Skocz do zawartości
serwkomp

Jakiej Pasty termoprzewodzącej używacie ?

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, sideband napisał:

Tak robię od lat ?

I wiesz już coś, czego inni nie wiedzą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wompierz napisał:

Rozprowadzam patyczkiem  do lodów. Dawali do jakiś takie składane plastikowe. 

Jak jadło się loda w plastikowym kubeczku takim patyczkiem to od razu jeszcze lepiej smakowal :E teraz to już nie ma czasów ?

Gelid daje taką od lodów ze swoim logo, od razu +10 "do skilla" niczym skin do broni w cs'ie ;) btw ostatnio jak pisałem kupiłem mx-5 żeby sobie potestować ale jeszcze nie miałem okazji, jak wleci mi nowy ryzen to pewnie wleci ten arctic na proca i od razu na gpu karty przy rozbieraniu pc.

f-geil-gelid-solutions-gc-extreme-therma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, sideband napisał:

A czego "inni" nie wiedzą?

Top 10 past forumowicza sideband.

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to Gelid extreme to właśnie ziściło się to co wiedziałem, że powinno mieć miejsce. Znalazłem szukaną wcześniej w piwnicy tubkę ?. Będę mógł porównać konsystencję i jakość rozsmarowywania się po powierzchni cpu do mx-2.

fRGhvuT.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Też mam parę past na składzie :

EYPefHb.jpg

Ale zwyczajnie nie mam czasu na zabawy w długotrwałe testy - z moich obserwacji wynika jedynie, że najgorzej (największe temperatury) radzi sobie teoretycznie ta najlepsza pasta (największa przewodność cieplna), czyli Prolimatech:boink: - pozostałe zamykają się w różnicy do 2-3C. Wniosek - brać to, co tańsze.:thumb:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Diesel_Wawa napisał:

Będę mógł porównać konsystencję i jakość rozsmarowywania się po powierzchni cpu do mx-2

A ma to jakiekolwiek znaczenie jak sie rozsmarowuje.Przecież nie robisz tego 500 razy dziennie jak w fabryce a raz.

Dla mnie jedyny parametr pasty to wynik w stopniach celsjusza

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem ma, ponieważ jak mam pierdzielić się tak jak z mx-2 z rozsmarowaniem (zapewne nierównomiernym) po powierzchni to wolę kupić inną pastę. Tym bardziej, że kosztuje 26zł u mnie na miejscu. Kiedyś kilka dobrych lat temu więcej się grzebało w kompie i pamiętam, że miałem jakąś szarą pastę (chyba artic silver 5) i z tego co mi się przypomina spokojnie można było rozsmarować plastikową kartą (czy właśnie dowodem :D ) zaraz po nałożeniu i pasta nie przywierała do plastiku, że ściągało ją z ihs cepa.  Tutaj niestety kicha.

Następnym razem po prostu podgrzeje strzykawkę tak jak to sugerowali w jakichś testach past i zobaczę co będzie :)

Edytowane przez Diesel_Wawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co smarować pastę jakimiś kartami jak można nałożyć na X czy na środku kulkę i radiator chłodzenia sam rozprowadzi wszystko ładnie?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Diesel_Wawa napisał:

Owszem ma, ponieważ jak mam pierdzielić się tak jak z mx-2 z rozsmarowaniem

Ta pasta jest bardzo słaba.Po tygodniu leca temp w dół i co mi po  rozsmarowaniu.Posmaruje najtwardsza i najgęstszą tak samo.

Jedynie w fabryce miałoby dla mnie to znaczenie jakby kazali mi przesmarować 500 gpu dziennie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bequiet! DC1. Jestem noobem w temacie past, ta była w rozsądnej cenie w lokalnym komputerowym i spełnia swoje zadanie. Zwłaszcza na karcie, temperatury spadły o jakieś 15-20 stopni względem starego strupka :D Procesor i tak mam taki że sie nie grzeje więc jego schłodziłoby cokolwiek.

Edytowane przez AMiABLE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd takie wnioski? bo magiczne W/mk ma niższe niż nawet aeronaut ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bym był producentem past bym pisał tam 20 wat aby was zadowolić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego o tym napisałem bo pewnie strzał do do wydajności był przez podaną specyfikację tylko dlaczego porównanie do kryonauta skoro ten ma 12,5w :E tu jest zagadka ? NT-H1 ma 6w w specs a nadal jest jedną z najlepszych i ludzie ją chwalą.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd takie wnioski? bo magiczne W/mk ma niższe niż nawet aeronaut ?

Testy. Chińskie portale robiły porównanie. Wystarczy poczytać, a nie gadać głupoty.

P.S - Tylko dureń patrzy na W/mk... nie ma to wiele wspólnego z rzeczywistością.

Edytowane przez forfun
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda teraz mam grizzly na obu CPU (12600KF, 5600X), ale jeśli przyjdzie mi z jakiegoś powodu zdejmować blok/blokopompę z któregoś wyląduje MX-5.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misiek oprócz rysowania ihs ma też inny problem przy pracy powyżej 80c (np w laptopach) od razu robi się problem z temperaturami które szybko wzrastają do takich jakby na starej zaschniętej paście przed wymianą :E dlatego ludki nie zalecają aplikować jej w lapkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termal Grizzly aeronaut,Gelid GC Pro

Edytowane przez jurekk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś (jeszcze jak miałem E 2160) była Arctic Silver Ceramique 2. Pamiętam w jakim byłem szoku gdy temperatury w Idle spadły o 20-30 stopni po pierwszej (i jedynej na tym procesorze), wymianie pasty.

Tak...w Idle przekraczały mi 60 stopni. Trzeba było coś z tym zrobić.?  Ja nakładałem wówczas na "X" .

Jak kupiłem obecnego kompa to zaaplikowali mi  be quiet! Thermal Grease DC1 3g. Teraz nie wiem co mam bo komp był w serwisie i nie wiem co tam dali.

Temperatury nie dobijają do 30 stopni w IDLE (I5 10400-ale to ponoć chłodny procesor). To samo było na DC 1. W stresie nie kojarzę więcej niż te 67-68. W grach mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.02.2022 o 10:13, kiko81 napisał:

GD 900-1

kupilem dawno ale z 10600k jakosc rewelki nie ma- pewnie przez chlodznie i sam cpu nie nalezacy do chlodnych

TAK CZY SIAK daje rade

Edytowane przez AdRjiaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.04.2021 o 21:55, Send1N napisał:

Jak jadło się loda w plastikowym kubeczku takim patyczkiem to od razu jeszcze lepiej smakowal :E teraz to już nie ma czasów ?

Gelid daje taką od lodów ze swoim logo, od razu +10 "do skilla" niczym skin do broni w cs'ie ;) btw ostatnio jak pisałem kupiłem mx-5 żeby sobie potestować ale jeszcze nie miałem okazji, jak wleci mi nowy ryzen to pewnie wleci ten arctic na proca i od razu na gpu karty przy rozbieraniu pc.

f-geil-gelid-solutions-gc-extreme-therma

Odkopię trochę temat. Posiadasz może jakieś przykładowe zdjęcie jak powinna być taka pasta rozsmarowana na procesorze?

Pierwszy raz będę nakładał taką gęstszą pastę, zawsze stawiałem X Arctic MX i samo się rozprowadzało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dużym ihs jak w stacjonarkach możesz dać normalnie na X, w laptopach na małe rdzenie rozprowadzam delikatnie żeby mi się nie rozrywała na cały rdzeń szpatułką od kryonauta :] aż tak mega gęsta to nie jest, np pactum-pt2 była jeszcze bardziej plastelinowa :P 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi