Jeśli chodzi o 4070ti to ja bym zaryzykował tego pny pomimo tego zamieszania z wentylatorami. To nadal dobra karta a za 3800 3900 to już wogle dobra cena.
Oczywiście, że tak. Wątek / przypadek należy traktować jako anomalie / patologię (podobnie, jak piątą nogę u cielaka w Indiach) - co nie znaczy, że jest to standard. Niemnie należy mieć baczenie, że "takie cuda się zdarzają". Do tego dochodzi oczywista próba. Ja np. nie mogę złego słowa powiedzieć o serwisie Sferis i ASRock. Dlaczego? Bo nigdy niczego nie kupiłem ani w Sferis, ani od ASRock. :) . Może dlatego. Jeżeli marka jest popularna (ASUS, MSI) i rozpatruje milion gwarancji, a na 10 się wyłoży, to w świat idzie info, że są do bani (choć to nie jest nawet promil serwisu). Do tego dochodzi jeszcze element "jednostki". I w Xkom, i w ASUSie pracują... tylko ludzie. Siedzi sobie w ASUSie, jakiś leber-leń, co mu się nie chce robić. Naleję cebulakowi wody na płytę - niech się goni. Czarna owca wszędzie może się trafić. A cięgi zbiera marka. Oczywiście nie bronię ani ASUSa, ani Xkoma (a sytuację uważam za oburzającą i wali mnie, kto jest winien). Chodzi mi tylko o chłodne i zdroworozsądkowe podejście do tego wątku, bo ma on raczej znamiona incydentu (obrzydliwego), który nie powinien znacząco rzutować na odbiór CAŁEJ marki IMO.
Cytuje ze strony NVIDIA :
Nowe rdzenie RT to również nowe silniki: Opacity Micromap (OMM) i Displaced Micro-Mesh (DMM). Silnik OMM umożliwia znacznie szybsze stosowanie ray tracingu na teksturach opisanych parametrem przezroczystości, często wykorzystywanych w przypadku roślinności, cząsteczek czy ogrodzeń. Silnik DMM zapewnia nawet 10-krotnie szybsze tworzenie struktury BVH (Bounding Volume Hierarchy) przy nawet 20-krotnie mniejszym zapotrzebowaniu BVH na przestrzeń dyskową, umożliwiając stosowanie ray tracingu w czasie rzeczywistym w geometrycznie złożonych scenach.