Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest jakaś obudowa mini itx pionowa, która zmieściłaby rtx 4090? Np ssupd meshlicious?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RTX 4090  - 2 monitory 25W IDLE , film 4K 28W ,  1 monitor również 25W. Zotac podstawowy. Ktoś był ciekawy tych danych.

• Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, bylu66 napisał:

jak tam entuzjaści?

w proline już brak na stanie tego modelu https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-4090-windforce-24gb-gddr6x-gv-n4090wf3-24gd-p8115641

przyznać się kto się skusił po promocyjnej cenie :D 

Kolejny rzut pewnie będzie za 15k, więc lepiej teraz przepłacić 30% zamiast za miesiąc 50%. Nie wiadomo, co będzie potem. Przy serii 3000 każdy kolejny miesiąc oznaczał coraz większą dopłatę przez rok czasu. Ktoś miał kasę i kaprys, więc wziął.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Karister napisał:

Kolejny rzut pewnie będzie za 15k, więc lepiej teraz przepłacić 30% zamiast za miesiąc 50%. Nie wiadomo, co będzie potem. Przy serii 3000 każdy kolejny miesiąc oznaczał coraz większą dopłatę przez rok czasu. Ktoś miał kasę i kaprys, więc wziął.

To nie do końca taka sama sytuacja, wtedy jednak "kopanie" było na topie. Teraz? Niekoniecznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Captain_Hook napisał:

To nie do końca taka sama sytuacja, wtedy jednak "kopanie" było na topie. Teraz? Niekoniecznie ;)

Sytuacja jest inna, a efekt ten sam - nie da się normalnie kupić GPU. ;) Nikt nie wie, co będzie za miesiąc. Tak samo może się okazać, że czekać trzeba będzie miesiącami, więc ja się nie dziwię, że ktoś kto planował upgrade, kupuje to, co jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ig0r napisał:

Czy jest jakaś obudowa mini itx pionowa, która zmieściłaby rtx 4090? Np ssupd meshlicious?

Weszła Noctua 3070 to powinna wejść 4090, przynajmniej w wersji FE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od soboty śledzę allegro i ciągle wiszą te same oferty nic nie ubyło 

14k za podstawowe modele to przesada 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Captain_Hook napisał:

Oczywiście, że jest inna sytuacja. Zawsze na premierę jest mało kart tylko teraz do akcji weszli janusze biznesu, którzy zmietli karty ze sklepów, co przełoży się na wzrost cen.

W normalnych czasach takie rzeczy się nie działy. Ale obawiam się, że ta patologia już zostanie razem z nami skoro przygłupy potrafili wykupować moduły TPM? Co przełożyło się na 2x wzrost ceny w sklepach.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 godziny temu, RozQ napisał:

od soboty śledzę allegro i ciągle wiszą te same oferty nic nie ubyło 

14k za podstawowe modele to przesada 

No to kup jak jeszcze jest, nastepne sztuki po nowym roku to juz cena 25tys.

Nawet nie chce myslec co sie bedzie dzialo na komunie 2023, cena 50tys+ za najgorsze modele.

btw https://www.youtube.com/watch?v=9I7U4kdc0V4

Palit Gamerock 4090 - "bad, really bad, cant believe nvidia approved this", po polsku "u lala kto tu panu tak spierdzielil"

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Karister napisał:

Wtedy był szał na krypto,  teraz zostali tylko Janusze biznesu. 

Kwestia jak dużo tych kart będą wrzucać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Bliss napisał:

Wtedy był szał na krypto,  teraz zostali tylko Janusze biznesu. 

Kwestia jak dużo tych kart będą wrzucać. 

Niedostatek części do budowy kart został, a kolejne etapy wojen, inflacji, i ogólnie całego świata sugeruje że bardzo możliwe ze 12-14k za 4090 utrzyma się dłużej. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi sie smutno z punktu widzenia gracza, zero progresu w segmencie cpu. Liczylem ze te wyzsze zegary wycisna nieco wiecej. Wyjdzie na to, ze za chwile kazda karte bedziemy testowac jedynie w 4k, gdyz ponizej bedzie bottleneck. 

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas premiery 8800 były dokładnie takie same rozkminy, że karta nie wiadomo dla kogo bo tyle mocy. Potem wyszedł Crysis i rozdeptał te wszystkie karty :E

Obecnie mamy wyjątkowo dobrą sytuację, karty już wychodzą a gier jeszcze nie ma, do czasu aż wyjdą gry sytuacja się unormuje, może nawet będziemy w przededniu kolejnej generacji, górnictwo leży, można sobie zakup spokojnie odłożyć w czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, aureumchaos napisał:

A czemu standard grania w 4k to nie progress dla gracza? 

Bo to robi sie z tego maraton w ktorym ucinamy zawodnikom po nodze, bo na jednej tez da rade dotrzec do mety. Nie tak szybko ale sie da ; ) 

Edit

W mojej wypowiedzi bardziej chodziko mi  o to, ze dochodzimy do momentu gdzie zmiana procesora na nowszy mija sie z celem gdyz zysk fpsow jest minimalny. Sam siedze nadal na 9900k i nadal nie widzi mi sie zmiana platformy. Z tego co widze w grach ktore mnie interesuja przyrost bylby smieszny.

Edytowane przez C3Q
  • Confused 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, aureumchaos napisał:

A czemu standard grania w 4k to nie progress dla gracza? 

Dlatego że cena sprzętu do grania w 4K to kosmos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

Panowie, gdzie moge kupic rtx 4090? Mieszkam w UK. Zamowilem gotowy zestaw na 4090 majac nadzieje ze bede pierwszy w kolejce. Ale wyglada na to ze jest lipa i bede musial poprosic o refund

Ciężko powiedzieć. Musisz obserwować Scan, Overclockers itp ale możliwe że większy rzut bedzie dopiero w listopadzie. Mnie na premierę udało się w Scanie kupić Suprim Liquid ale widziałem że ostatnio mieli normalnego Suprima. 

Ewentualnie tu jest niby jedna sztuka MSI trio 

https://www.falconcomputers.co.uk/msi/geforce-rtx-4090-24gb-gaming-x-trio-graphics-card.html

Edytowane przez Bart9090
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, T0TEK napisał:

Podczas premiery 8800 były dokładnie takie same rozkminy, że karta nie wiadomo dla kogo bo tyle mocy. Potem wyszedł Crysis i rozdeptał te wszystkie karty :E

Obecnie mamy wyjątkowo dobrą sytuację, karty już wychodzą a gier jeszcze nie ma, do czasu aż wyjdą gry sytuacja się unormuje, może nawet będziemy w przededniu kolejnej generacji, górnictwo leży, można sobie zakup spokojnie odłożyć w czasie.

No to super mamy sytuację, że liczą na to że kupię 4090 dla samego cyberpunka w 4K którego każdy już dawno przeszedł... Dla jakiej gry mam kupić tę grafikę? Nic nawet na horyzoncie ciekawego nie widzę...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, C3Q napisał:

W mojej wypowiedzi bardziej chodziko mi  o to, ze dochodzimy do momentu gdzie zmiana procesora na nowszy mija sie z celem gdyz zysk fpsow jest minimalny. 

A gdzie jest kres apetytu i realnych potrzeb?
Ile to jest FPS (nie licząc 4K i 1440p, bo mówisz rozumiem o przyrostach /braku przyrostów/ nie w tych rozdzielczościach).

22 minuty temu, galakty napisał:

Dlatego że cena sprzętu do grania w 4K to kosmos?

4K wcale nie musi oznaczać 4090.
3080, moniek 1440p i szczypta zdrowego rozsądku okraszona odrobiną pokory (nie wszystko w prawo) i... grasz w 4K 80 fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

4K wcale nie musi oznaczać 4090.
3080, moniek 1440p i szczypta zdrowego rozsądku okraszona odrobiną pokory (nie wszystko w prawo) i... grasz w 4K 80 fps.

To nadal wysokie ceny. Przeciętny gracz nie wydaje takich ilości gotówki na PC.

Pracuję w IT i nawet tutaj wielu znajomych przestało składać mocne kompy dla dzieciaków/siebie, bo szkoda im kasy na pudło. 

Zobacz sobie statystyki GPU na Steam, czy tam widać wysoko RTX 3080? To o jakim standardzie my mówimy? Promil graczy siedzi na takich kartach i 4K, rdzeń dalej posiada GTX 1660 i 1080p... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, lukibossss napisał:

Dla jakiej gry mam kupić tę grafikę? 

Dla każdej, która Ci niedomaga w 4k.
Dowolnej.

12 minut temu, lukibossss napisał:

Nic nawet na horyzoncie ciekawego nie widzę...

Biadolicie. Gier jest w perspektywie ogrom (pobelaj po YT), a sądząc po powszechnym zlewie na optymalizację i coraz to lepszych sprzętach u ludzi (dolewa oliwy do ognia), myślę, że nie trzeba będzie zbyt długo się prosić devów, by 4090 zapocić w robocie. ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Bart9090 napisał:

Ciężko powiedzieć. Musisz obserwować Scan, Overclockers itp ale możliwe że większy rzut bedzie dopiero w listopadzie. Mnie na premierę udało się w Scanie kupić Suprim Liquid ale widziałem że ostatnio mieli normalnego Suprima. 

Ewentualnie tu jest niby jedna sztuka MSI trio 

https://www.falconcomputers.co.uk/msi/geforce-rtx-4090-24gb-gaming-x-trio-graphics-card.html

Dzieki. Zamowione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi