Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

GS01

NVIDIA RTX 40x0

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, ale jesteś jedyny oficjalnie co nie czyta postów albo ich nie czyta ze zrozumieniem.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się ogarnąć i z większymi akcentami noctua, ale dla mnie bardziej coś takiego jak niżej.

Lekkie akcenty i dla mnie fajnie się to spina w całości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale takie narozniki są dokładne do chromaxa. Ja założyłem na swojego szary żeby się trochę zgrał z t30 które u mnie dominują 🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z tych u których buda pod biurkiem, więc kolorystka sprawa ostatnio rzędna ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukadd bardzo ładny. To ten koleś od Noctuy Chromax :) Czas na subskrypcje, bo kolejny raz podoba mi się to, co pokazuje.

@Griszah u mnie to samo :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z noctua to chociaż w produktach "redux" zastosowali szarość. Może przebranżowili się z produkcji czekolady stąd chcą nawiązywać albo cholera wie :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, wkamil73 napisał:

Ale takie narozniki są dokładne do chromaxa. Ja założyłem na swojego szary żeby się trochę zgrał z t30 które u mnie dominują 🤗

W NF-A12x25 nie dają tych narożników w zestawie, są w innych kolorach, ale brązowego nie ma.

Można sobie dokupić link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA GeForce RTX 3050 6 GB to tak jakby AMD Radeon RX 580 z 6 GB pamięci VRAM za 50 dolarów mniej (106 $ po uwzględnieniu inflacji).

Główną zaletą jest względnie niski pobór energii - oficjalnie tylko 75 wat, oraz zwykle cicha praca.

7 długich lat, a zmiany raczej kosmetyczne jak się tak zastanowić 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że kolory Noctua przy GPU, to chyba tylko w rękach ma znaczenie, bo o ile ktoś nie montuje GPU horyzontalnie, to i tak wentyle lecą "pod spód" i mało co widać. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Thimedes napisał:

NVIDIA GeForce RTX 3050 6 GB to tak jakby AMD Radeon RX 580 z 6 GB pamięci VRAM za 50 dolarów mniej (106 $ po uwzględnieniu inflacji).

Główną zaletą jest względnie niski pobór energii - oficjalnie tylko 75 wat, oraz zwykle cicha praca.

7 długich lat, a zmiany raczej kosmetyczne jak się tak zastanowić 😕

Nie no ale tak to generalnie powinno działać - wydajność z półki cenowej za x kasy powinna co generację być dostępna coraz taniej w coraz bardziej low endowych kartach.

Problem, że to taniej nie wyszło.

Za 300-400 PLN to pewnie byłoby spoko gpu dla niedzielnych graczy w csa czy lola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie jest tanio, nawet w budżetowym segmencie. Ale z drugiej strony wbrew youtubowej nagonce, że już na kartach 8gb nie da się grać :E to tak naprawdę w większość gierek dzisiaj pogra dalej nawet na takim gtx 1070/1080 co miały premierę prawie 8 lat temu :E

Oczywiście 1080p, czasami może i z DLSS/FSR, w średnio-niskich detalach, ale pogra. Do tego dzisiaj nawet takie średnio niskie detale są grywalne dla większości casuali. To nie jest tak jak kiedyś gdzie obniżenie detali z high na med i połowa rzeczy znikała z ekranu :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 2
  • Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lukadd napisał:

W NF-A12x25 nie dają tych narożników w zestawie, są w innych kolorach, ale brązowego nie ma.

Można sobie dokupić link

No fakt, sprawdziłem i nie ma u mnie 🤗 widocznie uznali, że jak ktoś zdecydował się na czarny, to raczej nie po to, żeby iść w brązy 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany jak się sprawuje MSI Suprim 4080 w odniesieniu do grania cewek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież setki razy było o tym że to jest loteria 😜

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tak. Ale w jednych modelach świergotanie cewek występuje zdecydowanie częściej, a w innych zdecydowanie rzadziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem śpieszę z odpowiedzią że MSI oraz Asus uchodzą za najczęściej ćwierkające karty, natomiast w takim PNY, Gigabyte, Palit/Gainward teoretycznie łatwiej o cichą sekcję zasilania, przy czym podkreślam "cichą", dostać całkowicie bezgłośne cewki w kartach z TDP 250W+ graniczy z cudem :)

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/11mds67/4xxx_gpus_coil_whine_survey/?rdt=53631

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo te tansze modele maja mniej faz na sekcji i to jest tez chyba decudyjace o glosnosci cewek, chociaz moge sie mylic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decydujące znaczenie mają cewki i mniejszą tendencje do hałasowania mają cewki THT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A stosuje się w kartach inne? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Prawda jest taka, że kolory Noctua przy GPU,

W ogóle niektórzy mają obudowy które nie robią za telewizor lub inne akwarium i na dobrą sprawę jak to wygląda za 1mm blachą, ma czwartorzędne znaczenie. 😎

19 godzin temu, Pioy napisał:

Czyli oficjalnie jestem jedynym, któremu ta kolorystyka noktły się strasznie podoba?

Na początku mi się nie podobała, a teraz jakąś taką fajność widzę.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kola01 napisał:

A stosuje się w kartach inne? 

THT to mniejszość teraz to głównie SMT ;) THT to montaż przewlekany, a SMT to powierzchniowy. O ile ciężko podmienić cewki SMT na THT to można zmienić SMT na inny rodzaj, który nie będzie hałasował.

Rodzajów cewek trochę jest różnią konstrukcją rdzenia i materiałem z jakiego wykonany jest rdzeń.

Różnice między cewkami w hałasowaniu bywają duże i nie musi przez nią płynąć dziesiątki Amper by usłyszeć dużą różnicę. Sam nie raz wymieniałem cewki w pewnych układach zasilania wrzuciłem swoją na innej konstrukcji rdzenia pięknie jazgotała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Reverse17 napisał:

https://www.x-kom.pl/p/1210241-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-4070ti-super-phoenix-16gb-gddr6x.html#Opinie

Patrząc na opinie produktu to chyba nie byłem sam :E Dodam tylko że swojej opinii jeszcze nie wystawiłem ;)

"Cewki piszczały delikatnie na początku, ale po "wygrzaniu" w benchmarkach trzeba włożyć głowę do obudowy żeby to usłyszeć." 😂

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, sideband napisał:

THT to mniejszość teraz to głównie SMT ;) THT to montaż przewlekany, a SMT to powierzchniowy....

Też tak do niedawna myślałem, dopóki nie zobaczyłem czegoś takiego - czyli cewki THT o montażu powierzchniowym:

https://www.coremaster.com.tw/pl/category/THT.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kyle_PL napisał:

W ogóle niektórzy mają obudowy które nie robią za telewizor lub inne akwarium i na dobrą sprawę jak to wygląda za 1mm blachą, ma czwartorzędne znaczenie. 😎

Na początku mi się nie podobała, a teraz jakąś taką fajność widzę.

No jest coś fajnego w tych obscenicznie beżowo brązowych kolorach :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi