Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

GS01

NVIDIA RTX 40x0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
28 minut temu, Przemoo18 napisał:

Panowie. Macie jakieś doświadczenie z GPU palit rtx 4090 gamerock OC. Czy ta karta jest przyzwoita czy raczej kiepski model ?

Pytam bo max do przyszłego tyg chce kupić 4090.

Miałem już wybrany model strixa ale strix kosztuje 10k a ten palit mam do kupienia za 7900zl stąd mój dylemat . Może ktoś posiada ?

Jeśli tylko nie trafisz takich wentyli jak tutaj w teście 4080 to myślę że ok wybór: https://youtu.be/3v9-cEbeOP4?t=564

Moment 9:25, warto zwrócić też uwagę na ZOTAC :E Co do modelu to różnic nie ma jeśli chodzi o wenty, wątpię aby producent stosował coś innego w wyższym modelu ;)

PS: Tak swoją drogą.. To aż tak ciężko zrobić im bezgłośne/ciche silniczki/łożyska do wentylatorów?.. :whip:

Edytowane przez Reverse17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Griszah napisał:

Tylko nie wiem czy w tym Gamerocku nie ma jakichś dziwnie świszczących wentyli - kiedyś chyba ludzie coś narzekali

Palit, Gainward, Zotac - wszyscy mają problem z terkoczącymi wentylami, tak jakby smarowania w łożyskach nie było, m.in. z tego powodu oddałem Gannward 4080 na premierę.

Obecnie karty są poza obszarem moich zainteresowań jako kupujący, wiem, że przyrost będzie minimalny, jak nie żaden a mimo to czekam jak na szpilkach :E
27c0784eb03a2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Reverse17 napisał:

PS: Tak swoją drogą.. To aż tak ciężko im zrobić bezgłośne/ciche silniczki do wentylatorów?.. :whip:

Tak, oni nawet są wstanie dać gównolit zamiast termopadów do kart za 10k 

7 minut temu, Reverse17 napisał:

Jeśli tylko nie trafisz takich wentyli jak tutaj w teście 4080 to myślę że ok wybór: https://youtu.be/3v9-cEbeOP4?t=564

ooo wiedzę że Lipton potwierdził też że cewki a Asusie grają najgłośniej - co samo było przy 3080 Strix i Tuf grał mi najgłośniej 

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To dziwne, jakoś Asusowi, MSI, PNY ta sztuka potrafi się udać :hmm:

PS: Czy nawet Gigabyte chyba nie ma z tym problemów z tego co się orientuje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba odpusxze tego palita :D. Z drugiej strony w strixie cewki mogą grać ;) na szczęście są zwroty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli nie lękasz się mrożenia kasy to na stronie Ngreedii dostępna jest FE ;)

ps: t9fJDkm.jpeg

PS II:

godz. 14:44 RTX 4080 SUPER - przed premierą

cyk F5 po 2 minutach

godz. 14:46 RTX 4080 SUPER - WYPRZEDANY :E

aha.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Właśnie chciałem napisać, jak miałem w koszyku i przechodziłem do płatności strona zdechła. Pies ich trącał ze swoim MSRP.

Ok, już wróciły o 15:04.

Edytowane przez piet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio ktoś zaskoczony? :hmm: Specyfikacja znana od 3 tygodni (ponad).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tomcug napisał:

ja nie śledziłem tematu - widzę że NV w chodzi na nowy poziom żenady :D

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plus jest taki, ze można mieć nówkę 4080 za 4859zł, co prawda najtańsza Inno 3D, ale zrobić UV i powinno być git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 4080S ichill od INNO3D, jak będę zadowolony z kultury pracy to pewnie zostawię. Płakał będę przy pierwszych promocjach lub premierze 5XXX :D

Pora powiedzieć papa wyjcowi ventusowi

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, tomcug napisał:

ok ale te kilka procent powinno być z czystej specyfikacji, a tu znowu kaganiec na prund zabija cały zysk z shaderów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Bartekkx napisał:

Kupiłem 4080S ichill od INNO3D, jak będę zadowolony z kultury pracy to pewnie zostawię. Płakał będę przy pierwszych promocjach lub premierze 5XXX :D

Pora powiedzieć papa wyjcowi ventusowi

Tez mi się udało w x-komie kupic. Pytanie czy dobre chłodzenie. Chciałem wymieniać 4070 ti  Super Phoenix ale nigdzie nie moge dobrej wersji dostac, wszedzie wyprzedane i sie teraz zastanawiam czy 4080 nie brac własnie tej ichill.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Cygg napisał:

Tez mi się udało w x-komie kupic. Pytanie czy dobre chłodzenie. Chciałem wymieniać 4070 ti  Super Phoenix ale nigdzie nie moge dobrej wersji dostac, wszedzie wyprzedane i sie teraz zastanawiam czy 4080 nie brac własnie tej ichill.

4080 był OK to podejrzewam, że tu będzie podobnie. Jedyna niewiadoma jak zawsze - cewki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fabiax

200 dolków mniej to nie taki zły IMPRÓWMENT ;) Do ideału daleko.. Ale Ngreedia to ngreedia, co zrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, michaelius33 napisał:

ok ale te kilka procent powinno być z czystej specyfikacji, a tu znowu kaganiec na prund zabija cały zysk z shaderów

Na pewno ile razy można powtarzać,że to się tak nie skaluje.

Niektórym przyśniło się, że dostaną prawie 4090 za połowę ceny. 

• Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A wystarczylo obnizyc cene 4080, a nie wydawac Super model :D

Moj Phoenix jest tanszy o rowne 1k zl jak kupowalem jesli chodzi o Super. Stracilem 1k za rok uzywania.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm czy Panther od Phoenixa różni się tylko brakiem RGB i wyglądem shrouda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli cena zwyklej 4080 nie bedzie spadac to nie wiem po co powstala ta wersja S, skoro roznicy praktycznie nie ma w wydajnosci patrzac po testach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, kadajo napisał:

Obniż w tych grach o jedno oczko tekstury i problem znika a grafika wygląda praktycznie tak samo a nie jak gra z 2000 roku. :)

No akurat w tym The Last Of Us nie wygląda to tak samo (pamięci przy moich ustawieniach na 8GB VRAM brakowało na teksturach o oczko niższych od maksymalnych ... czyli trzeba by zjechać o dwa oczka, a to już widać zdecydowanie ... albo włączyć "ostrzenie tekstur" z LAG'iem)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mavachi napisał:

Jezeli cena zwyklej 4080 nie bedzie spadac to nie wiem po co powstala ta wersja S, skoro roznicy praktycznie nie ma w wydajnosci patrzac po testach

To jest jakaś chora filozofia speców od marketingu by nigdy nie obniżać ceny produktu tylko wydać nowy prawie identyczny taniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi