Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

No daj się nacieszyć dziecku 😔

Słabo reklamujecie te procki. Przecież to jest jakaś kosmiczna technologia. A ja musiałem przejść 17 sztuk Intela w 8 miesięcy żeby kupić AMD i to z wielką niechęcią. Takie rzeczy powinny być szeroko opisywane i reklamowane 😎

Te informacje są w sieci powszechnie dostępne, siedziałeś w jaskini na własne życzenie, a nie dlatego, że ktoś "za słabo reklamował".

• Like 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

20 to wartość która raczej działa zawsze i wszędzie stabilnie? Czy są kasztany co nawet 15 nie dają rady? 

Hahahaha, grubo. Przy - 20, robię w c23 wynik taki jak na 14900KS z limitami 235W i 303A. Tylko tu bierze 125W, a nie 253W. 

FUNfact:

Jeśli wierzyć TechPowerUp, to przy ustawieniach zgodnych ze specyfikacją (tą pierwotną, a nie wymyśloną przez Intela później) model i9 14900K (patrzymy na sprawność przy 125W, na które powinien się przełączyć po nie całej minucie) ma w Cinebench R23 multicore, praktycznie taką samą wydajność na Wat co Ryzen 7950X3D:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-14900k-raptor-lake-tested-at-power-limits-down-to-35-w/8.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Czy są kasztany co nawet 15 nie dają rady?

Na Reddit ktoś się chwalił, że wymienili mu wadliwy procesor na gwarancji na taką sztukę, co działa stabilnie tylko na domyślnym napięciu, więc różnie bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kyle_PL napisał:

FUNfact:

Jeśli wierzyć TechPowerUp, to przy ustawieniach zgodnych ze specyfikacją (tą pierwotną, a nie wymyśloną przez Intela później) model i9 14900K (patrzymy na sprawność przy 125W, na które powinien się przełączyć po nie całej minucie) ma w Cinebench R23 multicore, praktycznie taką samą wydajność na Wat co Ryzen 7950X3D:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-14900k-raptor-lake-tested-at-power-limits-down-to-35-w/8.html

To prawda i tak ustawiony 14900K ma sensowną efektywność energetyczną. Ale np. 7950X też dużo zyskuje na niższym limicie mocy, np. zejście z PPT 230 W na 142 W obniża wynik w Cinebenchu tylko o 5%, o ile dobrze pamiętam. Także 14900K vs 7950X oba na niskich limitach mocy przewaga efektywności dalej jest po stronie AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, krzysiak napisał:

To teraz pora na @RTX4090 ...ale wtedy trzeba ogłosić oficjalny koniec świata, bo on najwierniejszy z wiernych :rotfl:

Nie widzę powodu aby wyrzucać obecna platformę i zmieniac na AMD.

Może jakby zaoferowało to boostem X2 performance - to opłacalne. Ale tak to po co jak działa mi OK ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RTX4090Toż to była ironia :D

Przecież doskonale wiem, że Ty nigdy nie kupiłbyś AMD :E

• Like 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, krzysiak napisał:

Toż to była ironia :D

Ciekawe od czego zaczynał, bo ja od IBM, kiedyś więcej firm produkowało CPU. :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, krzysiak napisał:

@RTX4090Toż to była ironia :D

W życiu raz miałem AMD, 2500+ przerobionego na 3200+. Ale to były czasy gdzie wydajność AMD względem Intela była kosmicznie duża.

Później przesiadka na Core2 Duo i tak już zostało.

Rozbierać układ wodny, wymieniać płytę ( na jakąś dobrą bo mam 3 dyski NVME 4.0 ), wymieniać blok wodny ( dedykowany do Intela) aby zyskać kilka % wydajności więcej ( chodzi o nowa generacja Zen5). Zero sensu i logiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie rozumiesz pojęcia "ironia" ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak ktoś ma wodę to faktycznie trochę się komplikuje. U mnie to była kwestia wymiany płyty i procka. Ram wymieniłem ale też stary mógł zostać od biedy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Stjepan666 napisał:

Ciekawe od czego zaczynał, bo ja od IBM, kiedyś więcej firm produkowało CPU. :D

Ja zaczynałem od 286 chyba 16MHz...z takich dziś zapomnianych marek miałem w swojej karierze jakiegoś cyrixa, ale już nie pamiętam częstotliwości :D

Pamiętam jak się łaziło do lokalnego sklepu brać cenniki, wymieniało za dopłatą sprzęt (oczywiście wcześniej pracując całe lato przy zbiorach etc)...swoją drogą pracował tam koleś o ksywie stjepa/stjepan (różnie mówili) :E

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Też całe lata siedziałem na intelu. Na początku 2020 mnie poniosła fantazja, żeby po padnięciu starej podstawki zamiast znów brać intela, to iść w am4 + zenka 2. I to się okazało słusznym wyborem. Niestety od groma ludzi jeszcze jest, dla których jedyną opcja to intel + nv. Dużo na tym tracą, bo powinno się kupować to co w danym momencie na rynku jest najsensowniejszą opcją pod swoje preferencje, a nie patrzeć na znaczek. Amd musi teraz tylko skutecznie i spokojnie wdrażać kolejne generacje i powstrzymać swoją korporacyjną chęć maksymalnego wydojenia klientów. Kiedyś byli w dużym kryzysie, przetrwali, hajs się zgadza i na rozwój jest. Do tego długowieczne podstawki. Intel natomiast jak się okazało - nie ma nic w zapasie na czarną godzinę. Żadnych magicznych generacji w szufladzie, które zniszczą amd jak będzie trzeba. Jedyne co mi się udało nowego wprowadzić, to poza kosmicznym, absurdalnym momentami poborem prądu, te śmieszne małe rdzenie, które w kompach domowych są równie potrzebne, jak świni siodło.

Edytowane przez Kelam
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie było różnie, zaczynałem od IBM 386SX/20 później był AMD 486DX4/100, kolejno P166MMX i Intel, jeszcze w międzyczasie miałem Athlona XP lepsze CPU od Pentium 4  potem Core 2 Duo, później jak się dowiedziałem co Intel robi za kulisami, ich brudne zagrywki monopolistyczne itd, zmieniłem na AMD chociaż CPU był słabszy od Intela, czasy Phenmom II i FX, no i później AM4 i Ryzen, od Ryzena 1600 do teraz gdzie mam 5600 wszystko na jednej płycie, jak 5700X3D będzie kosztować poniżej 800zł to zmienię i posiedzę jeszcze trochę na AM4, AM5 później, ale pewnie zmienię na coś pokroju 7600X3D jak kiedyś się ukarzę. :E 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ponawiam pytanie o chipsety. 

Czemu one w spoczynku mają po 76-79, a jak gram to spadają do 70? Chłodzenie GPU je chłodzi? 

Asus podaje, że do 90 jest okej. No ale kurde 77 w spoczynku to i tak chyba sporo... 

Na forach zagranicznych widzę że ludzie potrafią po 100 mieć 🙃

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Czemu one w spoczynku mają po 76-79, a jak gram to spadają do 70? Chłodzenie GPU je chłodzi?

Tak, przecież dołem przez finy wylatuje powietrze. Temperatury masz w normie.

p01162_pic_1232632419786606c.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w idle jest 66st ale w sumie nie zwracałem na to nigdy uwagi.

J2tMAnP.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To u mnie jest tak.

Adnotacja 2024-07-20 201837.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ju-rek napisał:

To u mnie jest tak.

Adnotacja 2024-07-20 201837.png

Po jakim czasie? I ile nasz dysków nvme? Bo z tego co czytałem każdy dysk więcej to jakieś +5 stopni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

134.jpg

Niby to normalne.

Edytowane przez pepe06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Po jakim czasie? I ile nasz dysków nvme? Bo z tego co czytałem każdy dysk więcej to jakieś +5 stopni. 

Cały czas, od rana jak mam włączony komputer. Mam 2 dyski, jeden w slocie pod procesorem, drugi w takiej karcie GEN-Z obok pamięci ram. W sumie mogę mieć trzy dyski nvme na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak 3? Według Twojej sygnatury masz tą samą płytę co ja. A tam są 4 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi