Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja odpaliłem bracholowi tego kompa na początku miałem trochę problemów, ale teraz ustawiłem ręcznie soc na 1.2V ram na 6k 30-36-36-75 pbo na max 85C i curve na -20. Narazie ani razu zwiechy czy restartu, occt puściłem testy linpack i ten górny nie pamiętam nazwy po 30min i też przeszło. CB23 tak samo multicore po 30min i przechodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Phoenix. napisał:

Sam piszesz bzdury ;)

Tu ostatnio sie zrobil wysyp nowych kont z uwalonymi AM5 bez zadnych potwierdzonych informacji i skopanymi biosami, a starym wyga z forum wszystko dziala dobrze od strzala  ;) 

Stary wyga ma ramy na 5600. Problemy to są jak się chce z platformy max wycisnąć ale ze stabilnością. Jak się wszystko dogra to śmiga aż miło 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Phoenix. napisał:

Sam piszesz bzdury ;)

Tu ostatnio sie zrobil wysyp nowych kont z uwalonymi AM5 bez zadnych potwierdzonych informacji i skopanymi biosami, a starym wyga z forum wszystko dziala dobrze od strzala  ;) 

To jak wytłumaczysz, że HWinfo pokazuje że 7600x leci na 6000MHz :)

https://ithardware.pl/aktualnosci/twoj_ryzen_9_7950x_nie_osiaga_6_28_ghz_to_tylko_10_letni_blad-26394.html

Edytowane przez irek83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Karas napisał:

Jakie macie opoznienia pamieci? Ja uzylem ustawien Buildzoida dla kostek Hynixa oprocz wykorzystania FLCK 2033, ktore zostawilem na Auto. 60ns nie chce peknac w AIDA :( Z drugiej strony to taka sztuka dla sztuki. W wyzszych rozdzielczosciach w grach roznicy... zero.

Ja mam FCLK na 2133. Opóźnienie 54 55ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, 5hogun napisał:

Podasz jakieś przykłady? Bo wydaje mi się, że się tak zagalopowałeś w tym hejcie na Asusa, że pomyliłeś AM5 a AM4 :E

Szukam teraz i nie mogę nic znaleźć, także rzeczywiście może się zagalopowałem. Ale resztę tego co napisałem nadal podtrzymuję.
To nie jest "hejt", czy oprócz zagalopowania z WHEA napisałem jakąkolwiek nieprawdę? To co ASUS wyrabia na AM5 i przede wszystkim to jak się zachował w związku z całą sytuacją nie powinno mieć miejsca. Jeśli youtuber (Gamers Nexus) musi wywierać ogromną presję na korporacji, żeby wzięła odpowiedzialność za swoje błędy to coś jest nie na miejscu 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, irek83 napisał:

To jak wytłumaczysz, że HWinfo pokazuje że 7600x leci na 6000MHz :)

https://ithardware.pl/aktualnosci/twoj_ryzen_9_7950x_nie_osiaga_6_28_ghz_to_tylko_10_letni_blad-26394.html

Rozumeim ,ze jeden przypadek bledu i to nie hwinfo, który poprawnie raportuje  to ma byc twoj reprezenatywny przyklad pokzywania zlych informacji ?? ;) I nie jest to błąd hwinfo o którym pisałeś ze blednie pokazuje bo w ww przypadku nie ma znaczenia czym był sprawdzany odczyt, a błąd stary jak świat :D 

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Phoenix. napisał:

Rozumeim ,ze jeden przypadek bledu i to nie hwinfo, który poprawnie raportuje  to ma byc twoj reprezenatywny przyklad pokzywania zlych informacji ?? ;) I nie jest to błąd hwinfo o którym pisałeś ze blednie pokazuje bo w ww przypadku nie ma znaczenia czym był sprawdzany odczyt, a błąd stary jak świat :D 

Tylko że u mnie występuje, wczoraj pokazywał w cinebenchu że procesor boostuje na 5900MHz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
41 minut temu, irek83 napisał:

Tylko że u mnie występuje, wczoraj pokazywał w cinebenchu że procesor boostuje na 5900MHz. 

No i jaki to ma związek z tym co pisałeś ze hwinfo pokazuje bzdury ? Przecież pokazuje poprawnie bo to nie błąd hwinfo. 

Hwinfo pokazuje to co system  podrzuca i czujnik. 

Wiesz myślałem ze pokażesz jakieś konkretne przykłady co nas zainteresuje a nie taka pierdole gdzie hwinfo nie ma z tym błędem nic wspólnego.

Swoja droga dlaczego nie wrzucasz swojego przykładu tylko cytujesz coś z neta ?

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Mripper napisał:

Asrock robi fajne i dobrze(część modeli) wycenione płyty pod AM5. Natomiast BIOS akurat to jest słabość tego producenta.

Też wziąłem Asrocka, z outletu za 1000 PLN ;)

Wszystko działa bardzo dobrze, nie mam problemów poza jednym - czasami nie działa szybkie uruchomienie Windowsa (ale myślę, że to raczej wina Windowsa.)

BIOS faktycznie archaiczny, nawet nie można łatwo krzywej wentylatorów ustawić. Ale generalnie wszystko ustawiłem i działa jak należy, wydajność i stabilność ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam cały czas się miotam intel - amd. Chcę zbudować system na 192 gb pamięci ram. Tu w tym wątku jest potwierdzenie że na tej płycie ruszyło ładnie na 5200 MHz MSI MPG X670E Carbon Wifi https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-x670e-carbon-wifi-11922239/ czy to dobra płyta?

I te pamięci https://www.corsair.com/us/en/p/memory/cmk192gx5m4b5200c38/vengeance-192gb-4x48gb-ddr5-dram-5200mhz-c38-memory-kit-black-cmk192gx5m4b5200c38#tech-specs

Jeszcze pytanie czy te 5200Mhz  vs 6000Mhz jak tu większość zaleca będzie mocno w grach odczuwalne, R9 7950x.

Link do wątku 

Edytowane przez Skitter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Phoenix. napisał:

No i jaki to ma związek z tym co pisałeś ze hwinfo pokazuje bzdury ? Przecież pokazuje poprawnie bo to nie błąd hwinfo. 

Hwinfo pokazuje to co system  podrzuca i czujnik. 

Wiesz myślałem ze pokażesz jakieś konkretne przykłady co nas zainteresuje a nie taka pierdole gdzie hwinfo nie ma z tym błędem nic wspólnego.

Swoja droga dlaczego nie wrzucasz swojego przykładu tylko cytujesz coś z neta ?

Wieczorem wrzucę, ja tylko napisałem że źle odczytuje informacje bo ten procesor nie może się tak wysoko kręcić. Nie analizowałem wszystkich danych, ale sam ten fakt spowodował że przestałem ufać hwinfo. Monitoring occt nie pokazuje mi takich wartości a oba programy odbierają informacje z systemu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz najnowszy bios wgrany i aktualny system ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, kellhus77 napisał:

U mnie odczyty z obu programów są takie same odnośnie vsoc.

Nie wiem jakim cudem miały by być różne, jak OCCT korzysta z Hwinfo do odczytu czujników....

obraz.png.9a264548eb39c3c15b9e6c1231efd893.png

9 godzin temu, kellhus77 napisał:

Ja mam FCLK na 2133. Opóźnienie 54 55ns.

To to "magiczne" ustawienie, co piszą w internecie że to po cichu podbija rzeczywiste taktowanie pamięci +200 MHz w stosunku do tego jakie jest ustawione w BIOS ? :)

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Phoenix. napisał:

Masz najnowszy bios wgrany i aktualny system ? 

Przedostatnią betę bios mam a system aktualny. Wczoraj podczas testu cinebench miałem uruchomiony hwinfo i occt i właśnie w hwinfo pokazywało maksymalny boost CPU 5900mhz a w occt 5500mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, irek83 napisał:

Przedostatnią betę bios mam a system aktualny. Wczoraj podczas testu cinebench miałem uruchomiony hwinfo i occt i właśnie w hwinfo pokazywało maksymalny boost CPU 5900mhz a w occt 5500mhz.

Skoro OCCT korzysta z hwinfo to możliwe, że occt uśrednia kilka chwilowych pomiarów z hwinfo. Piki do 5.9 mogą się pojawić przy włączonym PBO i +200, ale do wydajności ma się to nijak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Jenot napisał:

Skoro OCCT korzysta z hwinfo to możliwe, że occt uśrednia kilka chwilowych pomiarów z hwinfo. Piki do 5.9 mogą się pojawić przy włączonym PBO i +200, ale do wydajności ma się to nijak.

Nie wiem, może tak jest. W każdym razie napisałem że hwinfo pokazuje bzdury i dla mnie 5900 czy 6000mhz przy cinebenchu multi to jest błąd odczytu. Dlatego zacząłem szukać w necie jakichś informacji na ten temat i okazało się że źle odczyty to nie jest tylko mój odosobniony przypadek. Teraz pytanie czy reszta informacji może być również przekłamana czy nie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No właśnie czy jak uda się odpalić 5200 Mhz to dużo stracę na wydajności względem 6000 Mhz?

I jeszcze głupie pytanie 😄 po co mi WI-FI na płycie, teraz mam normalnie ruter obok komputera wpięty po kablu, jakie możliwości daje takie wi-fi ?

Generalnie chciałem 128 Gb ale jak poczytałem to te zestawy w konfiguracji w 4x 48 Gb kościach spisują się najlepiej.

Edytowane przez Skitter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam r9 5900x i 64 Gb 3200 Mhz i rtx 4090 w gierkach trochę słabo się sprawuje procek, a zwłaszcza ten nieszczęsny low 1% mam często takie mikro dropy (1440). Ciekawe czy na r9 7950x i te 5200 Mhz będzie odczuwalna poprawa? Generalnie i tak komputer służy głównie do pracy a gry to odskocznia, ale fajnie by było ładnie połączyć dwie sprawy😁

Na intelu ludzie z forum poradzili i9 13900KS oraz pamięci https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Trident-Z5-RGB-DDR5-6400-SL-C32-DC-96GB/3156557 x2 tu to jest niezła cena, dodatkowo płyta Asus https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-asus-rog-maximus-z790-hero?gclid=CjwKCAjwvdajBhBEEiwAeMh1U8U7oD2C7iTjl1lZE4B9Nsa8eQsryS2Uyu7-h53FaKhe7cZ7B6RfMhoCW0MQAvD_BwE

Do tego chłodzenie i zestaw robi się mega drogi, bez przyszłościowego wsparcia i pewności czy 192 pójdzie na wysokich zegarach. Pewne jest 96Gb na 6400Mhz.  Jedyna zaleta to jakby się udało to maszyna by była piekielnie wydajna i gorąca 😃

Ale cenowo to Amd ok 8500zł vs intel >12000zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, MassTA napisał:

To to "magiczne" ustawienie, co piszą w internecie że to po cichu podbija rzeczywiste taktowanie pamięci +200 MHz w stosunku do tego jakie jest ustawione w BIOS ? :)

Nie wiem czy jest magiczne i gdzie o tym piszą. Mam tak ustawione, jest stabilnie, pamięcią latają na 6400. Vsoc na 1,3v, jedyne co mnie martwi to zawyżanie napięcia przez płytę do 1,32v.

Tu jest mega magicznie FCLK na 2167😁

Edytowane przez kellhus77
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, karol.gor napisał:

No ale skoro teraz masz 64GB i jakoś pracujesz, to dlaczego chcesz zwiększyć pamięć aż trzykrotnie?

Coraz częściej widzę takie wyniki mimo wstępnie zoptymalizowanej sceny m5hRaDa.jpg

Po drugie po ponad 2 latach włączył mi się mały pc master race😁 

Co do pamięci przeboleje te 3 tyś, zwłaszcza że jestem sporo do przodu na R9  7950x kiedy jeszcze niedawno kosztował ponad 3 tyś

3 godziny temu, karol.gor napisał:

aktualnie 32GB na Hynixach poniżej 400 zł

400 x 6 co daje 192 ram to 2400zł więc tak licząc też sporo.

Czy można zaufać temu testowi, bo jeśli się potwierdzają wyniki to między 5200Mhz  vs 6000 Mhz na 1440 dla mnie miałoby to marginalne znaczenie, o ile platforma ruszy na 5200 Mhz. No i tu jest w teście jeszcze inny procek. Czy podobnie będzie z R9 7950?

Edytowane przez Skitter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 29.05.2023 o 16:30, fakeman napisał:

Tak się uparłeś na tego ASUSa to masz. Śpiewane wszędzie gdzie się da, że ASUS dał dupy całkowicie z AM5 a Ty mimo wszystko wziąłeś Strixa. Jestem ostatni do bronienia firm ale Ty sam się prosiłeś o problemy i obwiniasz bardziej AMD niż ASUSa którego powinieneś winić.
Błędy WHEA na AM5? Gdzie nie patrzyłem to ludzie z płytami ASUSa się na nie skarżą. Spalone cepy? Oczywiście najwięcej ASUS.
Twój wybór? ASUS :) To samo ten B760 Strix, w tej cenie masz dobre Z690 a po lekkiej dopłacie Z790 Gigabyte.
Miałem 13700K na Z790 Aorus Elite AX i po leciutkim UV 170W w Cinebenchu, na stocku niedużo ponad 200W. Także ASUS zdjął calkowicie limity i ciekawe jakie napięcie Ci tam wrzuca, że tyle poboru i taka temperatura
Upieraj się dalej na felerną firmę i później narzekaj na wszystkich innych tylko nie na faktycznego winnego :E 

B760 Strix ITX byla w grubej przecenie, 185 euro a w podobnej kwocie mialem do wyboru tylko bardzo podstawowego ASrocka B760, na cholere mi chipset Z pod ITXa? Najtanszy, najprostszy Asrock Z790 ITX kosztuje 242 euro, kolejna to MSI Edge za bagatela 374e, wczesniej w HTPC mialem Strixa B660 i bylem zadowolony, stad od razu wybor B760 do nowego setupu.

Wina jest tez po czesci po stronie AMD bo maja zwalona AGESA na AM5 i nie informuja odpowiednio producentow o limitach napiec poza tym cos z tymi procesorami jest, do czego nie chca sie przyznac bo inwestorzy by ich zjedli.
B650 Strix ITX mial najnowszy BIOS i nie podawal wiecej niz 1.264V-1.272V na VSOC a procesor nagle sie wysypal, to nie byla zadna degradacja kontrolera tylko fabrycznie walniety CPU.
...zreszta zobaczymy co powie sklep, moze byc ze tylko plyta padla ale symptopmy byly typowe dla martwego CPU, nie chcialo mi sie kupowac kolejnej plyty i CPU do testow.

Ogolnie bez spiny, liczylem sie z tym ze padnie ale tutaj czas byl rekordowy XD Pod AM5 ITX nie ma kompletnie wyboru plyt. Asrock nie ma wyjscia DP z integry ani opcji aktualizacji BIOSu bez CPU, MSI ma tylko PCI-E 4.0, tez nie ma DP i ludzie psiocza ze jest kiepska, Aorusa w EU nie dostane, moglem sprowadzic z USA przez Amazona ale wiedzac ze ta platforma sie sypie nie mialem ochoty odsylac gratow do USA na RMA.

Czyli na koniec zostaly mi 2 ASUSy - B650E i X670E po ITX :E

Edytowane przez Czolgista778

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 godzin temu, Skitter napisał:

Coraz częściej widzę takie wyniki mimo wstępnie zoptymalizowanej sceny m5hRaDa.jpg

Po drugie po ponad 2 latach włączył mi się mały pc master race😁 

Co do pamięci przeboleje te 3 tyś, zwłaszcza że jestem sporo do przodu na R9  7950x kiedy jeszcze niedawno kosztował ponad 3 tyś

400 x 6 co daje 192 ram to 2400zł więc tak licząc też sporo.

Czy można zaufać temu testowi, bo jeśli się potwierdzają wyniki to między 5200Mhz  vs 6000 Mhz na 1440 dla mnie miałoby to marginalne znaczenie, o ile platforma ruszy na 5200 Mhz. No i tu jest w teście jeszcze inny procek. Czy podobnie będzie z R9 7950?

Moze lepiej na to spojrzec.

Edytowane przez Karas
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za film- wygląda na to, że miedzy 5200 Mhz CL 38 tych Corsair co bym brał, to średnio wychodzi 23% straty na super dostrojonych pamięciach a max to nawet 40% no to jest niezły rozstrzał. Ciekawe czy w 1440p w której gram skaluje się to tak samo? Szczerze to nie znam się na podkręcaniu ramu, ledwo samodzielnie kompa potrafię złożyć do kupy😃.

Szkoda że mam obecnie słabą płytę główną "MSI B450 GAMING PLUS MAX" tylko 1 slot m2 a chcę też dołożyć szybki dysk lub dwa. Tak to bym może spróbował po prostu kupić 128 Gb 3600Mhz  do mojego R9 5900x+dysk i by starczyło. Ale zamieniać teraz na nową płytę pod AM4 + pamięci 😵🥴😵 chyba wybrałem sobie najgorszy czas na zmianę😐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Skitter napisał:

Ciekawe czy w 1440p w której gram skaluje się to tak samo?

To zalezy od mocy gpu jakie posiadasz oraz gier w jakie grasz ;) 

9 godzin temu, Skitter napisał:

Czy można zaufać temu testowi

Nie mozna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi