Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

GS01

NVIDIA RTX 40x0

Rekomendowane odpowiedzi

Ale co w tym takiego strasznego ?

Co za roznica czy musizsz obnizyc efekty PP czy tekstury ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, kadajo napisał:

Ale to ile te tekstury się doczytują bo jak 10-30 sekund ?

Po prostu idziesz do przodu i spoglądniesz sobie w lewo (albo prawo) i widać jak tekstury się wyostrzają z "LAG'iem".

ps. różnica jest taka, że przy więcej niż 8GB VRAM, nie musisz nic obniżać i nie wiem kto powiedział, że to jest coś "strasznego"? - to nie jest "straszne" tylko to po prostu jest fakt. Tym czasem wielu w odpowiedzi pisze "obniżeszy jakość i problemu nie ma" ... no właśnie, że sam fakt potrzeby zjechania z jakością z powodu samego braku VRAM, świadczy o tym, że 8GB jest mało (przynajmniej na kartach pokroju RTX 4060Ti, bo jak ktoś ma GTX 1070 to faktycznie prędzej wydajności GPU braknie)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rożnica jest taka ze przy szybszym GPU nie trzeba tez nic obnizac. :D

Czemu nie czepiasz się ze RTX 4060 Ti jest wolniejszy od 4070 a jakby był szybszy to nie byłoby trzeba niczego obnizyac :D

No kurde :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kadajo napisał:

Czemu nie czepiasz się ze RTX 4060 Ti jest wolniejszy od 4070 a jakby był szybszy to nie byłoby trzeba niczego obnizyac :D

Mialem to samo napisac :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że wbrew temu co piszecie, 8GB VRAM nie wystarczy zawsze do RTX 4060Ti, RX7600, no kurde 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak chcesz to dopłacasz do 16GB

Problem jest taki, że te karty mają szynę 128 bit więc muszą dać albo 8 albo 16 przez co dopłata do 16 jest mało opłacalna.

Najlepiej jakby wypuścili coś ala 3060 z szerszą szyną i 12 GB no ale nie ma i co zrobisz...

Generalnie na dziś kupno czegokolwiek poniżej 7700 XT to jakiś masochizm i to jest dramat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A od kiedy to sprzet ma miec moc na "zawsze" ?? Kiedys to i na 4080 16GB bedzie malo i co z tego ??

7 minut temu, michaelius33 napisał:

Najlepiej jakby wypuścili coś ala 3060 z szerszą szyną i 12 GB no ale nie ma i co zrobisz...

Najlepiej to  kupowac karte do swoich potrzeb, a nie kupowac sprzet niedostosowany do oczekiwan i plakac, ze cos nie dziala.

Jak mi brakuje fps to zmieniam karte, jak mi brakuje vram to nie kupuje karty z mala jego iloscia. Proste.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Aaaaaaaa 4080 ponizej 5k, jednak glosownaie portfelem sie oplaca :P 

To co brać czy czekać na 5080?????:szczerbaty:

Zrzut ekranu 2024-01-31 123414.jpg

Edytowane przez aureumchaos
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to ktoś musi być świadomy. A masz bezustanną nagonkę ze strony wszelkiej maści AMD unboxed i podobnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Kyle_PL napisał:

Chodzi o to, że wbrew temu co piszecie, 8GB VRAM nie wystarczy zawsze do RTX 4060Ti, RX7600, no kurde 😀

Ale rozumiesz ze to kuriozum? Obniż w tych grach o jedno oczko tekstury i problem znika a grafika wygląda praktycznie tak samo a nie jak gra z 2000 roku. :)

Co chwile czytam ze bezsensu grac na Ultra a tu się uczepili tego ramu i maksymalnej jakości tekstur jakby to jakiś święty gral był.

1 minutę temu, aureumchaos napisał:

Aaaaaaaa 4080 ponizej 5k, jednak glosownaie portfelem sie oplaca :P 

To co brać czy czekać na 5080?????

Ja bym czekał, wtedy RTX 4080 będzie za 3999 :D I jeszcze bardziej się opłacało głosować portfelem :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kadajo napisał:

Ale rozumiesz ze to kuriozum? Obniż w tych grach o jedno oczko tekstury i problem znika a grafika wygląda praktycznie tak samo a nie jak gra z 2000 roku. :)

Co chwile czytam ze bezsensu grac na Ultra a tu się uczepili tego ramu i maksymalnej jakości tekstur jakby to jakiś święty gral był.

Ja bym czekał, wtedy RTX 4080 będzie za 3999 :D I jeszcze bardziej się opłacało głosować portfelem :E

Dobra, przekonales mnie to poczekam! HOLD!!!!!

• Haha 4
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co kupować, lepiej holdować :E

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieci mam w akwarium, bede sprzedawal je za 2 ziki to jak troche jeszcze doloze to w 2 lub 4 lata uzbieram na 4090 :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, aureumchaos napisał:

jednak glosownaie portfelem sie oplaca :P 

Dobry zart :lol2:

20 minut temu, michaelius33 napisał:

Ale to ktoś musi być świadomy. A masz bezustanną nagonkę ze strony wszelkiej maści AMD unboxed i podobnych

Plakanie na zbyt malo ilosc vram w karcie 8gb to taki sam placz jak kupic malo wydajnoa karte i plakac, ze jest mao fps. Rozwiazanie? Kup lepsza karte ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się że wszyscy tutaj macie nieograniczone budżety na elektro śmieci. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, tomcug napisał:

Po co kupować, lepiej holdować :E

Jak to rzekł kiedyś pewien mędrzec na pepperku: "jedno serce jedno bicie, holdowanie całe życie" :whee:

• Haha 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperaturki z zapasem, czyli spokojnie można zejść niżej z tymi wentylatorkami :)

Zwłaszcza po UV.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemano, 

rozumiem że nie ma w planach  4090Ti Super duper ?
Właśnie zamówiłem 42 calowego LG Oleda C3, i do 4K będzie trzeba chyba wymienić 3080ti. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzeba nie potrzeba zależy w co chcesz grać i na jakich ustawieniach. 

Jak wszystko "ULTRA" i nowe tytuły to nie rzadko 4090 klęka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Juz od ~2 tygodni taka cena za tego Gainwarda w x-com. Do ceny 7.5k z wakacji jeszcze trochę. 

Do 4K jedyna dostępna karta na rynku, więc wyboru nie masz za dużego.

Edit: chyba, że przyjemności i życie lubisz odkładać na później.. ;)

Edytowane przez Dżony Bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, gret napisał:

Potrzeba nie potrzeba zależy w co chcesz grać i na jakich ustawieniach. 

Jak wszystko "ULTRA" i nowe tytuły to nie rzadko 4090 klęka. 

Ostatnio to prawie w nic nie gram :), ale niestety zboczenie "suwak na prawo" jakiś czas temu mnie ogarnęło ;)

1 minutę temu, Dżony Bi napisał:

Edit: chyba, że przyjemności i życie lubisz odkładać na później.. ;)

Tylko tu i teraz się liczy ... a "później" to będę w grobie leżał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Macie jakieś doświadczenie z GPU palit rtx 4090 gamerock OC. Czy ta karta jest przyzwoita czy raczej kiepski model ?

Pytam bo max do przyszłego tyg chce kupić 4090.

Miałem już wybrany model strixa ale strix kosztuje 10k a ten palit mam do kupienia za 7900zl stąd mój dylemat . Może ktoś posiada ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Przemoo18 napisał:

mam do kupienia za 7900zl

Gdzie są takiej cenie ten frykasy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi