Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mi 1440p wystarcza patrząc pod kątem wydajności, bo przesiadanie się do 4K tylko po to żeby używać agresywnego upscalera moim zdaniem nie ma sensu. 1440p przy 31.5" pracuje i gra mi się dobrze, a byłbym ciekawy jak wygląda 3440x1440p na 44.5". Bo 34" przy tej rozdziałce to dla mnie za mało, owszem obraz ostry ale sam monitorek jakiś taki malutki :E 44.5" 21:9 powinno dać podobną wysokość ekranu jak 16:9 31.5".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tylko jeden problem. Nadal nie mamy OLED'ów 32" 1440p :)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Reverse17 No i tak i nie. Bo raz - to obudowa tutaj wymusza większe obroty wentylatorów, dwa - po testach wczoraj i dzisiaj - nie nacieszyłem się długo, bo odezwały się masakrycznie cewki i karta z miejsca została spakowana i poleciał zwrot :E Generalnie u mnie cewki nie przejdą, więc czekam na nową kartę. Tym razem skłaniam się ku PNY (bo dlaczego nie, wymiarami wpasowuje się idealnie), a jak i to da D, to następna w kolejce jest ProArt od Asusa. I tak będziemy się bawić, aż nie przyjdzie cicha karta.

Swoją drogą sklepy same mogłyby robić takie testy u siebie (za opłatą oczywiście), ile to by zaoszczędziło czasu na zwroty i tym podobną zabawę. W sumie byłyby z tego same korzyści, dla obu stron. A piszczące karty albo outlet, albo zwrot do producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ciekawostka. Kupiłem najtańszego 4070S jaki był kilka dni temu do kupienia - KFA2 4070 Super 2X. Oczywiście ze świadomością, że to nie może być chłodne i ciche i z założeniem grzebania przy niej.
Cooler daje radę do 60% obrotów, lekko szumi. Powyżej tego pojawia się "wyjący" drażniący niestety dźwięk.

Przy 60% obrotów i UV/OC na 2730Mhz (975mV) i +1000MHz na pamięciach w zapętlonym teście z RT w 1440p tak wyglądają temperatury. Wysokie.
Zastanawia mnie 91C na hotspocie czy to nie za wysoko.
Przy 2700Mhz i niższym napięciu (950mv) hotspot 88C a przy sensownym UV na 2600MHz jest już w miarę ok, nie wiele powyżej 80C na hotspocie. 

Zamówiłem nowe termopady Gelida (2mm oryginały są i też zamówiłem 2mm, nie wiem czy nie powinienem był brać 2,5mm szczerze mówiąc), nową MX-2 pastę, przejściówkę na wentylatory PWM z mini złącza na karcie i będę uderzał w deshroud :) i zastanawiam się jakie wentyle kupić?
Większość idzie w Noctuę z tego co szukałem w necie ale to dość wydaje mi się droga zabawa. Może jakieś BQ dać?

Między kartą a backplate jest jakieś 3,5mm przestrzeni, żadnych padów - wciskać tam wg Was na miejsca pamięci jakieś pady w kanapce 2mm+2mm? Pytam bo szkoda padów w razie lipy a może ktoś już takie zabawy robił. 

Vs4uxWb.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z całym szacunkiem, ale jaki jest sens brać najgorszy badziew bo tanio, po czym wydawać kasę na pady i wentylatory?🤔

btw. delta temperatury Hot Spot względem rdzenia to 14C a więc w porządku. HS gorący bo rdzeń gorący.

Edytowane przez MarcoSimone
  • Upvote 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to chyba Golden Sample trafiłem. W grach 2830-2885 większość czasu przy 0.950V i nie wyrzuciło mnie z gry ani razu, żadnych blue screenów ani black screenów. :E Pobór GPU ~230-250W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, MarcoSimone napisał:

Z całym szacunkiem, ale jaki jest sens bradź najgorszy badziew bo tanio, po czym wydawać kasę na pady i wentylatory?🤔

btw. delta temperatury Hot Spot względem rdzenia to 14C a więc w porządku. HS gorący bo rdzeń gorący.

"z założeniem grzebania przy niej" czyli do zabawy :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja rozumiem, że 4070 Super jest wydajniejsza ale chyba im nie wyszło chłodzenie. Moja KFA2 RTX 3070 też w wersji 2x na fabrycznych nastawach (nigdy nie robiłem dla niej UV) miała max 70*C ogólnej temperatury i 80*C hotspot podczas letnich upałów, normalnie kilkanaście stopni mniej - powiedzmy, że średnia to było 60-70*C.

Obie karty przypominam mają TDP 220W.

Swego czasu była rozkmina w innym temacie, gdzie próbowaliśmy znaleźć różnicę między KFA2 RTX 4070 Super 2x w rewizji V1 i V2. Jedyne do czego doszliśmy to kilka mm mniejszy radiator względem wersji V1 - czy to mogło się przełożyć na tak znaczny wzrost temperatur? Nie chce mi się wierzyć - szkoda, że nikt inny na forum nie posiada tej karty celem porównania, jedyne do czego można się odnieść to test @tomcug

https://ithardware.pl/testyirecenzje/kfa2_geforce_rtx_4070_super_1_click_oc_2x_v2_test_recenzja_opinia-33537.html

Jak widać temperatura w teście jest w granicach zdrowego rozsądku co sugeruje, że Twoja sztuka ma coś nie tak z pastą/niedokręcone śruby/buda nie ma dobrego przewiewu.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@caleb59

to co podałem wyżej to wyciskanie soków z RT w 3DMarku w loopie przy 220W poboru i 60% wentylatora by nie było słychać karty :) i przy 60% robi się gorąco.

Ta karta umie się zachowywać poprawnie w grach. Na stoku bez ruszania czegokolwiek 2700-2745MHz na jajcu i około 71C rdzeń i 85C hotspot tylko wtedy wentyl wchodzi na około 65-70% obrotów (2000rpm+) a akurat w tym zakresie wydobywa się pulsujące jakby pohukiwanie sowy ;) z wentyli.

Tu rundka w BF2042 w 1440p ze wszystkim na max przy +1000MHz na pamięciach, rdzeń na sztywno 2775MHz przy napięciu 975mV, wentylator na auto (max na 60% widzę wszedł).
Karta pobierała całościowo max 178W, wentyle kręcą się na 1830rpm i wtedy są przyjemne dla ucha a temperatury raczej w normie. Wysokiej ale normie. 69C rdzeń, 79C hotspot, 74C pamięci. 

Wszystko przy 26,5C w pokoju. 

UszOxsM.jpg

Edytowane przez MJRegul
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zagwozdkę, bo karta ma mieć u mnie max 305mm (tolerancja do 5mm więcej, mierzyłem), max 2,5 slota. Właśnie siedzę nad tym, czy wziąć Asusa 4070S Dual (tego prawilnego, na 2,51 slota), czy zaryzykować konstrukcję 2 slotową, ale na 308mm i 3 wentylatory, czyli MSI Slim. Oba radiatory mają po 4 heat-pipe, ale nie mogę pozbyć się wrażenia, że jednak powierzchnia oddawania ciepła w MSI będzie większa. Nie chcę zmieniać obudowy, bo jak miałbym wrócić do NR200 (która sobie leży i czeka na bycie serwerem), to wtedy nie bawiłbym się w takie wersje, a wziął od razu Mastera czy TUFa.

Poradźcie coś panowie, bo pasuje mi kupić do jutra rana, żeby na urlopie sobie spokojnie potestować :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno MSI będzie lepszy od Duala przez sam fakt 3 wentyli.

@MJRegul widać musieli podkręcić wentyle, moja RTX 3070 od KFA2 wykręcała fabrycznie max ~1500rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie napisany temat. Ilość heatpipe jest konsekwencją oddawania ciepła o czy wiesz. Dual Asusa ma 4 rurki, jest mała, ale gruba.

Finy muszą być cienkie. MSI robi świetne karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@caleb59 coś im nie poszło z chłodzeniem, na 1500rpm by spadało na 2500Mhz myślę przy około 70C na rdzeniu biorąc pod uwagę jak temperatury skaczą na tej karcie. Radiator nie ma bezpośredniego styku z rurkami, rurki są od strony wentyli a do rdzenia dotyka niewyszlifowana aluminiowa płytka. Kiepski design IMO.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, MJRegul napisał:

@caleb59 coś im nie poszło z chłodzeniem, na 1500rpm by spadało na 2500Mhz myślę przy około 70C na rdzeniu biorąc pod uwagę jak temperatury skaczą na tej karcie. Radiator nie ma bezpośredniego styku z rurkami, rurki są od strony wentyli a do rdzenia dotyka niewyszlifowana aluminiowa płytka. Kiepski design IMO.

No to jak być OK skoro nie ma prawilnego oddawania ciepła ? Coś tu nie gra.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leven Wiem właśnie, miałem 1060 i 1080 Gaming X i narzekać nie mogłem. Nic, zobaczymy, zamówione MSI :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też chciałem brać MSI Slim ale zrezygnowałem bo gniazdo zasilania odwrotne niż mój kątowy przewód zasilający, ogólnie to trochę się tym uziemiłem i ograniczyłem do kart od ASUSa, które mają gniazdo na odwrót względem reszty producentów. :E 

Cóż, chciałem koniecznie nową rewizję przewodu 12V 2x6, a to w moim przypadku posiadania zasilacza ATX 2.0 wiązało się z takim właśnie ograniczeniem, Seasonic nie wyprodukował tego przewodu z prostą wtyczką pasującą uniwersalnie, są tylko wersję pod nowe zasilacze ATX 3.0.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, MarcoSimone napisał:

ale jaki jest sens brać najgorszy badziew bo tanio, po czym wydawać kasę na pady i wentylatory

Daj mu się sparzyć - człowiek najlepiej się uczy na własnych błędach. 

Sam po przygodach z Vegą 56 doszedłem do wniosku, że więcej kasy wydałem na wydziwianie z termopadami i wentylatorami niż bym dopłacił do lepszej wersji. 

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@caleb59 zatem przyszła MSI. Powiedzieć, że wygląda to teraz cudnie, to nic nie powiedzieć :D Musiałem nieco podnieść górna pokrywę (ten "top") obudowy (trzeba wykręcić 7 śrubek), żeby karta weszła. I weszła, zapasu zostało jeszcze ze 2-3mm, więc można powiedzieć, że H1 mieści karty nie 305mm (jak podaje producent), a spokojnie 310mm :E 

Temperaturki są całkiem spoko, na stocku jest 69stC, HS 78stC, VGPU 1.1V, MEM 80stC, wentylatory w okolicach 1500rpm. Po UV na 0.975V jest 64stC, HS 75stC, MEM 78stC, wentylatory w okolicach 1400rpm. Oczywiście GPU leci tak samo, tj. 2760MHz :D 

Teraz tak - cewki są ledwie słyszalne i z początku nie byłem pewien, czy to wentylatory, czy cewki - bo się identycznie zlewają (pewnie przez łożyska wentylatorów). Ale finalnie, mam podejrzenia, czy mój SF750 mi tu jaj nie robi, bo to już 4 karta i "coś" słychać. Będę to jeszcze weryfikował, bo mam pod ręką Chieftec'a 550W w goldzie (też SFX). W wolnym czasie podepnę i sprawdzę.

Niemniej - jest to najcichsza 4070S i zarazem najchłodniejsza, jaka była w H1. Potestuje i się zobaczy, na razie na 75% zostaje :) 

• Like 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przespaniu się z problemem kilka dni i po tym jak ustawiłem wszystkie wentylatory w komputerze na ~1000rpm (6x Fluctus), KFA2 4070 Super 2X wróciła do sklepu.
Więc nauka jest dla żuka by nie szukać oszczędności na siłę bo i tak cisza wygra. Mieliście rację.

4070 Ti Super od PNY w wersji XLR8 już jedzie :) zobaczymy, niby cicha, niby chłodna dość. 

• Like 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, co ci po oszczędnościach jak się potem męczysz minimum dwa lata z suszarka.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja trochę nie rozumiem tego zboczenia ciszą. Nie wiem, gracie w gierki bez dźwięku, że jakikolwiek szum jest problemem? Czy monitor macie w obudowie PC i musicie grać z głową w komputerze :E

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@cichy45 szum szumowi nie równy. Fluctusy na ~1400rpm szumią przyjemnie, zero problemu dla mnie. Problem pojawia się jak jakiś wentylator wchodzi na tak wysokie dla siebie obroty, że z szumu robi się wycie lub świst. Tego nie zniosę na dłuższą metę. I owszem czasami gram prawie w ciszy.
KFA2 bez UV potrafiła przypominać dźwiękiem wentylatorów słynne suszarki AMD albo z czasów Nvidii FX 5800 tylko w mniejszym natężeniu, nieprzyjemny, wysoki świst/wycie jak ja to określam.

Ja na przykład chodzę spać z puszczonym z głośników w sypialni dźwiękiem deszczu. Odcina mnie to od ganiającego po mieszkaniu kota, od hałasów za oknem z budowy metra itd. Szum mi nie straszny, uwierz :) 

Edytowane przez MJRegul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi