Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, cichy45 napisał:

Ja trochę nie rozumiem tego zboczenia ciszą. Nie wiem, gracie w gierki bez dźwięku, że jakikolwiek szum jest problemem? Czy monitor macie w obudowie PC i musicie grać z głową w komputerze :E

Nie rozumiesz bo ci to nie przeszkadza. Nie zawsze dźwięk z gry jest na tyle głośny ze trzęsie się cala chata, nie zawsze ktoś chce siedzieć w słuchawkach, pomijam ze dobre słuchawki otwarte nie izolują na tyle żeby głośne chłodzenie komputera nie przeszkadzało, ze o graniu w systemie 5.1 nie wspomnę. Komputer ma być jak najcichszy. Ja nie znoszenie szumiących wentylatorów, im będą cichsze tym większa przyjemność z dźwięku jaki płynie z gry. Szczególnie w grach gdzie cisza potrafi robić robotę, np. Alien Isolation gdzie cisze nie tylko potrafi nam wtedy przerwać Alien ale i durny głośny komputer.

• Like 1
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W moich otwartych planarach z dużymi nausznikami izolacja prawie nie istnieje. Jest marginalna. Więc komp musi być cichy również pod obciążeniem. A słuchawek nie zmienię na zamknięte. Otwarte planary to nie dość, że swoboda i wentylacja dla ucha, mega wygoda to jakość dźwięku, scena, przestrzenność inna bajka :E 
Głośniki podobnie, przecież nie w każdej grze napierdziela się non stoper z działka i słucha wybuchów. W np. RDR2 konik, szum wiatru, przyroda podczas eksploracji itd. A jak dzisiaj można mieć cichego kompa, to dla czego z tego nie skorzystać :D

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o to mi chodzi. Nie mówię ze komp pod obciążeniem ma być bezgłośny bo to jest praktycznie dziś niewykonalne z dobrem sprzętem, ale jak nie będziemy przekraczać 30-32dBA to można to uznać za dobry wynik. Dla mnie osobiście wszystko powyżej 28dBA zaczyna być wyraźnie słyszalne ale jeszcze nie przeszkadza, 35dBA i wyżej jest już dla mnie nieakceptowalne.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dBA to jedno. Ale jeszcze dochodzi kultura pracy wentyli czy cewki. Ludzie są na to w różnym stopniu uczuleni. W pomiarach dBA może być względnie cicho, ale dźwięk z wydobywających się łożysk wentylatorów czy ich charakterystyka brzmienia może być dla części uciążliwa nawet na niskim rpm.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cichy45 napisał:

Ja trochę nie rozumiem tego zboczenia ciszą. Nie wiem, gracie w gierki bez dźwięku, że jakikolwiek szum jest problemem? Czy monitor macie w obudowie PC i musicie grać z głową w komputerze :E

Komputer musi być niesłyszalny pod obciążeniem, by można było mówić o pięknym dźwięku z głośników podczas gry.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, lukadd napisał:

dBA to jedno. Ale jeszcze dochodzi kultura pracy wentyli czy cewki. Ludzie są na to w różnym stopniu uczuleni. W pomiarach dBA może być względnie cicho, ale dźwięk z wydobywających się łożysk wentylatorów czy ich charakterystyka brzmienia może być dla części uciążliwa nawet na niskim rpm.

No to już rzeźba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeźba nie, rzeźba :E W moim 3080 na stock, albo na wysokim napięciu cewki były słyszalne, ale po UV znikały(były nie słyszalne/nie przeszkadzające). Wentyle Silent Wings 4 120mm to 5 sztuk poszło na zwrot po kilku dniach od zakupu bo łożyska tak chrobotały w każdej jednej sztuce, że do ~1000rpm wychodziły dla mojego ucha na pierwszy plan. Dopiero powyżej 1000rpm szum powietrza je zaczynał zagłuszać :E

To był totalny regres z tymi wentylami względem wcześniejszych SW3 120. Ale wrzuciłem Noctua NF-A12 i bajka, łożysk w ogóle nie słyszę nawet jak mam je na 300rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego Noctua rządzi, ale to trzeba mieć słuch jak nietoperz :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego w starej obudowie dostało 4 szt A12x25 chromax i dodatkowe 2 szt na chłodzeniu. Nie zamierzam sprzedawać, jeszcze się przydadzą :D

A karty - cóż, już 3 zwróciłem, żeby zostać przy obecnej. W tej kultura pracy jest naprawdę dobra a dźwięk łożyska wentylatorów w zasadzie pokrywa się z lekkim dźwiękiem cewek i rozróżnić go można dopiero po przyłożeniu ucha do obudowy. Uważam to za bardzo dobry kompromis i narzekać nie mogę :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się pochlastam. Wszystko wymierzyłem ok na 4070 Ti Super od PNy oprócz tego, że mogę mieć chłodzenie na 2,5 slotu max i karta nie wchodzi na mobo i opiera się o złącza I/O. 😨 jprdl

Zwrot numer dwa i MSI X Slim pewnie będę szukał.

CHYBA, że kupię Risera 😲 co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup "Slima", będziesz zadowolony. Też miałem z tym problem (max 2,5 slota), ale do tego max długość 305mm (weszła 308mm). Kultura pracy bardzo na plus, chłodzenie też niczym nie ustępuje popularnemu dualowi (dla 4070S). Z 4070TiS może być podobnie, bo alternatywa to ogromne kloce, które nie wszędzie wejdą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 3800 zł bralibyście nówkę RTX 4080 SUPER od MSI czy czekali na serię 5000, licząc, że 5070/5080 będzie sporo lepsza i w podobnych pieniądzach? Czy te pamięci GDDRX7 mogą zrobić różnicę? Wnerwia mnie, że nic nie wiemy na temat serii 5000. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, matfcbpl napisał:

Za 3800 zł bralibyście nówkę RTX 4080 SUPER 

Utarguj do 3500 i bierz. Za dużo nie stracisz na odsprzedaży za pół roku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, matfcbpl napisał:

Wnerwia mnie, że nic nie wiemy na temat serii 5000. 

Widzę, że kolega jest jednym z tych "czekaczy" do nie wiadomo kiedy. Ile trzeba razy to jeszcze powtórzyć: kartę kupuje się na TU I TERAZ a nie na "za kiedyś tam". Jak wyjdzie seria 5xxx, to co, będziesz czekał na 6xxx? Bo to wprost wynika z Twojej wypowiedzi ....

Poczekać to można, jak jest miesiąc do premiery a nie rok / półtora roku.

• Like 3
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do premiery nowych kart zostało jeszcze z pół roku. Jak się potrzebuje karty to się kupuje, a nie kombinuje jak koń pod góre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Crypt napisał:

Widzę, że kolega jest jednym z tych "czekaczy" do nie wiadomo kiedy. Ile trzeba razy to jeszcze powtórzyć: kartę kupuje się na TU I TERAZ a nie na "za kiedyś tam". Jak wyjdzie seria 5xxx, to co, będziesz czekał na 6xxx? Bo to wprost wynika z Twojej wypowiedzi ....

Zwłaszcza w czasach, kiedy nowy model karty/procesora daje max paręnaście procent wydajności.... I oczywiście jest w wyższej cenie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Crypt napisał:

Nie jestem jednym z czekaczy, planuję w przyszłym roku końcówkę upgrade. Na razie PSU i RAM kupiłem plus zestaw mocujący pod AM5 i trzy dodatkowe wentylatory do obudowy. Nie są mi na gwałt potrzebne części już, stąd badam rynek i zastanawiam się ile czekać na nowe X3D i serię RTX 5000.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po co drążyć temat, jak i tak chcesz czekać. My poświęcamy swój czas, żeby Ci pomóc, a finalnie i tak co by Ci nie doradzić - czekasz. Poczekaj zatem do nowej serii kart i wtedy pytaj, a nie teraz...

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym czekał na 5070 ale, że kolega ode mnie wziął 3070 to zmieniło postać rzeczy. Zależy od sytuacji, dla mnie bodźcem decydującym był właśnie mój kolega a też jakiś czas boksowałem się z myślami co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, matfcbpl napisał:

Za 3800 zł bralibyście nówkę RTX 4080 SUPER od MSI czy czekali na serię 5000, licząc, że 5070/5080 będzie sporo lepsza i w podobnych pieniądzach? Czy te pamięci GDDRX7 mogą zrobić różnicę? Wnerwia mnie, że nic nie wiemy na temat serii 5000. 

Ja bym wziął za 3500 zł tę kartę. Poużywaj z rok i kup RTX 5070 ti. Dołożysz może z 1000 zł do interesu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szklana kula? Też poproszę... :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-4090d-with-48gb-and-rtx-4080-super-32gb-now-offered-in-china-for-cloud-computing

Gdyby tylko koszt takiej modyfikacji nie wynosił (pewnie) ceny nowej 4090, to jest to idealna modyfikacja do domowego odpalenia AI. Niestety GPU z >24 GB są koszmarnie drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Takie pytanie mam do znawców. 

Jak bardzo starzenie się GPU wpływa do jej wydajności względem nowych GPU?

Z tego co zauważyłem to RTX 2080 ti kosztował swego czasu krocie i był topowa karta graficzna, a na obecne czasy można go przyrównać do Rtx 3070 bądź 4060 ti. 

Czyli już next gen w postaci zaledwie 3070 był ma poziomie najlepszej karty drugiej generacji RTX. 

Czy to oznacza że w przypadku premiery kart Rtx 50xx można się spodziewać się 5080 może miec wydajność na poziome 4090?  

Edytowane przez bananzafryki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jak wyjdzie pełna wersja to zobaczymy jak bardzo będzie przeszkadzał lag FG z 30fps

gra robi wrażenie szczegółowością, moim zdaniem lepiej wyłączyć PT, zostawić RT i mieć te ~60 fps bez FG, albo przy takim RT dopiero wrzucać FG, o ile nie będzie robiło baboli na ekranie

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi