Skocz do zawartości
unki93

Samoistne restarty PC nawet bez obciążenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w tytule PC samoistnie zaczął sie resetować po wymianie sprzętu na nowy. Dziś zamontowałem nową płytę msi b460m-a pro, nowy procesor i5 10400F i nowe ramy viper ddr4 3000mhz. Dodam tylko że wcześniej PC tez potrafił się sam zresetować raz na tydzień lub dwa tygodnie teraz jest to co 3-10 min. Resztą sprzętu to adata su650, chieftec CFT-600-14CS (10 letni), gtx 1060 6GB.

Wcześniejszy sprzęt:

i7 2600

asrock B75 Pro3-M

g skill ripjaws z 1600mhz ddr3 4x4GB

 

Wymieniony na nowe:

msi b460m-a pro

i5 10400F

viper ddr4 3000mhz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie będę chyba oryginalny podejrzewając w pierwszej kolejności ten starawy zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ściągnij OCCT i wrzuć mu Power test, żeby jednocześnie obciążyć CPU i GPU, ewentualnie wrzuć jednocześnie Furmarka i Prime95. Obserwuj temperatury. Jak poleci od razu restart, to możliwe, że to zasilacz (o ile temperatury będą w normie).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, zawisztheblack napisał:

Ściągnij OCCT i wrzuć mu Power test, żeby jednocześnie obciążyć CPU i GPU, ewentualnie wrzuć jednocześnie Furmarka i Prime95. Obserwuj temperatury. Jak poleci od razu restart, to możliwe, że to zasilacz (o ile temperatury będą w normie).

Nie dam rady zrobić testu bo już teraz restarty lecą co 1-2 min

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próbowałeś przywracać ustawienia do fabrycznych? Oprócz zasilacza podejrzewałbym też dysk SSD. Jesteś w stanie sprawdzić, czy temperatury są ok? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, zawisztheblack napisał:

Próbowałeś przywracać ustawienia do fabrycznych? Oprócz zasilacza podejrzewałbym też dysk SSD. Jesteś w stanie sprawdzić, czy temperatury są ok? 

Teraz odziwo udało mi się odpalić occt, test trwa już 6 min i narazie wszystko chodzi komp się nie wyłączył pomimo że wcześniej reset leciał po minucie odrazu po uruchomieniu bez żadnego obciążenia a teraz jak odpaliłem program i go obciążam to nagle działa. Sam nie wiem co o tym myśleć 😅

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przychylam się do opinii, że ten nieco starszawy już zasilacz może po prostu nie dawać sobie rady z nowym sprzętem. Wszystko prawilnie podłączyłeś (zasilanie podzespołów)?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Flik napisał:

Przychylam się do opinii, że ten nieco starszawy już zasilacz może po prostu nie dawać sobie rady z nowym sprzętem. Wszystko prawilnie podłączyłeś (zasilanie podzespołów)?

Tak wszystko pięknie powpinane. 16 min occt GPU i CPU i wszystko chodzi pięknie temperatury stanęły CPU 68 max GPU 73 max 

 

Po prostu zgłupiałem teraz , PC jest stabilny przy 100% obciążeniu GPU i CPU naraz a jak jest świeżo po uruchomieniu w spoczynku to lecą resety nie mam na to wytłumaczenia 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio coś słyszałem o problemach na linii AMD- Patriot. Ty masz Intela jak widze, ale sprawdziłbym-może to wina RAMU (nie dogaduje się z płytą). W jakiej konfiguracji masz ten RAM (2x8 GB, czy jakoś inaczej)?  Sprawdzaj na jednym module. Wpięty w sloty 2 i 4?

EDIT: może jakaś wtyczka się po prostu tylko poluzowała.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Flik napisał:

Ostatnio coś słyszałem o problemach na linii AMD- Patriot. Ty masz Intela jak widze, ale sprawdziłbym-może to wina RAMU (nie dogaduje się z płytą). W jakiej konfiguracji masz ten RAM (2x8 GB, czy jakoś inaczej)?  Sprawdzaj na jednym module. Wpięty w sloty 2 i 4?

EDIT: może jakaś wtyczka się po prostu tylko poluzowała.

Na płycie mam tylko 2 sloty na ram i wsadziłem 2 kości ramu po 8gb nie patrząc na jakąś kolejność. Zaraz może rozkrece kompa i sprawdzę jeszcze wszystkie wtyczki.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Cały Twój komp weźmie niewiele ponad 200W, więc ten zasilacz ma naprawdę spory zapas. Jeśli masz możliwość ogarnięcia jakiegoś zasilacza na podmianę, to jest to dobra opcja. Osobiście zwróciłbym też uwagę na dysk, bo zawieszenia po krótkim czasie mogą świadczyć o uwalonym SSD. Masz jakiś inny dysk, żeby na nim postawić system i potestować?

Edytowane przez zawisztheblack

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, zawisztheblack napisał:

Cały Twój komp weźmie niewiele ponad 200W, więc ten zasilacz ma naprawdę spory zapas. Jeśli masz możliwość ogarnięcia jakiegoś zasilacza na podmianę, to jest to dobra opcja. Osobiście zwróciłbym też uwagę na dysk, bo zawieszenia po krótkim czasie mogą świadczyć o uwalonym SSD. Masz jakiś inny dysk, żeby na nim postawić system i potestować?

Mam gdzieś w piwnicy stary HDD

 

Równo po 36 min testu occt przeszedł pomyślnie, zatrzymałem program occt i pc po 20 sekundach odrazu się zresetował czy ma ktoś na to jakieś wytłumaczenie ?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zainstaluj system na nowym dysku, ten ślad bym obecnie drążył.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

moje ramy to patrio viper pvb416g300c6k a płyta głowna msi b460m-a pro i teraz sprawdziłem na stronie kompatybilne ramy i nie znajdują się na liście czy możliwe że to przez to ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Na listach QVL często brakuje wielu modeli RAM i wcale nie oznacza to, że moduły są niekompatybilne, bo prostu nie były testowane. Do testów możesz puścić te moduły na niższej prędkości np. 2133MHz, czyli tyle, ile się fabrycznie samo ustawia.

Edytowane przez zawisztheblack

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, zawisztheblack napisał:

Na listach QVL często brakuje wielu modeli RAM i wcale nie oznacza to, że moduły są niekompatybilne, bo prostu nie były testowane. Do testów możesz puścić te moduły na niższej prędkości np. 2133MHz, czyli tyle, ile się fabrycznie samo ustawia.

ustawiłem na 2133 i też lecą resety

no nic jutro daje PC do serwisu tam mi podmienią zasilacz i wykluczą lub potwierdzą czy to jego wina :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może jakiś test (np TestMem) oba moduły osobno. Może któraś kostka jest niesprawna. Masz jakiś RAM na podmiankę?

W dalszej kolejności sprawdziłbym dysk.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Flik napisał:

Może jakiś test (np TestMem) oba moduły osobno. Może któraś kostka jest niesprawna. Masz jakiś RAM na podmiankę?

W dalszej kolejności sprawdziłbym dysk.

ale to nowy ram dziś odpakowany, myslisz że może być uszkodzony ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, bartosz302 napisał:

w biosie się resetuje?

w biosie nie resetuje sie pc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sprawdź jaką masz wersję biosu, bo sporo ich było do tej płyty😉 jeśli faktycznie resetów w biosie nie ma, to możesz zrobić aktualizację biosu (do ostatniej wersji non-beta)

ew. wyłącz jeszcze wszystkie opcje oszczędzania energii na cpu - może być problem z niższymi stanami napięciowymi na procku - i sprawdź jak komputer będzie się zachowywał po zładowaniu systemu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, bartosz302 napisał:

sprawdź jaką masz wersję biosu, bo sporo ich było do tej płyty😉 jeśli faktycznie resetów w biosie nie ma, to możesz zrobić aktualizację biosu (do ostatniej wersji non-beta)

ew. wyłącz jeszcze wszystkie opcje oszczędzania energii na cpu - może być problem z niższymi stanami napięciowymi na procku - i sprawdź jak komputer będzie się zachowywał po zładowaniu systemu

Bios mam najnowszy non beta. A jak się wyłącza wszystkie oszczędzania enegi na CPU nie za bardzo to ogarniam

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a pamięć tego biosu nie znam, ale szukaj opcji cpu features, tam powinno być wszystko - c-states i speedstep

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, unki93 napisał:

ale to nowy ram dziś odpakowany, myslisz że może być uszkodzony ?

Nie wykluczam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...