Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Najprościej póki GPU nie stanowi wąskiego gardła rozdzielczość nie zrobi różnicy ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Rtx 4090  -Microsoft Flight S, Kingdom Come, Cyber Punk, Meto Exodus to tak na szybko 

Kurczę muszę chyba w stopkę zainwestować 😁

W 1440p to nawet 4090 to chyba wąskie gardło w tych grach.

To teraz mam taką rozkminkę 

Sprzedać Msi gaming max + 64 gb 3200 za grosze.

-kupić porządną płytę na AM4 nie wiem co ale tak ok 1500zł https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-x570s-carbon-max-wifi-9326045/

-kupić ram 128 Gb  https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-renegade-ddr4-128-gb-3600mhz-cl18-kf436c18rbk4-128-8857775/

razem ok 3000 zł tylko czy pakować się w starą platformę/

Lub 

Procek R9 7950x ( 2600zł)

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/procesory/procesor-amd-ryzen-9-7950x?gclid=CjwKCAjwvdajBhBEEiwAeMh1U0G0manRT49-UPRoh10s3MnTWZ0y-DDKBahujjBmh6QT6Wa8COR00BoC3CQQAvD_BwE

Płyta MSI Carbon WI FI (2250) ta bo ma te pamięci(niżej) na liście qvl

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-x670e-carbon-wifi-11922239/?gclid=CjwKCAjwvdajBhBEEiwAeMh1U5SWENZVtL_7rRlCSoGU2bQUO4fyHQDX4VvsISJx04l2KZM4kHaM6hoCC68QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Pamięć już pisałem dlaczego potrzebuję dużo(3D) -(3000tyś)

https://www.proshop.pl/RAM/Corsair-Vengeance-DDR5-5200-BK-C38-QC-192GB/3146521

Chłodzenie ( 600 zł)

https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-ii-360-acfre00068a-6650677/ 

Razem 8450  zł spokojnie mogę tyle dać tylko czy będę zadowolony 🙄 czy będzie jakościowa różnica ? Sprzedam starą płytę ram , procek, chłodzenie chyba 1000zł dostanę to będzie 7500zł inwestycji. No i teoretycznie zostaje na przyszłościowej platformie. Już sam nie wiem co robić chyba z 3 tydzień siedzę i oglądam testy itp.

buda zasilacz dyski karta zostają .

byłaby stopka \ R9 7950/rtx 4090/ 192Gb/ 😆

Edytowane przez Skitter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 1440p to na kazdym cpu beda Bottlenecki i to grube przy 4090. Juz przy 4080 sa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli o ile dobrze kumam to w tych grach co wymieniłem i 1440p ram 5200 Mhz vs dobrze ustawiony 6000Mhz nie będzie już miał takiego znaczenia? Oczywiście do czasu pojawienia się RTX 5090😀 A najlepiej to R9 79503d ten to jeszcze mniej na ram wrażliwy chyba.

Edytowane przez Skitter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szukajka oczywiście zawodzi, więc sorry jeśli jest jakiś dedykowany wątek, ale "trochę" wypadłem z obiegu.

Jaką się dziś kupuje pastę pod proca (7800X3D)? W końcu nadchodzi ten moment, gdy (wreszcie) będę montował koledze kompa na AM5. Doradźcie, proszę.

- nie jakaś mega droga, myślę, że 20-80zł
- nie pady liquid metal ani nic innego z czym jest sporo babrania się później
- preferowana taka, która nie przewodzi prądu, ale jak się nie da, to trudno
- minimum musi wystarczyć na przesmarowanie 7800X3D dwa razy (raz teraz i raz za kilka lat) ale fajnie jakby starczyło też na przesmarowanie 4090tki za 4 lata. Ten punkt piszę bo nie wiem, może dziś sie kupuje jakieś drogie, które ledwo na jednego proca starczają, ale mimo to są najlepszym wyborem? Kiedyś się kupowało większą tubkę AS5 i miało spokój na długo :D

Gdzieś w szufladzie mam jakieś starocie. Może znajdę jakiś Arctic Silver 5, czy Noctuy NH1 czy jakąś, którą nawet nie pamiętam czy kupowałem bo polecali na forum, czy może dostałem kiedyś z jakimś chłodzeniem. Może starczy taka bo 7800X3D i tak nie zrobi to różnicy? 

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Phoenix. napisał:

Masz najnowszy bios wgrany i aktualny system ? 

52938791229_ef8aaf0086_o.jpg

52939096928_67c427c700_o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Ronson napisał:

Jaką się dziś kupuje pastę pod proca (7800X3D)

Ja używam Arctic MX4. Tania, łatwo się nakłada i starcza na długo, problemów z temperaturami nie mam, maksymalnie 80C w Cinebenchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@irek83Wywal ten archaiczny program i wgraj hwinfo ;) Troszkę ci się programy pomyliły. 

Wynik CB23 jest ok. 

28 minut temu, severall napisał:

Ja używam Arctic MX4. Tania, łatwo się nakłada i starcza na długo, problemów z temperaturami nie mam, maksymalnie 80C w Cinebenchu.

Tez jej używam i nie cuduje bo różnice między znanymi pastami są marginalne :D 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Phoenix. napisał:

Tez jej używam i nie cuduje bo różnice między znanymi pastami są marginalne :D 

No dokładnie, szkoda czasu na te analizy. Miałem ThermalGrizzly Kryonaut i taka sama wydajność a jak dla mnie TG kiepsko się nakłada i szybko się degraduje i kruszeje. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Skitter napisał:

Czyli o ile dobrze kumam to w tych grach co wymieniłem i 1440p ram 5200 Mhz vs dobrze ustawiony 6000Mhz nie będzie już miał takiego znaczenia? Oczywiście do czasu pojawienia się RTX 5090😀 A najlepiej to R9 79503d ten to jeszcze mniej na ram wrażliwy chyba.

W MSFS i KCD na pewno będzie, bo tam nawet w 4k widzę bottlenecki na CPU, zwłaszcza w MSFS. Metro czy CP2077 dużo mocniej cisną GPU, nie wiem jak w 1440p, czy dużo jest takich miejscówek gdzie CPU robi jakąkolwiek różnicę.

Przy czym ta "widoczna" różnica na RAMie, jeśli będzie, to mówimy o czymś około 5%. Przykładowo u mnie różnica między 6000MHz EXPO a 6000MHz z ręcznymi timingami to w grach 2-4%. Oczywiście tam gdzie bottleneck jest po stronie CPU, bo tylko tam coś będzie widać. Z procesorem bez X3D wpływ ramu może być ciut większy.

Edytowane przez someI
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No właśnie takie KDC  1440p- biegam sobie i pięknie 80 -140 kl/s wchodzę do miasta i dropy do 44 kl/s. Myślałem że jak zmienię z 3090 na 4090 to stanie się magia , jakież było moje zdziwienie że dalej jest to samo. Oczywiście z karty jestem mega zadowolony (renderowanie). Ciekawe czy zmiana z R9 5900x na R9 7950x zrobiła by tu robotę zakładając ram na poziomie 5200Mhz vs teraz u mnie ddr4 na 3200Mhz XMP default.

Edytowane przez Skitter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

w KCD prościej pobawić się kilkoma opcjami graficznymi, o ile pamiętam cienie są przesadzone i na najwyższych ustawieniach zarzynają każdy komputer.

Edytowane przez someI
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tak znowu "rozmyślam"😯

A jakby kupić 2 x48 GB i umieścić w dwóch slotach, chyba można byłoby to ładnie ustabilizować na 6000 MHz. Do tego R9 7950x3d kurde i byłaby wydajność w programach i w grach topka co myślicie? Wydaje się że 96gb na dzisiaj to by mi spokojnie starczyło.

https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Trident-Z5-RGB-DDR5-6400-SL-C32-DC-96GB/3156557

???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Skitter napisał:

No właśnie takie KDC  1440p- biegam sobie i pięknie 80 -140 kl/s wchodzę do miasta i dropy do 44 kl/s. Myślałem że jak zmienię z 3090 na 4090 to stanie się magia , jakież było moje zdziwienie że dalej jest to samo. Oczywiście z karty jestem mega zadowolony (renderowanie). Ciekawe czy zmiana z R9 5900x na R9 7950x zrobiła by tu robotę zakładając ram na poziomie 5200Mhz vs teraz u mnie ddr4 na 3200Mhz XMP default.

1080p.jpg

Paski w dół to będzie zauważalnie lepiej ;)

KCD lepiej działa na intelach i skaluje się do 20 wątków.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Skitter napisał:

Szczerze to ja na twoim miejscu albo poszedl w strone 7950x3d i 128GB 5200, albo sie wstrzymal do konca roku lub do 8 generacji. Jak sobie poczytasz na forach o 128GB na AM5 to niby ciezko jest uzyskac stabilnosc nawet przy 5200. Teoretycznie jak kupisz nowa platforme to zyskasz troszke na fpsach (20% max?) , a wydasz 3x tyle i do tego bedziesz sobie rwal wlosy z glowy, bo cos moze byc niestabilne. Mysle, ze w ciagu nastepnego roku wyjda szybsze pamieci do tego kolejna generacja pewnie bedzie miala poprawiony kontroler pamieci i ludzie beda miec mniej stresow z wycisniecia przyzwoitych predkosci z DDR5.

Dla przykladu ja ostatnio kumplowi skladalem kompa i wpadlem na genialny pomysl zmiany czegos u siebie i zmienilem 5600x na 5800x3D. Po testach sie okazalo, ze w 3440x1440 w wiekszosci gier nie ma zadnej roznicy. Jedynie w iRacing przy starcie z wieloma autami wiekszy cache zdecydowanie pokazywal pazur... ale to jedna gra, a koszt procka 200e wiecej wzgledem 5600x, ktorego sprzedalem w 30min. Nastepnie stwierdzilem, ze moze lepiej oddac 5800x3D i zmienic platforme, bo doloze kolejne 100e i jestem ustawiony na przyszlosc i... tak zrobilem... ale zajelo mi 6 dni od zlozenia nowych komponentow, aby wszystko ustabilizowac na 6000MHz. Inni maja szczescie w doborze komponentow... ja nie mialem ;) Do tego co bedzie przy 128 lub nawet 192 tego nikt nie wie ;), ale zawsze mozesz sprobowac.... w koncu graty zawsze mozesz oddac ;)

22 minuty temu, Skitter napisał:

Jeszcze tak znowu "rozmyślam"😯

A jakby kupić 2 x48 GB i umieścić w dwóch slotach, chyba można byłoby to ładnie ustabilizować na 6000 MHz. Do tego R9 7950x3d kurde i byłaby wydajność w programach i w grach topka co myślicie? Wydaje się że 96gb na dzisiaj to by mi spokojnie starczyło.

https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Trident-Z5-RGB-DDR5-6400-SL-C32-DC-96GB/3156557

???

To juz wyglada na o wiele lepsze kombo ;)

Edytowane przez Karas
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
29 minut temu, Karas napisał:

Jedynie w iRacing przy starcie z wieloma autami wiekszy cache zdecydowanie pokazywal pazur... ale to jedna gra, a koszt procka 200e wiecej wzgledem 5600x, ktorego sprzedalem w 30min.

iRacing czy Assetto Corsa Competizione wyciskają wszystko z procesora, zwłaszcza  ACC. Większość simracerów zmieniała jednostki na 5800x3d, właśnie ze względu na duży przyrost fpsów. Sprzęt trzeba wybierać pod swoje potrzeby i tyle. Nie ma złotego środka, no w sumie może i jest ale nie każdego stać na topowe podzespoły.

Edytowane przez irek83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, severall napisał:

Dzięki bardzo. Jest jeszcze obok MX6 za 40zł, a ponoć lepsza o 2-3°. Mam nadzieję, że zalety jakie wymieniłeś się też jej dotyczą (głównie chodzi o to starczanie na długo bez sparcienia)

Tylko to mnie zastanawia:
7304352462287fc7fee32585250c789c.png
(w teście MX6)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już jest normalna cena. Nawet ciut taniej się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ronson napisał:

Dzięki bardzo. Jest jeszcze obok MX6 za 40zł, a ponoć lepsza o 2-3°. Mam nadzieję, że zalety jakie wymieniłeś się też jej dotyczą (głównie chodzi o to starczanie na długo bez sparcienia)

Tylko to mnie zastanawia:
7304352462287fc7fee32585250c789c.png
(w teście MX6)

Szczerze nie powiedziałbym że jest jakaś lepka.. raczej standard. MX6 też będzie git.

Dla mnie najlepsza była kultowa Arctic Silver 5. Świetnie się nakładała, nie starzała się w ogóle praktycznie... ona może być trochę przewodząca niestety, dlatego jej już nie stosuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Keken napisał:

W Holandii można kupić nówki po €360 'bez faktury' ale ja juz 2 raz nie ryzykuje :E Procesory są normalnie nowe, zaplombowane ale moim zdaniem gra nie warta ryzyka jak tak padają. AMD nie przyjmie gwarancji bez dowodu zakupu a nie wiem na ile można takie coś sfałszować.

+
Juz nawet po €340 są.

Edytowane przez Czolgista778

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Uwaga dziury!

Backdoor w płytach Gigabyte

Właśnie koledze zamówiliśmy płytę B650 Gaming X AX, a tu się okazuje, że jeszcze nie wyszła ze sklepu a już jest "popsuta" przynajmniej do czasu wydania poprawki.
W zasadzie wszystkie płyty Gigabyte'a na liście, od AM4, przez AM5 po intele. 😐

https://www.wired.com/story/gigabyte-motherboard-firmware-backdoor/

Lista https://eclypsium.com/wp-content/uploads/Gigabyte-Affected-Models.pdf

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jeszcze pikuś w porównaniu do wbudowanego backdoora w ASUSach zwanego Armoury Crate a i nie wiadomo kiedy po hacku na MSI ich płyty zacznąć wciągać backdoory.

Tak jak kiedyś pisałem, od paru lat jest wybór między kiłą a rzeżączką kupując sprzęt i robi się tylko gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem, że to nie do końca tak jak jest napisane w zajawce. UEFI nie sprawdza update'ów biosu, tylko instaluje binarkę pod windows, która to robi, i która jest/może być dziurawa. Nie używam Windows, więc akurat w tym przypadku mogę czuć się bezpiecznie. Dla pewności w biosie wyłączyłbym jeszcze opcję "UEFI network stack", jeśli taka jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi