Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, lukadd napisał:

Forum ogólnie dostępne, nawet nie trzeba mieć tu konta na pclabie, aby wejść i sobie wziąć fotki.

Kiedyś można było wrzucać większe załączniki przez forum to tego problemu by nie było ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu wrzucajcie foty z kartami/pudełkami z podpisaną karteczką gdzieś bliżej środka. Żaden palant i chachmęt już zdjęcia nie wykorzysta, raczej nie będzie mu się chciało przerabiać.

Edytowane przez Cliff B.
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Cliff B. napisał:

Po prostu wrzucajcie foty z kartami/pudełkami z podpisaną karteczką gdzieś bliżej środka. Żaden palant i chachmęt już zdjęcia nie wykorzysta, raczej nie będzie mu się chciało przerabiać.

Jak dobry pan Odin przykazał. Karteczka musi być:thumbup::szczerbaty:.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakaś obudowa mini itx pionowa, która zmieściłaby rtx 4090? Np ssupd meshlicious albo nzxt H1 v2?

Oraz jaki jest link do strony nvidi do zakupu fe? Wysyłają do pl?

Edytowane przez Ig0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, michal-prezes1 napisał:

Zgłoś to do Urzędu Skarbowego, bo innej opcji na resellerów nie ma jak tylko instytucje państwowe.

Aż tak Cię szczypi? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Ig0r napisał:

Czy jest jakaś obudowa mini itx pionowa, która zmieściłaby rtx 4090? Np ssupd meshlicious albo nzxt H1 v2?

Oraz jaki jest link do strony nvidi do zakupu fe? Wysyłają do pl?

Nvidia nie sprzedaje foundersów na PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, michal-prezes1 napisał:

Zgłoś to do Urzędu Skarbowego, bo innej opcji na resellerów nie ma jak tylko instytucje państwowe.

Jeden lepszy od drugiego xD

Są zabawniejsze metody uprzykrzania życia np. umówić się pod kościołem na odbiór osobisty w niedzielę na sumie. 

2 godziny temu, donlaska napisał:

https://ibb.co/rx4VC8f[/img]

No i wiadomo wygląd rzecz gustu, ale większość 4090 wygląda jak przerośnięte kanapki z tymi odsłoniętymi radiatorami pomiedzy backplatem a przodem, Zotac wygląda przy nich jak zgrabna dziołcha 

Czyli kolejny już potwierdzony zotac z cichymi cewkami. Wychodzi na to że najpewniejsze na tę chwilę są gigusie i zotaki, a wszystkim tufy drą mordę. Jeden suprim się też tu trafil z głośnymi cewkami. 

Co do wentylatorow to zastrzeżenia miała jedna osoba odnośnie zotaka. Reszta git. 

No i słuszna uwaga by omijać Palita GameRocka, sekcja zasilania ze śmietnika.

Ot kolejny dzień minął.

Edytowane przez T0TEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W media expert twardo siedzi ta karta za 10.7k. Chociaż widać, że ludzie w miarę się ogarnęli.  ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, donlaska napisał:

Więc tak Panowie. Jestem po pierwszym teście Zotac Amp Airo. Porównanie będzie z Strixem 3090. Gra Watch dogs legion, 4k, ray tracing. W obu przypadkach ustawienia identyczne z tym że... lubię stały klatkaz więc na 3090 ustawiłem 64fps, potrafił drapnąć do 61, ale już zostawiłem 64. Zotacowi odrazu ustawiłem 90 na ślepo i poniżej nie schodzi. I tu się zaczynają ciekawe rzeczy. Przy 3090 cewki, hałas z wentylatorow, duze rpm, pobór mocy do 650w. Zotac się nudzi mimo 50% wzrostu fps, cewek zero, komp cichy że szok, temp ledwo 50c, pobór mocy miedzy 400 a 504w. No niebo a ziemia. Toż to szok. Obudowa też przewiewna nie jest bo asus helios. Elegancko. Edit pobór mocy całej jednostki, mierzone na zasilaczu thor asusa

Proszę nie piszcie takich postów bo wydam te 10 czy 12k i kupię sobie tą kartę... ?

A na poważnie - to gratuluję zakupu ? i to kolejne potwierdzenie, że testerzy z YT nie ściemniali...

Godzinę temu, T0TEK napisał:

No i słuszna uwaga by omijać Palita GameRocka, sekcja zasilania ze śmietnika.

No i chyba to jeszcze to :

21 minut temu, Garru napisał:

W media expert twardo siedzi ta karta za 10.7k. Chociaż widać, że ludzie w miarę się ogarnęli.  ;-)

...Inno3D

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Garru napisał:

Te Inno3D na premierę było po cenie MRSP, czyli 9699 zł. W tym przypadku nie można liczyć, że ktoś przepłaci za markę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pograłem wczoraj w Plagę 2 godzinki z "powkładanymi" klatkami i gdybym nie wiedział o tej opcji (np. ktoś wszystko poustawiał i posadził mnie przed kompem) to pewnie bym się nie zorientował. Całkiem sprytnie to wszystko działało. Może input lag był gorszy ale w tej gierce tak tego nie czuć. Ostatecznie wyłączyłem dlss i grałem na natywce plus fake'owe klatki. Było mniej więcej 120-150fps. Przy tej opcji ignorowało mi v-synca a zapomniałem spróbować wymusić programowo. Muszę ustawić wyższe skalowanie rozdzielczości i sprawdzić jak się frame insertion sprawuje w znacznie gorszym klatkarzu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, hubio napisał:

No i chyba to jeszcze to :

...Inno3D

Przecież to jest reference design czyli płytka w 100% zaprojektowana przez Nvidia. Można się śmiać z marketingu i polityki cenowej Nvidii, ale podważanie kompetencji inżynierów?

Mniej sekcji zasilania, to oprócz oczywistego niższego power limitu (450W) i braku możliwości agresywnego OC bardziej grzejące sie VRM przy pracy na maksymalnym poborze. Do oddania będzie z 10W więcej ciepła niż np. w rozbudowanej sekcji Strixa. 10W przy radiatorze jak w fiacie 126p to naprawdę problem? :-)

Drugi potencjalny problem to radzenie sobie z krótkotrwałymi skokami na zapotrzebowanie mocy. Tu oczywiście większa pojemność kondensatorów daje przewagę. Transjenty w rozbudowanych sekcjach vrm 4090 trzymają się poniżej 10% power limitu, w reference pcb jest to okolo 15%. Tylko w praktyce oznacza to w obu przypadkach okolo 50-60W więcej od zasilacza. Trzeba go dobrze dobrać w obu przypadkach.

Jak kupujesz kartę na reference pcb (wszystkie Inno3d, Zotac Trinity OC) masz wszystkie możliwości undervoltingu (z grubsza 5% mniej wydajności za 20% oszczędności w poborze) i nie masz możliwości OC (5% więcej wydajności kosztem 20% zwiększenia poboru). Faktycznie tragedia ;-)

Edytowane przez msky7300
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, msky7300 napisał:

Przecież to jest reference design czyli płytka w 100% zaprojektowana przez Nvidia. Można się śmiać z marketingu i polityki cenowej Nvidii, ale podważanie kompetencji inżynierów?

Mniej sekcji zasilania, to oprócz oczywistego niższego power limitu (450W) i braku możliwości agresywnego OC bardziej grzejące sie VRM przy pracy na maksymalnym poborze. Do oddania będzie z 10W więcej ciepła niż np. w rozbudowanej sekcji Strixa. 10W przy radiatorze jak w fiacie 126p to naprawdę problem? :-)

Drugi potencjalny problem to radzenie sobie z krótkotrwałymi skokami na zapotrzebowanie mocy. Tu oczywiście większa pojemność kondensatorów daje przewagę. Transjenty w rozbudowanych sekcjach vrm 4090 trzymają się poniżej 10% power limitu, w reference pcb jest to okolo 15%. Tylko w praktyce oznacza to w obu przypadkach okolo 50-60W więcej od zasilacza. Trzeba go dobrze dobrać w obu przypadkach.

Jak kupujesz kartę na reference pcb (wszystkie Inno3d, Zotac Trinity OC) masz wszystkie możliwości undervoltingu (z grubsza 5% mniej wydajności za 20% oszczędności w poborze) i nie masz możliwości OC (5% więcej wydajności kosztem 20% zwiększenia poboru). Faktycznie tragedia ;-)

Ale to dziala tez w strone UV - karta z lepsza sekcja przy tej samej jakosci chipu bedzie bardziej stabilna z nizszym napieciem.

To oczywiscie demagogia, bo najwazniejsze to trafic dobrej jakosci chip ;)

Mnie zastanawia tylko czemu FE pobiera znacznie mniej w idle od MSI/Strixa mimo teoretycznie tej samej sekcji/regulatorow napiecia(MSI/Strix maja tylko wiecej faz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba przyznać, że 4090 w niektórych zastosowaniach zapewnia na prawdę dużego boosta do wydajności. Szkoda, że też sama karta jest raczej duża. Wreszcie da się grać 4K60 z RT.

NVIDIA-Ge-Force-RTX-4090-Founders-Editio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy dodać że  kolejnym  atutem  RTX 4090  jest   enkodowanie   AV1 , jak ktoś  posiada kolekcję  filmów 4k  z  gopro czy drona  DJI   to fajna  opcja  do zmniejszenia  objętości . 

Może ktoś z was widział już jakieś testy NVenc AV1  ?

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Markus_TVN napisał:

Należy dodać że  kolejnym  atutem  RTX 4090  jest   enkodowanie   AV1

Karty Intel ARC z AV1 radzą sobie równie dobrze i są przy tym pięć razy tańsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Radio_Tirana napisał:

Karty Intel ARC z AV1 radzą sobie równie dobrze i są przy tym pięć razy tańsze. 

Zakładając ogólną wydajność  raczej   RTX 4090  będzie  enkodował    50 klatek na sekundę  w 4k  gdzie  Intel  1/3  tego .   Zresztą  czas  pokaże  ,pewnie będą jakieś testy  porównawcze w  AV1 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, kadajo napisał:

Tak, dosłownie na granicy :)
Chociaż trochę sprecyzuje.

450-500 rpm mam w idle, pulpit YT i te sprawy.

Gdy gram i obciążony jest wyraźnie procek obroty na CPU idą w okolice 800 a buda w okolice 700-750.

Inaczej GPU nie daje rady cicho chodzić w miarę :)

Jak zejdę z buda na ultra silent 350 rpm to GPU łapie przy oglądaniu YT 60 stopni i załączają  się co jakiś czas jego wentylatory.

Jaką masz wersję 3070? 60 stopni w YT to wydaję mi się że sporo. Odpaliłem sobie jakiś filmik w 4k na yt dla testu i grafika nawet nie chciała wejść na 35 stopni. Wszystkie wentylatory też tryb silent i nawet nie weszły wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi