Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Panowie, temat poboczny, ale powiązany (może założę nawet osobny wątek w sekcji mońki?).

Ci z wydajnymi GPU (od 3080 w górę) albo grają, albo ocierają się o 4K.
I tu pytanie. Ilu z Was ma monitory 4K (?) a ilu się przymierza w obliczu 4090?
Czy granie w 4K na monitorach 1440p, to gwałt?
Po przejściu z 1080p na 1440p poczułem to przejście, a czy przejście z 1440p na 4K jest tak samo odczuwalne?
Wiadomym jest, że idealnie jest, gdy piksel grafy, trafia w 1 piksel matrycy (jest kosa).
4K grane na 1440p mocno traci?

Z monitorów nie korzystam od lat. Najpierw grałem na 50" plazmie w Full HD (natywne). Świetny obraz, całkowity brak smużenia. W zeszłym roku przesiadłem się na OLED LG GX i dalej grałem w Full HD ( GTX 1070 ti - obraz jeszcze lepszy niż na plazmie dzięki HDR. Od roku posiadam RTX 3080 i gram teraz w 1440p z HDR i RT. Obraz świetny, ostry i nasycony. W 4k brakuje mi klatek więc używam tylko w starszych grach. Ponieważ chciałbym w końcu przejść na 4k, miałem nadzieję na zakup RTX 4090 ale nie wyszło....Generalnie LG oled na tyle dobrze skaluje rozdzielczości, że nawet Full HD wygląda czysto. LCD odradzam ze względu na smużenie - korzyść z podwyższonych fps niszczona jest przez rozmazujące się piksele w ruchu.

• Thanks 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Mateusz2PL napisał:

Sorki ja nie rozumiem ludzi takich jak ty. Przyznam ,że w życiu dostałem wiele banów od ludzi takich jak ty. Nie rozumiem was. Po co bronisz tak nvidi? Tobie nie przeszkadza to ,że rtx 4090 kosztuje 12 tys zł? Ja rozumiem, że kapitalizm to kapitalizm, ale po to jest głos ludzi ,żeby byl brany pod uwage przez producentów. Inaczej pc beda kosztować po 20 tys zł. Nawet jesli ciebie stać na taki wydatek to większość ludzi nie. Już zmiana nazwy rtx 4080 12 gb jest pewnym sukcesem społeczności.

Ja od 5 lat narzekam na ceny kart. I wiesz co? Nic tym nie zyskałem. Ceny nowych ogólnie raczej poszły w górę i moje narzekanie nic nie zmieniło. Część ludzi się ze mnie śmiała i tyle z tego przyszło. Dobrze, że przynajmniej stagnacja opłacalności stała się od Radeona 480, a nie od np. 8600 GT, bo wtedy zwykły komputer miałby podzespoły na poziomie Switcha. A tak, to mamy Xboxa Series X za 2499 zł i Series S za 1349 zł. Ludzie w 2006 dostali by orgazmu widząc coś takiego. i5-12400F jest za 836 zł, wiesz jak potężny on jest w porównaniu do Core 2 Duo? Za 1500 zł masz RXa 6600, który z pewnością bije RXa 480 czy GTXa 1060. A zarobki są 20-25% wyższe niż w 2016.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Panowie, temat poboczny, ale powiązany (może założę nawet osobny wątek w sekcji mońki?).

Ci z wydajnymi GPU (od 3080 w górę) albo grają, albo ocierają się o 4K.
I tu pytanie. Ilu z Was ma monitory 4K (?) a ilu się przymierza w obliczu 4090?
Czy granie w 4K na monitorach 1440p, to gwałt?
Po przejściu z 1080p na 1440p poczułem to przejście, a czy przejście z 1440p na 4K jest tak samo odczuwalne?
Wiadomym jest, że idealnie jest, gdy piksel grafy, trafia w 1 piksel matrycy (jest kosa).
4K grane na 1440p mocno traci?

Kiedyś miałem 32" 4K (138 PPI) i obraz był żyleta. Półtora roku temu wziąłem 38" 3840 x 1600 (109 PPI) i mimo sporej wady wzroku widziałem duży spadek ostrości obrazu. Po dwóch dniach się przyzwyczaiłem, ale różnica była duża dla mnie. Chcę wrócić do 139 PPI na jeszcze większym ekranie. Ewentualnie rozważam jeszcze zostanie w obecnym formacie, ale 140+ FPS.

Natomiast to jest trochę kwestia gustu. Ja lubię duży ekran ultrapanoramiczny i wysoką rozdziałkę kosztem FPS. Myślę, że wiele osób wybrało by klasyczne 16:9 32" w 4K ze 100+ FPS.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kris194 napisał:

Z DSR 4:1 i smoothness na 0 dostajesz przeostrzony obraz, nie wspominając już o tym, że to co zobaczysz nie ma nic wspólnego z 4x większą rozdzielczością na lepszym wyświetlaczu.

Co do pierwsze - i tak jest mniej ostry czy.. nie wiem. żywy niż natywna 1080p na 1080p monitorze. 4K DSR do 1080p nawet na smothness 0% coś jednak traci. Trudno mni powiedzieć, ale obraz jest jakiś tak albo mniej wyraźny albo kontrast siada, albo jest to co innego. Trudno powiedzieć, ale do ideału brakuje.
Co do tego, że nie ma to nic wspólnego z natywnym 4K na 4K to "Thank you, Cpt. Obvious" 
(choć może przesada, że nic, bo np. drobne kable na słupach, które w 1080p są w postaci pojedynczych pikseli tu i tam,  z DSR z 4K już przypominają linie, a to konkretnie więcej detali. Zależy od sceny. Także może nie "nic wspólnego" a "niewiele wspólnego".

A apropo. Na jakiej karcie nadalej w przeszłość widzieliście u siebie 4K 60fps?
Bo ja na gtx 760. W grze o motorach, chyba Trials Evolution albo Trials Fusion, udało mi się znaleźć miejsce, gdzie przez 3 sekundy trzymało 60. To był DSR z 4K na 1080p.  780tka to już całą masę gierek z x360 na med-high ciągnęła w 60.
Nawet ponad 30fps w 2x 4K w 3D (4K na oko)

To tak apropo, że następca 4090 to już 8K ogarnie, bo 4090 ogarnęła 60fps tu i tam ;)

PS. Ktoś dał linka do Niemieckich sklepów z 2060. 
I tak sobie patrzę..

i wiecie co? Przypomniało mi się, że kiedyś to były normalne numery w miejscach cen kart, które były tylko średnią półką - po czterech latach od premiery.
Tyle tylko, że to były złotówki a nie € ;)
fa454c6beab424cf294f6c65466b412a.png

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Kynareth napisał:

Ja od 5 lat narzekam na ceny kart. I wiesz co? Nic tym nie zyskałem. Ceny nowych ogólnie raczej poszły w górę i moje narzekanie nic nie zmieniło.

I nic nie zmieni dopóki większość będzie głosować portfelem, że może być drożej. Wycena farbowanego lisa w postaci RTX 4070 nazwanego RTX 4080 16GB na poziomie 2x MSRP RTX 3070 Ti to jakiś szczyt absurdu.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to coś dla miłośników tabelek i procentów. Testowane w 3840x1600 ultrawide i z limitem 120 fps, raczej mało popularny format, ale cóż, taki monitor mam i takie warunki mnie interesują. Nie są to benchmarki tylko pojedyncze sceny po wczytaniu save'a, dobrane lepiej lub gorzej ale jakiś obraz sytuacji jest. Oczywiście takie same miejsce i ustawienia na obu kartach, maksymalne lub prawie maks, RT ON. 

Sprawdziłem też trochę starszych gier bo ciekawiło mnie jak tam nowy RTX się spisuje i czy będzie ciągnął więcej prądu. Okazuje się że nie. 

mqFqoum.jpg

Oraz wyniki po UV. Nie wiem czy jest w pełni stabilne, ale na razie żadna z tych gier się nie wysypała. 

EPscG3P.jpg

Edytowane przez someI
  • Like 3
  • Thanks 5
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, someI napisał:

Ok, to coś dla miłośników tabelek i procentów. Testowane w 3840x1600 ultrawide i z limitem 120 fps, raczej mało popularny format, ale cóż, taki monitor mam i takie warunki mnie interesują. Nie są to benchmarki tylko pojedyncze sceny po wczytaniu save'a, dobrane lepiej lub gorzej ale jakiś obraz sytuacji jest. Oczywiście takie same miejsce i ustawienia na obu kartach, maksymalne lub prawie maks, RT ON. 

Sprawdziłem też trochę starszych gier bo ciekawiło mnie jak tam nowy RTX się spisuje i czy będzie ciągnął więcej prądu. Okazuje się że nie. 

mqFqoum.jpg

Oraz wyniki po UV. Nie wiem czy jest w pełni stabilne, ale na razie żadna z tych gier się nie wysypała. 

EPscG3P.jpg

Wybacz ale jedyne co udowodniłeś to to, że przy twoich warunkach RTX 4090 się nudzi w większości przypadków :E

Edytowane przez Kris194
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Kris194 napisał:

I nic nie zmieni dopóki większość będzie głosować portfelem, że może być drożej. Wycena farbowanego lisa w postaci RTX 4070 nazwanego RTX 4080 16GB na poziomie 2x MSRP RTX 3070 Ti to jakiś szczyt absurdu.

Kiedyś ceny nowych kart przestaną iść do góry, bo gdyby poszły wyżej to nikt nie kupi. Kto by np. kupił 4090 za $2999? No kto? Może jeszcze zwiększą do $1999 ale nie wyżej. I podobnie 4080. Teraz jest $1199 i wyżej już chyba nie będzie, no może max $1399. Tak więc w którymś momencie wydajność zacznie znowu wzrastać bez podnoszenia cen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, someI napisał:

Ok, to coś dla miłośników tabelek i procentów. Testowane w 3840x1600 ultrawide

ŚWIETNA ROBOTA! THX!
Chcesz powiedzieć, że w zaledwie 2 grach 4090 na stocku żre więcej niż 3080 na stocku?
Toż ot przecież pociągne swoim 650W! ;) Skoro 3080 bez UV chodzi.

BTW. Przefiltruj od najmniejszej do największej - łatwiej szukać ;)

EDIT:
Powaliłem tabele! 
Sorrki

Ale i tak  tylko 2, 3 gry bez DLSS żrą więcej na 4090 na stocku.

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie 4090 to jedyna karta która wyszła, mogą pozwolić sobie na ceny z tyłka, wyjdzie więcej kart, AMD coś zapoda, wyprzedadzą się ampery to cena spadnie. Naturalna kolej rzeczy. Temat wałkowany od zawsze. Trzeba odczekać z pół roku aż się sytuacja wyklaruje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Kynareth napisał:

Kiedyś ceny nowych kart przestaną iść do góry, bo gdyby poszły wyżej to nikt nie kupi. Kto by np. kupił 4090 za $2999? No kto? Może jeszcze zwiększą do $1999 ale nie wyżej. I podobnie 4080. Teraz jest $1199 i wyżej już chyba nie będzie, no może max $1399. Tak więc w którymś momencie wydajność zacznie znowu wzrastać bez podnoszenia cen.

Nie liczyłbym na to ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Kris194 napisał:

Wybacz ale jedyne co udowodniłeś to to, że przy twoich warunkach RTX 4090 się nudzi w większości przypadków :E

Nie nudzi się tam, gdzie mnie to interesuje: MSFS, VR oraz wymagające gry z RT, których w większości jeszcze nie napocząłem. Reszta to miły bonus, okazuje się, że jednak podwyżka cen prądu nie puści mnie z torbami ;) 

10 minut temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Chcesz powiedzieć, że w zaledwie 2 grach 4090 na stocku żre więcej niż 3080 na stocku?

No nie, tam jest więcej gier, gdzie w kolumnie "Power change" masz wartość powyżej zera (co oznacza, że 4090 ciągnie więcej niż 3080). Nie mam też zbyt wielu gier wydanych ostatnio, bo mój backlog jest aktualnie jakieś 3 lata do tyłu :E

Poza tym jakbym odblokował FPSy to pewnie w większości gier pobór mocy byłby większy niż na RTX3080. Ale to już byłoby palenie pieniędzy. 

Edytowane przez someI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, T0TEK napisał:

Na razie 4090 to jedyna karta która wyszła, mogą pozwolić sobie na ceny z tyłka, wyjdzie więcej kart, AMD coś zapoda, wyprzedadzą się ampery to cena spadnie. Naturalna kolej rzeczy. Temat wałkowany od zawsze. Trzeba odczekać z pół roku aż się sytuacja wyklaruje. 

Ceny z tyłka są od 4 lat, nie wiem na co Ty chcesz czekać :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na Teneryfie i Gran Canarii, czy ktoś mógłby podpowiedzieć jakie są tu popularne sklepy z elektroniką gdzie można by dostać kartę rtx 4090? 

• Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, kadajo napisał:

Nie liczyłbym na to ;)

W takim razie rozwój gier będzie polegać na wydawaniu nowych tytułów o podobnym poziomie co wydanych wcześniej, tylko RT będzie jako opcja. Najdroższe karty będą np. do 4K 240Hz z RT na Ultra. Mam nadzieję, że tak się nie stanie, no ale cóż. Miałem wrażenie, że korporacje, gracze i górnicy zaburzają naturalny rozwój spraw ale może się myliłem i to jest właśnie naturalny rozwój sprawy. A co z konsolami? One też będą kosztować $1199 w następnej generacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Kynareth napisał:

One też będą kosztować $1199 w następnej generacji?

O ile będzie następna generacja w tradycyjnym tego słowa sensie. Już teraz jak wydawcy mają odciąć złomy w postaci PS4/X1 to są "chorzy".

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Kris194 napisał:

O ile będzie następna generacja w tradycyjnym tego słowa sensie. Już teraz jak wydawcy mają odciąć złomy w postaci PS4/X1 to są "chorzy".

Popyt na obecną generację przerasta podaż. Masy ludzi chcą nowe konsole ale są one dla nich nieco za drogie. Ja ciągle czekam aż któraś konsola osiągnie 200 mln sprzedanych sztuk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Kynareth napisał:

Tak więc w którymś momencie wydajność zacznie znowu wzrastać bez podnoszenia cen.

MSRP serii x090 wzrosła od czasów Ampere o 30%, mimo końca ery kopania na gpu. Mr Kurteczka nigdy nie będzie syty na ekstra kasę. Półka cenowa co generację będzie arogancko i bez ogródek przestawiana o dziesiątki procent, bo jak widać na przykładzie rtxa 4090, ten rozchodzi się jak ciepłe bułeczki, bez większych skarg i lamentów, nawet w zżeranej przez inflację Polsce. Za dwa lata rtx 5090 będzie za 14, czy tam 16 tysięcy, ale wszyscy i tak klikną kup teraz w dzień premiery, bo przecież jest HUR DUR WIĘKSZA WYDAJNOŚĆ !!!. A jaka miałaby być, gorsza? Idzie to wszystko w kierunku pecetowego Monty Pythona.

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Musiałbyś zdefiniowac co to znaczy ze sie rozchodzi jak cieple buleczki, bo ja tam widze ze po pierwsze nie ma tych kart nigdzie, a po drugie to my tu wszyscy tkwimy w super bańce. A te zdjecia ze w USA stoja pod sklepem w kolejce to zawsze tak tam maja ze wszystkim na premiere, potem leci to na ebay albo facebook marketplace +20%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy ale przez fakt, że mówi to gość, który kupił GPU za 1499$ zalatuje trochę hipokryzją ;) Sami do tego doprowadziliście i widać, że sufit jeszcze nie został osiągnięty. Obstawiam, że w następnej generacji topowa karta będzie kosztować 2499$ (w poprzedniej to już było 1999$) :E

Edytowane przez Kris194
  • Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wie ktoś może kiedy sklepy będą miały nowe dostawy RTX 4090? Codziennie może się coś pojawić, czy może np. dopiero za miesiąc? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Cliff B. napisał:

A jaka miałaby być, gorsza? Idzie to wszystko w kierunku pecetowego Monty Pythona.

Jak policzysz wskaźnik perf/$ to już bywała gorsza, realnie za 1$ w nowej generacji dostawałeś mniej niż w poprzedniej :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, ŁowcaPisowców napisał:

Musiałbyś zdefiniowac co to znaczy ze sie rozchodzi jak cieple buleczki, bo ja tam widze ze po pierwsze nie ma tych kart nigdzie

Parę sztuk po sklepach i alledrogo widziałem po 13k, ale to też oznacza, że pomimo oczywistej niewielkiej dostępności na premierę (typowy plan nvidii), te co były rozeszły się migiem, jak piżamy w lidlu na promocji :)

@

15 minut temu, Kris194 napisał:

Bez urazy ale przez fakt, że mówi to gość, który kupił GPU za 1499$ zalatuje trochę hipokryzją ;) 

To do mnie? Moją 3090 dorwałem za 6 koła w połowie lipca. Swoją hipokryzję możesz sobie wsadzić

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi