Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

GS01

NVIDIA RTX 40x0

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, kola01 napisał:

Też tak do niedawna myślałem, dopóki nie zobaczyłem czegoś takiego - czyli cewki THT o montażu powierzchniowym:

https://www.coremaster.com.tw/pl/category/THT.html

Jakby nie było to jest THT z innymi wyprowadzeniami ;) Jakbyś się uparł w zwykłej THT odginasz wyprowadzenia na boki i podpiłujesz też można zamontować w miejsce SMT.

Przy otwartym rdzeniu przynajmniej można nieco poćwiczyć i próbować wyciszyć cewkę;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte 4080S Gaming nareszcie dotarł... i się okazało, że obudowa jest trochę za mała do tego bydlaka😆Po wielu kombinacjach alpejskich udało się jednak wszystko upchać w środku i porobić wstępne testy. Żadnego piszczenie nie słychać, karta dochodzi do okolic 65 stopni i jest wtedy słyszalna, ale wszystko w mojej przyjętej normie. Tym bardziej biorąc pod uwagę słabą obudowę. Oczywiście wszystko na biosie quiet. Z czasem pewnie wjedzie UV, ale już jestem pod wrażeniem mocy. Teraz niestety trzeba będzie pomyśleć o wymianie całej budy i bazy, tak żeby nie było bottlenecka. Ale to na spokojnie😄

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Passt napisał:

Niby tak. Ale w jednych modelach świergotanie cewek występuje zdecydowanie częściej, a w innych zdecydowanie rzadziej.

Grają praktycznie wszystkie. 
w mojej opinii i nie tylko największe prawdopodobieństwo głośnego grania cewek jest w kartach Asusa

3 godziny temu, kadajo napisał:

"Cewki piszczały delikatnie na początku, ale po "wygrzaniu" w benchmarkach trzeba włożyć głowę do obudowy żeby to usłyszeć." 😂

Najpewniej mózg się wygrzał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo uszy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Griszah napisał:

Grają praktycznie wszystkie. 
w mojej opinii i nie tylko największe prawdopodobieństwo głośnego grania cewek jest w kartach Asusa

Gdzieś czytałem że w strixach podobno są nowe cewki z modelu od matrixa i podobno są ciche ale czy to prawda to nie wiem i Asus podobno nigdzie nie oznacza które dany model ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np mój inno3d ichill nie piszczy wcale (super) ale kto projektował to rgb? :D

Clipboard01.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od czasu Fermi w GPU Asus czy to na AC czy CLC użerałem się z cykadami w cewkach i nic przez ponad dekadę tu się nie poprawiło.

TUF 4070Ti Super z PSU PRIME 1000W Titanium 2.0 (tak samo z PRIME 850W Titanium ) potrafi sobie zaśpiewać w 4K/120Hz i 1440p/144Hz monitorach

nie ważne Uber setting czy niżej...nie tak jak fatalny TUF 4090 który walił cewkami jak głupi z PSU BQ13.

Mam TUF 4070Ti Super kilka dni i na razie użeram się z czerwoną diodą przy wtyczce jak komp nie pracuje.

Po cholerę to się świeci?

Jak komp pracuje dioda znika.

Support napisał coś takiego:

"Obwód jest wystarczająco szybki, aby wychwycić stany nieustalone, które powodują zbyt niski spadek napięcia na szynie.

W takim przypadku czerwona dioda LED zaświeci się, wskazując na problem z zasilaniem."

Boli go że to nie ATX 3.0 PSU?

Wszystko podczas grania działa perfekt i na tej karcie i na innych dwu GPU jakie w tym PC sprawdzałem,

żadnych anomalii V w HWInfo64 (multimetrem nie sprawdzałem) ale ta dioda ?

20240202-101541.jpg

20240202-130204.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kompa wyłączysz, to odetnij zasilanie na listwie i ...🤫

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie w Biosie płyty głównej masz opcje żeby nie dawał zasilania jak komp wyłączony.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fazie_90 i to jest prawidłowa porada na ta świecącą diodę. 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Przemoo18 napisał:

Gdzieś czytałem że w strixach podobno są nowe cewki z modelu od matrixa i podobno są ciche ale czy to prawda to nie wiem i Asus podobno nigdzie nie oznacza które dany model ma

Ja piszę głównie na podstawie własnych doświadczeń z Ampere 3080 i 3080ti, miałem kilka Strixów i Tufów w koparkach - nie mam pojęcia z czego to wynika, ale każda MSI, Gigabyte czy Zotac były cichsze.
Z tego co mówił Lipton to w Ada Lovelace jest podobnie. 

Edytowane przez Griszah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie I Panie... 

Siedzicie w temacie głębiej niż ja... Dostałem mikro premie z firmy... Mógłbym sobie kupić rtx 4090 ale nie mam ciśnienia a tylko kusi więcej klatek w starszych tytułach które ograłem jak AW2 i CP77 gdzie byłem koło 40 do 60 fps bo ja suwaki w prawo lubię... No i czekam teraz na HZD dlc gdzie pewnie moja pikna 3080 będzie czerwona...  Kupować ze strachem ognia na kablu :szczerbaty: CZY poczekać juz na serie 50xx? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mikro premia i nie robi ci różnicy te 8k zł w te czy w te to chyba warto nowe karty dopiero pod koniec roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwieczne pytanie, kupować czy holdować :)

Sam musisz sobie odpowiedzieć.

Jestem w podobnej sytuacji ( 3080ti ) i nastawiałem się na zakup chociaż raczej 80tki ale póki co DLSS jednak załatwia sprawę a 90tki zamiast tanieć tyle po premierze jakoś dziwnie drożeją, stare 80tki też nie chcą potanieć mimo premiery Superek i mi trochę przeszło.

Chociaż jak mnie najdzie w jakiś dzień to nie wykluczam ale polecam się wyluzować, ja na razie tak naprawdę nie odczuwam jakoś braku mocy na starej karcie, to raczej efekt samych zakupów, potem włożenia karty do budy, testowania, UV, sprawdzania klatek w grach - to nas tak naprawdę ciągnie do nowego. Po 2-3 miesiącach efekt mija i człowiek czasem siądzie, w coś tam zagra i okazuje się że jakby nie wymienił to było by tak samo, może z paroma suwakami w lewo, ewentualnie z DLSSem.

W sumie to za bardzo nie ma w co grać w kontekście potrzeby wymiany na 4xxx. We wszystko co wyszło da się spokojnie ciupać na 3080 z DLSSem, jedyne co w zwykłej 3080 to 8GB wydaje się problematyczne, chociaż nie wiem na pewno - przy 12GB w Ti nie miałem jeszcze problemu z pamięcią.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@aureumchaos RTX 50XX najwcześniej pod koniec roku więc ciężko odpowiedzieć na to pytanie.. Wszystko zależy od tego jak duże masz ciśnienie i jak bardzo aktualna wydajność Twojej karty Cię uwiera ;) Ile ludzi tyle opinii ale moim zdaniem RTX 3080 jest jeszcze na tyle mocną kartą że można na niej pociągnąć jeszcze rok, od czego jest DLSS :)

Z drugiej strony to życie jest zbyt krótkie nie wieczne holdowanie i blisko rok do premiery nowej serii (a może nawet dłużej jeśli Ngreedia coś uknuła) to całkiem sporo, przez ten czas mógłbyś już czerpać nieskrępowaną przyjemność z rozgrywki na nowym, znacznie szybszym GPU, a tak będziesz czekał i czekał na zapowiedź zapowiedzi czegoś o czym na dziś jeszcze niewiele wiadomo :hmm:

Sprawa nie jest prosta i każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie :)

Edytowane przez Reverse17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zapodajcie sobie moda nukema jak macie 3080 i będziecie mieli FG między innymi w CP 2077. Ja używam moda lukefz dla amd i problem braku fsr 3.0 i FG u mnie zniknął. 

Nukem jest darmowy, lukefz nie, ale od czego jest DC i reddit. 

https://www.pcgamesn.com/amd/fsr-3-mod-nvidia-dlss-frame-generation

Edytowane przez Fikołek
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aureumchaos

Nowa generacja będzie pod koniec tego roku jeśli nie później.

Nie zanosi się, żeby było taniej.

Nie zanosi się, żeby dostępność była lepsza niż poprzednio. Czyli jeśli nie upolujesz karty na premierę albo dobrego strzału, to dochodzą kolejne miesiące czekania albo przepłacanie.

Ale jeśli wydajność obecnego GPU wystarcza, to też nie ma co zmieniać na siłę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, ibizpl napisał:

W sumie to za bardzo nie ma w co grać w kontekście potrzeby wymiany na 4xxx.

Czyli sam sobie odpowiedziałeś. 3080 Ti to poziom ~4070 Super. Odpalisz DLSS i wytrzymasz do 5090. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, ibizpl napisał:

Jestem w podobnej sytuacji ( 3080ti ) i nastawiałem się na zakup chociaż raczej 80tki ale póki co DLSS jednak załatwia sprawę a 90tki zamiast tanieć tyle po premierze jakoś dziwnie drożeją, stare 80tki też nie chcą potanieć mimo premiery Superek i mi trochę przeszło.

Chociaż jak mnie najdzie w jakiś dzień to nie wykluczam ale polecam się wyluzować, ja na razie tak naprawdę nie odczuwam jakoś braku mocy na starej karcie, to raczej efekt samych zakupów, potem włożenia karty do budy, testowania, UV, sprawdzania klatek w grach - to nas tak naprawdę ciągnie do nowego. Po 2-3 miesiącach efekt mija i człowiek czasem siądzie, w coś tam zagra i okazuje się że jakby nie wymienił to było by tak samo, może z paroma suwakami w lewo, ewentualnie z DLSSem.

W sumie to za bardzo nie ma w co grać w kontekście potrzeby wymiany na 4xxx. We wszystko co wyszło da się spokojnie ciupać na 3080 z DLSSem, jedyne co w zwykłej 3080 to 8GB wydaje się problematyczne, chociaż nie wiem na pewno - przy 12GB w Ti nie miałem jeszcze problemu z pamięcią.

3080 ma 10 GB vramu.... No ciezka sparwa ale jest troche jak piszesz :P Po testowaniu klatkomierzami ekscytacja opada... Aczkolwiek ja zawsze mam w co grac bo lubie przechodzic gry kilka razy... Brak optymalizacji w grach jest zabojca dla 3080... W sumie juz luty.... 10 miechow, wakacje i cieplo to łoweinie i rower...

Hold or not to Hold that is the real PCMR question!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ibizpl napisał:

Jak dla mnie to co byś nie postanowił to najlepiej podejmij szybką decyzję - 4070 ti i 4080 w wersjach super poszły w górę już o kilkaset PLN od czasu premiery, więc podobno los może spotkać 4090 jak się wyprzedadzą te egzemplarze co są na magazynach a nowe będą opóźnione przez zadymę w kanale Sueskim.
Potem jak się naprostuje to będzie już naprawdę za blisko do premiery 4090.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, michaelius33 napisał:

Jak dla mnie to co byś nie postanowił to najlepiej podejmij szybką decyzję - 4070 ti i 4080 w wersjach super poszły w górę już o kilkaset PLN od czasu premiery, więc podobno los może spotkać 4090 jak się wyprzedadzą te egzemplarze co są na magazynach a nowe będą opóźnione przez zadymę w kanale Sueskim.
Potem jak się naprostuje to będzie już naprawdę za blisko do premiery 4090.

No i mnie namówiłeś, zerknąłem na wątek zakupowy i PNY 4080 Super za 4652 plny z proshopu wpadła, zobaczymy czy coś to warte jak dojedzie.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Haha sam zamówiłem teraz. Kurde będę musiał odesłać tego radeona teraz bo już dali kurierowi.

Ehh nie mogli dzień wcześniej tej okazji wrzucić w proshopie

Całkiem spoko to chłodzenie wychodzi
obraz.png.057e4694e78a5a2188990a0a7b10767c.png

Edytowane przez michaelius33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi