Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, miałeś 70fps a ja w 1080p i tych samych warunkach będę miał o ~20fps więcej co przy moim monitorze 144Hz klei mi się bardziej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, caleb59 napisał:

No właśnie, przy 1440p trzeba by było ciąć detale w Cyberpunku 2077 a tak w 1080p mam wsio, absolutnie wsio na max jak król.

Zawsze mogłeś zostać z 3070 i grać na 720p też miałbyś wszystko na full i nie musiał kupować nowego gpu :E

Ogólnie rozdzielczość robi robotę. 1440p dzisiaj to taki sweet spot pomiędzy jakością wyświetlanego obrazu, a wydajnością. Weź sobie kiedyś na próbę monitor 1440p i porównaj obok do 1080p.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, lukadd napisał:

Zawsze mogłeś zostać z 3070 i grać na 720p też miałbyś wszystko na full i nie musiał kupować nowego gpu :E

Jeśli chodzi stricte o Cyberpunka 2077 to nie dałoby rady. RTX 3070 + podstawowy RT z czasem dusił się, 8GB VRAM to było za mało nawet w 1080p z DLSS (czyli właśnie skalowanie do 720p).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skalowanie DLSS ma większe wymagania niż rozdzielczość renderowania z której jest to skalowane do wyżej rozdziałki.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra pany, właśnie zamontowałem karciochę. Z uwagi na obudowę, musiałem dobrać kartę rozmiarem i w miarę przyzwoitym chłodzeniem, więc wybór padł na tak nie polecanego tutaj w wątku Windforce OC od Gigabyte.

Na szybko przekatowałem kartę Furmarkiem, z początku delikatnie w tle popracowały cewki, żeby po 10 min być praktycznie niesłyszalnymi. Wentylatory delikatnie słychać (co jest normalne przy 2000rpm), ale za to temperatury w tak NIE przewiewnej obudowie, jaką jest H1...z resztą ZOBACZCIE SAMI :) 

Skusiłem się na ta wersję po teście u Liptona, gdzie karta była względnie cicha, a po UV nawet bardzo. UV jeszcze nie robiłem, może w weekend się pobawię. Na razie jest na plus :D 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Crypt

Cały Gigabyte, temperatury ponad kulturę pracy :)

Bez UV spokojnie można zejść z obrotami na wentach o ~200-300RPM a po UV myślę że nie powinno być potrzeby aby pracowały powyżej ~1300-1400RPM :thumb:

15 godzin temu, caleb59 napisał:

No właśnie, przy 1440p trzeba by było ciąć detale w Cyberpunku 2077 a tak w 1080p mam wsio, absolutnie wsio na max jak król.

Osobiście uważam że 1440p na średnio-wysokich ustawieniach graficznych zawsze będzie wyglądać lepiej niż FullHD z UBER ULTRA MAX HIGH RT etc.

Sam jak przeszedłem na QHD to stwierdziłem.. Kurde, za długo zwlekałem :D

Edytowane przez Reverse17
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że lepiej mieć 1400p i niektóre detale zjechać, niż max na 1080p. Obraz jest po prostu lepszy, już pomijam że czasami między HIGH a MAX nie ma realnej różnicy, widać dopiero jak dwa obrazy obok siebie postawisz xD 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy w sumie od wielkości ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo

Też prawda, wszak rozchodzi się głównie o zagęszczenie pikseli na cal, chociaż większe pole robocze przy wyższej rozdzielczości również na duży plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj 27" 1440p to takie minimum do "fajnego" grania. Biurko może być małe, zmieści się, wzrokiem ogarniesz cały ekran, rozdzielczość bardzo dobra. 

24" 1080p to już mikrusek z kiepską ostrością, wiem że to dalej standard w większości domów ale monitory 1440p są dziś tak tanie, że nie widzę sensu się męczyć. Tym bardziej mając 4070 wzwyż ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, duży ekran robi robotę a wtedy raczej chcemy mieć wyższa rozdzielczość niż niższą :)

2 minuty temu, galakty napisał:

Dzisiaj 27" 1440p to takie minimum do "fajnego" grania. Biurko może być małe, zmieści się, wzrokiem ogarniesz cały ekran, rozdzielczość bardzo dobra. 

24" 1080p to już mikrusek z kiepską ostrością, wiem że to dalej standard w większości domów ale monitory 1440p są dziś tak tanie, że nie widzę sensu się męczyć. Tym bardziej mając 4070 wzwyż ;) 

Mnie tam w zupełności wystarcza PPI na poziomie 91 PPI, nawet na 81 PPI mogę pracować.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że można, ale jak się przesiadam z 27" 1440p na 24" 1080p to już jest.... nieprzyjemnie. Nie dość że czcionki gorsze to obszar roboczy dużo mniejszy. I nie, skalowanie tego nie naprawi ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic dziwnego, siadasz do mniejszego ekranu. Ja codziennie siadam w pracy do 27 a w domu 32. W pracy 1080p w domu 1440p. Ale to wielkość najbardziej mi doskwiera. Ale już się przyzwyczaiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja w pracy mam 23,8" (2560x1440) a w domu 31,5" (3840x2160) i w sumie ... nie mam problemu z przesiadką. Także takie 27" byłoby pewnie u mnie w domu spox do www/gier. Tylko martwię się o filmy (gdybym przesiadł się na 27"), bo jednak to 2,35:1 to strasznie wycina powierzchnię ... więc by obraz nie był mały, to ekran 16:9 musi być na prawdę duży.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, np. 77" :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Kyle_PL napisał:

Ja w pracy mam 23,8" (2560x1440) a w domu 31,5" (3840x2160) i w sumie ... nie mam problemu z przesiadką

Bo mimo 24" masz 1440p ;) Weź sobie odpal 1080p na takim ekranie, dramat.

W domu mogę mieć jakiś program otwarty i żeby widzieć logi nie muszę scrollować, w biurze już muszę bo się nie mieści, a że jestem człowiekiem którego wiele rzeczy irytuje to... :szczerbaty:

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, galakty napisał:

Weź sobie odpal 1080p na takim ekranie, dramat.

No w pracy mamy też 24" 1920x1200 i trochę "ziarno pikseli" widać. Nie lubię czytać na ekranach z tak niskim PPI.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy to macie jakiś sokoli wzrok albo ja jestem totalnie ślepy bo nie widzę tego co opisujecie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dalszym ciągu czekam na dual ekran od LG bądź Asusa. Może być OLED, może być IPS, 27 1080p 360/480 hz / 1440p 240 hz. 
4K w 27 calach fajne, ale to trzeba by było mieć co roku x80 żeby w miarę dobrze pograć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo

To jeszcze nic, ja kilka razy próbowałem przekonać się do telefonów z ekranem Amoled z PPI na poziomie ~400 i za nic w świecie nie jestem w stanie tego zaakceptować, przez stratny układ subpikseli typu PenTile drobne ikonki czy elementy interfejsu są nieco rozmazane 🤷

Co innego LCD o podobnym PPI , dzięki układowi subpikseli RGB zamiast stratnego PenTile obraz jest znacznie ostrzejszy i to widać od razu.

Więc jeśli AM/OLED w smartfonie to tylko od 500PPI i więcej, okolica 400ppi? To już wolę IPS'a z tradycyjnym RGB ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest ciekawe.
Ja ogólnie nie lubię jak obraz jest zbyt ostry stad może moja większa tolerancja na to. Serio ja muszę dolosowanie włożyć łeb w monitor albo najlepiej lupy użyć aby widzieć strukturę pikseli czy aliasing na PPI 90 i wyżej. Przy 81 aliasing już widzę chociaż jakoś nadal mocno nie przeszkadza. Ale struktury nadal nie jestem w stanie dojrzeć chyba ze oko przykleję do ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nawet nie chodzi o aliasing/piksele, tylko o to jak postrzegam czcionki przepuszczone przez ClearType (... czyli Windows) na niskim PPI - praktycznie rozmycie. By było to ostre, to najlepiej sprawdza się metoda: rozdzielczość/PPI ekranu w górę + skalowanie wektorowe/systemowe w górę (by czcionki były wygodnie duże).

18 minut temu, Reverse17 napisał:

Więc jeśli AM/OLED w smartfonie to tylko od 500PPI i więcej, okolica 400ppi? To już wolę IPS'a z tradycyjnym RGB ;)

Ja właśnie mam lekkie obawy przed tymi WOLED do czytania. Wolałbym OLED RGB. LG ma wypuścić matryce RGB OLED za ~rok (27" 4K i 31,5" 4K).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w sumie kwestia preferencji wiec. Ja do tekstu podchodzę na za zasadzie, czytelne to wszytko ok.
Jak wyłączę clear type to czcionka robi się mega ostra ale ma poszarpane krawędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No też się to kijowo czyta (niskie PPI i brak ClearType). Wysokie PPI, włączone Cleartype + skalowanie wektorowe dla uzyskania wygodnie dużych czcionek, daje ostrość z gładkością (zbliża to do tekstu, który wychodzi z drukarki laserowej na papierze, pod wzgl. ostrości i gładkości).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi