Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cena kart od 4070 Ti wzwyż to nieporozumienie, natomiast wydajność kart od 4070 i niżej to będzie jeszcze większe nieporozumienie jak na 2023 rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Phoenix. napisał:

Przykładałem dosłowni ucho do karty i żadnych anomali. Tak to Gainward. Dziś wrzuciłem lepszy pomiar kultury pracy bo w cyberku to same botelnecki 😂

Tamten gainward z recenzji miał definitywnie jakiś problem z rezonowaniem radiatora, ale w sumie w taki dziwny sposób. Rozchodzi się jednak o kwestią czy pojedynczy przypadek czy co. To co masz jednak ma chyba inne chłodzenie ogółem.

Osobiście wstępnie zamówiłem tego PNY 4070 Ti za 4199 cebularów, ale w sumie to sam nie wiem co zrobić. Po prostu ceny tych kart to jest jakiś absurd.
Ewentualnie wezmę sprawdzę co to warte i w najgorszym przypadku zwrócę. Bardzo mnie ciekawi właśnie jak faktycznie będzie z charakterystyką brzmienia tego PNY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Phoenix. napisał:

Może się pokuszę kiedyś o wgranie bios z GSa. :D 

Ja bym się bał trochę jednak :E Nie wiadomo czy zasilanie jest dostosowane... no i może pochrzanić działanie wentylatorów wydaje mi się.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, severall napisał:

Ja bym się bał trochę jednak :E Nie wiadomo czy zasilanie jest dostosowane... no i może pochrzanić działanie wentylatorów wydaje mi się.

Racja nie warto :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Phoenix. napisał:

Racja nie warto :D

I z tego co widzę po Twoich screenach to kultura pracy nie jest gorsza jak Phantom wcale. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, severall napisał:

I z tego co widzę po Twoich screenach to kultura pracy nie jest gorsza jak Phantom wcale. 

Nie wiem co tam odwalil Gainward ale jakies cuda zrobil :D A gdyby tu dac jszzcze UV to nie wiem czy by sie wentyle zalaczaly od 60st :D

Wiekszosc gier nawet nie obciaza tak jak Metro EE wiec ten wynik to taki poki co najbardziej skrajny przypadek. Do gier AAA ustawiam locka na 120fps a do Mutli 177fps wiec karta bedzie sie nudzic.

12 godzin temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Jaki miał max gpu temp?

Wrzucilem nowsze dluzsze porownanie dalej w poscie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem po materiałach marketingowych to te wersję chłodzenia gamingPro/Phoenix mają dużą miedzianą podstawę i to właśnie może powodować że tempki w tym chłodzeniu są lepsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 4080 Palit GamingPRO też ma bardzo dobre temperatury. Mam tylko jedno bardzo drobne ALE - w hwmonitor nie widzę w ogóle prędkości wentylatorów - ani %, ani rpm. W msi afterburner jest odczyt wentyli.

Jest jeszcze jedno małe ALE - to nadal karta która wyłącza wentylatory w zależności od temperatury - dla mnie to trochę głupie, bo z tego co zauważyłem odpala ona wentyle dopiero w okolicy 55-65*C.

Ktoś powie - to spoko, bo to niskie temperatury, ale zostają kolejna dwa odczyty - hotspot i mem. Trochę głupio, że karta pozwala na chwilowe ich niepotrzebne grzanie. Hot widziałem maksymalnie 80*C, ale jak wentylatory zaczęły działać szybciej to momentalnie 10*C mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, kamyk155 napisał:

Jest jeszcze jedno małe ALE - to nadal karta która wyłącza wentylatory w zależności od temperatury - dla mnie to trochę głupie, bo z tego co zauważyłem odpala ona wentyle dopiero w okolicy 55-65*C.

Ustaw sobie w Afterburner swoją krzywą, miałem to samo i też mnie to irytowało. W mało obciążających grach temperatura wzrastała, wentylatory włączały się na 20 sekund i wyłączały jak spadła trochę. Teraz mam start od 40 stopni i nie wyłączają się podczas grania nawet jak spadnie do 35. Dopiero jak wyjdę z gry to zatrzymują się. 

4 godziny temu, Phoenix. napisał:

Ten Gainward to nie spodziewalem sie takiego chlodzenia bo gabarytowo jest podobne do Palita 4070ti, a wyniki sa mocno rozbiezne w tej samej miejscowkce w Metro EE bez DLSS na maxa z RT, przepasc :D

Myślę, że duże znaczenie ma tutaj rozmiar rdzenia. 4090 ma bardzo dużą powierzchnie i oddawanie ciepła znacznie lepsze. Na 4080 jest z tym gorzej mimo, że chłodzenia są przecież bardzo zbliżone. A 4070Ti jeszcze mniejszy krzem..

Jak na 4080 dasz 400W to już nie jest cicho, a przecież na 4090 taka moc jest normalna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wkamil73 napisał:

Ślepy jestem bez okularów, miało być, "to kiedy 4090?" 😁

U mnie na pewno do konca lutego. Cos trafie dobrego ponizej 8.5k. Jestem optymista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Które modele nie mają problemów ze schodzeniem poniżej 1000rpm? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam, czy mógłby ktoś ocenić fachowym okiem wyniki z prawie godziny testu TUF'a 4070Ti (BIOS performance) w Heaven Benchmark? Jak na moje oko wszystko w porządku, ale wolałbym zapytać dla pewności,bo jest to dla mnie przesiadka epokowa (z gtx 970).

1wBwQ5K.png

Sztuka pod względem cewek trafiła mi się dobra (lub jestem głuchy). Słychać je dopiero tak od 300 fps i czasami minimalnie na pulpicie. Dodatkowo nie wiem czy to tylko wrażenie, ale jakby cewki było mniej słychać w miarę jak karta nabiera temperatury. Jedyny mankament to jeden uszkodzony port DP, który ma jakieś problemy z synchronizacją pionową i obraz na nim skacze. Niby to był pierwszy port do, którego się połączyłem, ale raczej nie ma fizycznej możliwości, żebym był go w stanie jakoś uszkodzić. 

Edytowane przez d4rK_7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabo obciążyłeś tego TUF'a. Nie używaj Heaven Benchmark tylko jakiejś gry z RT, Cyberpunk 2077, Metro Exodus a jak nie masz to pobierz ze Steam darmowego Quake II RTX. Pobór prądu powinien wzrosnąć do około 270 W.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU rail powers to nie jest razem z PCI ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, SebastianFM napisał:

Słabo obciążyłeś tego TUF'a. Nie używaj Heaven Benchmark tylko jakiejś gry z RT, Cyberpunk 2077, Metro Exodus a jak nie masz to pobierz ze Steam darmowego Quake II RTX. Pobór prądu powinien wzrosnąć do około 270 W.

Albo Port Royale z 3DMarka. Dociąża i rendering i RT do power limitu. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 minut temu, SebastianFM napisał:

Ile razy mozna mowic zeby nie uzywac tego bencha do testow tylko solidna gre jak wyzej :D

Metro EE na 4070ti mi wyciskalo 291W :D Polecam dodatek Sam Story.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na próbę dzisiaj  ustawiłem wentylatory na Palicie na 50% - byłem zdziwiony, że nadal jest cicho przy ok 1800-1820obr/min (ciszej niż na poprzednim 2080 ti trio x). 

Temperatury po dwóch rundkach w BF2042 były naprawdę niezłe - max 54/54/62*C gpu/mem/hot. Mimo że na info panelu w czasie rzeczywistym sporo poniżej tych wartości - średnio 4x/5x gpu/hot. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co byłem w stanie na szybko. Quake RTX + dowaliłem jeszcze DSR upscaling ze sterownika nvidii. Temperatury już nie takie piękne. Kilka razy alt tabowałem, więc średnia pewnie trochę zaniżona.

3uni1BM.png

Q04MhuP.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, d4rK_7 napisał:

To co byłem w stanie na szybko. Quake RTX + dowaliłem jeszcze DSR upscaling ze sterownika nvidii. Temperatury już nie takie piękne. Kilka razy alt tabowałem, więc średnia pewnie trochę zaniżona.

Czyli sprawnosc na poziomie mojego bylego palita,  tez 69st i 1600rpm.

Pomiar po OC karty.

Brak opisu.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, MSky7 napisał:

Albo Port Royale z 3DMarka. Dociąża i rendering i RT do power limitu. 

Sprawdziłem, nawet spoko jednak Portal RTX pobiera 15 W więcej. 

@d4rK_7 a jaką ty masz obudowę i wentylatory? Temperatury u ciebie są gorsze niż w tym teście, zwłaszcza pamięci.

Do porównania mój MSI RTX 4070 Ti GAMING X TRIO na domyślnych ustawieniach.
AqmKXkn.gif

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słaby przewiew w budzie raczej.

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.02.2023 o 22:12, Lifusiek napisał:

8300 + 415zł cashback mnie wyniósł czyli 7895zł ale taka okazja raczej szybko się nie powtórzy, zresztą sklep sporo zamówień anulował (chyba głównie tym co nie opłacili z miejsca).

Jeszcze Phantom z tych tańszych jest okej ale widzę cena podskoczyła bo już był również poniżej 9k.

@Lifusiek jak rozwiązałeś sprawę błędnie naliczonego cashbacku w picodi, bo mi oszuści zmienili naliczenie z 415.36 PLN na 100 PLN i teraz z nimi się kopię.

Możesz podpowiedzieć co na nich zadziałało, żeby przywrócili prawidłowe naliczenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@SebastianFM  Pure Base 500 FX z wentylatorami stockowymi (3 z przodu, 1 na tyle) z taką krzywą wentylatorów bazującą na temp. slotu PCIE

Ybm0ld2.png

Temperatura powietrza na wlocie też może być trochę wyższa niż pokojowa, ponieważ niestety, ale komputer muszę trzymać blisko grzejnika. W sumie 1 z przednich wentylatorów może nic nie robić, bo używam kasetki na dyski HDD i praktycznie jest w połowie zasłonięty. W środku w pobliżu karty znajduje się jedynie radiator od dysku M2 i fortis 5 dual fan (overkill, ale kupiłem na promce) i i5-12600KF.

Edytowane przez d4rK_7
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wtłaczasz do komputera cieple powietrze z grzejnika ? Nic dziwnego że masz gorsze temperatury.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi