Skocz do zawartości
killjoy

Uwalone pamięci?

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj używałem komputera i wszystko było ok. Włączyłem komputer ponownie po jakiejś godzinie i niespodzianka. U dołu ekranu pojawił się śnieżący poziomy pasek wysoki na 1/3 ekranu. Restart kompa, to samo. Podociskałem kabel hdmi z obu stron i to samo. Odinstalowałem sterowniki...wszystko ok. Zainstalowałem nowsze i znowu śnieżenie, część białych elementów wyświetlana jest na różowo, wyskakują artefakty i co jakieś 30 sekund monitor się wyłącza na kilka sekund. Na podmienionej 1030GT z zainstalowanymi sterownikami jest ok, więc to nie kwestia monitora ani kabla. Padły pamięci? Da się coś z tym zrobić? 

BTW. karta to RX 560 4GB ITX AERO. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pamięć, albo rdzeń karty. Obniż taktowania zegarów - nic nie możesz stracić, a ewentualnie zyskać.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Daj zdjęcie tych artefaktów w amd jak masz problem z pamięcią to zazwyczaj są pionowe pasy.Takie jak na zdjęciu 

cba7f4dfa4ce6c3cmed.jpg

Edytowane przez allas
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi. Później wrzucę zdjecie albo nagranie jak to wygląda. Chwilowo nie mam jak się tym zająć. 

------------------------------------------------

Edycja: Przeinstalowałem kartę i sterowniki. Póki co, wszystko chodzi ok. Jak się coś będzie działo to się odezwę ponownie i wrzucę obiecane zdjęcia. 

-------------------------------------------------------

Edycja 2: Pograłem 40 minut w Sleeping Dogs i było ok. Teraz znowu po godzinie przerwy włączyłem komputer i tym razem ekran zaczął robić się cały szary i po paru sekundach monitor się wyłączał. Po 4 razach (tzn. na zmianę robił się normalny obraz i nagle znowu szary) cały ekran zaczął śnieżyć i komp się zrestartował. 

Edytowane przez killjoy
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obniż na próbę w MSI Afterburner taktowanie rdzenia i pamięci. Kupiłeś tą kartę jako używaną? 

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obniżyłem taktowania (rdzenia i pamięci) w sterownikach AMD. MSI Afterburner gryzie się u mnie z kilkoma grami. Póki co wszystko działa stabilnie. Będę jeszcze później testował.

A może to być objaw zeschniętej pasy termoprzewodzącej i przegrzewania?

Tak, karta była używana. Znam osobę od której kupiłem i nie bawi się ona w kopanie. Kupiła tego Radeona (nowego) na próbę, ale woli karciochy od Nvidii i mi sprzedała. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro obniżyłeś takty i karta działa ok, to znaczy tylko jedno. Jest uwalona i niedługo padnie całkowicie.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
 

A może to być objaw zeschniętej pasy termoprzewodzącej i przegrzewania?

A co my szklaną kulę mamy? Masz oprogramowanie to sprawdź jakie temperatury osiąga.

Natomiast co do opisu, dla mnie to uwalone pamięci. Jak rdzeń jest niestabilny to zazwyczaj wyrzuca sterownik/ekran, a nie artefakty. Karta do naprawy, więcej tu nie osiągniesz. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za normalne odpowiedzi. 

 

 

A co my szklaną kulę mamy?

Turlaj babci beret.

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...