Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

@krzysiakJak będziesz już miał złożone, to looknij czy ci pójdzie ram na trfc w okolicy 400 przy 6000. U mnie poszła zworka przy 416 trfc. Niby odpalił, niby aida zaliczona, ale przy nowym boocie kaput. Także moje lexary aresy 6400, to raczej m-die, ale nie badałem tego jeszcze bardzo dokładnie, bo jakieś grube szlifowanie ramu zostawię sobie za kilka biosów i na przyszły rok:-P. Póki co ustabilizowałem na dość luźnym nastawie 6000 cl30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszkodzony Asus ktoś kupił. No to wziąłem MSI B650 Carbon. Dużo SATA i wejść M2 na dyski. Odpalam a tam bios 1.10 z 2022 roku. Wentyle w budzie hałasują. Zmiana krzywej wentyli zapis i reset. Płyta nie wstaje. Botuje czekam 10 minut i lipa. Przycisk zasilania 4 sec wyłączam.  K...wa.

Co za gówno. Włączam wstała. Odpalam bios i chce zrobić aktualizacje biosu.  Pokazuje, że płyta wyłączy się i po ponownym uruchomieniu odpali sama menu aktualizacji biosu.  Po resecie płyta nie botuje.  Masakra jakaś z tym AMD. Wyłączam 4 sec.  Włączam jest okno aktualizacji biosu.

Aktualizuje do najnowszego biosa.  No to teraz najnowszy bios to będzie śmigać.  Po resecie płyta botuje kolejne 10 minut i nic. Co za szajs dalej tego nie ogarnęli.  Po ch..a dają Memory Context Restore na Auto debile.  Zmiana na Enabled i RAM wczytany profil 1 na 6000 Mhz.  Teraz działa.

Ci z AMD nadal nie ogarniają biosu to płyt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jakby mcr było włączone na def u ciebie w mobo, to i tak po wbiciu danego nastawu miałbyś trening ramu. Imo za biosy odpowiadają dane marki, także raczej pretensje miej do msi, ale akurat nie widzę nic tutaj bardzo skrajnego w twoim przypadku. Ot - aktualizacja biosu i trening ramu. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na asrock bios aktualizowałem poprzez flashback z podpiętym tylko zasilaniem do płyty, kilka minut i gotowe. Potem montaż procesora, ram, ssd, gpu i pierwsze odpalanie zanim okno biosu się pojawiło trochę ponad minuta. Dałem expo 5600 i może 2 minuty trening ramu, potem  już każdy kolejny boot to klika sekund.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kelam napisał:

@krzysiakJak będziesz już miał złożone, to looknij czy ci pójdzie ram na trfc w okolicy 400 przy 6000. U mnie poszła zworka przy 416 trfc. Niby odpalił, niby aida zaliczona, ale przy nowym boocie kaput. Także moje lexary aresy 6400, to raczej m-die, ale nie badałem tego jeszcze bardzo dokładnie, bo jakieś grube szlifowanie ramu zostawię sobie za kilka biosów i na przyszły rok:-P. Póki co ustabilizowałem na dość luźnym nastawie 6000 cl30.

0f1b889a8007c721med.jpg

Poskładane już :D

Dziś nie wiem czy będę miał czas na walkę z pamięciami, ale przez weekend coś podziałam w temacie. 

Jaki ten BIOS Asusa dziwny po dobrych 7-8 latach z MSI :E

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja ostatnie lata siedziałem na asusie i też teraz dziko na tym biosie od asrocka. Wiadomo - kwestia przyzwyczajenia. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Monaro napisał:

Ci z AMD nadal nie ogarniają biosu to płyt. 

Chyba MSI nie ogarnia własnych biosow ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~18500 cb23 multi, max temp 82* to znośnie na ten CPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krzysiak

Taki wynik bez co ;)? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dopisać, CO -30 :)

Co mnie denerwuje, to długo wstaje ten asus...na intelu miałem pulpit gdy tu dopiero sygnał na monitorze :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A panie daj pan spokój. @noviświadkiem zdalnym:E, jak wczoraj przy ogarnianiu ramu (bo żonglowałem napięciami i timingami) chyba z godzinę łącznie spędziłem na treningu właśnie tego ramu xD. Na ddr4 takich cudów nie było, hehe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Myślałem że bez co tyle wypluwa :p. Ale i tak wynik ok. 

Gigabyte mi tragicznie długo wstawało po zmianie czegokolwiek w biosie, asrock o dziwo bootuje bardzo szybko, nawet jak coś grzebie ;). Jedynie z odpaleniem 6600mhz trochę pomielił, aż w końcu wstał :)

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pamięci, to wstał teraz z XMP, czyli 6400MHz, zobaczę czy to będzie stabilne w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios 1.28 ustawione tylko tj.max na 89 stopni, reszta na auto. Nie ustawiałem PBO ani CO, jeszcze musze zapoznać się z biosem - do tej pory głównie msi było i chwilę asus. 

Cinebench R23

cb23.png

Temperatury z testu w cb23

temp.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dodam swoje spostrzeżenia co do porównania płyt asrocka i gigabyte.

Gigabyte na moim cpu z co -40 wypluwa okolice 19200pkt w r23, na asrocku identyczny nastaw jest 18900pkt, nie duża różnica, ale zawsze. Mogę spróbować zejść z co jeszcze niżej i zobaczyć, czy zegar urośnie. Co do ramu, na 6600mhz nie miałem boota na gigabyte i asrock pg lightning b650, steel legend od asrocka wstał od kopa z 6600cl30 ;) . Dziś nie mam siły ani chęci tego stabilizować. Pluje okolice 60ns w aida, co na asrocku można uznać za praktycznie stabilne. Na gigabyte według aidy, są niższe opóźnienia, na razie nie testowałem w benchmarkach gier,  wyczuwam platformę ;). 

67b328beb198e3cd.jpg

Edytowane przez novi
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To normalne na asusach na AM5, że po zmianie i zapisaniu czegoś w bios system wstaje jakby nagle w kompie znalazł się dysk z lat 90? :E Po resecie, czy wyłączeniu kompa wstaje już normalnie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, krzysiak napisał:

To normalne na asusach na AM5, że po zmianie i zapisaniu czegoś w bios system wstaje jakby nagle w kompie znalazł się dysk z lat 90? :E Po resecie, czy wyłączeniu kompa wstaje już normalnie :E

A to nie jest tak, że te płyty coś muszą przemielić/przetestować RAM po każdej zmianie konfiguracji? Ale mogłem coś pomieszać ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu już chodzi o samo ładowanie systemu, kółeczko nagle się zatrzymuje, robi część obrotu co kilka sekund i szczerze mówiąc jeszcze nie miałem chęci czekać aż wtedy wskoczy pulpit (także nie wiem ile minut trzeba wtedy czekać na niego) :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, krzysiak napisał:

Tu już chodzi o samo ładowanie systemu, kółeczko nagle się zatrzymuje, robi część obrotu co kilka sekund i szczerze mówiąc jeszcze nie miałem chęci czekać aż wtedy wskoczy pulpit (także nie wiem ile minut trzeba wtedy czekać na niego) :E

No mi to brzmi jak jakaś ukryta Windows Update której instalacji nie byłeś świadomy.

A do bios wszedłeś przez klawiaturę czy jakimś programem z poziomu pulpitu wymuszającym restart?

A czy to jest objaw powtarzalny? Czy jednorazowo się zdarzyło? Nie zapytałem, a to przecież sedno 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie aktualizacje na pewno, bo następuje tylko po wyjściu z bios...nawet gdy nic nie zmieniałem w nim, tylko wychodzę przez F10, gdy wychodzę bez zapisania wtedy odpala szybko.

Objaw powtarzalny, bo następuje zawsze przy scenariuszu, że wychodzę z bios przez F10.

Wiadomo, że później to nie będzie przeszkadzać, bo jak wreszcie wszystko ustawię to nie będę tam zaglądał szybko (no przynajmniej do kolejnej aktualizacji)...ale szczerze mówiąc pierwszy raz się z tym spotkałem :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, krzysiak napisał:

Co do pamięci, to wstał teraz z XMP, czyli 6400MHz, zobaczę czy to będzie stabilne w ogóle.

Sprawdź czy wbił IF 1:1 przy takich taktach ;) Lub wbij na sztywno. 

13 godzin temu, michaelius33 napisał:

Na GB od dawna już to jest, tzn od premiery. To nic innego jak automatyczne regulacje ramu. Czyli poprawia timingi z automatu. 

10 godzin temu, krzysiak napisał:

Wiadomo, że później to nie będzie przeszkadzać, bo jak wreszcie wszystko ustawię to nie będę tam zaglądał szybko (no przynajmniej do kolejnej aktualizacji)...ale szczerze mówiąc pierwszy raz się z tym spotkałem :E

Jak wgrałem nowy bios ale wersja „B” to po zmianie ramu bootował 4-5min 🤣 Później jakos się to skróciło i od wersji „C” już było ok. Teraz od przycisku start do pulpitu to jest 18-19sekund i jak zmieniam coś w bios lub nie i wychodzę to boot trwa normalnie. Wiec pewnie musi się ułożyć 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstał 1:1, ale na razie zjechałem na 6000 i dopiero dziś po południu będę sprawdzał stabilność 6400. Jakie jest bezpieczne vsoc? Po włączeniu XMP od razu wbija 1.3V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi