Skocz do zawartości
mark2468

5800x jak ustawić PBO i napięcia na płycie X470 taichi ultmiate

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć

Kupiłem w dobrej cenie 5800x do X470 taichi ultmiate. Wgrałem bios 4.60. Procek działa ale płyta podaje bardzo wysokie napięcie przez co temperatura szybuje.

Może macie jakieś porady jakie napięcie CPU oraz jak ustawić PBO na płycie. 

Mam chłodzenie Aro M14 (takie macho rev B ale z mocowaniem tylko pod AM4).

Pozdrawiam 

Edytowane przez mark2468

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby działało PBO napięcie musi być na auto  w AMD Ryzen Master  możesz sobie włączyć Auto Overclocing program sam ustaw np  +100MHz  ( zależy od  procesora jaki się trafił )

Co do temperatur no cóż  ten typ tak ma :E  Jaką masz temperaturę w Cinebench 20 w teście wielordzeniowym?  U mnie na AIO ARCTIC Liquid Freezer II 360 jest  powiedzmy 82 °C  czasem więcej zależy od temperatury otoczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
57 minut temu, Roberto78 napisał:

Żeby działało PBO napięcie musi być na auto  w AMD Ryzen Master  możesz sobie włączyć Auto Overclocing program sam ustaw np  +100MHz  ( zależy od  procesora jaki się trafił )

Co do temperatur no cóż  ten typ tak ma :E  Jaką masz temperaturę w Cinebench 20 w teście wielordzeniowym?  U mnie na AIO ARCTIC Liquid Freezer II 360 jest  powiedzmy 82 °C  czasem więcej zależy od temperatury otoczenia.

W Cinebench 20 w teście wielordzeniowym mam 84 °C. 

Czytałem wcześniej że to jest gorący procesor ale nie myślałem że aż tak.

Już patrzyłem na celsiusa s36 na xkomie lub navisa 360 le może na razie zostanę na Aro M14.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Z ciekawości jakie taktowanie   w AMD Ryzen Master  ( boost wszystkich rdzeni)  masz w CB20 . U mnie jest  na ogół 4.5GHz  czasem 4.55GHz  ( jak jest chłodniej ).   Jak włączysz to auto OC w Ryzen Master  napisz ile CI program ustawił. 

Zobaczymy jak sztuka Ci się trafiła  u mnie  ustawia +100MHz  więc boost jednego rdzenia mam  do 4.95GHz

Edytowane przez Roberto78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W cinebnch 20 multi taktowanie to 4,65 GHz; pojedynczy rdzeń max do 4,85 GHz. 

Tylko nie wiem dlaczego pojedynczy rdze boostuje tylko do 4,85. To się gdzieś ustawia w biosie czy w ryzen masterze?

Wcześniej miałem Ryzena 2700, tam PBO nie było więc nie wiem co i jak ustawić. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

PBO można ustawić w biosie  ale można i też  włączyć auto OC w  Ryzen Masters  wtedy program sam  podbije ustawienia

Jak tylko   do 4.85 :E  Skoro domyślny zegar to 4.7GHz

Zainstaluj sobie AMD Ryzen Master wchodzisz w to  i klikasz Apply  komputer się  uruchomi z nowymi ustawieniami.

 

189d4c48017f.png

 

edit

To chyba niezła sztuka Ci się trafiła skoro boostuje do 4.65GHz w multi

Edytowane przez Roberto78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Niestety nie mogę polegać na auto oc w ryzen master; komputer się uruchamia i restartuje co chwilę. Ryzen master ustawia offset +100 MHz w biosie i przez to są restarty. Nie wiem czy procek trafiony, czy może bios kiepski. Jak próbowałem ustawić wczoraj manualnie offset w biosie też cały czas restarty. 

Możliwe tez że coś źle w biosie ustawiłem.

Na razie zostawię to tak jak jest i poczekam na nowy bios może. Teraz ma 4.60. O dziwo asrock wdał już bios 4.70 do mojej płyty ale szybko go zdjęli ze strony i nie zdążyłem pobrać. 

 

Zastanawiam się teraz czy nie dołożyć drugiego wentylatora do Aro M14 żeby chłodzenie pracowało w konfiguracji push-pull. ciekawe czy cos to pomoże

Edytowane przez mark2468

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Nie wiem  co poustawiałeś w biosie  proponuję przywrócić domyślne ustawienia biosu chodzi o to żeby procesor był na fabrycznych ustawieniach .

I spróbować jeszcze raz w Ryzen Master  jeśli  dalej będą restarty  to spróbować takich ustawień w biosie.

Jak  nie będzie działać to   spróbować +75 MHz  itd.  Możliwe,  że  bios jest niedopracowany  płyty tej firmy  nigdy bym nie kupił :E

edit

PPT ustaw na 142W  tyle jest domyślnie  mam starego screena

f4652443749e.jpg

Edytowane przez Roberto78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Ustawienie czegokolwiek w boost clock overide powoduje restarty. reszta bez zmian.

Kupiłem ta płytę za ~600 zł; nie zmienia to faktu że już raz była na gwarancji i dostałem nowy egzemplarz. Nie jestem z nie zadowolony. 

 

Edit:

Czytałem że  boost clock overide potrzebuje agesy   1.1.8.0. Ostatni oficjalny bios u mnie to 4.60: "2. Update AMD AGESA Combo-AM4 V2 1.1.0.0 patch D'

Także muszę jeszcze poczekać na nowy bios lub spróbować 4.73 beta bios. 

Edytowane przez mark2468

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

To spróbuj tej bety  AGESA  jest ''prawie'' najnowsza  1.2.0.0

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 14.05.2021 o 18:02, mark2468 napisał:

Cześć

Kupiłem w dobrej cenie 5800x do X470 taichi ultmiate. Wgrałem bios 4.60. Procek działa ale płyta podaje bardzo wysokie napięcie przez co temperatura szybuje.

Może macie jakieś porady jakie napięcie CPU oraz jak ustawić PBO na płycie. 

Mam chłodzenie Aro M14 (takie macho rev B ale z mocowaniem tylko pod AM4).

Pozdrawiam 

Na początek daj w zakładce od oc w biosie. Na advanced tam wyłącz całkowicie PBO i uruchom core optimizera. Tam ustaw wszystkie rdzenie na negatyw - 30 i odpal sobie prime95 smallfft. Zobacz które workery zaliczą crash/taktowanie będzie efektywne będzie wynosiło w hwinfo tak ze 2.5 GHz zamiast 4 GHz +. Potem na nich obniżasz offset. Robisz do skutku aż prime95 smallfft będzie chodził na wszystkich rdzeniach z efektywnie tą samą częstotliwością. Max 10 minut testu wystarczy. To ci da stabilność taką w sumię na 99% jak chcesz mięć stabilne max boosty możesz się pokusić o testowanie per core czy to core cyclerem czy czymkolwiek innym jeśli masz zamiar ganiać w jakichś lekkich loadach 4.8 GHz stale bo wtedy któreś jajko może odpaść. Jeśli tylko pod granie to śmiało możesz testować tylko prime95. Jeśli chcesz używać auto OC to na mniej więcej co +50MHz będziesz musiał obniżyć dla wszystkich jajek offset inaczej będziesz miał bsod. Oczywiście czasem da radę po pierwszym bsod wyłączyć PC i odpalić go na tych ustawieniach i będzie to działać ale w którymś momencie możesz z cold boota zaliczyć bsod ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, Art385 napisał:

Na początek daj w zakładce od oc w biosie. Na advanced tam wyłącz całkowicie PBO i uruchom core optimizera. Tam ustaw wszystkie rdzenie na negatyw - 30 i odpal sobie prime95 smallfft. Zobacz które workery zaliczą crash/taktowanie będzie efektywne będzie wynosiło w hwinfo tak ze 2.5 GHz zamiast 4 GHz +. Potem na nich obniżasz offset. Robisz do skutku aż prime95 smallfft będzie chodził na wszystkich rdzeniach z efektywnie tą samą częstotliwością. Max 10 minut testu wystarczy. To ci da stabilność taką w sumię na 99% jak chcesz mięć stabilne max boosty możesz się pokusić o testowanie per core czy to core cyclerem czy czymkolwiek innym jeśli masz zamiar ganiać w jakichś lekkich loadach 4.8 GHz stale bo wtedy któreś jajko może odpaść. Jeśli tylko pod granie to śmiało możesz testować tylko prime95. Jeśli chcesz używać auto OC to na mniej więcej co +50MHz będziesz musiał obniżyć dla wszystkich jajek offset inaczej będziesz miał bsod. Oczywiście czasem da radę po pierwszym bsod wyłączyć PC i odpalić go na tych ustawieniach i będzie to działać ale w którymś momencie możesz z cold boota zaliczyć bsod ;) 

Mam chyba za słabe chłodzenie do prime 95. Ogólnie gdybym wcześniej poczytał że 5800x się tak grzeje to raczej kupiłbym 5600x.

Ogólnie procek działa stabilne. Przez jego temperatury i swoje chłodzenie za dużo nie ugram raczej. 

Jak sprawuje się u Ciebie ten navis? Rozumiem że założyłeś SW3 bo fabryczne wentylatory były głośne? Jak temperaturę osiągałeś na navisie bez zabawy z oc oraz fabrycznymi wentylatorami?

W następny weekend pobawię się z tymi ustawieniami. Może zdąży wyjść do tego czasu stabilny bios z nową agesą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, mark2468 napisał:

Mam chyba za słabe chłodzenie do prime 95. Ogólnie gdybym wcześniej poczytał że 5800x się tak grzeje to raczej kupiłbym 5600x.

Nie przejmuj się w ogóle temperaturą. Tak właśnie działają Zeny 3 - jeśli temperatura na to pozwala to rdzenie mocniej boostują. Natomiast nigdy ona nie przekroczy 90 stopni. Powyżej tej temperatury będzie następowało automatyczne obniżenie częstotliwości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

CTR 2.1 RC5 i temperatury będziesz miał 15 stopni C niższe bez strat wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
48 minut temu, severall napisał:

CTR 2.1 RC5 i temperatury będziesz miał 15 stopni C niższe bez strat wydajności.

Procek nie przechodzi testów diagnostycznych w ctr. Próbowałem w piątek, restartuje się komputer.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
16 minut temu, mark2468 napisał:

Procek nie przechodzi testów diagnostycznych w ctr. Próbowałem w piątek, restartuje się komputer.

Olej diagnostykę, znajdź stabilne ustawienia na własną ręke.  Zacznij powiedzmy od 4,7GHz i 1,275V i testuj. Dla mnie 30 minut Cinebencha w pętli jest miarodajne, obserwuj temperatury. Jak wywala to zmniejszaj o 25MHz taktowania i szukaj. To co mówię to będą ustawienia pod gry, renderowanie. W SmallFFTs prawdopodobnie napięcie będzie za niskie, ale ja to zignorowałem bo stabilność w SmallFTTs nie jest mi do niczego potrzebna. W każdym razie wyniki w benchmarkach mi wzrosły względem stock przy niższej temperaturze, w Call Of Duty Warzone miałem średnio 70-75C, teraz  55-60C. 

I do CTRa wgraj najnowszy bios. Nie wiem czy ten co masz ze starą Agesą jest wspierany.

Nowe chłodzenie wiele Ci nie pomoże. Ten procesor w stocku jest gorący i żaden cooler nie jest w stanie tak szybko odprowadzić ciepła jak on boostuje. Jeśli temperatury Cię nie zadowalają to tylko manualce OC z niższym napięciem lub CTR. 

Edytowane przez severall
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, mark2468 napisał:

Mam chyba za słabe chłodzenie do prime 95. Ogólnie gdybym wcześniej poczytał że 5800x się tak grzeje to raczej kupiłbym 5600x.

5800x to najcieplejszy model z całej serii przez jego budową (1 chiplet z 8 jajami) prime gotował nawet inne ryzeny nie tylko twojego ;) kolega severall ci dobrze radzi.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, mark2468 napisał:

Mam chyba za słabe chłodzenie do prime 95. Ogólnie gdybym wcześniej poczytał że 5800x się tak grzeje to raczej kupiłbym 5600x.

Ogólnie procek działa stabilne. Przez jego temperatury i swoje chłodzenie za dużo nie ugram raczej. 

Jak sprawuje się u Ciebie ten navis? Rozumiem że założyłeś SW3 bo fabryczne wentylatory były głośne? Jak temperaturę osiągałeś na navisie bez zabawy z oc oraz fabrycznymi wentylatorami?

W następny weekend pobawię się z tymi ustawieniami. Może zdąży wyjść do tego czasu stabilny bios z nową agesą.

To zrób prosty trik daj advanced pbo na manual tutaj wbij 115/85/200 tempy polecą w dół. Potem curve ustaw adekwatnie. Te nastawy dalej pozwolą utrzymać przy dużym obciążeniu około 4.5 GHz allcore ale w lekkich jak gry nie zauważysz różnic poza niższą temperaturą. Abyś mniej więcej wiedział o co kaman to tak PPT to ile watów wciąga/ TDC odpowiada za możliwość trzymania boostu pojedynczych rdzeni, a edc wszystkich. 
W praktyce CPU i tak będzie boostował jak chciał na curve optimizerze czasem nawet za mocno (no chyba, że to bronze sample to wtedy słabo boostuje) więc warto mu troszkę utemperować TDC, EDC natomiast warto odkręcić to wtedy cache L3 dostaje boosta. 

Ten CPU jest super chłodny tylko AMD przepierdziela na TDP i tak na jakiejkolwiek lepszej płycie 105W zamienia się 142W a Precision Boost na zen3 ma to do siebie, że będzie maxował limity póki ma zapas temperatury a ten jest ustawiony na 90 stopni i albo walniesz o limity budżetu mocy albo o temperature. Na PPT 105W to nie wiem czy pod prime95 przekroczysz 70 stopni. 
Jak dobrze podregulujesz to będziesz miał ze 20 stopni mniej jak nie więcej przy kilkuprocentowym spadku wydajności w MT i całkiem prawdopodobnie wzrostem w ST to w CB20. W grach nie powinienieś stracić nic a prawdopodobne, że zyskasz. 

Teraz jak się sprawuje navis? Jest jak tanie wino, jest tani i dobry, bo jest tani i dobry xD Standardowe wentyle ciche nie są ale tragiczne też nie bo mam je dalej w budzie tylko poszły na wyciąg. Teraz jakie temperatury osiągałem zależy od czego na 142/95/140 które ustawia się na każdym mobasie z sekcją która nie jest ulepiona z gówna to do ~85 stopni pod cb20 w grach w zależności od ustawień limitów od 50 do 80 stopni. Te proce tak mają będzie wciągał tyle watów na ile pozwala limit póki nie stukniesz o 90 stopni nie zależnie od chłodzenia. 

Obecnie lecę na 115/85/200 z curve optimizerem chłodno bez auto OC wydajność mam jak stock tylko tempy dużo niższe. W tym całym auto OC trzeba znaleźć które jajko jest kiepskie lub które jajko boostuje jak głupie ale potrzebuje dużo prądu potem to już z górki. Niestety w 5800x ląduje ccd które nie nadawało się nawet na to gorsze w 5950x i jest różnie. 

Edytowane przez Art385
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie porady. W weekend spróbuje popracować nad ustawieniami procesora. 

Na razie nie jest źle z temperaturami, podczas gier max 65 stopni. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Mały update.

Wyszedł wczoraj bios 4.70 AGESA ComboAM4v2 1.2.0.0.

Zainstalowałem dzisiaj. Ustawiłem krzywe wentylatorów i itp. w biosie. 

Po godzinie restart, błąd poniżej:

"Wystąpił krytyczny błąd sprzętowy.

Zgłoszone przez składnik: rdzeń procesora
Źródło błędu: Machine Check Exception
Typ błędu: Cache Hierarchy Error
Identyfikator kontrolera APIC procesora: 5"

 

Zrobiłem test prime 95, po ok. minucie wątki/rdzenie już miały błędy. 

Ja bym obstawiał nowy bios, tylko nie wiem czy słusznie bo naczytałem się że to częsty błąd przy serii 5000 i raczej  RMA.

 

Edit.

Patrząc na odczyty z hwinfo płyta daje niższe napięcia na procesor niż na poprzednim biosie. 

 

Edytowane przez mark2468

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proc na auto? zmiana agesy może wymagać jak najbardziej skorygowania napięć, sam tak miałem u siebie musiałem podbić VDDG CCD i VDDG IOD względem poprzednich wersji biosu aby ram był stabilny na 3733mhz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Ustawiłem tylko limity PPT, TDC i EDC jak poradził @Roberto78      Ram na profilu XMP. Reszta na auto.

 Na wcześniejszym biosie procek przechodził prime95 przez kilka minut (nie chciałem katować procka dłużej  bo temperatura 90 stopni)

Wcześniej procek dostawał według hwinfo nawet 1,42 V,, teraz max to 1,35 V.

Naprawdę denerwuje mnie ta zabawa z amd. Miałem kiedyś intela to nie bawiłem się w biosie a wszystko działało 

Edytowane przez mark2468

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

XMP nie zawsze jest stabilne tak swoją drogą ale na razie to zostawmy, ustaw testowo procka na sztywno daj mu np 1.25v i 4.6ghz i nie testuj w prime95 tym wypalaczem można się na intelu bawić a i tak coraz mniej osób to robi, tak z palca żeby ci za bardzo nie komplikować to pobierz Cinebench r23 i puść test cpu multi (potrwa 10 min, wyrenderuje kilka razy ten sam obrazek) jak przejdzie bez erroru czy restartu pc :E to wstępnie można przyjąć że jest nieźle i sprawdzi się blenderem jeszcze.

Wrzuć jeszcze screena z tego programu jak to wygląda u ciebie z innymi napięciami https://zentimings.protonrom.com/

Teraz czasem mniejszy boost nie jest na auto skoro dostaje mniej papu? bo tak powinno być agesa pewnie ubiła napięcie ale powinno niżej boostować też.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

No właśnie procek nadal bostuje do 4,85 GHz. Mam wrażenie że ASRock znowu coś zepsuł (lub AMD). Dobrze że nie sprzedałem jeszcze poprzedniego procka, najwyżej podmienie jak nie dam rady ustabilizować. 

Edit:

Procek przeszedł test 10 minut przy 1,25 v i 4,6 GHz.

 

Program Zentimings pokazuje błąd "Failed to read AMD ACPI. Some parameters will be empty." To co może odczytać poniżej. 

 Zen-Timings-Screenshot-27024269-0062101.

 

Jaki test blendera mam ściągnąć bo nie mogę znaleźć?

Edytowane przez mark2468

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No widzisz, czyli problem jest zapewne przez aplikowanie mniejszego napięcia gdzie boost został ten sam :E według screena VDDG ccd i iod wysoko na automacie ci ustawia to samo vddp

Możesz obniżyć vddg ccd do 0.900 / 0.950v, vddg iod do 1.000 / 1.050v i vddp do 0.900 powinno być stabilne a zawsze to mniej napięcia 😜 

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...