Skocz do zawartości
serwkomp

Jakiej Pasty termoprzewodzącej używacie ?

Rekomendowane odpowiedzi

U siebie stosuję NT-H1 od zawsze odkąd mam cooler NH-D14 - dlaczego? Komicznie to zabrzmi ale ma być hehe prestiżowo. :E 

Przy następnej okazji zmienię na Thermal Grizzly Kryonaut - z moim GTX 1070 ładnie współgra więc sprawdzi się też na CPU - w sumie co 12.5W/mK to nie 6W/mK, tutaj już jest różnica.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, galakty napisał:

Rozgrzewanie chyba niewiele daje, też MX-4 mi skleiła chłodzenie ale wystarczy obracać lewo-prawo i w końcu puści. Najwyżej puści z socketem :E

Takie standardowe sklejanie przez pastę to norma wśród past od lat ale w przypadku mx5 to inna sprawa bo tu trzyma jakbyś klejem termoprzewodzącym przesmarował cpu :E 

16 godzin temu, maras2574 napisał:

Ja od dawna już Gelid GC Extreme ;)

Najlepsza na rdzen gpu i do laptopów bo jest gęsta, przy rzadkich pastach na gołych rdzeniach w lapkach po czasie potrafiła past wyślizgnąć się na boki a rdzeń zostawał goły w połowie :E nawet gdzieś w necie można o tym poczytać.

3 godziny temu, radier napisał:

Dziwny ten test, wszystko w niskich temperaturach więc bez sensu, ważne jest jak pasta zachowuje się przy dużym cieple jak przykładowo kryonaut leży powyżej 80c :] 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Send1N napisał:

Dziwny ten test, wszystko w niskich temperaturach więc bez sensu, ważne jest jak pasta zachowuje się przy dużym cieple jak przykładowo kryonaut leży powyżej 80c :] 

To jest temp. ponad temp. otoczenia.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GD007 przyszedł już do mnie ponad tydzień temu, fajna wygodna tubka i w zestawie łopatka + dwa kondomy na palce do rozsmarowywania.

Zmieniłem pastę u ziomka w gotowcu itx Zotac ZBOX Magnum One i5-10400/3060/16gb (roczna skrzynka, fabryczna pasta + chłodzenie coś a'la box) i na minus 19 stopni przy sztucznym obciążeniu 100% procka (87*C -> 68*C). 

Przy okazji sprawdziliśmy kompa jego współlokatora z i7-10700kf z aio ALF II 280, gdzie był nałożony Kryonaut od TG rok temu i okazało się że pasta to z deczka lekki kamień. :E Już i tak nie mogliśmy znaleźć tubki od starego kryonauta to też zostało nałożone GD007 i spadek jakoś 7 stopni w dół. 

U siebie wczoraj w końcu się zabrałem, aby zmienić 3-miesięczną GD900 (zmieniałem przy okazji zmiany chłodzenia) na GD007 i różnica może jest z 2-3 stopnie w dół przy stress teście (temp max. 59.1*C -> 56.3*C przy takiej samej temp. otoczenia), ale podobno GD007 jest lepsza po wygrzaniu.

GD900 przez ~2,5 roku mnie nie zawiodło tak więc zobaczymy jak to będzie z GD007. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 4.07.2022 o 01:00, nexy95 napisał:

GD007 przyszedł już do mnie ponad tydzień temu, fajna wygodna tubka i w zestawie łopatka + dwa kondomy na palce do rozsmarowywania.

Zmieniłem pastę u ziomka w gotowcu itx Zotac ZBOX Magnum One i5-10400/3060/16gb (roczna skrzynka, fabryczna pasta + chłodzenie coś a'la box) i na minus 19 stopni przy sztucznym obciążeniu 100% procka (87*C -> 68*C). 

Przy okazji sprawdziliśmy kompa jego współlokatora z i7-10700kf z aio ALF II 280, gdzie był nałożony Kryonaut od TG rok temu i okazało się że pasta to z deczka lekki kamień. :E Już i tak nie mogliśmy znaleźć tubki od starego kryonauta to też zostało nałożone GD007 i spadek jakoś 7 stopni w dół. 

U siebie wczoraj w końcu się zabrałem, aby zmienić 3-miesięczną GD900 (zmieniałem przy okazji zmiany chłodzenia) na GD007 i różnica może jest z 2-3 stopnie w dół przy stress teście (temp max. 59.1*C -> 56.3*C przy takiej samej temp. otoczenia), ale podobno GD007 jest lepsza po wygrzaniu.

GD900 przez ~2,5 roku mnie nie zawiodło tak więc zobaczymy jak to będzie z GD007. :) 

Tych past używam od około 4 lat. Rewelacja. Nie wysychają w porównaniu do renomowanych past. Dobra konsystencja, łatwa aplikacja.

Profilaktyczna wymiana po 2 latach na świeżą i wcale nie było lepiej, także możliwe że wytrzymałaby 3-4 lata.

Edytowane przez IceMan75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak sytuacja w laptopie gdzie panuja temperatury powyżej 80c i większość past po 2-3 dniach siada i procek znowu throttluje :] czy GD by była taka fajna :> z tego co wiem to w takim warunkach jedynie honeywell 7950 oprócz ciekłych metali się nie degraduje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.07.2022 o 19:57, Send1N napisał:

Ciekawe jak sytuacja w laptopie gdzie panuja temperatury powyżej 80c i większość past po 2-3 dniach siada i procek znowu throttluje :] czy GD by była taka fajna :> z tego co wiem to w takim warunkach jedynie honeywell 7950 oprócz ciekłych metali się nie degraduje.

Możesz śmiało sprawdzić, pasta kosztuje grosze. Jednakże to że większość past nie daje to wina samego układu chłodzenia laptopów i wpakowywania do nich podzespołów, które ciężko schłodzić w tak ciasnej konstrukcji.

Brat kupił laptopa z R7 5800H i 3060 140W, procek na fabrycznej paście przy AIDA64 blisko łapie blisko 100 stopni i karta podobnie, w grach z prockiem już lepiej ale karta nadal bucha ogniem. Nikt mi nie powie, że są to normalne temperatury pracy, chyba że podzespoły mają wytrzymać byle do końca gwarancji. :E 

Zwykłej pasty tam dać nawet nie planuję, tylko od razu pójdzie w ruch ciekły metal i termopady gelid ultimate. Ostatnio w oko mi wpadły zamienniki termopadów, a mianowicie takie oto podkładki grafitowe:

https://pl.aliexpress.com/item/1005004222853229.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4e95390cuWlg5U&algo_pvid=06d35e05-d945-448a-ba08-d385f4b4d246&algo_exp_id=06d35e05-d945-448a-ba08-d385f4b4d246-0&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000028434684195"}&pdp_npi=2%40dis!PLN!!293.57!!!13.42!!%402101e9ce16574849816836873eae65!12000028434684195!sea

Opinie mają bardzo dobre, ale żadnej recenzji nie znalazłem jak na razie.

Edytowane przez nexy95
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj właśnie honeywella zamiast metalu https://www.forumpc.pl/topic/512250-test-honeywell-ptm7950-pasta-termoprzewodząca-jakiej-nie-znacie/

Ultimate od gelida możesz odpuścić, są twarde i często sprawiają problem bo się dobrze nie chcą dopasować, wersja extreme jest znacznie bardziej elastyczna i w zupełności wystarczy 12w.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, co uważacie o mx-5? trafił ktoś felerna partię? A może wszystkie są wadliwe? Ja kupiłem w maju 8g, ale do dziś nie otworzyłem tym bardziej mam obawę po tych artykułach, które natrafiłem przypadkiem.
https://ithardware.pl/aktualnosci/kupiliscie_paste_arctic_mx_5_i_uzyliscie_jej_na_procesorze_to_mozecie_miec_problem-21367.html
https://ithardware.pl/aktualnosci/uwaga_wadliwa_partia_past_termoprzewodzacych_w_sklepach_firma_wycofuje_produkt-19512.html

Szukam także zamiennika dla gc-extreme, zużyłem tubkę 4g, pod względem temperatur na gołych rdzeniach np. w laptopach czy na gpu, dawała lepsze temperatury, porównując do mx-4, ale była koszmarna w rozprowadzaniu, po jednym przejechaniu szpatułką ok, ale jak trzeba było trochę poprawić to się kleiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie ryzykował -  nie chciałoby mi się wszystkiego rozbierać

Osobiście używam past od Noctua już lata i  jest spoko  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Mgk123 napisał:

Hej, co uważacie o mx-5? trafił ktoś felerna partię?

nie pieć ale 2 ,jest skończona.Badziew

dotkliwy ostatni punkt.Starczy tydzień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Mgk123 napisał:

Hej, co uważacie o mx-5? 
Szukam także zamiennika dla gc-extreme, zużyłem tubkę 4g, pod względem temperatur na gołych rdzeniach np. w laptopach czy na gpu, dawała lepsze temperatury, porównując do mx-4, ale była koszmarna w rozprowadzaniu

Skleja okropnie czasem miałem wrażenie że użyłem kleju termo a nie pasty :] poza tym nic nadzwyczajnego nie zauważyłem, po co rozprowadzać a gołych? mają małą powierzchnię, wystarczy dać jakiś pasek czy kropkę i docisk radiatora załatwi sprawę a tutaj właśnie gęste pasty się lepiej sprawdzają niż rzadkie, polecam kupić kolejną GCE. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię temat. Widziałem, że sporo osób korzysta z chińskiej pasty GD i jest zadowolona. I tu się pojawią pytanie - czy miał ktoś przyjemność z innymi wynalazkami, których przewodność sięga 17 W/mk? Mam tu na myśli Wovibo WB-4 albo LK-17.

Edytowane przez Radio_Tirana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o paście BeQuiet DC1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalnej tej co była na chłodzeniu fabrycznie idealnie nałożona , kiedyś zawsze dawałem kupioną dodatkowo różne od najdroższych do najtańszych i stwierdzam szkoda kasy i czasu , no chyba że na chłodzeniu nie ma pasty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta jak pasta, dc1 przyzwoita, poniżej pewnego progu i tak nie będzie różnicy gołym okiem (mimo to ja np zawsze kupuje top :E)

agt-058-pasta-h-1000g-1.jpg

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem na test GD900-1 po wstępnym rozpoznaniu. Sama 900 mogłaby być za słaba a 007 za drogie w pl i lepiej pociągnąć z Chin. Ciekawe jak wypadnie w porównaniu z pastą AS Ceramik 2 która w tubce leży od 5 lat a teraz jest nałożona na Ryża 5600 i temperatury są wysokie. Może to nie Kabuto 3 daje dupy a pasta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 13.99 mogłeś kupić 1g GCE top pasta wtedy byś mial pewność że to chłodzenie ssie :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Send1N napisał:

Za 13.99 mogłeś kupić 1g GCE top pasta wtedy byś mial pewność że to chłodzenie ssie :D 

Mam uraz do tej pasty. Kiedyś kupiłem 2 x 1 gram i oba opakowania trafiły mi się chyba podrobione bo temperatury nie były lepsze niż na Ceramik 2, nawet były ciut wyższe.

Z chińczyka wziąłem sobie 30 x 0,5 grama GD007 i tą chyba nową lepszą GD-2 7,5W 5 x 3g. Testów nie widziałem i zero kom w ofercie więc to chyba coś nowego. 

Edytowane przez Pentium D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyżby powstała legenda o podróbkach także gce? :E myślałem ze tylko kryonaut je miał :] 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od długiego czasu gelid gc extreme leciał na CPU oraz GPU.

Obecnie na CPU mam Grizzly Kryonaut Extreme.

Jest nowa MX-6 od Arctic. Jakiś portal pisał że o 20% wydajniejsza od MX-4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od czasu kiedy mi się skończyła MX-2 używam Gelid GC Extreme i pewnie starczy mi na kolejne 3-6 lat.

Ciekawe jak oni oceniali, że akurat o około 20%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak że mx5 została wycofana i jakoś chcą przyciągnąć klientów po wpadce :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro przyjdzie GD900-1 więc zrobiłem test na obecnej AS Ceramik 2.

Wentyl na procu ustawiony na 100% około 1400 rpm, reszta też na sztywno 2x 800 i 1x 750 rpm. Temperatura wokół budy utrzymana w okolicach 23,5 - 24,5*C. 4.4 GHz 1.11 V

QaQnzzc.jpg

Edytowane przez Pentium D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi