Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ba, najlepiej przeczytać artykuł u źródła, a nie interpretacje i tłumaczenia dziennikarzy :)

https://eclypsium.com/blog/supply-chain-risk-from-gigabyte-app-center-backdoor/

W BIOSie można przestawić opcję "Gigabyte Utilities Downloader Configuration" i wspomniany plik nie będzie się tworzył na dysku. Opcja jest wymieniona w instrukcji, tylko do tej pory nikt na to nie zwracał specjalnie uwagi :) https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_amd600series-bios_e.pdf

Faktycznie mechanizm dziwaczny i potencjalnie niebezpieczny.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płytach MSI też jest coś takiego po dłuższej przerwie dziś  wgrałem nowy bios.

Nawet  próbowało zaktualizować sterowniki do karty sieciowej.

MSI-Snap-Shot-04.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ni ścigać bloatwaruu i po problemie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie tematy ciężko sprawdzić. Może czegoś z czasem się okazać, żę jednak coś nie działa.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Skitter napisał:

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-x670e-carbon-wifi-11922239/?sekcja=outlet

Outlet Morele

Hej jak to jest brak 1 pina w sockecie nie wpływa na działanie płyty procesora, to żarty czy faktycznie tak może być ?

wszystko zależy od tego od czego jest ten pin. Jak od zasilania to się obejdziesz, jak od transmisji danych to lipa.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniałem u siebie CPU z 5 razy na LGA 1700 i do tej pory się zastanawiam, jak można te piny pogiąć a tym bardziej urwać. Kto to kupi, skoro można mieć w tej cenie nówkę X670E innej firmy, też z radiatorami, dobrym kodekiem i Wifi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Standard JEDEC to 1.1V
Ale 1.35V jest OK i spotyka się do 1.4. Nawet 1.45 ale to już nie wiem czy dla AMD EXPO czy tylko dla Intelowych XMP.

Nie interesuje mnie temat posiadania 64 lub więcej GB RAMu w kompie więc nie wiem, ale możliwe, że musisz się dowiedzieć jak się ma taki zestaw do możliwości proca i płyty. Tu już inni w tym wątku na pewno wiedzą więcej i pomogą.

Edytowane przez Ronson
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Roberto78 napisał:

Na płytach MSI też jest coś takiego po dłuższej przerwie dziś  wgrałem nowy bios.

Na wszystkich jest, ASRock też ma taki "ficzer".

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po długich poszukiwaniach jedyna chyba płyta która na dziś ma przetestowane większe ramy (48GB) to MSI MPG X670E CARBON WIFI

Dodatkowo właśnie przedostatni bios wprowadził wsparcie dla 48/24 GB

Czy takie pamięci będzie łatwiej ustabilizować na 6000 Mhz( DDR5-6400 CL32-39-39-102 1.35V
96GB (2x48GB
)), czy lepsze będą takie które domyślnie pracują w XMP czy EXPO  na 6000 Mhz?

Sorki za laickie pytania 😀

lF6n6xG.jpg

SV5iz63.jpg

"By following the mitigation from AMD, fix CPU SoC voltage upper limit for Ryzen 7000X3D and non-X3D series CPU, which might affect the performance of certain EXPO memory modules"

Czy to może oznaczać, że przez obniżenie napięć, pamięci wyżej taktowane mogą stać się niestabilne?

Edytowane przez Skitter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Skitter napisał:

Ok to lepiej odpuścić temat. 

mam jeszcze pytanko, te pamięci mają takie napięcie, czy na płytach AMD to norma  1.35 V 

https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Trident-Z5-RGB-DDR5-6400-BK-C32-DC-96GB/3156559

A co ma napięcie ramu do tego na jakiej platformie jest uruchamiane  🤨

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pytam bo się nie znam, przepraszam nie zaznaczyłem tego. Dodatkowo spójrz o co się zapytałem ostatnio. Nowe biosy na AMD "By following the mitigation from AMD, fix CPU SoC voltage upper limit for Ryzen 7000X3D and non-X3D series CPU, which might affect the performance of certain EXPO memory modules" wspominają coś o możliwych utrudnieniach na EXPO, dlatego może te 1.35V może miec jakieś znaczenie? Ale piszę to będąc całkowicie zielonym. Generalnie jestem z tych co by chcieli plug and play. Ale mam zamiar kupić nowego kompa więc staram się zbierać info i coś tam sobie przyswoić. Pozdrowionka

Edytowane przez Skitter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w tym cytacie nie chodzi o VDDR, tylko o Vsoc. Zresztą, mój giguś i tak to chyba zlewa, bo mam Vsoc ustawione w biosie na 1.27V - przy 1.25 6200 na RAM nie jest stabilne, a hwinfo i tak pokazuje 1.32, i ani drgnie. Ile jest naprawdę to chyba nigdy się nie dowiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Trident Z5 5600 cl36 1.2v, żeby je puścić na 6000mhz cl30 musiałem ustawić napięcie na 1.4v. Pamięci mega stabilne i chłodne więc polecam.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puść VST i wklej screena do tych gskill ile stopni dojadą. Gskill zbyt chłodny raczej nie jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, Minciu napisał:

Puść VST i wklej screena do tych gskill ile stopni dojadą. Gskill zbyt chłodny raczej nie jest. 

co to VST ?

52941870100_f04f596f2f_o.jpg

Edytowane przez irek83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, irek83 napisał:

co to VST ?

Test w programie Y-cruncher. Dobry do sprawdzania stabilności pamięci, głównie czy masz odpowiednie napięcie na nich.

2 godziny temu, Jenot napisał:

Ale w tym cytacie nie chodzi o VDDR, tylko o Vsoc. Zresztą, mój giguś i tak to chyba zlewa, bo mam Vsoc ustawione w biosie na 1.27V - przy 1.25 6200 na RAM nie jest stabilne, a hwinfo i tak pokazuje 1.32, i ani drgnie. Ile jest naprawdę to chyba nigdy się nie dowiem.

ja mam płytę Asusa, Vsoc na 1,3 v w biosie, odczyt z Hwinfo tak jak u Ciebie 1,32 przy odczycie z płyty. Przy odczycie z CPU mam 1,28v. Gamer Nexus mierzył napięcia Asusa i płyta zawyżała napięcie Vsoc. Może Gigabyt ma to samo albo odczyty Hwinfo mają jakiegoś buga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Skitter napisał:

Po długich poszukiwaniach jedyna chyba płyta która na dziś ma przetestowane większe ramy (48GB) to MSI MPG X670E CARBON WIFI

Dodatkowo właśnie przedostatni bios wprowadził wsparcie dla 48/24 GB

Czy takie pamięci będzie łatwiej ustabilizować na 6000 Mhz( DDR5-6400 CL32-39-39-102 1.35V
96GB (2x48GB
)), czy lepsze będą takie które domyślnie pracują w XMP czy EXPO  na 6000 Mhz?

Sorki za laickie pytania 😀

Wszystko zależy od kontrolera pamięci w procesorze. Obojętnie jaki profil czy Expo czy Xmp płyta odczyta profil. Moje Kingstony maja Xmp i śmiga z prockiem Amd więc na to nie patrz. Jak kupować to szybsze kostki, mogą działać na 6400 z twoim konkretnym procesorem, ale to jest loteria krzemowa. Odpalasz i testujesz. Jak komp nie wstaje to obniżasz taktowanie na 6200 i znowu testujesz. Co to plag and play to w dzisiejszych czasach chyba odchodzi do lamusa, bo producenci chcąc dotrzymać terminów z premierą wydają niedopracowany produkt, a Ty jako klient zostajesz betatesterem za swój szmal i nie dotyczy to tylko sprzętu komputerowego.

Edytowane przez kellhus77
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam. Powie mi ktoś czy te temperatury na procesorze Ryzen 9 7950X3D przy chłodzeniu Be Quiet! Pure Loop 280mm są w porządku? Program do pomiaru odpalony podczas gry (mianowicie The last of Us Part I podczas dłuższej zabawy). Zastanawiam się czy taki urok, czy może ja źle zamontowałem chłodzenie lub dałem za mało pasty. Bawiłem się w opcjach w BIOS'ie i ustawiłem mniej więcej tak jak na tym filmiku Fixing Ryzen 7000 - PBO2 Tune (insanity) - YouTube z tą różnicą, że na Curve Optimizer dałem na -12 na wszystkie rdzenie (myśle czy nie pobawić się w poszczególne rdzenie i nie potestować ich maksimum i czy jeden poszczególny nie blokuje mnie). Co o tym myślicie? Tutaj zrzut do temperatur: https://ibb.co/KDZdjDL

I w ogóle co sądzicie o tego typu metodach które zostały pokazane na filmiku który wkleiłem? 

Edytowane przez robert079

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, kellhus77 napisał:

Wszystko zależy od kontrolera pamięci w procesorze. Obojętnie jaki profil czy Expo czy Xmp płyta odczyta profil. Moje Kingstony maja Xmp i śmiga z prockiem Amd więc na to nie patrz. Jak kupować to szybsze kostki, mogą działać na 6400 z twoim konkretnym procesorem, ale to jest loteria krzemowa. Odpalasz i testujesz. Jak komp nie wstaje to obniżasz taktowanie na 6200 i znowu testujesz. Co to plag and play to w dzisiejszych czasach chyba odchodzi do lamusa, bo producenci chcąc dotrzymać terminów z premierą wydają niedopracowany produkt, a Ty jako klient zostajesz betatesterem za swój szmal i nie dotyczy to tylko sprzętu komputerowego.

Plug and Play w tych czasach nadal dziala jak kiedys, ale przy wartosciach JEDEC czyli 4800 CL40 ;-) 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, kellhus77 napisał:

ja mam płytę Asusa, Vsoc na 1,3 v w biosie, odczyt z Hwinfo tak jak u Ciebie 1,32 przy odczycie z płyty. Przy odczycie z CPU mam 1,28v. Gamer Nexus mierzył napięcia Asusa i płyta zawyżała napięcie Vsoc. Może Gigabyt ma to samo albo odczyty Hwinfo mają jakiegoś buga.

Niespecjalnie się tym przejmuję - czujniki na płycie nie mają laboratoryjnej klasy dokładności, to raczej najtańsza chińska padlina po 5 centów o dokładności pomiaru ok. 10% jak się dobrze trafi. 50mV przy napięciu 1.32V to raptem 3.7%, czyli tyle co nic.Nie zamierzam się tym przejmować.

Wczoraj, jako że nieuchronnie zbliża się lato, przetestowałem sobie Eco Mode 105W, curve -15 allcore, i chyba tak zostawię do jesieni - w stresie po zarżnięciu wszystkich wątków mam max 67 stopni, w grach dobija do 80. Specjalnych różnic w wydajności "na oko" nie widzę.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, irek83 napisał:

co to VST ?

Prawie 50°C na kościach. Z VST może uda się 60 wbić? Gdzie ten chłodek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, Karas napisał:

Plug and Play w tych czasach nadal dziala jak kiedys, ale przy wartosciach JEDEC czyli 4800 CL40 ;-) 

Lub 5200 MT/s, albo 5600 MT/s - w zależności jaki profil JEDEC masz w SPD pamięci wpisany, jaki masz CPU (np. i5 13600KF obsługuje bez OC do 5600MT/s) i ew. w zależności jak ograniczona jest płyta główna.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Minciu napisał:

Prawie 50°C na kościach. Z VST może uda się 60 wbić? Gdzie ten chłodek?

To jest wysoka temperatura? Bo wydawało mi się, że to raczej normalne wartości, a nawet spoko przy napięciu 1.4v. Według testów pamięci w internetach to pamięci osiągały 70°C. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi