Skocz do zawartości
vBeton

KAMIEŃ do pizzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupić kamień do pizzy. Ktoś miał z tym styczność? Czy naprawde pizza jest wtedy lepsza?

Granitowy czy z kamienia wulkanicznego z etny? Warto dopłacać za takie wodotryski? Czy to bez znaczenia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam z kamienia szamotowego od paru lat i jest ok

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

35 dkg mąki, 1,5 dkg drożdży, 2/3 szkl. wody, 2,5 łyżki oleju, szczypta cukru, szczypta soli. Najpierw drożdże z cukrem w osobnym naczyniu i zostawiam na 20 minut. Potem do mąki z solą dodaję wyrośnięte drożdże i letnią wodę, zagniatam, dodaję olej. Wyrabiam, zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia pod ściereczką, wyrabiam drugi raz i znowu ma wyrastać 30 minut, wiabiam 3 raz, formuje pizze, nakładam składniki wg uznania, zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzany do 160 stopni na 30 minut na środkową półkę. Grzałka góra i dół. Aktualnie piekę na kamieniu ale wczesniej bez kamienia równiez wychodziła:

https://sklep.technica.pl/blog/pyszna-pizza-w-domu-poznaj-tajniki-wloskich-mistrzow

Kilka porad jest tutaj.

Edytowane przez jarhas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...