Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, sniper76 napisał:

U mnie odpada. Mam tylko wolne miejsce na topie na 240.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie będzie 7800X3D latać na XT 45 FC 2x360 +1x480 custom loop + GPU w obiegu...

Ciepełko z IHS odprowadzi EKWB :) (full nickiel)

obraz.png.42cc245c2b177c385a021a0cf0055cc1.png

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.05.2023 o 20:41, severall napisał:

Kupowanie B650E ma ewentualnie sens z uwagi na obecność PCIE 5.0 na GPU. 

Kto wie czy na przyszłość się nie przyda (chociaż mało prawdopodobne). 

Nvidia wczoraj pokazała że warto mieć w zapasie standard wyżej :E czyli jak będzie już 6.0 to warto będzie mieć to 5.0 zamiast 4.0 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto tam pracuje i to testuje, że takie błędy wypuszczają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To nie tylko w 10 bo 11 też problemy z aktualizacją KB5026372 a ja przez chwile myślałem ze to wina beta biosów (i kilka razy zmieniałem bios na starszy nie beta) a nawet w RAMie szukałem winnych skoro widzę gołym okiem jak coś mi się wolno okna otwierają i wolno coś idzie kopiowanie plików. Odinstalowałem tą aktualizacje i komputer oraz dyski magicznie przyspieszyły a system znów szybko otwiera okna. Dzięki wielkie @skalak23 ze mi otworzyłeś oczy gdzie szukać jeszcze problemów bo to się stało tak nagle w ostatnich 2 tygodniach i podejrzewałem ze coś w (beta/nowym) biosie namieszali z szybkością RAMu i dyskami NVME itp. Już nie miałem pojęcia co jest grane ze tak nowy PC nagle zwolnił obwiniałem siebie ze może brakuje mi doświadczenia z tą nową platformą a nawet po tym hajpie z palącymi się procesorami obwiniałem całą platformę ze mi się tak szybko procek degraduje i to co robiłem ostatnio w tym okresie czyli te beta biosy oraz szukałem winnych nawet w sterownikach oraz każdej części PC ale nie w systemie skoro nawet od początku nic w nim jeszcze nie ustawiałem pod siebie ani go jeszcze nie optymalizowałem to nawet go nie podejrzewałem bo na razie u mnie trwa monotonna praca z kopiowaniem i porządkami w plikach na dyskach NVME...

Firma Microsoft potwierdza problemy w aktualizacji systemu Windows 11 KB5026372 z maja 2023 r - Gamingdeputy Poland

Firma Microsoft potwierdza problemy w aktualizacji systemu Windows 11 KB5026372 z maja 2023 r.: r/Windows11 (reddit.com)

Jeszcze raz WIELKIE dzięki skalak23 za naprowadzanie gdzie jest problem   

Edytowane przez seple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsiur PC :D

Brak opisu.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie złożyłem właśnie kompa bracholowi w postaci 7800X3D, Msi x670 Tomahawk, Kingston Fury Renegade 6400. Możecie podpowiedzieć co ustawić ręcznie w biosie? Narazie wczytałem tylko profil Expo na ramie z prędkością 6k bo przy 6,4k nie chciał boota zrobić. Ustawiłem też na sztywno soc na 1,29 - offset 100. Jakie macie temperatury w idle, bo na Navisie 360 w biosie idle są okolice ~45C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Borys-Tech napisał:

Panowie złożyłem właśnie kompa bracholowi w postaci 7800X3D, Msi x670 Tomahawk, Kingston Fury Renegade 6400. Możecie podpowiedzieć co ustawić ręcznie w biosie? Narazie wczytałem tylko profil Expo na ramie z prędkością 6k bo przy 6,4k nie chciał boota zrobić. Ustawiłem też na sztywno soc na 1,29 - offset 100. Jakie macie temperatury w idle, bo na Navisie 360 w biosie idle są okolice ~45C.

Idle mam około 40, gry 50-60, Cinebench 80C. 

W BIOSie dlatego procesora, curve optimizer negative 30 i testujesz stabilność. Ja działam na -20. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.05.2023 o 08:34, Pentium D napisał:

Kto tam pracuje i to testuje, że takie błędy wypuszczają.

Gdyby nie ich serwery, usługi w chmurze i wyrobiona pozycja dawno temu to Microsoft leciałby na pysk z wartością jak Facebook.
Microsoft Store? Tragedia. Apka Xbox na PC? Tragedia. Apka na Androida do połączenia z Windowsem? Tragedia. Outlook na iOS? Tragedia, długo nie spełniał nawet swojej podstawowej funkcji i powiadomienia z mailami zaczęły przychodzić dopiero po ponad pół roku aktualizacji.
Windows 11 wygląda jak potwór frankensteina, zlewają się tam elementy z dwóch dekad :D
Ich jakość zaczyna być widać w każdym segmencie w którym operują. Dla mnie największą zagadką i tak jest taki Redfall - kto dał temu zielone światło i jeszcze tak potężną kampanię marketingową, to jest dla mnie nie do pojęcia :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.05.2023 o 08:13, skalak23 napisał:

Jakby ktoś z was miał w ostatnim czasie problem z windowsem to to może być przyczyną

Windows 10 ma poważny problem. Nie instaluj tej aktualizacji!

To w końcu jaka to poprawka KB...6351 czy KB....6361? 😂 Tą drugą mam u siebie od 10 maja i nic się niedzieje 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez się nic nie dzieje oraz nikt ze znajomych nie zgłaszał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem racje, mój 7900x spalił się samoczynnie, dziś otrzymałem zwrot pieniędzy, czekam jeszcze na płytę główną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Vo1d998 napisał:

Miałem racje, mój 7900x spalił się samoczynnie, dziś otrzymałem zwrot pieniędzy, czekam jeszcze na płytę główną.

Pokaz jakies foty ;)

A to GW nie obejmuje nowej sztuki tylko zwrot kasy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Phoenix. napisał:

Pokaz jakies foty ;)

A to GW nie obejmuje nowej sztuki tylko zwrot kasy ??

Nie robiłem zdjęć, oddałem po prostu do x-kom. Nie chciałem nowej sztuki, poprosiłem o pieniądze, pomyślałem że od premiery 1000zł potaniał więc jak kupie ten sam to zawsze 1k w kieszeni, ale i tak zamówiłem już 7800x3d

Nie wyglądało to tak jak na tych zdjęciach z internetu, że widać aż czarne na płycie bo wypaliło. Widać było takie małe przebarwienie w tym samym miejscu co na tych zdjęciach, niby tak mało, a komputer nie chciał już się włączyć. 2 miesiące walczyłem już jedno załatwione, jeszcze płyta ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Vo1d998 napisał:

Nie robiłem zdjęć, oddałem po prostu do x-kom. Nie chciałem nowej sztuki, poprosiłem o pieniądze, pomyślałem że od premiery 1000zł potaniał więc jak kupie ten sam to zawsze 1k w kieszeni, ale i tak zamówiłem już 7800x3d

Nie wyglądało to tak jak na tych zdjęciach z internetu, że widać aż czarne na płycie bo wypaliło. Widać było takie małe przebarwienie w tym samym miejscu co na tych zdjęciach, niby tak mało, a komputer nie chciał już się włączyć. 2 miesiące walczyłem już jedno załatwione, jeszcze płyta ;/

To git, że nie robią Ci problemów ze zwrotem pieniędzy. Oddawałeś na rękojmię czy zwykłą gwarancję? Jeśli pisałeś wcześniej to sorry ale nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, fakeman napisał:

To git, że nie robią Ci problemów ze zwrotem pieniędzy. Oddawałeś na rękojmię czy zwykłą gwarancję? Jeśli pisałeś wcześniej to sorry ale nie widziałem.

Zwykłą gwarancje, przy oddawaniu spytał się mnie czy będę chciał nową sztukę czy pieniądze. Poprosiłem o pieniądze i za 3 dni wpłyną na konto. Teoretycznie gdyby za płytę mi nie oddali to dużo dorzucić nie będę musiał, ale mam nadzieję że dostanę tą kase.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Vo1d998 napisał:

Zwykłą gwarancje, przy oddawaniu spytał się mnie czy będę chciał nową sztukę czy pieniądze. Poprosiłem o pieniądze i za 3 dni wpłyną na konto. Teoretycznie gdyby za płytę mi nie oddali to dużo dorzucić nie będę musiał, ale mam nadzieję że dostanę tą kase.

No to jeszcze bardziej zaskakujące bo przy gwarancji nikt nie musi Ci żadnych pieniędzy oddawać nawet jakbyś 5 razy to wysyłał z tą samą wadą :D Widocznie producent/dystrybutor nie chciał żadnych problemów i szumu bo sam fakt wystąpienia takiego spalenia to nie jest dobry PR
Ja teraz wszystko jak reklamuje to tylko i wyłącznie rękojmia (teraz to się chyba nazywa niezgodność umowy z towarem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 26.05.2023 o 09:49, Vo1d998 napisał:

Mialem w zeszlym tygodniu to samo z 7800x3d, ten wytrzymal 3 dni niecale. Najnowszy BIOS, ram G.Skilla na M-Die 6000C30 EXPO, B650 Strix ITX. Wlaczone PBO i CO -25. SOC wedlug HWInfo64 1.264-1.27V. iGPU wylaczone w BIOSie, inaczej nie moglem ustawic G-Synca mimo karty Nv w systemie.
Po wylaczeniu juz nigdy nie wstal, symptomy typowe dla spalonego CPU - po uruchomieniu powoli sie nagrzewal i juz nie reagowal na przycisk power, nie dalo sie go wylaczyc. Wyglada na to ze wlasnie tak spalaja sie sockety.

Tyle trwala przygoda z Zen4 pod ITXa, odeslalem w p... do sklepu i wziąłem 13700K na Strixie B760, memki 7200 CL34 z poprzedniego setupu.

Edytowane przez Czolgista778
  • Sad 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dolaczam do ludzi z przebojami. Musze przyznac, ze takich cyrkow to jeszcze w swojej historii ze skladaniem PC nie mialem. 6 dni meczarni, czytania, testowania itp w koncu ustabilizowalem platforme, a bylem minuty od zwrotu tego wszystkiego. BIOSy sa tak spindolone, ze glowa mala. Wskazniki napiec chyba pokazuja co innego, a faktycznie jest co innego przy ustawieniach auto. Mialem czasami takie przypadki, ze platforma byla stabilna po 2h testow w OCCT, wejscie do biosu... save profilu, restart windy i mega niestabilnosc do tego stopnia ze OCCT sie wywylalo przy odpaleniu. O co tutaj chodzi? :o 

W koncu po ustawieniu wielu rzeczy manualnie czyli napiec na pamieciach, SOC, VDDIO, timingow na pamieciach, ustawieniu uclk=memclk i wylaczeniu powerdown dla pamieci wszystko magicznie zaczalo dzialac i jest stabilne jak skala.

Ciekawy tylko jestem czy to jest glownie wina AMD czy ASUS robi wszystko po swojemu i nie ogarnia totalnie co sie dzieje w ich dziale technicznym. Zeby platforma po ponad pol roku od premiery byla w takim stanie to wola o pomste do nieba ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

AMD tak ma ze wypuszczaja niedrobione platformy a uzytkownicy zrobia betatesty za nich. Ile miesiecy zajelo im ogarniecie magistrali PCI-E i bledow WHEA na AM4? Pod koniec zywota AM4 bylo juz dosc dobrze ogarniete, weszlo AM5 i znowu ta sama spiewka - moze pod koniec roku cos sie poprawi.

U mnie EXPO 6000C30 bylo od strzala stabilne, procesor raptem 82-83*C w Cinebenchu, szedl jak brzytwa ale co z tego jak po 2 dniach padl.

Teraz mam w zamian 13700K czyli 270W i 100*C w Cine R23...

Edytowane przez Czolgista778
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi