kalderon 5751 Napisano 24 Czerwca Poczekaj na recenzje i zobacz ile wyrabia kontroler pamięci. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 12169 Napisano 24 Czerwca 2 godziny temu, sniper76 napisał: 🫣 Będzie dłubanie praktycznie od zera, Faktycznie przepisanie timingow to masa dlubania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sniper76 154 Napisano 24 Czerwca @Phoenix. Chodzi mi o to że trzeba będzie ogarnąć temat z ustawieniem CPU, bo X3D ma wszystko zablokowane nie miałem, możliwości podłubać... A RAM to tak do przepisania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 12169 Napisano 24 Czerwca Mnie ciekawi tryb Ecko co potrafic bedzie Na amd nie ma kaszy, malyhc rdzeni wiec jedno napiecie cpu i wsio. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gromitek 54 Napisano 30 Czerwca Wystarczy obniżyć MHz procka na 4900 i od razu mniej prądu idzie a temp ok 60 st. W grze parę klatek mniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sniper76 154 Napisano 30 Czerwca Którego mechanizmu użyłeś do obniżenia zegarów ?? W sumie jeszcze nie próbowałem... i jestem ciekawy 🤔 tak dla zabawy bym ustawił 🙂 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 12169 Napisano 30 Czerwca (edytowane) Bez sensu takie obnizanie i kastrowanie zegarow, szczegolnie do gier. Do gier idzie pieknie ustawic zegary na 5.4/5Ghz przy dobrych temperaturach, a w uzytkach to sobie moze zbijac zegary. Nawwet w filmie liptona masz zegary 5450mhz przy 62st i to w bardzo wymagajacym scenariuszu jak Spiderman Edytowane 30 Czerwca przez Phoenix. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gromitek 54 Napisano 8 Lipca W dniu 30.06.2024 o 13:24, sniper76 napisał: Którego mechanizmu użyłeś do obniżenia zegarów ?? W sumie jeszcze nie próbowałem... i jestem ciekawy 🤔 tak dla zabawy bym ustawił 🙂 Jest taka opcja w biosie do ustawiania maksymalnego mnożnika zegara. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3210 Napisano 8 Lipca Nie po to kupuję wydajny CPU, żeby ścinać mu wydajność Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 12169 Napisano 8 Lipca Dokladnie tak, a do gier na AMD nie trzeba obnizac zegarow, zeby miec dobre temp i niski podob. Zen5 w tej kwesti wejdzie na lvl wyzej jeszcze. A syntetyki ?? Fajnie sobie 1-2 przeleciec CB23 i to wszystko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boru 12 Napisano 8 Lipca A jak bardzo fps leci przy zegarach poniżej 5Ghz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcoSimone 2046 Napisano 8 Lipca Godzinę temu, krzysiak napisał: Nie po to kupuję wydajny CPU, żeby ścinać mu wydajność 150 Mhz nijak ma wpływ na zauważalny poziom wydajności w grach. Przynajmniej w CP2077 i 3440x1440. Nie sprawdzałem w innych grach czy rozdzielczościach. Za to na chłodzeniu powietrzem kilka stopni w dół. Godzinę temu, Phoenix. napisał: Dokladnie tak, a do gier na AMD nie trzeba obnizac zegarow, zeby miec dobre temp i niski podob. Zen5 w tej kwesti wejdzie na lvl wyzej jeszcze. A syntetyki ?? Fajnie sobie 1-2 przeleciec CB23 i to wszystko Zależy czym chłodzisz i w jakiej budzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 12169 Napisano 8 Lipca JAK GRA LECI NA LIMICIE GPU TRO NIE MA 16 minut temu, MarcoSimone napisał: Zależy czym chłodzisz i w jakiej budzie Tylko ja nie pisze o procku 3D tylko zwyklym w kontekscie Zen5 bo 3D wiadmo jak dzialaja 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3210 Napisano 8 Lipca 1 godzinę temu, MarcoSimone napisał: 150 Mhz nijak ma wpływ na zauważalny poziom wydajności w grach. Ja jestem "pctowcem" starej daty...za moich czasów się dorzucało 1GHz (nawet i 2GHz na co dzień mi się zdarzyło - e2140 1,6GHz @ 3,65GHz) do bazowego zegara CPU a nie zbijało o 150MHz...dla mnie już problemem było, że na x3d nie mogę nic podbić a Ty mi mówisz o obniżaniu poniżej "bazowego" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcoSimone 2046 Napisano 8 Lipca @krzysiak Fakt, że przy Ryzenach nie ma co robić, to samo z ramem na tej platformie. Jak auto z automatem Pewnie dlatego, tasuję obudowami i systemami chłodzenia. Jak już ogarnę to nie ma co robić - a 4080 i gry leżą odłogiem. Nie chce mi się Uściślając, to te 150Mhz to z turbo odejmujesz a nie z bazy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3210 Napisano 8 Lipca 16 minut temu, MarcoSimone napisał: @krzysiak Uślając, to te 150Mhz to z turbo odejmujesz a nie z bazy. Wiem, choć mój ciągle w grach trzyma 5050, no chyba że jakaś staroć totalna to czasem zeskoczy na 4850, stąd te 5050 traktuję po prostu jako bazowy zegar w grach dla niego 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sniper76 154 Napisano 8 Lipca (edytowane) To mogliśmy kupić 7950X3D (jak się da wyłączyć drugi CCD) i cieszyć się boostem 5250MHz 😉 po za tym wciąż w głowie 9950X3D 🤫 tylko na ile pozwoli AMD z podkręcaniem ?? nie ukrywam, że kusi podłubanie przy 9950X 🫣 będzie wolna ręka z OC Edytowane 8 Lipca przez sniper76 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yedi 404 Napisano 8 Lipca Mogliśmy zapłacić średnio 800-1000 pln więcej za 200 Mhz .. No można .. tylko po co ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sniper76 154 Napisano 9 Lipca No tak... przecież na poważnie nie napisałem nawt teraz kupić to strzał w nogę i amputacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 12169 Napisano 10 Lipca (edytowane) https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9-9950x-flagship-zen5-cpu-spotted-on-geekbench-new-9900x-9700x-9600x-results-emerge Edytowane 10 Lipca przez Phoenix. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 12169 Napisano 10 Lipca https://wccftech.com/amd-ryzen-9-9950x-cpu-faster-5950x-90w-9900x-9700x-9600x-tested-default-tdp/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiPoLiNiO 1206 Napisano 15 Lipca Panowie, jakieś wskazówki po przejściu na AMD? Coś powinienem od razu przestawić w BIOS? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3210 Napisano 15 Lipca Gdyby długo wstawał przy każdym odpaleniu memory context restore i power down na enable. Nie będzie wtedy trenował pamięci przy każdym odpaleniu. Nie zawsze jest to konieczne, bo przykładowo u mnie na asusie + 7800x3d musiałem to ruszać, a u młodego na gigabyte + 7600 nie. No i oczywiście zabawa z CO (curve optimizer), dałbym -30 na początek i sprawdził stabilność, w zależności czy będzie stabilnie czy nie iść w jedną lub drugą stronę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiPoLiNiO 1206 Napisano 15 Lipca 7 minut temu, krzysiak napisał: zabawa z CO (curve optimizer) Cóż to jest? I czemu miałbym chcieć tego dotykać skoro przechodzę z Intel szukając spokoju i stabilności? 🤣 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3210 Napisano 15 Lipca Tym się robi UV, generalnie nie musisz w ogóle tego ruszać i też będzie dobrze 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach