Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, irek83 napisał:

To jest wysoka temperatura? Bo wydawało mi się, że to raczej normalne wartości, a nawet spoko przy napięciu 1.4v. Według testów pamięci w internetach to pamięci osiągały 70°C. 

50st to normalna temp, podczas TM5 Anta wbija mi pod 60st. Kosci mogą pracować do 85st wdg specyfikacji. Także nie zawracaj sobie tym głowy. Do tego jak ktoś ma ledy na ramach to wlatuje kilka dodatkowych stopni. 

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kellhus77 napisał:

ja mam płytę Asusa, Vsoc na 1,3 v w biosie, odczyt z Hwinfo tak jak u Ciebie 1,32 przy odczycie z płyty. Przy odczycie z CPU mam 1,28v. Gamer Nexus mierzył napięcia Asusa i płyta zawyżała napięcie Vsoc. Może Gigabyt ma to samo albo odczyty Hwinfo mają jakiegoś buga.

U mnie na nowym bios pokazuje to co wbite w bios czyli 1.2v

Brak opisu.

A drugi odczyt lekko podbity.  Jednak ten pierwszy jest najwazniejszy.

Brak opisu.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie na Auto (bez ruszania napięć) w HWInfo vSOC wynosi: 1.245 na X670 AORUS ELITE AX (rev. 1.1) tyle ile być powinno to napięć nie ruszam. Po za tym nie będę procka oszczędzał od tego jest gwarancja jak ma paść niech padnie w jej okresie i jestem zasady ze im mniej niepotrzebnego grzebania w biosie tym lepiej tak samo było z poprzednimi agesami zanim dorośnie i będzie bezproblemowa ;) 

Edytowane przez seple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Phoenix. napisał:

50st to normalna temp, podczas TM5 Anta wbija mi pod 60st. Kosci mogą pracować do 85st wdg specyfikacji. Także nie zawracaj sobie tym głowy. Do tego jak ktoś ma ledy na ramach to wlatuje kilka dodatkowych stopni. 

Chłodek dla kości to jak 40°C nie przekroczysz. A jak na tylko 1.4v przebija już 50°C to lipa a nie chłodne kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Minciu napisał:

Chłodek dla kości to jak 40°C nie przekroczysz. A jak na tylko 1.4v przebija już 50°C to lipa a nie chłodne kości.

To tylko twoja subiektywna interpetacja,  dla kogos moze byc chlodno nawet i z 50st, mnie osobiscie nie interesuje ile kosci maja dopoki dziala stabilnie i miesci sie w temp jakich kosci moga pracowac. 

Jak dla niego takie temperatury to chlodek to tak nich zostanie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, Minciu napisał:

Trident Z5 RGB przy konserwatywnym napięciu 1,35 V mają u mnie przy odpalonym TM5 ponad 60 stopni bez dodatkowego nawiewu, a pomimo tego są w pełni stabilne i jedyne, co musiałem zmienić vs nawiew, to tREFI ściąć ze 131k na 65k.

Edytowane przez tomcug
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wszystkie DDR5 sie piekielnie grzeja w porównaniu do DDR4 a i na dodatek radiatory na DDR5 są dużo gorzej zbudowane, wystarczy wziąć do ręki T-Z DDR4 i Z5 na DDR5.
TForce Delta R ma w TM5 56*C z nawiewem przy timingach XMP Tweaked 7200 C34 @ 1.40V.
Pamietam że Tridenty Z5 na Samsungach grzały się jeszcze bardziej (może dlatego po 3 miesiącach padły xD).

Ale AMD to jednak są dzbany, wiedzą że procesory im padają ale nie, trzeba utrudnić RMA jak tylko się da. Na ch... obchodzi ich jakie miałem chłodzenie, chyba tylko po to jak napisze że było AC to anulują mi gwarancję jako 'chłodzenie było za słabe'...Najgorsze że chcą zdjęcia procesora w sockecie, co za fajfusy.

Edytowane przez Czolgista778

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, Czolgista778 napisał:

Wszystkie DDR5 sie piekielnie grzeja w porównaniu do DDR4

Glupoty opowiadasz, podkrecone DDR4 gdzeja sie tak samo mocno, roznica taka, ze np na bdie DDR4 przy 45st juz sie sypaly kosci od temp i trzeba bylo miec nawiew, tutaj mozesz miec 60st stable.

Testuje wlasnie Prime95 Blend z cala alokacja pamieci i mam 51st na kosciach.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To rzeczywiście DDR5 grzeją się bardziej niż DDR4.

Moje przy nawiewie na nie maksymalnie mają jakieś 48st.C przy 1,37 V

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Phoenix. napisał:

Glupoty opowiadasz, podkrecone DDR4 gdzeja sie tak samo mocno, roznica taka, ze np na bdie DDR4 przy 45st juz sie sypaly kosci od temp i trzeba bylo miec nawiew, tutaj mozesz miec 60st stable.

Testuje wlasnie Prime95 Blend z cala alokacja pamieci i mam 51st na kosciach.

Przestan gadac znowu farmazony chlopie, policz sobie ile W ciągnie DDR4 a ile 5 i jak są zbudowane te kości, w dodatku DDR5 dogrzewa PMIC!

Wszystko zależy od timingów, mozna mieć stabilne B-Die przy 60*C zależnie na ile są przyciśnięte.

Edytowane przez Czolgista778
  • Haha 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześ jakie chłodzenie wybrać pod r9 7950x3D

Czy te które podałem będą ok?

Może coś lepszego do 1000zł ?

Moja obudowa to: Phanteks Enthoo 719 DRGB Tempered Glass Czarny

chłodzenie poszłoby na górę.

be quiet! Silent Loop 2 360mm 3x120mm 

https://www.x-kom.pl/p/642098-chlodzenie-procesora-be-quiet-silent-loop-2-360mm-3x120mm.html

ENDORFY Navis F360 ARGB 3x120mm

https://www.x-kom.pl/p/1123681-chlodzenie-procesora-endorfy-navis-f360-argb-3x120mm.html

Arctic Liquid Freezer II ARGB 360 3x120mm

https://www.x-kom.pl/p/1078458-chlodzenie-procesora-arctic-liquid-freezer-ii-argb-360-3x120mm.html

Pozdrowionka👋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Czolgista778 napisał:

Przestan gadac znowu farmazony chlopie, policz sobie ile W ciągnie DDR4 a ile 5 i jak są zbudowane te kości, w dodatku DDR5 dogrzewa PMIC!

I RGB! :lol2:

2 minuty temu, Skitter napisał:

Cześ jakie chłodzenie wybrać pod r9 7950x3D

Czy te które podałem będą ok?

Może coś lepszego do 1000zł ?

Moja obudowa to: Phanteks Enthoo 719 DRGB Tempered Glass Czarny

chłodzenie poszłoby na górę.

be quiet! Silent Loop 2 360mm 3x120mm 

https://www.x-kom.pl/p/642098-chlodzenie-procesora-be-quiet-silent-loop-2-360mm-3x120mm.html

ENDORFY Navis F360 ARGB 3x120mm

https://www.x-kom.pl/p/1123681-chlodzenie-procesora-endorfy-navis-f360-argb-3x120mm.html

Arctic Liquid Freezer II ARGB 360 3x120mm

https://www.x-kom.pl/p/1078458-chlodzenie-procesora-arctic-liquid-freezer-ii-argb-360-3x120mm.html

Pozdrowionka👋

Silent Loop 2 360mm jest spoko ale po 2latach w srodku cos sie odlepilo i chlodzenie zaczelo nie spelniac swojej roli, proba dolania plynu nic nie dala. Wyslalem na GW i przyszlo oczywiscie nowe. Plus taki ze podstawa jest niklowana i wyglada za kazdym razem przy zmianie pasty tak samo. AIO z miedziana podstawa bez niklu juz nie kupie.

Navis tez jest spoko.

Arctica bym nie wybral.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Navis w promocji na Morelach za 550 😀 zawsze to 50 zł w kieszeni 👍

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Phoenix. napisał:

U mnie na nowym bios pokazuje to co wbite w bios czyli 1.2v

Brak opisu.

A drugi odczyt lekko podbity.  Jednak ten pierwszy jest najwazniejszy.

Brak opisu.

U mnie w biosie jest tak jak z odczytu HWinfo. Ale procek 7600x to raczej się nie martwię. Jak coś to może w weekend sprawdzę nowego biosa i zobaczę czy jest dalej zawyżone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi poszło zamówienie na nowy sprzęt, mam nadzieję że dalej będziecie cierpliwi i pomocni i nie śmiali się z moich "dziwnych" pytań😃

Oczywiście dam znać co i jak odnośnie nowego zestawu, oby wszystko zadziałało 😇

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tomcug napisał:

Trident Z5 RGB przy konserwatywnym napięciu 1,35 V mają u mnie przy odpalonym TM5 ponad 60 stopni bez dodatkowego nawiewu, a pomimo tego są w pełni stabilne i jedyne, co musiałem zmienić vs nawiew, to tREFI ściąć ze 131k na 65k.

No i o tym piszę, chłodne gskille? Jak ktoś poleca twierdząc, że są chłodne to bzdury gada.

15 godzin temu, irek83 napisał:

Ja mam Trident Z5 5600 cl36 1.2v, żeby je puścić na 6000mhz cl30 musiałem ustawić napięcie na 1.4v. Pamięci mega stabilne i chłodne więc polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Czolgista778 napisał:

Wszystko zależy od timingów, mozna mieć stabilne B-Die przy 60*C zależnie na ile są przyciśnięte.

Farmazony to chyba ty gadasz. Bdie potrafią się wysypać przy tem. 41-42°C.

Edytowane przez kellhus77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, kellhus77 napisał:

Farmazony to chyba ty gadasz. Bdie potrafią się wysypać przy tem. 41-42°C.

Chyba z innego powodu niż temperatura :]

Edit

Prawie 40 ℃ to ja mam bez testowania stabilności na pulpicie :E

TM5olle.png

Edytowane przez Roberto78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Roberto78 napisał:

Edit

Prawie 40 ℃ to ja mam bez testowania stabilności na pulpicie :E

Bdie sie sypie w takich temp na intelu gdzie ram jest bardziej wykrecony, na amd te 3800 to sa luzne majty dlatego pokazane tempy to nie problem ;) Dobrze, ze wrzuciles to foto bo to pokazuje ladnie jakie farmozony wczesniej pisal kolega, a tu widzimy temp identyczne co na DDR5 a to ponoc DDR5 sie grzeja mocniej gdzie tak naprawde na obu standardach temp sa podobne w zaleznosci oczywiscie od OC  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Phoenix. napisał:

Bdie sie sypie w takich temp na intelu gdzie ram jest bardziej wykrecony, na amd te 3800 to sa luzne majty dlatego pokazane tempy to nie problem ;) Dobrze, ze wrzuciles to foto bo to pokazuje ladnie jakie farmozony wczesniej pisal kolega, a tu widzimy temp identyczne co na DDR5 a to ponoc DDR5 sie grzeja mocniej gdzie tak naprawde na obu standardach temp sa podobne w zaleznosci oczywiscie od OC  ;)

Po zmianie CPU z 5800x na 5800x3D o  takich timingach ( jak na screenie :E )  mogę zapomnieć. Więc niekoniecznie winny musi być ram :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
43 minuty temu, Phoenix. napisał:

Akurat u mnie potrafił się wysypać na am4 z ryzenem 2600. Ddr5  grzeją się mocniej. Pokaż temperaturę działających stabilnie ddr4 powyżej 50°C😁. U mnie nawet mają ddr5 48°C w idlu. Przy testach nawet po 58°C, więc grzeją się bardziej.

Edytowane przez kellhus77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Roberto78 napisał:

Po zmianie CPU z 5800x na 5800x3D o  takich timingach ( jak na screenie :E )  mogę zapomnieć. Więc niekoniecznie winny musi być ram :]

A dlaczego możesz zapomnieć ? Ja mailem dokładnie te same nastawy na 5700X i 5800XD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kellhus77 napisał:

Akurat u mnie potrafił się wysypać na am4 z ryzenem 2600. Ddr5  grzeją się mocniej. Pokaż temperaturę działających stabilnie ddr4 powyżej 50°C😁

Przecież masz wyżej  55℃ i 2h ''katowania'' :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Roberto78 napisał:

Przecież masz wyżej  55℃ i 2h ''katowania'' :]

Sorki źle spojrzałem 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, kellhus77 napisał:

Akurat u mnie potrafił się wysypać na am4 z ryzenem 2600. Ddr5  grzeją się mocniej. Pokaż temperaturę działających stabilnie ddr4 powyżej 50°C😁

Masz wyżej, przecież na DDR4 możesz mieć i 60st, kwestia tego jak dana pamięć jest podkręcona. Przecież te ramy typu 3200cl16 w xmp to spokojnie będą działać w takiej temperaturze. 

Te same kosci na intelu sypało już przy 45st, te same kosci na amd miały pow 50st i nie sypały. Kwestia jak mocno są dokręcone kostki ;)  Moje byle patrioty viper 4400 przerobiły kilka platform intela oraz amd i wszystko zależało od nastaw.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi