Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

@krzysiak CL28-36-30-30-60-416-1T jakim cudem tak nisko? 😁 Widzę też, że dużo osób ma w sygnaturce 1T, nie ma z tym problemu na AMD? 

Wziąłem 2x32 g.skill 6000 30-40-40. Ma ktoś może z nimi doświadczenie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No lexarki 6400MHz na adie bez problemu ogarniają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A potrzebujesz realnie tyle ramu? Bo nigdy na takim ramie co zamierzasz kupić nie osiągniesz timingów jak na single rank a-die 2x16 (jak np. w lexarach 6400). Tak samo - jak brać cepa do gier, to 7800x3d. Jest najlepszy z całej generacji i bezproblemowy pod te zadanie. O 7950x3d tego samego nie można powiedzieć, bo dodatkowy 3d kesz jest na jednym tylko ccd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

CL28-36-30-30-60-416-1T jakim cudem tak nisko? 😁 Widzę też, że dużo osób ma w sygnaturce 1T, nie ma z tym problemu na AMD?

Normalnie ustawiasz odpowiednio wysokie napięcie i masz, CL skaluje się z woltami na Hynixach. 1T masz na tej platformie z automatu, nawet nie da się przestawić na 2T, o ile dobrze pamiętam.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Kelam napisał:

7950x3d tego samego nie można powiedzieć, bo dodatkowy 3d kesz jest na jednym tylko ccd.

W sensie jakich problemów mogę się spodziewać? 

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W specyficznych sytuacjach i grach może się okazać, że wydajność poleci w dół właśnie z tego względu. Rzadka sprawa, ale może tak być, Tymczasem 7800x3d będzie banglać, co jest logiczne, skoro cep ma 1 ccd. Pod gierki 7800x3d jest topem. Nie trzeba dopłacać do 7950x3d. To nic nie da, a można stracić. 

Edytowane przez Kelam
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poleci w dół oznacza, że nagle ze 150 klatek zleci do 30, czy raczej ze 150 do 140? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie, żadnego dramatu. Raczej powiedziałbym, że zwykle w okolice zwykłego 7950x powiedzmy, że w specyficznych wypadkach jeśli taka gra byłaby też wrażliwa na 3d kaszę, to te 15-20% w plecy, może mniej - dużo zmiennych jest, by to dokładnie ocenić (zwykle pewnie by latało podobnie jak 7800x3d, tylko po co przepłacać). Ale jeszcze raz - jeśli to ma być komp pod gry, to ci taki cep niepotrzebny. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn tu już nie ma o czym gadać, bo jutro wszystko powinno być u mnie. A jeśli coś będzie nie tak, to wtedy procek wróci i najwyżej wleci 7800x3d albo 9950x. 

Gorzej niż na i9 i tak nie będzie, bo gorzej się nie da 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Skoro i tak kupujesz topowe graty, to jak już masz zamiar potem zmieniać, to czekaj na nowe zen 5 x3d. Nie będzie żadnego sensu zmieniać teraz cepa x3d zen 4 na zwykłego "gołego" zenka 5. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

Panowie, jakieś wskazówki po przejściu na AMD? Coś powinienem od razu przestawić w BIOS? 

1. Trening ram

2. Ramki ustawiasz najnizej jak sie da z timingami i taktem 6000-6400

3. 7950X3D to jak automatyczna skrzynia biegow, za wiele tu sie nie ustawia :D

A jeszcze lepsza rada - odeslij tego procka jak tylko dojedzie :) Fajnie ze topowy, ale za 2 tygodnie 9 seria wychodzi... a we wrzesniu nowe X3D. Poczekaj dwa tygodnie lub wyrwij jakas tania uzywke 7xxx na zrobienie platformy i podmienisz. Ja w portfele nie zagladam, po prostu na 7950X3D uwalisz szybciutko duzo kasy w kilka dni - up to you, po przerobieniu xx cepow Intela, to i tak chyba skarbonka gleboka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, rybek napisał:

xx cepow Intela

Nie no. To nie tak do końca jak myślisz. W wielkim skrócie, na żadnym procku nie straciłem 🙂 

Ja po prostu chcę już święty spokój. Jak wsadzę tego 7950x3d i to będzie wszystko działać, to uwierz, żaden hajs nie jest wart tyle co święty spokój :)

A myślę, że na jesień to akurat zamiast 9950x3d, lepiej włożyć 5090 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To raczej zima ;) serio, przespij sie z tym prockiem jeszcze i 2x zastanow. Cep ogolem ok, jego jedyna wada to asynchroniczne zegary dla rdzeni z 3D Cache i bez oraz minimalna upierdliwosc w recznym sterowaniu z czego ma dany program/gra korzystac. Po poprawkach od premiery oczywiscie juz jest znacznie lepiej, ale moga byc sporadyczne przypadki, ze bedzie gra wolala szybsze rdzenie bez 3D Cache. W sofcie od AMD jest specjalny tryb pod gaming, zeby to wyeliminowac i kilka innych trickow.

Giga przepasci w wydajnosci nie bedzie (150FPS ->80, bardziej 150->140), no ale jak chcesz byc elo i prawilijnym power userem, to latwo zadbac o to, zeby zawsze miec full performance. Bo tez nie zawsze sa lepsze wyniki na rdzeniach z 3DCache, czasem lepiej dziala na szybszych rdzeniach. Wszystko zalezne od zastosowania.

Edytowane przez rybek
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, rybek napisał:

elo i prawilijnym power userem

W 4k to chyba i tak będzie bez różnicy co? :)

Normalnie trochę się jaram. Używałem AMD długo za czasów Athlona XP i Durona. Parę lat temu też kupiłem ryzen na próbę, ale po 2 dniach oddałem bo mnie strasznie wku** :) Nawet nie pamiętam jaki model. Ale to to z 5 lat temu było. Może 6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie dobrze prawią wszyscy, szukasz spokoju na nowej platformie i tu w grach lepiej sprawdzi się 7800x3d... choć ja bym poczekał te 2 tygodnie na nowe, z zapowiedzi zen 5 ma mieć w grach wydajność zen 4 x3d. Jeśli się to potwierdzi to wtedy możesz brać 9950x, bo tam wszystkie rdzenie będą te same.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. Kumam, ale jak pisałem, to żaden problem. Mam 4 tygodnie na oddanie, więc jak różnica będzie jakaś duża to się odda i weźmie inny. A tak już będę miał wszystko złożone i działające. I wymiana procka zajmie 10 min. 

A przez spokój ja rozumiem brak ciągłych błędów pamięci, blue screen i tak dalej. To że mi klatki spadną ze 150 na 140 nie ma żadnego znaczenia :p Chociaż w 4k i tak to pewnie nie będzie miało miejsca. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu tyle, że gra nie zawsze siądzie na rdzenie z dodatkowym cache...także faktycznie tylko ewentualny spadek fps ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krzysiak Powiem tak, ostatnie 3 dni nie dałem rady odpalić żadnej gry na UE. Po prostu nie dałem rady, mimo sprawdzenia w złomie z opisu wszystkich dostępnych możliwości, łącznie z ograniczeniem go do poziomu w którym kosztowałby 600 zł. Także niezauważalny spadek klatek w jakiejś konkretnej scenie, to nie jest problem 🤣🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wszystko co robi mocny shader. Fortnite, Calisto Protoco, Hogwart, Lords of the Fallen nowy. 

No nic, procek zamontowany. Czekam na paczuche z ram i zobaczymy czy w ogóle odpali 🤣🤣

Asus kasuje za płyty jak za zboże, a nawet nie da backplate z tyłu. Tzn dał, w modelu extreme za 6k :)

Mogę dać do złącza cpu opt wentyle obudowy czy to jakiś problem? Bo aorus miał u góry po lewej jedno wyjście, a tu musiałbym ciągnąć na bok albo na górę, a nie przewód krótki... 

Edit: Odpalił :) Na co Wy tu narzekacie z tym trenowaniem? Przecież i9 każda jedna robiła to dłużej na różnych ram :p Lecę z update BIOS. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złącze pod jakie podepniesz wentyle nie ma znaczenia, w biosie ustaw tylko skąd ma pobierać info o temperaturze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Edit: Odpalił :) Na co Wy tu narzekacie z tym trenowaniem? Przecież i9 każda jedna robiła to dłużej na różnych ram 😛 Lecę z update BIOS. 

Tak jak wspomniałem wyżej, nie w każdym przypadku trenuje długo. W kompie syna nie trzeba ruszać podanych wczoraj przeze mnie opcji i wstaje momentalnie, u mnie jednak musiałem to zrobić.

U mnie na tufie b650 opt chyba jest spięte razem z cpu fan jeśli dobrze pamiętam, wiem że mnie trochę drażniło że któreś wentyle w budzie wkręcały się na obroty z wentylami na chłodnicy i przepiąłem je w inne...nawet w bios nie mam regulacji tego złącza, Może w droższych mobasach asusa jest, nie wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na Aorusie Z790, można wybrać skąd dane złącze ma brać info o temperaturze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko przy tym CPU nie ma sensu wybierać innego źródła niż CPU, czyli najgorętszy podzespół w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, ShaDow_Pro napisał:

U mnie na Aorusie Z790, można wybrać skąd dane złącze ma brać info o temperaturze. 

Na asusie akurat to złącze nie ma w ogóle żadnej regulacji przypisanej tylko jemu, że jest spięte ze złączem cpu to jednak dobrze na nim mieć odczyty z temp cpu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi