo hałas to nie tylko pochodna rpm, ale również szum powietrza przepychanego przez radiator.

Ze swoich doświadczeń mogę napisać że wentylatory Torx w kartach MSI są cichsze od odpowiedników konkurencji przy takich samych obrotach (wcześniej miałem GPU od Asusa, Gigabyte, Sapphire i EVGA).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Grandal napisał:

Dla mnie 1500rpm w GPU nie sprawia, że mózg mi od środka eksploduje, więc wierzę ci, że jest lekki szum. No chyba, że jest 1450-1500rpm, normalny dźwięk przepychanego powietrza, ale do tego jakiś dziwny/upierdliwy rezonans. Uuuuu, wtedy nie wytrzymam. :E

Nie, właśnie jest to bardzo łaskawe 1450rpm jak pisałem wcześniej, szum gładki jak masełko bez dodatkowych dzięków rezonowania czy terkotania jak w niektórych palitach :P

Forum TPU - KLIK - nie nooo... Damian otrzymał bardzo konkretną odpowiedź od supportu PNY -  xD2

konsument: Dzień dobry, mam pytanie odnośnie nowej rewizji silnika XYZ który to został pozbawiony zmiennych faz rozrządu, mogę wiedzieć co wpłynęło na taką decyzje w projekcie?

Producent: Dzień dobry, poprzedni model silnika posiadał zmienne fazy rozrządu, natomiast nowa rewizja już ich nie posiada. Pozdrawiamy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zakupiłem RTX 4070 Palit Jetstream wiec napisze parę słów. W zasadzie jedna z najtańszych 3 wentylatorowych konstrukcji. Wcześniej też nigdy nie miałem topu ( 1060 windforce , 3060 palit dual, 3060ti palit dual, 3060ti ichill x3). Pierwszy raz kultura pracy karty jest dokladnie taka a moze i nawet lepsza niz w testach! Przeskok z ichill x3 jest ogromny. Na inno3d na stocku 72C i 1700-1800rpm. Po uv 67C i 1400-1500rpm. Na Jetstream na stocku max 56C i 1150rpm (od takich wartosci startuja wentyle i podczas gry nie poszly wyzej). W grach pobiera około 190w. Sama karta potężna i dość solidnie wykonana ( plastik dobrej jakości , metalowy backplate).Wydajność tak jak sie spodziewałem ok 30-40% fps wiecej względem 3060ti bez rt. Testowalem w Cyberpunku i RE4 Remake. Muszę jeszcze przetestować z RT i zobaczyć ile się da ugrać z uv. Generalnie z karty dochodzi lekki szum , bardziej slychac chyba wentyl od cpu i obudowy i narazie nie słyszałem tych " dziwnych dzwieków z wentyli" o ktorych kilka osob pisało wiec jestem bardzo zadowolony z zakupu.Jesli chodzi o glosnosc i cewki to jeszcze "poslucham" w nocy jak bedzie cisza w domu:p Generalnie jak ktos nie celuje w nieslyszalnego kompa to doplata 500-600 zl do np TUFa moim zdaniem nie ma sensu. Pierwsze wrażenia jak najbardziej na duży plus:)

Edytowane przez naczelnik5
  • Like 1
  • Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez utrzymania stałej dobre jakości konektorów i tak będą zdarzać się wtopy. Panowie zrobili dobry kabel to śmiga należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Up 

To nowy kabel czy nowe złącze i trzeba kupić poprawiony zasilacz z tą wtyczką?

To w końcu o co chodzi, brać zasilacz ATX 3.0 czy czekać na poprawione wtyczki już w nowych wersjach?

Edytowane przez CzerwonyJohn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No po coś te zmiany robili, teraz wszyscy znowu kable będą wymieniac :E

BTW ostatnio sobie żartowałem że przy DLSS 10 będzie neural AI rendering a tu się okazuje ze to chyba prawda :E

https://www.tomshardware.com/news/nvidia-hints-at-dlss-10-delivering-full-neural-rendering-potentially-replacing-rasterization-and-ray-tracing

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, CzerwonyJohn napisał:

Up 

To nowy kabel czy nowe złącze i trzeba kupić poprawiony zasilacz z tą wtyczką?

To w końcu o co chodzi, brać zasilacz ATX 3.0 czy czekać na poprawione wtyczki już w nowych wersjach?

Jak nie masz noża na gardle to czekać. Cholera wie czy to wejdzie w następnej generacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi