Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, RTX4090 napisał:

Test nowego narzędzie do katowania GPU 

https://www.purepc.pl/test-black-myth-wukong-na-karcie-graficznej-nvidia-geforce-rtx-4080-ta-gra-zmasakruje-wasze-komputery

Chyba potrzebujemy serii 50 bardzo szybko :) U mnie jak widać wynik poniżej. Z włączonym FG średnia poszybowała do 68 fps. 

Zrzut-ekranu-2024-08-13-220043.png

Słabo to wygląda w 3440x1440 jak na rtx 4090. U mnie wyszła średnia 32 w 2560x1440 na identycznych ustawieniach.

Edytowane przez razeks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

4090 nie nadaje się już po prostu do AAA i trzeba się z tym pogodzić. 5090 też średnio będzie jeśli według przecieków to tylko marne 46% więcej od 4090. Jeśli nie bierzemy pod uwagę grania w 1080p upscalowanym do 4K i z generacją klatek, to 4090 to karta 30 FPS.

Może dopiero seria 6090 da powrót do 4K 120Hz w AAA jak 4090 w momencie swojej premiery. Bo już teraz przed premierą 5090 można z całą pewnością powiedzieć że to nie będzie karta AAA 4K 120 FPS.

Edytowane przez cichy45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

11 minut temu, razeks napisał:

Słabo to wygląda w 3440x1440 jak na rtx 4090. U mnie wyszła średnia 32 w 2560x1440 na identycznych ustawieniach.

Zdejmij RT za filmowego o oczko mniej i cienie na średnie (oceń chłodnym okiem utratę jakości vs fps). ;)

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@*** ChOpLaCz ***

Szczerze to między filmowymi a bardzo wysokimi nie widzę żadnej różnicy. Tak samo jeśli chodzi o rt to widzę je jedynie w odbiciach w kałużach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 4K i RT nigdy nie będzie wydajnej generacji kart, co najwyżej granie w 2letnie starocie na nowej karcie. Wystarczy nie ustawiać bezmyślnie wszystkiego na maxa i da się komfortowo pograć.

• Like 3
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy do  Ryzen 5 7500f jest sens wsadzać  RTX 4070  super ? Uciągnie procek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie zestaw i na bottlenecks jeszcze nie trafiłem. Nie gram w strzelanki w 200Hz zaznaczę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, wojtach100 napisał:

Pytanie czy do  Ryzen 5 7500f jest sens wsadzać  RTX 4070  super ? Uciągnie procek ?

Zależy, czy będziesz grał w 1280x720, czy 5120x2880.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, wojtach100 napisał:

Pfff, amatorka.. Co nie ma sensu jak jest sens (sygnaturka) :E

Ja popełniłem czyn karygodny albowiem zdradziłem Ryzena 5800X3D na rzecz podstawki AM5 aby nie być zamkniętym w wymarłej podstawce (5800X3D świetnie trzymają cenę więc to ostatni dzwonek jeśli ktoś ma podobny plan), i wiecie co? Na oko nie widzę za bardzo różnicy, pomimo że 7500F to najsłabszy cep na AM5 to nie zapominajmy że po lekkim podbiciu zegarów mamy właściwie Ryśka 7600/7600X a jak pokazują testy jest on w stanie nawiązać walkę właśnie z 5700X3D/5800X3D którego ludzie chętnie parują z najmocniejszymi GPU, na moim przykładzie sam jestem w stanie to potwierdzić, procek w 2560x1440 daje sobie dobrze radę z 4080S, oczywiście, jeśli gra mocno korzysta z dodatkowego KESZU wtedy 5800X3D wygra, ale średnio mamy mniej więcej podobną wydajność jeśli wziąć pod uwagę większą pulę gier, pewnie lekki bottleneck może sporadycznie występować, ale nie jest to nic strasznego, przeżyjemy do czasu upolowania jakiegoś X3D w dobrej cenie ;)

7500F do 4070 Super? Pakuj śmiało i graj, moim zdaniem to dobrze wyważone combo o ile nie grasz w jakiejś zegarkowej rozdzielczości.

Edytowane przez Reverse17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Zależy, czy będziesz grał w 1280x720, czy 5120x2880.

2560 x 1440

Obecnie mam Intela 5 generacji i chce nowy zestaw kupić, w AM4 chyba nie ma sensu już iść ? Rozdzielczość monitora to 2560x1440

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze zależy od gry i ustawień. W takim "Wukong" to karta typu RTX 4070 SUPER będzie wąskim gardłem jak nic 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przepraszam bardzo, jakie wąskie gardło?

a65X6pQ.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

FullHD + jeszcze dlss performance z FG? :)

Normalnie wydajnosc i optymalizacja gry najwyzszych lotow ;)

Edytowane przez zachy
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@caleb59

1) nie widzę byś tam miał ustawiony rendering na minimum 2560x1440 (czyli 2560x1440 DLSS 100%, albo 3840x2160 DLSS 67%). Tam renderujesz do marnego 1280x720.

2) Po czym wnioskujesz, że wąskim gardłem u Ciebie jest CPU, a nie GPU?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pograłem przez dwie godziny jednego dnia w Quake 2 bez RT, a następnego dnia też dwie godziny w Quake 2 z RT on i moje osobiste doznania są takie, że fajniej, lepiej, przyjemniej i płynniej gra się bez RT. Nie jest tak w każdej grze, bo na przykład w Minecraft preferuje RT on, ale akurat Quake 2 jak dla mnie zamiast doświadczenie z grania być lepsze, to jest gorsze. Oświetlenie wcale nie prezentuje się przyjemniej, a szklane powierzchnie odbijają aż za bardzo. W realu nie chcę monitorów które aż do tego stopnia odbijają otoczenie. Tak więc no w obecnej sytuacji wydaje mi się ten cały Ray Tracing Nvidii raczej przereklamowany. Szczególnie biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny i wymagania. Oni zwyczajnie próbuję wcisnąć nam to czego wcale nie potrzebujemy przy aktualnym oprogramowaniu.

W dniu 14.08.2024 o 00:11, cichy45 napisał:

4090 nie nadaje się już po prostu do AAA i trzeba się z tym pogodzić. 5090 też średnio będzie jeśli według przecieków to tylko marne 46% więcej od 4090. Jeśli nie bierzemy pod uwagę grania w 1080p upscalowanym do 4K i z generacją klatek, to 4090 to karta 30 FPS.

Może dopiero seria 6090 da powrót do 4K 120Hz w AAA jak 4090 w momencie swojej premiery. Bo już teraz przed premierą 5090 można z całą pewnością powiedzieć że to nie będzie karta AAA 4K 120 FPS.

To ja się wypisuję z takiego rynku, bo ani ja ani moi znajomi nie mamy pieniędzy by wydawać po 10 000 zł co 2 lata żeby sobie w gierki z lepszym oświetleniem czy czymś takim popykać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, zachy napisał:

Normalnie wydajnosc najwyzszych lotow ;)

Skąd wyciągnąłeś wniosek, że to DLSS performance? Radzę sprawdzić co oznaczają poszczególne procentowe wartości.

Teraz, Kyle_PL napisał:

@caleb59

1) nie widzę byś tam miał ustawiony rendering na minimum 2560x1440 (czyli 2560x1440 DLSS 100%, albo 3840x2160 DLSS 67%). Tam renderujesz do marnego 1280x720.

2) Po czym wnioskujesz, że wąskim gardłem u Ciebie jest CPU, a nie GPU?

U mnie nic nie jest wąskim gardłem bo mam wszystko tak dobrane żeby było zawsze optymalnie. Co do 1440p to już problem osób, które tak grają i nie zdają sobie sprawy, że przy ciężkich tytułach jak ten trzeba będzie ciąć detale.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, caleb59 napisał:

U mnie nic nie jest wąskim gardłem bo mam wszystko tak dobrane żeby było zawsze optymalnie.

W praktyce zawsze coś jest wąskim gardłem. Jeśli GPU przez cały test leci grubo powyżej 90% obciążenia, to wąskim gardłem jest GPU.

ps. natomiast co do "1440p" - kolega @wojtach100 pisał, że chce grać w 2560x1440 i tego tyczyła się dyskusja. Bo to,że w powiedzmy 1280x720 czy 1920x1080 będzie więcej fps niż w np. 2560x1440 (jeśli CPU nie jest wąskim gardłem), to ja wiem. Jednak dyskusja była o 2560x1440 + owy CPU + owe GPU, a nie 1920x1080 albo 3840x2160.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, caleb59 napisał:

Skąd wyciągnąłeś wniosek, że to DLSS performance? Radzę sprawdzić co oznaczają

Niestety nie mam gry to nie jestem w stanie stwierdzic czy to balanced czy performance.

Fakt jest taki, ze gra jak by to lagodnie ujac ssie optymalizacyjnie.

Gdzie z tymi ustawieniami do 2560*1440 o ktore inny rozmowca pytal?

Warte to przynajmniej ogrywania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, zachy napisał:

Normalnie wydajnosc i optymalizacja gry najwyzszych lotow ;)

Otóż to, przy 2560x1440 przy wszystkich suwakach w prawo bez sztuczek skalowania czy podrabianych klatek to może dopiero RTX 5090 to ogarnie :D

9zYstc1.png

PS: oprócz beznadziejnej optymalizacji uważam że obraz jest sztucznie "przeostrzony", widać na wodzie dziwne migotanie czy na krawędziach liści etc, coś jakby był włączone podbicie ostrości obrazu w TV, ot, brakuje tej "miękkości".. Może to wina DLAA?

Edytowane przez Reverse17
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, zachy napisał:

Niestety nie mam gry to nie jestem w stanie stwierdzic czy to balanced czy performance.

67% DLSS to w tej grze DLSS Quality, a to oznacza przy wyjściowej 1920x1080 rendering do bazowej 1280x720.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to 1280*720 to nie mam pytan.

Troszke przypominają mi sie czasy jak mialem Phillipsa Brillance 107P 17" CRT i podobnej rozdzielczosci uzytkowej przy 100Hz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To myślicie, że mnie pasjonuje włączanie DLSS w 1080p? Oczywiście, że nie ale takie mamy realia czy to się komuś podoba czy nie - Nvidia to wymusza, gry są co raz cięższe dla sprzętu. Na szczęście są jeszcze takie, gdzie nie ma tego problemu, np. ostatnio Ghost of Tsushima, gdzie spokojnie można to ogrywać z DLAA na max detalach bez oszukiwaczy.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi