Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

ROG CROSSHAIR X670E GENE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa, Gene to Extreme :D Jak ją oceniasz? Też o niej myślałem, ale niedostępna nigdzie. 

Dobra. Zamuliłem. To jest ta malutka wersja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie Extreme, Gene to płyta m-ATX, taka.

101675241-5702549301.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest prosta, temp wynika głównie z tego jak jest zbudowana płyta i jak dużo ma „plastiku” oraz ktoś jaki ma przewiew w budzie. Widać że te same modele mają podobną temp więc jest jakaś tam zależność od konstrukcji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B650 po jakiś 10 minutach od włączenia kompa, obsadzone 3 dyski m.2

1111.jpg

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie podobnie, jednak b650 ma te temp znacznie niższe..

a co to jest ta druga temp też chipset ?  z czarną strzałką

chipset-temp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz po około 2 godzinach pracy kompa (yt, przeglądanie neta etc) na chipsecie trzyma okolice 52.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Ponawiam pytanie o chipsety. 

Czemu one w spoczynku mają po 76-79, a jak gram to spadają do 70? Chłodzenie GPU je chłodzi? 

Asus podaje, że do 90 jest okej. No ale kurde 77 w spoczynku to i tak chyba sporo... 

Na forach zagranicznych widzę że ludzie potrafią po 100 mieć 🙃

Chipsety jak zauważyłeś schładza dość solidny płaski kawałek blaszki aluminiowej nieposiadający użebrowania. Zamontowałem dodatkowy wentylek 120mm owiewający RAM, VRM i delikatnie też schładza pierwszy M.2 zahaczając o w/w blaszkę ale to naprawdę tylko muska. U mnie całość leci na CLC z trzema chłodnicami 2x360 (góra, dół obudowy) + 1x480 ( front, zaciąga powietrze do środka) jakiś tam obieg powierza jest 😉 chipsety w idle 53, 57C 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mimuszek napisał:

a co to jest ta druga temp też chipset ?  z czarną strzałką

Odczyt z czujnika na płycie vs. z samego chipsetu. Najedź kursorem na wartość, to przeczytasz dokładniejszy opis każdego parametru.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, krzysiak napisał:

B650 po jakiś 10 minutach od włączenia kompa, obsadzone 3 dyski m.2

1111.jpg

U mnie podobnie. Po dłuższym gamingu +10C. 3x 2TB dyski NVME obsadzone.

Ale mam 9x 120 Fluctus w budzie, w tym te zdołu dmuchają do wewnatrz, co ma wpływ znaczący na chipset.

Jak miałem LC i chłodnicę na dole to chipset mial cieplej ale i tak nie widziałem nigdy 70C, nawyżej 6 z przodu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zostaje z tym żyć po prostu, że lata między 70-82 stopnie :)

Z tego co czytałem to podają oficjalnie że 95 stopni to max. Więc zapas jest. Wszystkim co mają ten model co ja mam, trzyma mniej więcej tak samo albo gorzej. Więc cóż poradzić :) Większego radiator tam się nie da wepchnąć, pewnie jak by za 3k dali backplate jak Gigabyte to byłoby lepiej. Tak czy siak, lepiej mieć 70-80 niż hałasującego wentyla na płycie... 

No ja od przodu mam 3x140 Silent Wings 4 na 600 rpm każdy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MarcoSimoneno u mnie 10 szt P12 argb, na wciągu 3 na dole, 3 z boku,  na wyciągu 3 u góry i 1 z tyłu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto wymienić pastę termo na chipsecie jak ktoś chce niskie temperatury. Producenci wychodzą z założenia, że to się nie grzeje więc oblepiają to kupa w dowolnej postaci. 

Po wymianie pasty radiatory powinny zacząć spełniać swoją drogą funkcje obniżając temperaturę samej płyty i np kostek pamięci. 

Na YT jest gdzieś filmik z Apexem i zyskuje po takim zabiegu. 

Godzinę temu, sniper76 napisał:

Chipsety jak zauważyłeś schładza dość solidny płaski kawałek blaszki aluminiowej nieposiadający użebrowania. 

No właśnie zazwyczaj to nie chłodzi, bo nie ma jak odebrać ciepło z termoizolacja pomiędzy chipsetem a radiatorem ;)

Coś jak vRam na RTXach 3000 z początku produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator w postaci blaszki spełnienia założenia producenta i utrzymuje temperaturę chipsetów poniżej 95C, więc dobrze jest 👌 mogę przykleić dodatkowe radiatory i z samej ciekawości zerknąć co wniosą do niższej temperatury ale bez nawiewu słabo to widzę 🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest bardziej mentalny, bo jednak prawie 80 stopni źle brzmi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Minciu, fakt bo ja dałem pastę MTG10 14,3W/mK na chipset.

A to było przy okazji jak mi kilka kropel z CLC pociekło na mobo i ją dla spokoju rozkręcałem i czyściłem.

Pograłem 1h w CP277 i 53C na chipset. 

Edytowane przez MarcoSimone
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta od procka typy grizzly kryonaut też może być? Kurde ale to by trzeba wszystko rozbierać znowu... A pytanie czy zleci 3 stopnie czy 15 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tu Ci nie powiem nic mądrego, bo nie pamiętam ile było na ori glucie :P

edit: @PiPoLiNiO, ja tylko paste dałem.

Edytowane przez MarcoSimone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam wystarczy sama pasta? Nie musi być termopad? Bo tego akurat nie posiadam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b650 livemixer  po 3h  youtuby,net,sporo zakladek w fireoxie  trzyma 50c ,w pokoju  27,5c.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy siak lipa, że w mobasach za ponać kafla chipsety mają takie wysokie temperatury. Niby to nic nie szkodzi, ale jakiś tam drobny dyskomfort kłuje człowieka ; d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim b650e steel legend bardzo przyzwoite temperatury. Dziś robię dłuższą sesję, bo mam czas - pogram ze dwie godzinki, posiedzę na necie troszkę i wkleję na świeżo wieczorem jak tam z temperaturami. Na dworzu dość parno, także warunki takie sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, sniper76 napisał:

Radiator w postaci blaszki spełnienia założenia producenta i utrzymuje temperaturę chipsetów poniżej 95C, więc dobrze jest 👌 mogę przykleić dodatkowe radiatory i z samej ciekawości zerknąć co wniosą do niższej temperatury ale bez nawiewu słabo to widzę 🫣

Ale to nie da nic jak energia termiczna idzie głównie w płytę zamiast w radiator ;) chyba że Twoja płyta ma już normalna pastę czy pada. Ale to raczej abstrakcja jeszcze. Na VRM montują już sensowne pady 7W+, bo jest to sprawdzane i piętnowane od jakiegoś czasu.

1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

Zależy od konstrukcji płyty. Jak radiator przykrywa tylko jeden albo dwa chipsety to może być pasta. Jak będzie więcej komponentów to raczej będzie pad. 

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 21.07.2024 o 14:50, PiPoLiNiO napisał:

To zależy co masz fabrycznie, na bardzo starych chipsetach to nawet pasty czy pada nie było tylko jakiś klej termo który po czasie zmieniał się w totalny kamień i żaden "preparat" tego nie ruszał aby wyczyścić tylko trzeba było skrobać :P druga sprawa to myślicie że na dzień dzisiejszy programy raportują wiarygodnie co do temperatury chipsetu? bo kiedyś to w większości przypadków były bzdury 🤔

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1h.20m net, yt, 2.5h granie.

ndpczzb.png

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi