Skocz do zawartości
serwkomp

Jakiej Pasty termoprzewodzącej używacie ?

Rekomendowane odpowiedzi

prawda jest taka ze zaden tu nie ma przekroju z 20 past aby polecił która stoi w jakim szeregu ,jedynie jakieś szczatkowe doświadczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Spl97 napisał:

W paście najistotniejsza jest przewodność cieplna oraz jej konsystencja.Skład nie ma aż tak dużego znaczenia,większość past nie przewodzi prądu.

Nie bardzo przy dobrym docisku przewodność schodzi na drugi plan. Dlatego często popełniany błąd w testach to brak testów z różnym dociskiem. Dlatego niektórzy  spodziewają się cudów po paście, a tu klops.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, jurekk napisał:

prawda jest taka ze zaden tu nie ma przekroju z 20 past aby polecił która stoi w jakim szeregu ,jedynie jakieś szczatkowe doświadczenia

Prawda, dlatego ja stosuje do słabszych układów MX-2 do mocniejszych MX-4 i spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast używam, tak jak kilka wcześniejszych osób Noctua NT-H1.

Na prawdę nie jest potrzebne nic innego .Pasta dobrze się rozsmarowuje,

jest przy tym bardzo trwała (po zaaplikowaniu jej na procesor nie wymienialem

już chyba z cztery lata na procesorze i7 3770k i 2700k.

Myślałem , żeby zmienić na Kryonauta, ale po tym jak się dowiedziałem, że rysuje podstawki chłodzeń

i trzeba na gorących prockach zaskakująco często zmieniać , to zrezygnowałem i zostałem przy

sprawdzonym , nie tylko przeze mnie, rozwiązaniu (Nt-H1).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam Kryonaut lub Shin-Etsu X-23-7868-2D(w chińskich testach najlepsza pasta termoprzewodząca na świecie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja dzisiejsza januszerka na opłacalny zakup MX-5 8g :E :pimp:

3e1e4aca349a2.png

Edytowane przez Send1N
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz bez ściemy czy pasta traci po 10 dniach jak mx wczesniejsze

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od wielu lat używam zwykłej MX4 do wszystkiego co mam oraz po komputerach rodziny i znajomych. Czasami z nudów zmieniam gdzieś pastę po kilku latach i w sumie nie widzę różnicy - temp. i konsystencja jest taka sama czyli w porządku. Pewnie inne pasty są lepsze, ale i dużo droższe, więc nie przeszkadza mi ewentualny wzrost temp. o 3 stopnie na CPU po 4 latach. Chociaż jeśli ktoś katuje swoje sprzęty i ma non stop temperatury po 85+ st. C to pewnie takiego MX4 szybko zdegraduje.

Edytowane przez Master Bruce Lee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie Be Quiet DC1.

obraz.thumb.png.a792076c4763ab9c898606308e51d064.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jade na misku 8 watowym

Ostatnio na minipc zbiłem 15 stopni,pewnie fabryczna a pc miał ok 4 lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, jurekk napisał:

Ja jade na misku 8 watowym

chodzi o aeronaut 8.5w :> 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
W dniu 17.04.2021 o 14:46, serwkomp napisał:

Witam. Jakiej Pasty używacie? Używam srebrnej , zastanawiam się nad węglową.

SREBRNA pasta ? NIE MA TAKIEJ ! Nikt takiej nie produkuje i nie ma takiej w sprzedaży. :> 

Srebro w takiej paście to marketingowa bzdura wymyślona przez producentów past.

Chodzi ci o kolor  pasty ? To raczej jest...SZARY niż srebrny...

A węglowa to jaka ? Diamentowa ? NIE MA TAKIEJ !

Sztuczne diamenty jakie są używane do past tego typu to nie węgiel tylko tlenki metali - z diamentami ma tyle wspólnego co polski poseł z mądrością i uczciwością.  :E

A wracając do tematu to używam past: 

•  GELID CG EXTREME
  • THERMAL GRIZZLY KRYONAUT 

...i nie widzę potrzeby zmiany na inne.  :goryl:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
W dniu 17.04.2021 o 21:52, serwkomp napisał:

Wszystko fajnie super, ale nic nikt nie pisze o składzie pasty itp,

Dokładny skład chemiczny każdej (!) pasty znajdziesz....w internecie. Tyle, że nie na stronie producenta pasty. :>

Na stronie producenta znajdziesz co najwyżej frazesy - hasła medialne powalające klienta na kolana:  silver, diamond i temu podobne BZDURY dla naiwnych klientów.  

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
W dniu 17.04.2021 o 21:52, serwkomp napisał:

Wszystko fajnie super, ale nic nikt nie pisze o składzie pasty itp,

Strzelacie firmami, tak jak bym powiedział że ten samochód jest super a ten nie, ale szczegóły by się bardziej przydały.

Naprawdę brakuje tu bardziej od strony technicznej, no nic sprawdzę na własnej skórze.

Dziękuje za pomoc.

1111.jpg

:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko do składu macie zastrzeżenia przecież konduktancje jaką podają producenci też jest wzięta z dupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czyta się TDP procesorów i kart graficznych

Nie czyta się TDP chłodzeni cpu/cpu

Nie czyta się głośności wentylatorów ich wydajności i ciśnienia

Nie czyta się TDP temopadów

Nie czyta się TDP past termo

To wszystko łgarstwo ale do udowodnienia w określonych warunkach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak opisu.

HP 600G2

Wcześniej na 4 letniej paście HP 50 stopni w idle.W obciążeniu nie ma takiej juz różnicy ale tak z 10 stopni bedzie

Oceniam ze w idle pc dość cichy w obciążeniu bardzo cichy

https://www.komputronik.pl/product/277637/thermal-grizzly-pasta-termoprzewodzaca-aeronaut-3-9-g-1-5-ml.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=NiePromo

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam DC1 od bequiet , jest spoko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo tak naprawdę bez utrzymania jednakowej temp w pomieszczeniu i testowaniu jednej po drugiej nie da się zauważyć zbytnio różnicy, no chyba że wlasnie pasta ma swoje lata i jest zaschnięta na kamień, ważne aby to nie była biała pasta sylikonowa

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na HD 7850 VTX miałem fabryczna paste która miała ok 4 lata.Wyglądała jak kamień a przewodziła ciepło lepiej jak nowa MX4

Ze sucha nic nie znaczy.Zresztą rozcinałem na premierę 6700k i tam pasta była jak kamień tj całkowicie słucha a wątpię aby skylake tak długo trzymali na magazynach choć akurat z tym cpu nie było problemu przy zakupie na premierę.

Ten cpu wyglądał jakby  miał pare lat a dobrze przewodziła ciepło.To samo,świeża mx słabsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że jest taki świeży temat bo akurat dzisiaj kupiłem w pobliskim komputerowym MX-2 aby przesmarować gdyż była jakaś stara szara pasta którą smarował poprzedni właściciel sprzętu. Generalnie temperatury spadły kilka stopni ale nie na wszystkich rdzeniach...  Po wyjęciu z pudełeczka, zdjęciu zatyczki i nałożeniu na powierzchnię cpu trochę się zaskoczyłem i zarazem zawiodłem gdyż pasta raczej ciężko się rozsmarowuje, nie idzie jej rozsmarować dowodem czy to jakimś innym takim plastikiem ponieważ przykleja się do niego, nawet ciężko palcem rozsmarować bo też się oczywiście klei :/

Dwukrotnie ściągałem chłodzenie i nic to nie dało, różnica na rdzeniach dość znaczna a wcześniej było dobrze, w miarę równo

Wyniki po kilku minutach OCCT (nie sugerować się tempami bo obecnie mam ukrop w pokoju ? ) Dziwne natomiast, że w idle równo (i podczas przeglądania netu tempy po około 45c) (wtf?) Gdzieś na tych testach past czytałem aby przed naniesieniem pasty wsadzić strzykawkę do kubka z ciepłą wodą aby podgrzać ją, powinna być rzadsza i tak pewnie zrobię aby sprawdzić

tempoc.jpg

tempstock.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj z 10 dni i wklej screna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię aby czas tutaj pomógł, za duża różnica temperatur. Poprzednio była zapewne naniesiona perfekcyjnie - równo, ja smarowałem palcem bo inaczej nie dało rady (zresztą też odchodziło z cepa czy chłodzenia - taka qrwa jawnie gimnastyka) :/

Na razie nie chce mi się ściagać kolejny raz chłodziwa ale pewnie to w końcu zrobię. Aaaa, sprawdzę w jakichś grach lub 3Dmarku bo na razie to idle, net i occt tylko.

Edytowane przez Diesel_Wawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi