Mam dokładnie ten sam dylemat. Teraz ram u mnie dziala w xmp 3600 cl 16 na plycie B450 . Jakie jest ryzyko że dokładając 2 kości ram nie ruszy na takich parametrach xmp? Druga sprawa że ciężko mi znaleźć identyczne kości, moje to F4-3600C16-8GVK, natomiast jak przegladalem neta to wszedzie sa F4-3600C16-16GVKC - czym się one różnią?. Jesli mialbym kupic nowe 2x16Gb to chcialem 3600mhz , ale zastanawiam sie czy jest sens brac cl16 i doplacac 30% ceny? W grach chyba cieżko bedzie zauważyć różnicę? Procek to ryzen 5600 - za jakis dłuższy czas może 5800x3d.
Cześć, od dłuższego czasu borykam się z wyżej wymienionym problemem. System co i rusz wyrzuca taki komunikat w dzienniku zdarzeń. Próbowałem już wielu rzeczy - całkowitego przeinstalowania systemu, postawienia 7, potem 10, oczywiście na czysto, odpinania pozostałych dysków, zmiany kabli, zmiany podpięcia pod wejścia SATA, reinstalacji sterowników... Ponoć to problem związany z Intel Rapid Storage - próbowałem się tym bawić, bez skutku. Zmieniałem w ustawieniach zasilania wyłączanie dysku po 0 minutach. Fast startup wyłączony i ciągle to samo. Nie jest to kwestia dysku, sprawdzałem na kilku, kupiłem 3 dodatkowe różnych firm i jest to samo.
Dzieje się to zawsze w przypadku większego obciążenia np. w grach, często przy korzystaniu z przeglądarki, po prostu system się zawiesza na równo 30 sekund, a następnie działa dalej.