Skocz do zawartości
azgan

Battlefield 2042 PC, XSX, PS5 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Stary Battlefield i model dystrybucji gry już nigdy nie wróci w takiej formie jaką znamy. EA zgapiło cały patent od Activision i będzie się tego dalej trzymać. Doliczyć do tego nowych developerów w DICE z inną "wizją" rozwoju (dzisiejszą, większość to pewnie jakieś młode szczyle, które miały po naście lat kiedy debiutował BF 2 czy 3) i można być w 99% pewnym, że kolejna część z tej serii będzie tym samym co 2042 tyle, że w innej otoczce.

2042 nie jest obecnie złą grą, wybitną też nigdy nie będzie ale czego się spodziewać po naprędce przerobionym battle royalu na multiplayera z mapami. Pograć można i to tyle, sam dałem 80zł i uważam, że to adekwatna cena do tego co oferuje gra. Nie mam zamiaru pakować się w elite edition czy kupować karnet bojowy bo przede wszystkim gra sama w sobie na to nie zasługuje przez niekompetencję DICE od 2021 roku i nie mam zamiaru pompować im balonika.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie ma to dla mnie (nas, weteranów) już żadnego znaczenia, gra się tak zmienia ze nie chce się za bardzo w nią grac. No cóż... wszytko co dobre kiedyś się kończy. Lubiłem BF'a za to ze idealnie wręcz potrafił sie wstrzelić miedzy COD'a a ARME. Dziś zatracił on swoja tożsamość i dziedzictwo, niby coś tam odratowali i ogólnie 2042 nie jest zły ale to już nie jest TEN Battlefiled.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BR w swiecie bfa to mi sie marzy, szkoda ze nie znajduje graczy w bf5 w tym trybie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie przepadam za BR, grałem trochę w COD'dzie, przyznam uczciwie ze na początku z kuzynem grało się fajnie bo samemu to nawet nie chciało się mi tego odpalać. Ale ostatecznie założenia BR kompletnie mi nie leza.

Wole klasyczny MP. Czas się pogodzić ze jest się wymierającym gatunkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W grze istnieje pewien bardzo chamski błąd blokujący rozgrywkę, mianowicie bardzo rzadko może zdarzyć się tak, że na podsumowaniu meczu kiedy widać najlepszych graczy i kto ile czego zdobył nie doładują się modele postaci, widać tylko np. brody albo włosy lewitujące w powietrzu na wysokości głów modeli postaci. Wtedy zawsze ale to zawsze gra się blokuje i zamiast załadować menu główne i wczytywać kolejny mecz poprzez matchmaking pojawia się czarny ekran i gra sobie muzyczka w tle - wtedy zostaje już tylko ALT+F4.

Miałem to już drugi raz, łatwo to namierzyć w necie, wystarczy wpisać "battlefield 2042 black screen after match end" i znajdzie się wiele osób potwierdzających problem, szczególnie na reddicie. Niektórzy twierdzą, że jest to nienaprawione od premiery gry co mnie osobiście przyprawia o mdłości.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, caleb59 napisał:

Miałem to już drugi raz, łatwo to namierzyć w necie, wystarczy wpisać "battlefield 2042 black screen after match end" i znajdzie się wiele osób potwierdzających problem, szczególnie na reddicie. Niektórzy twierdzą, że jest to nienaprawione od premiery gry co mnie osobiście przyprawia o mdłości.

Powiedz mi czy gra potrafi wywalic czasem sama do pulpitu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miewam często brak modeli na ekranie podsumowania i nigdy potem problemów nie było. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na mapach problem z poruszającymi się obiektami które są częścią mapy, animacje dźwigów, wind czy innych ruchomych elementów przeskakują zamiast płynnie się poruszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może procek nie wyrabia :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13900k tez nie wyrabia u kumpla :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, galakty napisał:

Miewam często brak modeli na ekranie podsumowania i nigdy potem problemów nie było. 

Widziałem też na reddicie szukając informacji o tym problemie i jeden raz na Twitchu u typa kiedy sobie grał, a ja nie miałem co oglądać jedząc obiad, że istnieje inny wariant tego błędu w postaci czarnych, tak jakby zacienionych modeli postaci na podsumowaniu meczu.

12 minut temu, kadajo napisał:

...animacje dźwigów, wind czy innych ruchomych elementów przeskakują zamiast płynnie się poruszać.

Grałem dzisiaj na Manifeście i u mnie płynnie poruszają się wszelakie suwadła czy windy. Miałem za to dwie dziwne sytuacje na mapach Kalejdoskop oraz Kosmodrom w trybie podboju, gdzie jazda windą na szczyt budynków powodowała samoczynne podskakiwanie mojej postaci. :E 

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosmodrom to chyba jedna z bardziej zabugowanych map. Do tego design jest tragiczny w mojej opinii, unikam jak ognia xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo tak mi przeszło właśnie przez łeb - a czy przypadkiem nie masz wyłączonej opcji "renderowanie przyszłych klatek"? Pamiętam u siebie, że jak testowo to wyłączyłem to co jakiś czas miałem dziwne stuttery podczas grania i ogólnie niektóre animacje nawet poruszania się tak jak piszesz "przeskakiwały".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sterowniku na pewno nie. Zaraz sprawdzę w grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W sterowniku to i ja nic nie ruszam.

Opcja znajduje się w ustawieniach graficznych, na samym dole chyba nad v-sync (który tak na marginesie osobiście wyłączam).

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grze mam włączone. Zaraz przetestuje czy problem znika jak to wyłączę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak samo jeśli masz ustawiony limit fps dla gry to warto go testowo zdjąć by leciała na 100% i wtedy sprawdzić.

-----------------

A tymczasem:

https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/Black-screen-and-backround-music-after-finishing-game-of/td-p/11519760

https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/blackscreen-after-the-end-of-the-match/td-p/12606322

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic to nie dało, a tak to wygląda:

d8ffb7471680d214f7aa5dd0e0e8e095.gif

Pojawiło się to po którymś updacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, caleb59 napisał:

Tak samo jeśli masz ustawiony limit fps dla gry to warto go testowo zdjąć by leciała na 100% i wtedy sprawdzić.

Zdjęcie CAP'a niczego nie zmienia.

Pewnie musiałbym przeinstalować grę i (co gorsza) usunąć pliki konfiguracyjne... szczerze to mi się nie chce, szczególnie ze nie mam pewności czy coś to da. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego jeszcze nie widziałem :szczerbaty:

Sorki, że tu.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 29.05.2023 o 00:13, Phoenix. napisał:

Powiedz mi czy gra potrafi wywalic czasem sama do pulpitu ??

To nie gra  tylko  niestabilne OC. Przerabiane setki razy na różnych portalach , tak samo jak ktoś pisał  o problemie z  doczytem textur czy obiektów , niestety żeby było  fajnie trzeba  kasy na ciągłą modernizację sprzętu  a  Glitche jak  kilka postów powyżej można samemu wywołać poprzez kilka modyfikacji  VRam

Edytowane przez LeśnyATV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiany map na plus.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, LeśnyATV napisał:

To nie gra  tylko  niestabilne OC.

Nie pytalem o wywalanie gry po oc bo to jest oczywiste;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi