Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.05.2023 o 13:39, Phoenix. napisał:

6000-6400 Kingstony z tej serii to m-die. Sumarycznie to bez znaczenia na amd :D

To sa dokladnie te same kosci tylko 6400 maja podbite napiecie do wyzszych taktow.

Panowie może u was. Ja mam A-die nr. kości H5CG48AEBD. Z tego co się orientuje późniejsze serie zastępowano A-die.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sniper76 napisał:

A kurka woda... w ogóle nie wziąłem pod uwagę B650E, a naprawdę nie widzę różnicy pomiędzy obiema płytami  F Gaming WiFi niby VRM 12+2 (80A) i 14+2 (90A) reszta specyfikacji identyczna :) chyba wezmę B650E 

I tu masz temat do przemyśleń. B650 ma okrojony bios i musisz o tym wiedzieć. x670 pozwala na dużo więcej ale to też zależy od modelu płyty. Ktoś tu wcześniej pisał o podkręcaniu proca przez AI i z tego co pamiętam to miał więcej opcji do wyboru niż na mojej b650. U mnie AI to lipa, lepiej wychodzi PBO+CO. Niższe napięcia na procesorze przy max boost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, kellhus77 napisał:

Panowie może u was. Ja mam A-die nr. kości H5CG48AEBD. Z tego co się orientuje późniejsze serie zastępowano A-die.

To masz kosci na plus gdybys chcial kiedys powalczyc o Mhz na intelu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Phoenix.

Miałem brać intela ale poszedłem w AMD przez brak zapinki do lga 1700. No i drugie to cena 13600k. Może jak wyjdzie 14 intela to się zastanowię.

Edytowane przez kellhus77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, kellhus77 napisał:

I tu masz temat do przemyśleń. B650 ma okrojony bios i musisz o tym wiedzieć. x670 pozwala na dużo więcej ale to też zależy od modelu płyty. Ktoś tu wcześniej pisał o podkręcaniu proca przez AI i z tego co pamiętam to miał więcej opcji do wyboru niż na mojej b650. U mnie AI to lipa, lepiej wychodzi PBO+CO. Niższe napięcia na procesorze przy max boost.

Na nic więcej nie pozwala, podkręcanie AI to kompletna pomyłka. Możesz ewentualnie mieć opcję ustawienia ECLK(choć takowy również występuje w kilku topowych płytach na B650E, nie żeby to miało jakiś sens), jeśli takowy jest fizycznie na płycie i to by było na tyle jeśli chodzi o różnice w "ustawieniach" pomiędzy tymi chipsetami.

37 minut temu, kellhus77 napisał:

Kingston wkłada M-Die i A-Die do swoich kości. Plotka o tym, że w późniejszych rewizjach zastąpili M-die za pomocą A-die została szybko obalona - ludzie wrzucili fotki kości z marca, kwietnia tego roku na M-die. I tak pewnie pozostanie dopóki im się M-die nie skończą. Bez znaczenia w przypadku Ryzena.

Edytowane przez Mripper
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Mripper napisał:

to by było na tyle jeśli chodzi o różnice w "ustawieniach" pomiędzy tymi chipsetami.

Czyli lepiej brać top B650E niż middle X670? A top-u X670 to już w ogóle nie brać pod uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nikt nie powinien rozważać topu płyt na X670. Są one prawie bezcelowe i kosmicznie wycenione. X670 to nic innego jak dwa B650 połączone ze sobą 4 liniami pcie, a następnie taką samą ilością do CPU. Realna korzyść jest delikatnie mówiąc mocno dyskusyjna.

Najlepiej brać coś B650. Która marka(nie ASUS) i model to zależy od Twoich, indywidualnych potrzeb. Ile chcesz mieć złącz M2, czy potrzebujesz PCIE 5.0, czy chcesz lepszą kartę dźwiękową, ile SATA lub USB potrzebujesz itd... Wydajnościowo nie ma żadnej różnicy.

Edytowane przez Mripper
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Mripper napisał:

Na nic więcej nie pozwala, podkręcanie AI to kompletna pomyłka. Możesz ewentualnie mieć opcję ustawienia ECLK(choć takowy również występuje w kilku topowych płytach na B650E, nie żeby to miało jakiś sens), jeśli takowy jest fizycznie na płycie i to by było na tyle jeśli chodzi o różnice w "ustawieniach" pomiędzy tymi chipsetami.

Z tego co pisał @darkmartin różnic musi być więcej bo ja takich opcji w biosie Ai na 110% nie mam. Dodatkowo asynchroniczne ustawienie BCLK tylko nie wiem czy to tylko na topowych płytach x670. Patrząc na to co odp....la Asus to możę być tego więcej. Kwestie VSoc, biosów beta. Sprawdzałem ostatnio 1410? i daje sobie spokój jak na 1409 działa ok.Z profilu XMP zrobili DOCP dla AMD, chyba że to jakieś umowy licencyjne grają tu rolę. Nie mam jak porównać biosu z obu chipsetów. 

27 minut temu, Mripper napisał:

Kingston wkłada M-Die i A-Die do swoich kości. Plotka o tym, że w późniejszych rewizjach zastąpili M-die za pomocą A-die została szybko obalona - ludzie wrzucili fotki kości z marca, kwietnia tego roku na M-die. I tak pewnie pozostanie dopóki im się M-die nie skończą. Bez znaczenia w przypadku Ryzena.

No to w takim razie to loteria na co się trafi. Ja mam kości z połowy lutego.

8 minut temu, Mripper napisał:

Wydajnościowo nie ma żadnej różnicy.

No to po kiego.... robione są testy płyt głównych. Różnica jest tylko problem jest taki, że nikt praktycznie takich testów nie robi, a szkoda. Sprawdzając wyniki moich testów np. geekbench są czasem spore różnice przy chipsecie x670. Chętnie bym poczytał/obejrzał takie porównanie np. strixb650 vs x670.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, kellhus77 napisał:

Z tego co pisał @darkmartin różnic musi być więcej bo ja takich opcji w biosie Ai na 110% nie mam. Dodatkowo asynchroniczne ustawienie BCLK tylko nie wiem czy to tylko na topowych płytach x670. Patrząc na to co odp....la Asus to możę być tego więcej. Kwestie VSoc, biosów beta. Sprawdzałem ostatnio 1410? i daje sobie spokój jak na 1409 działa ok.Z profilu XMP zrobili DOCP dla AMD, chyba że to jakieś umowy licencyjne grają tu rolę. Nie mam jak porównać biosu z obu chipsetów. 

No to w takim razie to loteria na co się trafi. Ja mam kości z połowy lutego.

Albo nie przeczytałeś, co ja napisałem lub nie zrozumiałeś. 

Napisałem, że podkręcanie AI jest zbędne, całkowicie czy jest czy nie ma bez znaczenia z praktycznego punktu widzenia. ECLK czyli asynchroniczny zegar występuje również w topowych płytach B650E i nadal nie ma kompletnie sensu, zysk wydajności w porywach do 5%, a najczęściej 1%. 

Z praktycznego punktu widzenia, pomiędzy BIOS x670 a b650 nie ma większych(wpływających na cokolwiek) różnic. W ogóle technicznie x670 to nic innego jak dwa "sklejone" b650. Kupowanie płyt na x670 ma ZEROWY sens.

I abstrahując od tego, co masz w BIOS, a co faktycznie działa lub cokolwiek robi to często zupełnie inna bajka. Przykładowo ASROCK nawet w swojej płycie za 120 dolarów b650 - b650m-hdv/m.2, najtańszej ogólnie na tym chipsecie w BIOS ochoczo udostępnia Ci możliwość przestawienia ECLK tylko..., że ta płyta jak prawie wszystkie poza topowymi ASROCK takowego fizycznie na płycie nie ma, więc to ustawienie robi.... nic. Takich przykładów jest więcej.

Edytowane przez Mripper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Mripper napisał:

Napisałem, że podkręcanie AI jest zbędne, całkowicie czy jest czy nie ma. ECLK czyli asynchroniczny zegar występuje również w topowych płytach B650E i nadal nie ma kompletnie sensu, zysk wydajności w porywach do 5%, a najczęściej 1%. 

I abstrahując od tego, co masz w BIOS, a co faktycznie działa lub cokolwiek robi to często zupełnie inna bajka. Przykładowo ASROCK nawet w swojej płycie za 120 dolarów b650 - b650m-hdv/m.2, najtańszej ogólnie na tym chipsecie w BIOS ochoczo udostępnia Ci możliwość przestawienia ECLK tylko..., że ta płyta jak prawie wszystkie poza topowymi ASROCK takowego fizycznie na płycie nie ma, więc to ustawienie robi.... nic. Takich przykładów jest więcej.

Tu się zgadzamy, pisałem że u mnie AI jest do kitu na  moim b650. @darkmartin jest zadowolony na x670. I tu jest kwestia różnicy w biosie. Co w nim działa i jak to nie posiadając x670 nie mogę się wypowiedzieć.

I stary nie bierz wszystkiego tak do siebie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle nie biorę. :) Wszystko ok, zwyczajnie nie chciałbym, że ktoś mnie zrozumiał opacznie.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moim zdaniem AI jest bardzo fajną rzeczą. Pozwala w bardzo prosty sposób ustawić płytę tak, że procesor jest wysoko taktowany a temperatury są niskie. W tym procesie uwzględnia jaki trafił ci się CPU (bo sama ustawia CO dla każdego rdzenia z osobna)  jakie masz chłodzenie. W łatwy sposób masz chłodny i wydajny komputer. Co do B650 X670 to różnica w teorii to porty SATA a przede wszystkim ilość USB. X670 zwykle mają 2-3 portów PCI Express 5.0 na SSD.

Mam teraz lekko podkręcony zestaw z AI CB23 38.340, 77 stopni na Dark Rock Pro 4 w szczelnej obudowie. W testach na default na portalach robią tyle przy 95 stopniach na chłodzeniu wodnym i jest lament, że gorąco.

Wymyśliłem sobie taką technikę podkręcania, że używałem AI i dodatkowo dawałem negatywny offset na napięciu CPU Core. I tak w bardzo szybki sposób udało mi się zrobić CB23 trochę ponad 41.000 - bardzo łatwo.

Dodatkowo jak ustawiasz sobie przy pomocy AI to od razu widzisz jakie dostaniesz napięcia i taktowanie. Można się oczywiście bawić ręcznie ale jak się zapłaciło za jakieś funkcje, to czemu ich nie używać.

Chyba płyty u Asusa na B650 nie mają podkręcania AI tylko modele X670 i chyba nie wszystkie.

Edytowane przez darkmartin
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowanie B650E ma ewentualnie sens z uwagi na obecność PCIE 5.0 na GPU. 

Kto wie czy na przyszłość się nie przyda (chociaż mało prawdopodobne). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, darkmartin napisał:

Chyba płyty u Asusa na B650 nie mają podkręcania AI tylko modele X670 i chyba nie wszystkie.

Mam AI. Jak zaznaczam, wyskakuje wiersz gdzie mam do wyboru performance lub power efficient. Dalej w AI features na samym dole ustawienia dla chłodzenia CPU. Pytanie jak to wygląda u Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Podobnie, tam na samym dole masz liczbę 100, zmień na 110 do 150 po prawej zobaczysz jak się zmieniają napięcia i taktowanie. Zapisujesz, restart i gotowe. Tylko musisz ustawić core ratio na AI Optimized. Przynajmniej tak jest u mnie. Bo możesz mieć tylko AI do chłodzenia w twojej płycie.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu można by zmienić jeszcze ?

obraz-2023-05-18-220110369.png

Jakie macie wyniki w AIDA64 memory latency ? U mnie dośc wysoko 72-73 ns. A widziałem, że te 65-67ns powinno się dać osiągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja bym dodał 250 mV na SOC aby poczuć dreszczyk emocji ?

Edytowane przez Pentium D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, severall napisał:

obraz-2023-05-18-220110369.png

Jakie macie wyniki w AIDA64 memory latency ? U mnie dośc wysoko 72-73 ns. A widziałem, że te 65-67ns powinno się dać osiągnąć.

Na początek obejrzyj te 2 filmiki 

Co do letency to przynajmniej u mnie najlepszy wynik jaki miałem 62ns jak powyłączałem prawie wszystko co się dodatkowo uruchamiało z systemem i podczas testu nie działało nic oprócz systemu jak robię test przy normalnym użytkowaniu komputera letency przynajmniej u mnie jest trochę płynne raz pokaże 68 raz 75ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, darkmartin napisał:

Podobnie, tam na samym dole masz liczbę 100, zmień na 110 do 150 po prawej zobaczysz jak się zmieniają napięcia i taktowanie. Zapisujesz, restart i gotowe. Tylko musisz ustawić core ratio na AI Optimized. Przynajmniej tak jest u mnie. Bo możesz mieć tylko AI do chłodzenia w twojej płycie.

Może w weekend będę miał więcej czasu to się protestuje ustawienia. Na szybko zrobiłem mały test z AI i w geekbanch wyszedł wynik SC 3000 i MC prawie 15k, Cinebanch23 15700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Używaj AI i dodatkowo obniżaj sobie napięcie offsetem. Wtedy są dobre wyniki. Mi tą techniką udało się boostowac procesor do około 5,5GHz na wszystkich w CB23. Co ciekawe zauważyłem w Ryzen Master, że AI samo czasem zmienia sobie CO. Wydaje się, że ustawienia nie są sztywne i tak jakby ewoluują  z czasem. Kłopot jest tylko jak ci się coś wywali i komputer się zresetuje. Wtedy lepiej ustawić bios na default bo trzeba zaczynać od początku. Jakoś pamięta tą porażkę i potem wyniki są bardzo słabe.

Powyżej 100 jest optymalizacja pozytywna, poniżej negatywna - nie wiem co to znaczy ale chyba powyżej zmniejsza napięcia a powyżej zwiększa. Trzeba by to jeszcze rozpracować.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, darkmartin napisał:

Kłopot jest tylko jak ci się coś wywali i komputer się zresetuje. Wtedy lepiej ustawić bios na default bo trzeba zaczynać od początku. Jakoś pamięta tą porażkę i potem wyniki są bardzo słabe.

Już wczoraj to zauważyłem. Wywaliło mi raz system, cinebanch nie odpalił. Powrót do poprzednich ustawień, a wyniki nawet do 15500 nie dochodziły, a wcześniej na tych samych ustawieniach było 15700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, severall napisał:

Podalem ci timingi, nie przepisales wszystkich ;)

Brak opisu.

8 minut temu, kellhus77 napisał:

Już wczoraj to zauważyłem. Wywaliło mi raz system, cinebanch nie odpalił. Powrót do poprzednich ustawień, a wyniki nawet do 15500 nie dochodziły, a wcześniej na tych samych ustawieniach było 15700.

Bo AI to gunwo dla leniwych. Wszystko można lepiej samemu ustawić ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, darkmartin napisał:

Co ciekawe zauważyłem w Ryzen Master, że AI samo czasem zmienia sobie CO. Wydaje się, że ustawienia nie są sztywne 

To samo jest na Zen 3 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 godzin temu, JDM napisał:

Możesz robić update biosu bez zamontowanego CPU i pamięci. A można wiedzieć dlaczego akurat ta płyta, a nie np. ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI ? Tańsza to prawie 500zł, a różnica miedzy X670E a B650E raczej żadna. Dobrze też wypada ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI

Przeanalizowałem obie wersje serii F Gaming dla chipsetu B650E i X670E po czym wybór padł na X670E-F Gaming, a różnica 500zł... jakoś tam przeboleję ;) jakby nie patrzeć mobas w zamyśle do końca życia AM5, czyli 2026 ?? Zawsze posiadałem płyty top Hero, Apex, Strix :)

Chłodzenie będzie konkret Alphacool XT 45 2x360 +1x480 i leci na CPU bloczek https://www.ekwb.com/shop/ek-quantum-velocity2-d-rgb-am5-nickel-acetal

W loopie też do schłodzenia RTX3080TI

https://www.ekwb.com/shop/ek-quantum-vector2-re-rtx-3080-90-abp-d-rgb-nickel-acetal

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Phoenix. napisał:

AI to gunwo dla leniwych. Wszystko można lepiej samemu ustawić ;) 

Funkcja jest więc sobie potestuje. Zobaczę co daje najlepszego kopa, gdzie najlepsze wyniki będą, co by zmniejszyć bottleneck dla GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi